Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi az AAVE? A Decentralizált kölcsönzés új korszaka

Mi az AAVE? A Decentralizált kölcsönzés új korszaka

Aave a legnépszerűbb Ethereum alapú decentralizált pénzügyi platform, ami új utakat nyit a kriptovaluták kölcsönzésében és befektetésében.

Mi az AAVE? Az AAVE egy olyan blokklánc protokoll, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy decentralizáltan adjanak vagy vegyenek fel kriptovaluta kölcsönöket. A DeFi nagy előnye, hogy nincs szükség közvetítő félre, a teljes hitelezés decentralizáltan, okosszerződések által vezérelve megy végbe. A kölcsönt felvevők és a hitelezők az AAVE "liquidity pooljaiban" léphetnek közvetlenül interakcióba egymással. A platform másik egyedülálló jellemzői közé tartozik a "flash loans", amely lehetővé teszi a villámgyors, egy tranzakción belüli kölcsönzést és törlesztést. Az AAVE saját tokenjét a rendszer irányítására és különféle jutalmak megszerzésére használhatjuk.

Az Aave protokoll születése

Az Aave az egy olyan hitelezési platform, ahol a protokoll irányítása az AAVE token holderek kezében van. A kriptovaluta ágazat szereplői felismerték, hogy a hodlerek szívesen tesznek szert passzív jövedelemre a coinjaik kölcsönadásával, az új lehetőségeket kereső befektetők részéről pedig van igény hitelre a portfoliójukat fedezetként használva.

DeFi piacot kezdetben centralizált tőzsdékhez hasonló cégek szolgálták ki, de a kriptósok hagyományosan előnyben részesítik a peer-to-peer megoldásokat a saját walletjeikből. Az Aave kihagyja a közvetítő szereplőt a pénzüket forgatni kívánó befektetők közül.

Stani Kulechov és csapata 2017-ben indította a projekt elődjét ETHLend néven, ahol a LEND token volt az irányításhoz és a haszonszerzéshez kapcsolódó valuta. A 2017-es Bitcoin csúcs idején tartott sikeres ICO után kezdődött el a kereskedés az ETHLend-en az Ethereum tokenekkel. Néhány gyerekbetegség és a medve piac miatt azonban nem bizonyult fenntarthatónak a hitelezés a kezdeti formában.

Egy efféle decentralizált pénzpiac akkora, amekkora a felhasználók közösségének pillanatnyilag a protokollban tartott vagyona. Az a tartalék, ami biztosítja a hitelezők és megtakarítók közti pénzáram folytonosságát, a centralizált hitel platformok saját likviditása, hiányzik egy decentralizált piactéren.  Az alacsony likviditás nehézségeket okozott a kölcsön kérelmek és ajánlatok egymásra találásában, így át kellett alakítani az ökoszisztémát.

stani kulechov | Cryptofalka forrás: dappimg.com

Az új megközelítés új brandet kíván, így lett 2020-ban a ETHLend-ből AAVE (finnül szellem), 100 LEND token pedig átmigrált 1 AAVE tokenné. Kulechov azt nyilatkozta, hogy a 2018-2019-es medve piac az egyik legjobb, ami történhetett a projektel, mivel az újragondolt verzió stabilabb likviditást mutat fel az AAVE felhasználóinak, mint az ETHLend.

Az Aave mindenféle piaci körülmény mentén zavartalanul közvetíti a tőkét a közösség igényei szerint. A projekt életútja során az Ethereumon kívül más blokkláncokkal is elkezdett együttműködni. Természetesen megjelent az Ethereum legnépszerűbb layer 2 tokenje a Polygon, az Ethereum killerek közül pedig az Avalanche hálózatát integrálták a protokollba eddig.

Miben más az Aave?

Az új és hatékonyabb Aave ugyanazt az igényt elégíti ki mint az ETHLend, csak máshogy férnek hozzá a felhasználók a hitelhez és a kamatokból származó jutalmakhoz. Az ETHLend egy okoszerződéssel közvetlenül párosította össze a hitelfelvevő Ethereum tárcák kölcsön kérelmeit a likviditást biztosító tárcákban tárolt tokenekkel. Az Aave pedig egy algoritmikus pénzpiac, ahol a kölcsönt egy poolból lehet felvenni, amihez a másik oldal hozzárendeli a pénzét a kamat bevételért.

A pool látszólag ugyanaz, mint egy centralizált platform mögöttes számlája, amit a hitelezők és a cég töltenek fel majd mások kölcsönvesznek belőle, végül ugyanoda utalják vissza kamattal. A poolhoz hozzárendelt tőke azonban közvetetten végig a hitelezők tárcájához tartozik. Az algoritmus gondoskodik róla, hogy a hitelezésben hozzáférhető pénz és a kintlévőség olyan arányban maradjon, hogy mindig legyen kölcsönvehető token és nyereség a visszafizetésekből.

aave ecosystem | Cryptofalka forrás: miro.medium.com

Ennek a két tényezőnek az aránya mozgatja a hitel- és a passzív jövedelem kamatát dinamikusan. Ez úgy néz ki a gyakorlatban, hogy ha a kiáramló hitelek megnövekedése veszélyesen lecsökkentené a poolban rendelkezésre álló tőkét, a hitelkamat megemelkedik. Egy szint után a kölcsön már nem lesz versenyképes a konkurenciához képest. Ugyanakkor így több kamatbevétel keletkezik és oszlik szét a poolba befektetők között, ami további tőként vonz be a poolba.

Ezzel mind a szétosztott nyereség, mind a költség visszaáll egy egészséges piaci szintre. Ha a hitelesek kamataira pályázó oldal kerül túlsúlyba, akkor több lesz az eszkimó, mint a fóka, a csökkenő kamat részesedés gátat szab a további új pénzbeáramlásnak. A hitel olcsóbbá válik, így lesz aki felveszi a beérkező likviditást.

Valójában a logika ugyanaz, mint a jegybank kamatdöntési mechanizmusa a nemzeti valuták forgalmának szabályozására. A különbség az  Aave estében az, hogy a kereslet/kínálat mozgatja a kamatot a piac természetes igényeinek megfelelően, nem a közvetítő szereplő irányítja az emberek hitelfelvételi és megtakarítási szándékait.

Hitelfelvétel az Aave segítségével

A hitelezésnek mindig is volt egy kockázata, ami a hiteles későbbi teljesítését illeti. Ha az adós nem fizet, a hitelező nem csak a kamatot nem kapja meg, hanem a tőkéjét is más költötte el akár teljes egészében. A pénzt egy időre ígéretre cseréljük, a fizetésképtelenség viszont benne van a pakliban, a másnál lévő pénzünket el is veszíthetik. Ezt megelőzendő, már az ETHLend is túlfedezett kölcsönöket tett lehetővé. Az adósoknak mindig többet kell a protokollban tartaniuk, mint amennyi hitelt vesznek fel. A dappon annyi hitelt kapnak, amennyit kamattal együtt visszavehet tőlük az algoritmus a tárcájukból, akkor is, ha a kölcsönvett összeget soha nem utalják vissza a poolba.

AAVE hitelezési platform I Cryptofalka

A hitelezésre hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mint külső pénzforrásra anyagilag nehéz helyzetben lévők számára. Bízunk abban, hogy ők a jövőben majd valahogy előteremtik azt, amit most elköltenek más pénzéből. Ez a bankrendszerben ténylegesen így működik, a kriptovaluták világa szerencsére nem ilyen felelőtlenül kockázatos pénzügyi színtér. :) Az adósok kevesebbel tartoznak mint amennyijük van, így a hitelezők védelmében le van kötve az az összeg amiből a kintlévőségeiket visszakapják kamattal. A hitelesek vagy visszafizetik amit kölcsönvettek, vagy már előre letették a fedezetükkel azt, amivel tartoznak.

Az Aave-n van lehetőség arra, hogy nem ugyanabban a valutában kapjuk a hitelt, mint amit fedezetként letettünk. A két összeg értéke így az árfolyamokkal változik. Ha például 1000 USD Tethert tartunk a platformon, és 500 USD ETH-t veszünk kölcsön, az ETH árfolyamának duplázódása esetén a tartozásunk meghaladná az 1000 USD-t és fedezetlen lenne a hitel. Mivel ez nem történhet meg, az 1000 USDT fedezetünket 1000 USD tartozásnál elveszi a pool. A kölcsönvett ETH pedig nálunk marad, mert az Aave visszavette magának, illetve a hitelezőinknek a tartozásunkat.

Flash loan: egyedülálló az Aave protokollon

Az Aave platform a rendelkezésére álló pénzeszközökkel természetesen más szolgáltatásokat is biztosít a felhasználóinak. Mivel a protokollban tartott tőke egészére fizet hozamot, viszont nincs kiadva hitelbe az egész pool, a DeFi lehetőségein belül törekszik a meg nem forgatott pénzen is nyereséget generálni a likviditást biztosító közösségnek.

Az ún. flash loan, amit bárki fedezet nélkül vehet igénybe és szintén költségért érhető el. A fedezet hiánya miatt blokklánc szinten van garancia a visszafizetésre kamattal együtt. A gyorskölcsön, tényleg nagyon rövid időre, egy blokkra szól, ami az Ethereum esetében mindössze néhány másodperc. Az Ethereum blokk felírásánál a visszafizetetlen hitel semmissé válik, és visszakerül, pontosabban ottmarad a kölcsönadó számláján. Az átutalás egy blokk közben megoldható egy okosszerződéssel, de ha a blokkban nem szerepel visszafizetési tranzakció, a blokk a kiutalást sem írja fel. A következő blokkban ugyanazon a címen maradnak a tokenek, amin a flash loan folyósítása előtt voltak.

flash loan | Cryptofalka forrás: cyberdefencemagazine.com

Mi értelme van hitelt felvenni pár másodpercre? Nyilván ugyanazért mint a többi befektetési célú kölcsönnek - profitszerzési célból. Az egyik kereslet a flash loan-okra az arbitrázs kereskedés, ahol nagy összeggel, nagyon kis hányadot lehet nagyon gyorsan és kis kockázattal bezsebelni. A másik ismert és sajnálatos felhasználási terület a flash loan attack. Különböző DeFi platformokon a poolokba történő koordinált ki/be utalásokkal komoly összegeket lehet lefölözni másodpercek alatt, akár sok egymást követő blokkban egy rafinált okosszerződéssel.

Az Aave token funkciói

Az ETHLend időszakból az Aave egy biztonságosabb és fenntarthatóbb modellre állt át az új funkciókkal. Ehhez a natív LEND tokent is át kellett alakítani. Először is a LEND tokeneket a rendszer átváltotta egy másik ERC20 kriptovalutára. 100 LEND-ből lett 1 AAVE. Erre egyrészt a közösségi irányítás miatt volt szükség, hiszen a LEND kódja nagyobb ráncfelvarrás nélkül nem lett volna alkalmas a szavazások, konszenzus és fejlesztési javaslatok előterjesztésére. Az AAVE tokenek birtokosai egy DAO-t alkotnak, tehát a tokenjeik arányában érvényesítik a hálózatirányítási elképzeléseiket, és gondoskodnak a projekt fejlesztéséről.

aave token | Cryptofalka forrás: coingenius.news

Az Aave dappján az AAVE tokeneket lehet stakelni. A lekötött tokenek itt nem a tranzakciók validálásában játszanak szerepet, hiszen az az Ethereum hálózatán minden ERC20 tokennél megoldott, hanem a Safety Module-ba kerülnek. A kamatok kereslet/kínálat szerinti dinamikus változtatása közép- hosszútávon biztosítja a kölcsönök és fedezetek arányban tartását. Rövid távon viszont kell egy tartalék, amiből minden ERC20 token kifizetés biztosított.

Amíg a kamatmozgás leszabályozza az extrém mennyiségű hitelfelvételt vagy fedezet kivonást, órák vagy napok is eltelhetnek. Aki AAVE tokent tart ebben a Safety Module-ban, annak az Aave staking jutalomhoz hasonló jelleggel AAVE tokeneket ad. A platform cserébe kap egy puffert, ami átsegíti a vad piaci helyzeteken, közben a felhasználók élvezik a fennakadás nélküli kiutalásokat.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.98% $65,666.54
Ethereum ETH -3.81% $3,449.3
BNB BNB -1.51% $595.97
Solana SOL -7.60% $136.83
XRP XRP 0.23% $0.4904
Dogecoin DOGE -9.81% $0.1218
Cardano ADA -7.88% $0.3803
Litecoin LTC -6.12% $73.37
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!