Facebook Libra: se vele, se nélküle

Szerző: | febr 18, 2020 | Cryptofalka start, Kriptovaluta

Abban talán minden kripto hívő egyetért, hogy a digitális valuták széleskörű elterjedéséhez (és ezáltal az árfolyam emelkedéséhez) elengedhetetlen, hogy a nagy cégek érdeklődésüket a kriptovaluták irányába fordítsák. Ezek a cégek profitból élnek és akkor fordulnak, majd a technológia felé, amikor hasznot tudnak belőle húzni. Például a mobiltelefonokba épített kriptopénztárca is eleinte valószínűleg a prémium termékvonal része lesz, majd idővel várható széleskörű elterjedése. A facebook érdeklődése a blokklánc iránt viszont jelentősen felgyorsíthatná az eseményeket. Feltéve ha sikerrel jár a Librával.

 

Libra: a dicső kezdetek

Bár az első pletykák már 2018-ban felröppentek arról, hogy a facebooknak is tervei vannak a blokklánc technológiával, hivatalosan csak 2019 június 18-án jelentették be a Librával kapcsolatos terveket és az ezt bemutató fehér könyvet. Ekkor még úgy nézett ki a dolog, hogy egy 27 tagból álló konzorcium áll majd a projekt mögött, olyan nevekkel, mint a Visa, PayPal, eBay, Uber, Spotify vagy a Vodafone. Az már nemsokkal a bejelentés után látszott, hogy nem lesz egyszerű menet a projekt véghezvitele. Számtalan helyről támadták a Librát, főként kormányok, pénzügyi döntéshozók és bankok. Októberre az ismertebb cégek nagyrésze kilépett a konzorciumból. Így mire Mark Zuckerberg kongresszusi meghallgatására sor került, már egy jelentősen legyengült felállásban próbálta meg védeni a projektet.

libra

 

Libra: rajongók és ellenzők

Ahhoz, hogy megértsük az álláspontokat, meg kell ismernünk a rendszer működését. A Libra, mint kriptovaluta a facebook szerint azt a problémát hivatott megoldani, hogy ugyanolyan egyszerű legyen a jövőben a pénzutalás, mint ahogy smst vagy emailt küldünk. Ezt persze ma már jó pár fintech startup is nyújtja, de a facebook mögött több milliárd felhasználó van, ami több szempontból is komoly erőforrás. A termék lényege tulajdonképpen az, hogy kihasználja a blokklánc technológiában rejlő előnyöket és kiküszöböli az esetleges hátrányokat. A gyors utalás lehetősége talán az egyik előny, míg a volatilitás kiküszöbölése a megoldott hátrányra példa. Ez utóbbi úgy történik, hogy a teljes Libra valuta mögött valós pénzek vannak, amelyek biztosítják az árfolyamstabilitást.

Az ellenzők viszont főként a szabályozatlanság kérdését róják fel hibának. A legkomolyabb érv azonban talán az, hogy a decentralizáltan működő bitcoinnal szemben a Libra centralizált és a konzorcium működteti. A nagy kérdés, hogy van e félnivalója bárkinek is egy olyan pénzügyi rendszertől, amelyben a központi bank szerepét a Facebook tölti be.

A Librával kapcsolatban a Mastercard vezérigazgatója Ajay Banga egy interjúban azt nyilatkozta, hogy az ötlettel alapvetően nincs baj, de egyrészt bizonytalan a jogszabályi megfelelősség, másrészt kérdéses maga az üzleti modell is. Ez utóbbi úgy értendő, hogy nem egyértelmű, miként lesz ebből bevétel a konzorciumi tagok számára. Az ugyanis – mint a bevezetőben is szerepelt – nyilvánvaló, hogy a szegény országok bekapcsolása a bankrendszerbe, az csak a mézesmadzag és természetesen a konzorciumi tagok anyagi hasznot remélnek a Librától. Az is érthető, hogy ha a Libra idővel az e-kereskedelem fizetőeszközévé válik, akkor pontos vásárlási és fizetési szokásaink is a facebook kezébe kerülnek, ami egy komoly érték. Azt viszont Banga szerint nem látni, hogy mit nyernek a többiek.

 

Libra összegző

Annyi biztos, hogy a Libra projekt nem áll le és folyik a fejlesztés. Legalábbis ezzel ellentétes hírek még nem láttak napvilágot. Az, hogy képes lesz e a megmaradt cégekkel együtt bevezetni és elterjeszteni a facebook az új digitális valutáját, az már inkább kérdés lehet. Ehhez még számos törvényhozót meg kell győzzön és a jogszabályi hátteret is ennek megfelelően kell alakítania. Mindeközben azonban a világ többi országában is folyik a munka, hogy nemzeti kriptovalutát hozzanak létre. Úgy tűnik nem kell már sokáig várnunk, hogy megtudjuk ki nyeri ezt a versenyt!

 

További ajánlott cikkeink:

  1. BITCOIN, KRIPTOVALUTA SZÓTÁR ÉS KISOKOS
  2. MIÉRT ÉRI MEG BITCOINNAL ÉS KRIPTOVALUTÁKKAL KERESKEDNI?
  3. PONTOS MATEMATIKAI MODELL A BITCOIN ÁR MEGHATÁROZÁSÁHOZ
  4. ÚJABB CSÚCSOKAT DÖNTÖGET A BITCOIN HASH RATE
  5. TETHER OLDOTTA MEG A PORNHUB ÉS A PAYPAL HARCÁT
  6. MIRE IS JÓ A BLOKKLÁNC? – ALKALMAZÁSI MEGOLDÁSOK A GYAKORLATBAN
  7. CRYPTOFALKA KRIPTOVALUTA KERESKEDÉS KISOKOS
  8. AZ ARANYNAK KÖSZÖNHETŐEN ENNYIT ÉRHET MAJD AKÁR EGY BITCOIN

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

[web_stories_embed url="https://cryptofalka.hu/web-stories/mi-a-bitcoin%3f-kriptovaluta-kezdoknek-i-cryptofalka/" title="Mi a Bitcoin? Kriptovaluta kezdőknek I Cryptofalka" poster="" width="360" height="600" align="none"]

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka