Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Blokklánc a kormánynál: mit profitálhat az állam a technológiából

Blokklánc a kormánynál: mit profitálhat az állam a technológiából

Már számos cikkünkben ismertettük, hogy miként válik a mindennapjaink részévé a blokklánc technológia és milyen módon lesz biztonságosabb, ellenőrizhetőbb és hatékonyabb a velünk kapcsolatban lévő információ. Ezúttal azt mutatjuk be, hogy a kormányoknak miként lehet segítségére a blokklánc. Mindez nem egyszerű kérdés, mert egyfelől ismert, hogy a kormányok egy része féltve a nemzeti valutájukat, alapvetően kriptovaluta ellenes és így tart a blokklánctól is. Ugyanakkor számtalan példa van olyan országokra, ahol magát a működési elvet ismerik és elismerik, sőt a gyakorlatban is alkalmazzák.

 

Digitális kormányzat a blokkláncon

A blokklánc alapon működő kormányzati modell szükségszerűen decentralizált, ahol az egyének, cégek és kormányzati szereplők osztoznak az erőforrásokon, amelyeket megosztott főkönyvi elv alapján titkosítva vannak. Ez a rendszer működéséből fakadóan hibamentesen tárolja az adatokat és biztonságban tartja a szereplőkre vonatkozó adatokat.

A blokklánc alapú kormányzat működése az alábbi előnyökkel bír:

  • biztonságosan tárolja a kormányzat, az állampolgárok és a vállalkozások adatait,
  • csökkennek a munkaerőigényes folyamatok,
  • csökkennek a rendszer működtetetéséhez kapcsolható költségek,
  • alacsonyabb számba történnek visszaélések az adatokkal,
  • növekvő bizalom a kormányzat adatkezelésével és az online rendszerekkel szemben.

A fenti modell olyan állami területeken biztosít könnyebb, hatékonyabb működést, mint a digitális valuta, illetve pénzügyi tranzakciók; földhivatali adatok nyilvántartása; személyazonosság kezelése; ellátási lánc követése; egészségügyi adatok; cégbírósági regisztráció; adózás; szavazás, választások.

 

Gyakorlati példa a blokklánc alkalmazására

Napjainkra már nagyon sok ország vezetői látnak fantáziát a blokklánc működtetésében és a kormányzati munka számos területén bevezették már (több kevesebb sikerrel) ezt az új technológiát.

Blokklánc kormányzat

Az egyik legérdekesebb talán a svájci példa. Zug nevű város vezetői ugyanis bevezették a uPort nevű decentralizált személyazonosság igazoló rendszert, amely az ethereum blokkláncán működik. A uPort működésének a lényege röviden az, hogy az állampolgár letölt egy appot a telefonjára, amelyiken regisztrál egy azonosítót a blokkláncon. Ehhez hozzárendeli az önkormányzatnál lévő személyes azonosítóját. Miután az önkormányzatnál személyesen hitelesítették az beadott adatok helyességét, az új digitális azonosító életbe lép az illető telefonján. Innentől kezdve ezzel tudja igazolna személyazonosságát és használhatja ezt bármilyen önkormányzat által biztosított szolgáltatás igénybevételénél, például könyvtári szolgáltatás, parkolás, helyi adóbevallás, önkormányzati választások vagy akár kerékpár kölcsönzés esetén.

 

A rendszer hibái

Mint minden esetben, az érmének itt is két oldala van. Az előnyei a rendszernek megkérdőjelezhetetlenek, ugyanakkor kellő óvatossággal és körültekintéssel kell kidolgozni a gyakorlatban. Az adatok megváltoztathatatlanság éppen egy ilyen kétélű tényező. Ebben az esetben is kifejezetten fontos, hogy a blokkláncon rögzített adatok a valóságnak megfelelőek legyen, így további lépések bevezetése szükséges a pontosság elvének teljesítése okán.

Vannak olyan hálózati megoldások, ahol az adatok megváltoztathatók a részvevő csomópontok hitelesítését követően, ugyanakkor ez meg a decentralizáltsággal kapcsolatban vet fel kérdéseket.

Végül pedig azt is meg kell említeni a technológia globális elterjedésével kapcsolatosan, hogy vannak olyan államok, ahol nem értik, nem látják át a benne rejlő előnyöket. Néhány szélsőséges esetben pedig a korrupció olyannyira a rendszer része, hogy a hatalomnak nem érdeke a blokklánc alapú digitális kormányzás bevezetése.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. BITCOIN, KRIPTOVALUTA SZÓTÁR ÉS KISOKOS
  2. HAVI 150$ PROFIT, ENNYI A BITCOIN HOSSZÚTÁVÚ ÁTLAGA
  3. BITCOIN FELEZÉS, JELENTŐSEN NŐ A GOOGLE KERESÉSEK SZÁMA
  4. MIRE IS JÓ A BLOKKLÁNC? – ALKALMAZÁSI MEGOLDÁSOK A GYAKORLATBAN
  5. CRYPTOFALKA KRIPTOVALUTA KERESKEDÉS KISOKOS
  6. KRIPTOVALUTA TŐZSDE ISMERTETŐ! MINDEN, AMIT TUDNOD KELL A NAGYOKRÓL
  7. A VILÁG KEZD MEGŐRÜLNI, A PÉNZÜGYI RENDSZER A VESZTÉBE ROHAN

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -6.47% $62,228.36
Ethereum ETH -7.41% $3,016.32
BNB BNB -8.44% $534.53
Solana SOL -15.25% $130.79
XRP XRP -6.84% $0.4824
Dogecoin DOGE -8.49% $0.1513
Cardano ADA -7.50% $0.4554
Litecoin LTC -6.31% $76.85
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!