Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi az a Litecoin? A digitális ezüst a kripto világban

Mi az a Litecoin? A digitális ezüst a kripto világban

A Litecoin (LTC), avagy a digitális ezüst az egyik legrégebbi kriptovaluta, ami a Bitcoin kiegészítése és nem konkurenciája kíván lenni.

Mi az a Litecoin (LTC): A Litecoin egy nyílt forráskódú peer-to-peer digitális valuta, amelyet Charlie Lee, a Google volt mérnöke hozott létre 2011-ben a Bitcoin közvetlen utódjaként. Az LTC célja, hogy kiegészítse a Bitcoint, azzal a metaforával, hogy ha a Bitcoin a digitális arany, akkor a Litecoin az ezüst. Gyorsabb tranzakcióidőkkel és alacsonyabb költségekkel rendelkezik. Ezért széles körben elfogadott és a Litecoin gyakran szolgál digitális fizetési megoldásként, különösen a kisebb értékű tranzakciókhoz.

Hogyan jött létre a LiteCoin (LTC)?

A Litecoin a Bitcoin ötletének a kisebb léptékű, alacsonyabb költségű megvalósítása. A Bitcoin életútjának igen korai szakaszában, 2011 októberében jelent meg Charlie Lee jóvoltából. Ő korábban a Googlenél, a Litecoin megalkotása után pedig a Coinbasenél dolgozott. A Litecoin sokban hasonlít a Bitcoinra, mivel közös a gyökerük. Ez viszont nem egy leágazás, illetve hard fork a Bitcoin blokkláncáról.

Sokkal inkább a Bitcoin forráskódjának lemásolt, módosított és GitHub-ra publikált változata. Charlie Lee nem egy jobb Bitcoint akart adni a világnak, hanem egy Bitcoin jellegű kriptovalutát amit a Bitcoin közösség mikrotranzakciók bonyolítására használ. Saját bevallása szerint kb. 1 hét tervezést és 4 óra kódolást fektetett bele a projekt technikai megvalósításába.

Charlie LeeAz LTC megjelenése előtt léteztek más kriptovaluták, amelyek szintén a Bitcoin ötletén alapultak. Nagyon szűk körben ismert és bányászott coinokról volt szó, jellemzően komolytalan fejlesztői háttérrel. Viszont a blokkidő, blokkméret, algoritmus, vagy előbányászás témaköreiben változatos megoldásokat vonultattak fel, ezek ihlették a Litecoin sajátos, Bitcointól eltérő tulajdonságait. 

Decentralizáció mindenek felett

Charlie helytelennek találta azt, hogy a Bitcoin genezis blokkjában egyszerre kibányászott 1 millió BTC a kezdetekben meglehetősen koncentrálttá tette a coinok megoszlását a közösségben. Satoshi 2011-ben (de akár ma is) feje tetejére állíthatta volna az árfolyamot 1 millió BTC tőzsdére küldésével a saját haszna érdekében.

Az LTC esetében a mainnet indulása előtt Charlie mindössze 150 LTC-t bányászott magának, így az új valuta vonzóan demokratikus módon kezdhette meg az elterjedését a Bitcoin iránt érdeklődők körében. A Litecoin genezis blokkjának a hozzárendelt üzenetében Charlie Lee Steve Jobs 2011-es halálról emlékezik meg. Mégpedig az erről szóló aktuális NY Times újságcímmel. Ennek az a jelentősége, hogy hitelesen igazolja azt, hogy a blokk nem jöhetett létre a Litecoin exploreren feltüntetett időpont előtt, tehát amikor a cikk megjelent.

Milyen hasonlóságok vannak a Bitcoin és Litecoin között?

A Litecoin Scrypt algoritmusa szintén egy proof-of-work rendszer, akárcsak a SHA-256 a Bitcoinnál. Viszont egy blokk kibányászásának ideje kb. 2.5 percre van beszabályozva, tehát a Bitcoin blokkidejének a negyedére. Ez jóval gyorsabb tranzakciókat tesz lehetővé! Ezzel párhuzamosan a Litecoin maximum készlete a Bitcoin készletének négyszerese, 84 millió LTC. A blokk jutalom felezések pedig 840 000 blokkonként (szintén kb. 4 évente) történnek a kezdeti 50 LTC jutalomtól kiindulva. Annyira a Bitcoin tulajdonságaira építkeztek ezek az alapvető tényezők, hogy a Litecoin lett az a kriptovaluta, aminek még egy saját fehér könyve sincs. Viszont a piaci kapitalizációja meghaladja  már az 7 millárd dollárt is.

A digitális ezüst megközelítés volt az a húzás Charlietól, ami a Litecoin népszerűségének hátterében áll. A Bitcoin, mint digitális arany hasonlat továbbgondolása egy olcsóbb, nagyobb mennyiségű kriptovalutára. Kellően találó volt ahhoz, hogy megragadja bárki figyelmét és képet adjon a különbségekről. Ugyanúgy, ahogy az ezüst sem szoríthatta ki az aranyat, a Litecoin szerepe az akar lenni, hogy ne kelljen minden kisebb költésnél kivárni és kifizetni a Bitcoin blokkidejét és hálózati díját. 2020 júniusban például a BTC tranzakciós díja kb. 1 USD, míg az LTC-é csupán 0,01 USD.

Az LTC felhasználási esetei:

  • Gyorsabb tranzakciók:
  • Alacsonyabb tranzakciós költségek:
  • Mikrotranzakciók:
  • Lightning Network támogatás
  • Teszt platform

Proof Of Work - Litecoin bányászat

A Litecoin Bitcointól eltérő algoritmusának az volt az egyik jelentősége, hogy a két coin egymás mellett létezzen. Míg az SHA-256 a CPU nagyobb feldolgozási sebességét részesítette előnyben a Bitcoin hashelés során, a Scrypt hardwerigénye inkább a RAM-nak kedvez. Az erős grafikus kártyákkal (GPU) rendelkező számítógépekkel lehetett Litecoint bányászni, tehát nem konkurenciája egymásnak a két coin, bányász hardver szempontból. A Bitcoin Cash estenként át tudja csábítani a Bitcoin bányászokat a bányászgépeikkel együtt a BCH infrastruktúrájához, mivel ugyanazon az algoritmuson fut mindkettő.

antminer

Régen a kriptovaluta bányászat a meglévő számítógépeink kreatív kihasználása volt némi passzív jövedelem reményében, de ma már a nagyobb coinok algoritmusain a CPU vagy GPU bányászat nem veszi fel a versenyt az algoritmus specifikus gépekkel (ASIC).

Többé nem PC-ket állítanak csatasorba az új coinokért, mindenki annyi és olyan célgépet üzemeltet, amilyen arányban szeretne különböző coinokat bányászni. A Scrypt algoritmus korlátozza a chip egy négyzetmiliméterére eső egy másodperc alatt feldolgozható hashek számát. Pont azért, hogy nehezebb legyen olyan erőműveket építeni, amelyek kiszoríthatják a bányászatból az amatőröket. Ennek ellenére pl. a Bitmainnél megoldották, hogy legyen ipari teljesítményű Litecoin bányászgép, ami kifejezetten erre a célra van optimalizálva.

Litecoin, mint a Bitcoin teszt hálózata

SegWit (Segregated Witness)

A Litecoinnak a mikrotranzakciók bonyolításán túl más szerepe is van a Bitcoin által uralt kriptoszférában. A 2015-ben Bitcoin frissítéseként felmerült SegWit megoldást a Litecoinra korábban vezették be, éppen annak érdekében, hogy élesben megfigyelhető legyen az átállással járó kockázatok alakulása még 2017-ben). A SegWit rövid lényege az, hogy a tranzakciónak a digitális aláírás részét leválasztja a tranzakció adatokról, így az 1 MB méretű blokkba több tranzakció fér. Így végeredményképpen csökken az infrastruktúra terheltsége. A SegWit maradt, és kis késéssel a Bitcoin blokkláncán is aktiválták.

Lightning Network

A Lightning Network volt a következő nagyobb újítás, a kriptovaluták használatának elősegítése érdekében. Ez egy olyan második rétegű megoldása, amely a tranzakciók gyorsabb és hatékonyabb végrehajtását teszi lehetővé. A Lightning lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy fizetési csatornákat nyissanak más felhasználókkal, lehetővé téve a tranzakciók végrehajtását anélkül, hogy minden egyes tranzakciót a blokkláncon kellene rögzíteni. Ez jelentősen csökkenti a tranzakciós díjakat és a várakozási időt, miközben a hálózat skálázhatóságát növeli.

A két coinnál egyszerre (2018 március 15.) lépett életbe a Lightning Network. A Litecoinnak mindenképpen célszerű volt részt vennie a megoldás elterjedésében, hiszen pont a Lightning Network kínálja azt az idő és költség csökkentést a tranzakciókban, ami miatt a Litecoin is létrejött. A Lightning Litecoin a Lighning Bitcoinhoz képest hasonló előnyöket hordoz – olcsóbb a fizetési csatornák megnyitása, és gyorsabb tranzakciók.

Lightning Network

Atomic swap

Itt nem kifejezetten a Litecoin megfigyelése volt a cél a Bitcoin hálózatára kiterjesztés előtt, hanem inkább a kétféle coin egy rendszerben történő együttműködése. A Lightning nodeokon megoldható az, hogy a rendelkezésre álló kétféle coin között átválthatjuk a tranzakciónkat mivel az átutalások hasonló nodeokon vannak nyilvántartva. Ezt a tőzsdéket kihagyó valutaváltást „Atomic Swap’-nak hívják, és két fél között biztosítja a kriptovaluták biztonságos cseréjét. A Lightning Network számos használója között azonban a Litecoin és Bitcoin cseréjével teljesített átutalások alkalmasak elrejteni az eredeti küldő címét is.

Charlie Lee kapitulált a Litecointól?

A Litecoinnal kapcsolatban gyakran felmerül az az ellentmondásos tény, hogy Charlie Lee 2017-ben eladta az összes LTC-t ami a birtokában volt. Ezzel nem hagyta el a projektet, csak szerette volna feloldani azt az érdekütközést, ami a 2017-es mánia fázisban eléggé kirajzolódott. Miszerint a tweetjeivel próbálja felhúzni a saját LTC vagyonának az értékét. Valójában a Litecoin első embereként nyilvánvaló, hogy megnyilatkozik az általa létrehozott kriptovaluta aktualitásairól, viszont egyre kevésbé figyeltek rá az emberek úgy mint fejlesztőre. Ez mellett pedig egyre inkább lekereskedték a közösségi média aktivitásait.

Egy ponton ezért úgy döntött, hogy ez kellemetlenül centralizálttá teszi a Litecoin árfolyamának megítélését, ezért a coinjaival együtt megszabadult a nyilvánvaló befolyásoló szereptől. Charlie kiszállója 205 USD körül volt, ami a 400 USD eddigi csúcstól elég távol áll, ennek ellenére van aki úgy érzi, hogy pusztán az anyagi nyereség áll az egész kapituláció mögött. Azt azonban tudni kell, hogy a profitot a Litecoin Foundationnak adományozta a coin további támogatása érdekében! Az is ismert, hogy a Litecoinja csak a vagyonának egy kisebb részét tette ki még 2017-ben is.

Mimblewimble algoritmus

A Mimblewimble egy adatvédelemre erős hangsúlyt fektető decentralizált protokoll, amely a nevét a Harry Potter híres nyelvtörő varázsigéről. A Litecoin célul tűzte ki hogy a tranzakciói lehetőleg titkosított formában menjenek végbe, annak érdekében, hogy ne tudjon mindenki belenézni a számlánkba, akinek fizetünk vele. A módosított proof of work algoritmus lényege az, hogy a blokkok a hálózaton egy nagy tranzakciós csomagként jelenjenek meg. Így a 2,5 perces blokkidő alatt bonyolított összes tranzakció egyben validálódik, a nagy mennyiségű input és output pedig a coin mixeléshez hasonló módon keveredik, sem a címek, sem pedig az összegek nagysága nem visszakereshető.

MimbleWimble I Cryptofalka

A MimbleWimble frissítés 2022-ben került kiterjesztésre a fő láncra. A MimbleWimble tranzakciók nem az ismert grafikus felületű tárcából használható, hanem manuálisan kell publikálni a tranzakciókat. Ezek a tranzakciók David Burkett fejlesztő ígéretének megfelelően kisebb tárolási kapacitást igényelnek a blokkláncon, ezért gyorsabbak és olcsóbbak is.

A coinok visszakövethetetlenségének van egy olyan előnye is, hogy egy adott coin “múltja” a homályba vész. Tekintve, hogy a kriptovalutákat előszeretettel használják illegális tranzakciókra is, egy-egy felderített múltbéli bűntényben szereplő konkrét coin bárkinél lehet, ami gyanúba sodorhatja a jelenlegi tulajdonosát. Adott esetben a hatóságok látókörébe kerülhetnek olyan vétlen emberek, akik egy ponton a vevői oldalán voltak a bűnözők eladásainak.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 1.89% $70,598.79
Ethereum ETH 0.91% $3,557.63
BNB BNB 1.52% $582.29
Solana SOL 0.76% $185.02
XRP XRP 2.72% $0.6341
Dogecoin DOGE 17.27% $0.218
Cardano ADA 1.89% $0.6524
Litecoin LTC 0.48% $95.2
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!