Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Te tudod mi az az Internet of Things? Hogy jön a blokklánchoz?

Te tudod mi az az Internet of Things? Hogy jön a blokklánchoz?

A blokklánc gyakorlati felhasználási lehetőségeinek tárháza szinte végtelen. Jelen írásunkban azt vesszük szemügyre, hogy mit jelent a ,,Dolgok Internete”, azaz ,,Internet of Things” (IoT) és megvizsgáljuk, segíthet-e a koncepció hiányosságainak leküzdésében a blokklánc technológia.

A digitális forradalom hajnalán, számos korszakalkotó technológiai újítás jelent meg a világban. Ahogy az innovatítv ötletekkel ez általában megesik, kezdetben egy szűk kör számára volt elérhető, de ez nem állíthatta meg a fejlődést és a széleskörű elterjedést. Ahogy egyre jobban elterjedtek a különböző eszközökben az RFID chipek, a szenzorok, majd később maga az internet, úgy vált a köznyelv számára is ismertté a Dolgok Internete (Internet of Things) kifejezés.

Dolgok internete I Cryptofalka

 

,,Dolgok Internete" – történeti áttekintés

A téma történeti gyökereit illetően nagy múltra nem lehet visszatekinteni. Bár a gépek közötti kommunikáció víziója az 1800-as évekre nyúlik vissza - elég ha csak a vezetékes távíróra gondolunk – számos fontos alkotóelemére azonban még évtizedeket kellett várni. A fejlődés egy fontos lépése volt a számítógépek fejlesztésének elindulása az 50-es években, de a koncepció kialakulásához a számítógépek hálózata, tehát az internet feltalálása adta meg a legfontosabb hátteret.

A világ első internetre kötött eszközeként egy italautomatát tartanak számon, amelyet 1982-ben a Carnegie Mellon Egyetem leleményes hallgatói arra használtak, hogy akár a kollégiumból meg tudják nézni van-e az automatában üdítő, mennyi és hideg-e. Ugyanis ha nincs benne, vagy meleg az ital, akkor nem érdemes elmenni érte.

Az Internet of Things (IoT) elnevezést először 1999-ben használták, de széleskörű elterjedése csak a 2010-es években kezdődött. Becslések szerint 2008-2009 környékén értük el azt a pontot, amikor már több eszköz kapcsolódott az internetre, mint ahány ember. Ez a növekedés is oda vezetett, hogy a Gartner piacelemző cég 2011-ben a feltörekvő technológiák közé sorolta az IoT-t. A kérdés, hogy miként kapcsolódik be ebbe a koncepcióba a blokklánc.

 

Internet of things (IoT) és a blokklánc

A jó hír az, hogy szakemberek szerint az IoT és a blokklánc egyformán a decentralizált működésen alapul, ezért a kapcsolódási pontok egyértelműek. A kevésbé jó hír viszont az, hogy néhány gyakorlati példán kívül (Chain of Things, IOTA, Riddle&Code, Modum.io) ezen technológiák együttműködéséhez le kell még küzdeni pár problémát.

Az IBM egy szakértői csoportja az alábbi ábrán látható módon értelmezi a blokklánc előnyeit az IoT számára. Egyrészt a blokklánc működési elve segíthet a felek közötti nagyobb bizalom elérésében. Azaz a biztonságosság kérdése az egyik legfontosabb feladat az IoT eszközök működése során és ebben jó ,,partner” a blokklánc. Másodszor a közvetítők kiszűrésével költségcsökkentés érhető el, harmadszor pedig a tranzakciós idő lerövidülése, amiben a blokklánc szintén segítség lehet.

Blokklánc-IoT I Cryptofalka

 

Egy Deloitte tanulmány is rámutat a közös kapcsolódási pontokra, amely a biztonság kérdésén túl a skálázhatóságban látja a blokklánc szerepét:

  • A megosztott főkönyvi technológia biztosítja az adatok biztonságát és azt, hogy a IoT eszközök által generált adatok felett egyetlen szervezetnek se legyen döntő befolyása.
  • A blokklánc alkalmazása a meglévő biztonsági szinthez egy extra védelmi szintet adna hozzá, megnehezítve (lehetetlenné téve) ezáltal az adatok manipulálását.
  • A blokklánc átláthatóságot biztosít a rendszerben. A megfelelő felhatalmazással bizonyos személyek áttekinthetik az adatok hitelességét, forrását.
  • A blokklánc alkalmas arra, hogy több milliárd eszköz közötti kapcsolatot kezeljen és azt kellő gyorsasággal végezze el.
  • Ide sorolható még az IBM által is említett közvetítők kiszűrése a rendszerből, amely költségcsökkentéshez vezet.

 

Internet of things összegzés

Napjainkra világossá vált, hogy az internetre kapcsolódó eszközök világa az nem a jövőnket jelenti, hanem sokkal inkább a jelenünket. Így van ez a blokklánccal is. Jó esély van arra, hogy a kriptovaluták fontos szerepet játszanak majd az IoT eszközök működésében. Az eszközök közötti pénzügyi mikró tranzakciók szintjén jó szolgálatot tehetnek és megoldást nyújthatnak egy IoT kompatibilis fizetőeszköz igényére is. Jelenleg tehát csak néhány blokklánc projekt orientálódott a Dolgok Internete (IoT) felé, de a jövőben ez minden bizonnyal változni fog.

Árpási Zoltán

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Mi a Bitcoin, blockchain technológia vagy a kriptovaluta kereskedés?
  2. Eljött a nap, amikor az olaj ára olcsóbb lett, mint a vízé
  3. Starbucks és McDonalds teszteli a kínai digitális yüant
  4. Komoly módosítások a Facebook Libra kriptovalutájánál
  5. Blockchain technológia, már a Telsa és a BMW is használja
  6. A Huawei fogja segíteni a kínai blockchain adoptációt
  7. CryptoFalka kriptovaluta kereskedés kisokos

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -2.05% $63,501.77
Ethereum ETH -2.04% $3,037.73
BNB BNB -0.73% $555.27
Solana SOL -2.49% $140.68
XRP XRP 3.66% $0.5172
Dogecoin DOGE -0.41% $0.1515
Cardano ADA 4.67% $0.485
Litecoin LTC 1.94% $82.46
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!