Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Itt a negatív banki kamatok kora? Ezzel új esélyt kap a Bitcoin

Itt a negatív banki kamatok kora? Ezzel új esélyt kap a Bitcoin

A kamatvágások következtében Európában már negatív kamatok is jelen vannak, hamarosan az USA is beállhat a sorba! Ez akár a Bitcoin malmára hajthatja a vizet💪

 

A gazdasági helyzet miatt terjednek a negatív kamatok

A koronavírus és az ebből fakadó gazdasági lassulás következtében a központi bankok egy titkos fegyverükhöz nyúlnak, a negatív kamatokhoz. Az alapkamat az előző évtizedben alapból is igazán alacsonyan mozgott, de több országban már átlépte a 0% misztikus határát is.

A negatív kamatokra általában úgy tekintenek a szakemberek, mint rövid távú gyógyszerekre a gazdaság élénkítése érdekében. Európában és Japánban láthattunk erre korábban példát, de úgy néz ki, hogy kezd a világon általánosan bevetett normává válni. 

Negatív kamatok 2 I Cryptofalka Forrás: https://economictimes.indiatimes.com/wealth/invest/is-the-worst-finally-over-for-psu-bank-stocks/articleshow/64611462.cms

Maguk a negatív kamatok nem feltétlen negatív eszközök, viszont az a jel, amit sugároznak az annál inkább. Ugyanis ez a gazdaság olyan mértékű lassulásáról ad képet, ahol a fogyasztókat azzal kell ösztönözni, hogy ne bankban tartsák a pénzüket, hanem inkább költsék azt.

A téma a héten lángolt fel, amikor Donald Trump twitteren osztotta meg a véleményét a témában, ahol arra kérte a Federal Reserve System-et (FED), hogy csökkentse a kamatot 0%-ra vagy annál alacsonyabbra. 

 

Hogyan működnek a negatív kamatok?

A kamatlábakat a központi bankok határozzák meg és a kereskedelmi bankokhoz és más pénzügyi intézményekhez rajtuk keresztül jutnak el. A központi bankok szintén meghatározzák a hitelfelvételi költségek referencia-tartományát, és a kereskedelmi bankok ebből a tartományból indulnak ki a takarékszámlák, jelzálogkölcsönök és kölcsönök kamatlábainak meghatározásához.

A kereskedelmi bankok általában alacsony kamatot fizetnek a számlatulajdonosoknak a pénzük bankban történő tárolásáért. A negatív kamatlábak környezetében a számlatulajdonosok fizetnek a Banknak azért, hogy náluk tarthassák a pénzüket. Az ötlet az egész mögött az, hogy ösztönözzék az embereket arra, hogy ne a "bankban üljenek" a pénzükön, hanem költsék azt ezzel élénkítve a döcögő gazdaságokat.

De a negatív kamatlábak nem csak a megtakarítókat érintik, hanem a kormányok adósságkibocsátásának módját is. A központi bankok szerte a világon csökkentették a kötvények hozamát azáltal, hogy a kamatlábakat történelmileg alacsonyan tartották.

Negatív kamatok ECB I Cryptofalka Forrás: https://www.gisreportsonline.com/problems-at-the-european-central-bank,bundle.html

Az Európai Központi Bank 2014-ben először csökkentette a kamatlábakat 0% alá a régió súlyos adósságválságára és a 2008. évi pénzügyi válságot követő veszélyesen alacsony inflációja miatt. Azóta Európa számos országában, köztük Svédországban, Dániában, Svájcban de még Japánban is követték az EKB nyomát.

Ugyanakkor aggodalomra ad okot, hogy a negatív rátákkal rendelkező országok kevésbé rugalmasan tudnak reagálni a gazdaság csökkenésére. Ugyanis a nehéz gazdasági helyzetekben a központi bankok általában kamatcsökkentéssel próbálják élénkíteni a gazdaságot. Mivel az alacsonyabb kamatlábak erősen ösztönzik a megtakarítókat a költekezésre. Ha a kamatlábak viszont már alapból is alacsonyak vagy akár negatívak is, akkor a központi bankoknak  kisebb mozgástere van a recesszió leküzdésére.

 

A negatív kamatok a Bitcoin malmára hajthatják a vizet

Egy jelentés szerint a negatív kamatlábak egyedülálló lehetőséget kínálnak a Bitcoin (BTC), mint decentralizált digitális valuta számára.

Egy a Stack Funds által közzétett május 14-i jelentés szerint ha az Egyesült Államok kamatlábai is a közeljövőben negatívvá válnak, akkor az a piaci szereplőket új befektetési eszközök felé terelheti. Ez pedig valódi lehetőséget kínálhat a Bitcoin és a központi bankoktól független kriptovaluták számára.

Ha alacsony vagy negatív kamatlábak dominálnak a gazdaságban, az megnehezíti a befektetési szakemberek munkáját is. Ugyanis ekkor a legtöbb hagyományos befektetési eszköz hozama is általában alacsony. Ez pedig arra készteti őket, hogy alternatív eszközöket keressenek, amelyek az uralkodó gazdasági feltételek ellenére is vonzó hozamokat eredményezhetnek.

A napokban például a CNBC Paul Tudor Jones-al készített rövid videója kongatta meg sokaknál a harangokat. Amikor is arról nyilatkozott a milliárd dolláros hedge fund manager, hogy ő is tart spekulatív céllal 1-2% Bitcoin befektetést. (Ami egy milliárd dolláros befektetőnél nem kis összeg)

[buzzsprout episode='3288079' player='true']

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Mi a Bitcoin, blockchain technológia vagy a kriptovaluta kereskedés?
  2. Eljött a nap, amikor az olaj ára olcsóbb lett, mint a vízé
  3. Starbucks és McDonalds teszteli a kínai digitális yüant
  4. Komoly módosítások a Facebook Libra kriptovalutájánál
  5. Blockchain technológia, már a Telsa és a BMW is használja
  6. A Huawei fogja segíteni a kínai blockchain adoptációt
  7. CryptoFalka kriptovaluta kereskedés kisokos

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.93% $63,878.01
Ethereum ETH -1.43% $3,055.83
BNB BNB 0.23% $560.03
Solana SOL -0.98% $142.89
XRP XRP 2.81% $0.5143
Dogecoin DOGE 1.11% $0.1536
Cardano ADA 6.74% $0.4921
Litecoin LTC 2.32% $82.83
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!