Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Honnan ered a "medvepiac" kifejezés és mit takar pontosan?

Honnan ered a "medvepiac" kifejezés és mit takar pontosan?

Egy 16. századi közmondás szerint "Nem bölcs dolog eladni a medve bőrét, mielőtt elkapnánk." (“It’s unwise to sell a bear’s skin before catching it.”), amit magyarul úgy is mondhatnánk, hogy "ne igyál előre a medve bőrére" vagy soha ne költsd el a pénzed, amíg az ténylegesen nincs a kezedben. 

 

Wall Street-i medvék

A fenti történettel magyarázzák, hogy miért nevezik a Wall Streeten napjainkban "medvének" azt, aki elad egy részvényt, arra számítva, hogy annak árfolyama csökkenni fog. Ebből következik, hogy egy olyan piacot, amelyen az értékpapírok vagy áruk értéke tartósan csökken, "medvepiacnak" neveznek. Mostanság ez a jelenség tapasztalható a hagyományos részvénypiacokon is a kriptopiac mellett.

Ennek ellentéte a "bikapiac", amikor az eszközök egy bizonyos időn keresztül folyamatosan emelkednek.

A piac akkor hatékony, ha a részvényárak racionálisak, azaz a rendelkezésre álló információk alapján mindig tisztességesen árazottak. Amikor azonban nagy kilengések vannak a részvénypiacon, sokan olyan kifejezések használnak, mint a "bika" és a "medve", amelyek a befektetés "állati szellemét" idézik fel, sokkal több érzelmet visznek bele.

 

Nexo kriptovaluta váltó

 

Honnan lehet tudni, hogy medvepiac van?

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC), amelyet rövidítéséről ismerhetünk, a medvepiacot úgy definiálja, mint egy legalább két hónapos időszakot, amikor egy piac - egy indexszel, például az S&P 500-zal mérve - 20%-kal vagy annál nagyobb mértékben esik. Ha két hónap alatt legalább 20%-kal vagy annál nagyobb mértékben emelkedik, akkor bikapiacról beszélünk.

A Standard & Poor's 500 index a legismertebb amerikai vállalatokat tartalmazza. A 2022. január 3-i csúcspontja óta mintegy 24%-kal csökkent. Mindazonáltal nem mindenki követi szigorúan ezt a két hónapos szabályt. Például 2020 márciusában, amikor az S&P 500 néhány hét alatt 34%-ot zuhant a COVID-19 járvány kitörése miatt, sok elemző elkezdte "medvepiacnak" nevezte az időszakot.  A medvepiac enyhébb formája a "korrekció". A korrekció során az árak 10%-20%-kal esnek vissza a korábbi csúcshoz képest.

Egyes elemzők becslései szerint 1928 óta 26 medvepiac volt az S&P 500-ban, a mostanit nem számítva. Az átlagos hossza egy medvepiacnak 289 nap volt, amikor is körülbelül 36%-os csökkenést tapasztalhattunk. A leghosszabb 1973-74-ben volt, és 630 napig tartott. Összességében kevesebb bikapiac volt, 24 ebben az időszakban. Ezek azonban általában sokkal tovább tartanak, gyakran több évig. 

S&P 500 forrás:bloomberg.com

 

 

Miért fontos egy medvepiac?

A medvepiac jelezheti a recesszió közeledtét, bár az utóbbi nem feltétlenül következik az elsőből. A második világháború óta három olyan medvepiac volt - az összesen 12-ből -, amely nem előzött meg egy recessziót.

A medvepiac egyértelműen rossz hír mindenkinek, akinek részvénybefektetése van, legyen szó akár az Apple vagy a Walmart közvetlen részvényeiről vagy csomagról.

Ráadásul a medvepiacra való belépés pszichológiai hatást gyakorolhat a befektetőkre, ami egy önbeteljesítő ciklust hozhat létre. A medvepiac érzékelése arra készteti a befektetőket, hogy még többet adjanak el, ami tovább nyomja lefelé az árakat, és meghosszabbítja azt.

 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -1.85% $69,948.58
Ethereum ETH -1.68% $3,713.82
BNB BNB 0.55% $618.82
Solana SOL -0.66% $179.17
XRP XRP -1.88% $0.5331
Dogecoin DOGE -0.73% $0.1659
Cardano ADA -3.71% $0.4831
Litecoin LTC -2.61% $86.23
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!