Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi az IDO (Initial DEX Offering)?

Mi az IDO (Initial DEX Offering)?

Sokak számára már ismerős lehet az ICO fogalma. A gamereknek ott az IGO, viszont akik nagyobb biztonságra vágynak, azoknak elérhető az IDO.

 

A legfontosabb dolgok az IDO-ról

Egy érme előzetes megvásárlásának lehetősége általában izgalmas opció a kripto-ökoszisztéma befektetői számára. Rendkívül jövedelmező lehetőség, hogy egy tokent indulási áron megvásároljunk. De ez csak az egyik oldala a történetnek. Visszatekintve a 2017-es ICO (Initial Coin Offering) őrületre, nem volt minden projekt teljesen pozitív. Széles körben elterjedtek a csalások és a befektetők gyakran hatalmas veszteségeket szenvedtek el.

Azóta a kriptoközösség alternatív token vásárlási módszereket fejlesztett ki, többek között az Initial Exchange Offering (IEO), az Initial DEX Offering (IDO) és a Security Token Offering (STO) lehetőségét. Az IDO később igazán népszerű választássá vált. Adódik a kérdés, hogy miben különbözik ez az ICO-tól, és biztonságosabb-e a befektetők számára a használata?

Mi az IDO (Initial DEX Offering)? Forrás:blogs.airdropalert.com

 

Érme felajánlás, mint közösségi finanszírozás

A token felajánlás egy olyan módszer, melyn során egy projekt vagy startup új kriptovalutát kínál eladásra. Mindezt teszi azért, hogy saját működését finanszírozni tudja. Cserébe a közösség tagjai pedig olcsóbban juthatnak hozzá a számukra ígéretesnek ítélt projekt érméjéhez.

A közösségi finanszírozási módszerek eltérők lehetnek. Például központi kriptotőzsde platformot használnak a folyamat kezelésére (IEO), együttműködnek a helyi pénzügyi szabályozó szervvel (STO) vagy egyszerűen csak egyedül foghatnak neki az értékesítésnek (ICO). De létezik már külön a gamereknek úgynevezett IGO is. Egyes befektetők az érméket elsősorban hasznosságuk miatt vásárolják meg, míg mások inkább spekuláció céljából. 

Magyarország legnagyobb NFT közössége csatlakozás

 

Hogyan működik az IDO?

Az IDO decentralizált váltót (DEX) használ a tokenértékesítés megkönnyítésére. Egy projekt biztosítja tokenjeit a DEX-nek, a felhasználók pedig a platformon keresztül köthetik le pénzüket. Vágül a DEX befejezi a végső elosztást és átvitelt. Ezek a folyamatok automatizáltak és okosszerződéseken keresztül mennek végbe a blokkláncon. Az IDO szabályai és szakaszai a futtató DEX-től függnek, de van néhány általános módszer, ami alapvetően a következő:

1.  Az átvilágítási folyamat után egy projektet elfogadnak egy IDO futtatására a DEX-en. Fix áron kínálnak egy megadott tokenkészletet és a felhasználók ezekért a tokenekért cserébe zárolják pénzeszközeiket. A befektetők a tokeneket a későbbi tokengenerációs esemény (TGE) során kapják meg.

2. Általában van egy befektetői fehérlista. Előfordulhat, hogy marketingfeladatokat kell végrehajtani a listához való csatlakozáshoz vagy egyszerűen csak meg kell adni a pénztárcánk címét.

Mi az IDO (Initial DEX Offering)? Forrás:tpa-group.at

 

3. A befolyt pénzeszközök egy részét liquidity pool létrehozására használják fel a projekt tokenjével. A fennmaradó összeget a csapat kapja meg. A biztosított likviditás jellemzően egy bizonyos időszakra zárolva lesz.

4. A TGE-n a tokenek átkerülnek a felhasználóhoz és megnyílik a lehetőség a kereskedésre. A befektetők a TGE után kapják meg az érméket és utána kezdhetnek el kereskedni is. Ekkor pedig a piac "beárazza" az adott érmét. 

 

Összefoglalva

Könnyű használhatóság, megfizethetőség és hozzáférhetőség kombinációjával jelent meg az IDO a kriptopiacon. Számos új projekt választja ezt a modellt, hogy a közösség erejével finanszírozza saját fejlesztéseit. A különböző érme felajánlások önállóan és rendkívül kreatív módszerekkel jelennek meg.

Összefoglalva, általában nagyobb biztonságban, egy decentralizált tőzsdén keresztül történő értékesítésben, egy "magányos" projektbe vásárolsz bele. Mindazonáltal az IDO sikerének meghatározó része a megfelelő projekt kiválasztása. Egy kevésbé ismert projekt pedig nagyobb kockázatot feltételez, a nagyobb jutalomért cserébe. Ehhez pedig elengedhetetlen az adott projekt felkutatása a kriptotérben.

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.86% $64,145.76
Ethereum ETH 0.07% $3,422.73
BNB BNB -0.10% $571.76
Solana SOL 1.52% $161.09
XRP XRP -5.97% $0.555
Dogecoin DOGE -1.83% $0.1199
Cardano ADA -2.97% $0.4242
Litecoin LTC -1.00% $71.22
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!