Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mit jelent a piaci kapitalizáció a kriptovalutáknál?

Mit jelent a piaci kapitalizáció a kriptovalutáknál?

A piaci kapitalizáció segítségével könnyen meg tudjuk határozni egy kriptovaluta vagy blokklánc projekt jelenlegi értékét.

 

Mi az a piaci kapitalizáció, és hogyan tudjuk kiszámolni ezt?

A piaci kapitalizáció kifejezést széles körben használják a részvények piacán, azonban a különböző kriptovaluták, sőt a teljes kriptoszektor esetében is nagyon gyakran találkozhatunk ezzel. Az angolul csak ’market cap’-ként emlegetett piaci kapitalizáció ugyanis remek eszköze annak, hogy egy adott kriptopénz jelenlegi értékét meghatározzuk, összehasonlítsuk.

Egy adott kriptovaluta piaci kapitalizációjának kiszámítása nem igényel igazán nagy matematikai képességeket tőlünk. Mindössze annyit kell tennünk, hogy összeszorozzuk a jelenleg körforgásban lévő össze coin számát egy coin jelenlegi árával.

Képzeljük el, hogy indítunk egy új CryptoFalka FarkasCoint. Ebből 2000 coint bocsátunk ki, jelenleg $5-os árfolyamon. A FarkasCoin piaci kapitalizációja így $10 000 lenne most.

 

Honnan lehet megtudni az aktuális piaci kapitalizációját egy kriptovalutának?

A legtöbb esetben azért nem kell elkezdenünk számolgatni és összeszorozgatni a coinok számát a jelenlegi árral. A kriptováltók és tőzsdék majdnem mindig mutatják az aktuális árfolyam mellett a piaci kapitalizáció értékét is egy-egy adott kriptovaluta esetében. De megtalálhatod ezt a fontos információt a Cryptofalka kriptovaluta árfolyam oldalán is.

Kriptovaluta piaci kapitalizáció I Cryptofalka

Kifejezetten fontos, hogy egy kriptopénzt ne csak az árfolyam alapján ítéljünk meg. Sok olyan coinnal találkozhatunk, ahol az alacsony árfolyamhoz kifejezetten magas számú, már a körforgásban lévő coinok jönnek – ez esetben pedig a projekt értéke jóval magasabb lehet, mint azt első blikkre az árfolyamból gondolhatnánk. Nagyon jó példa erre mondjuk a dogecoin esete. Egy dogecoin jelenleg 37 centért vásárolható meg, piaci kapitalizáció alapján azonban a hatodik legértékesebb kriptopénznek számít. Ez pedig azért van, mert a Dogecoin elérhető coin készlete nagyságrendekkel magasabb, mint a többi kriptovalutáé.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

 

Miért szokták ezt a teljes kriptoszektor esetében is alkalmazni?

Nagyon gyakori az is, hogy nem csak mondjuk a bitcoin vagy az ethereum esetében nézik meg a kapitalizációt, hanem a teljes kriptoszektornál is. Ebbe a bitcointól kezdve az összes altcoinon és stabilcoinon át minden jelenleg a piacon lévő kriptoeszköz értéke beletartozik. A kriptovaluták nagyon magas volatilitása miatt a teljes szektor kapitalizációjában is nagy és gyakori fluktuációt láthatunk; néha néhány nap leforgása alatt több száz milliárd dolláros változás figyelhető meg.

És hogy mire jó a piaci kapitalizáció meghatározása? Egyrészről a szektor értékének változása mutathatja meg például azt, hogy milyen ütemben népszerűsödnek a kriptovaluták. De arra is alkalmas ennek az értéke, hogy más szektorokkal tudjuk összehasonlítani a kriptovaluták piacát (pl. arany vagy különböző részvények).

Azonban a piaci kapitalizáció értékében sem szabad vakon megbíznunk – még akkor sem, ha nagyon hasznos viszonyítási érték lehet egy-egy projekt értékelésekor. Az egyik probléma, hogy a pontos meghatározás (bár matematikailag könnyű kiszámolni) a megbízható adatok hiányában könnyen félrevezető lehet. A körforgásban lévő coinok számát nagyjából lehetetlen pontosan meghatározni, hiszen sok esetben akár percenként újabb és újabb coinok kerülnek megalkotásra. Az elveszített coinok meghatározása pedig már végképp lehetetlen feladat, pedig ezek kivonása mindenképpen fontos lenne a teljes elérhető készletből.

A másik nagy probléma, hogy a piaci kapitalizáció értéke manipulálható is, hiszen több módja is van annak, hogy a projekt megalkotói ezt saját érdeküknek megfelelően alakítsák – persze valódi értékteremtés nélkül.

OKEX_banner_Cryptofalka

 

Kriptovaluta piaci kapitalizáció összefoglalva

A piaci kapitalizáció segítségével meg tudjuk határozni egy-egy kriptovaluta vagy blokklánc projekt jelenlegi értékét. Ezt a teljes kriptoszektorra is le tudjuk vetíteni, amely lehetőséget ad arra, hogy más szektorokhoz viszonyítsuk növekedési ütemét és értékét. Azonban nem szabad feltételek nélkül sem megbíznunk ebben a mutatószámban, hiszen értéke nem határozható meg pontosan, illetve könnyen manipulálható is.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -2.52% $64,742.43
Ethereum ETH -3.51% $3,417.72
BNB BNB -4.11% $580.07
Solana SOL -7.74% $133.5
XRP XRP -6.47% $0.4802
Dogecoin DOGE -8.78% $0.1197
Cardano ADA -9.45% $0.3715
Litecoin LTC -7.45% $71.48
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!