Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi az a bikacsapda, és hogyan lehet felismerni?

Mi az a bikacsapda, és hogyan lehet felismerni?

A kereskedésben a bikacsapda (bull trap) olyan helyzet, amikor a kereskedő abban a hitben vásárol egy eszközt, hogy annak ára tovább fog emelkedni, majd egy új csúcs elérése után hirtelen zuhanni kezd.

 

Mit is jelent a bikacsapda a kereskedésben?

A bikacsapdák a piaci bizonytalanság időszakaiban fordulnak elő, vagy amikor hamis információk keringenek egy adott eszközzel kapcsolatban. Azért nevezik "csapdának", mert elhiteti a kereskedőkkel, hogy egy csökkenő eszköz valójában emelkedőben van. Ez a hamis biztonságérzet súlyos veszteségekhez is vezethet.

Ha bikacsapda gyanúja merülne fel, a kereskedőknek azonnal ki kellene szállniuk a pozícióból, vagy short pozícióba kellene lépniük. A stop-loss megbízások is jól jöhetnek ilyen forgatókönyv esetén, különösen, ha a piac gyorsan mozog. Így el lehet kerülni, hogy az érzelmek döntsenek a piaci folyamatok felett. 

bull trap Cryptofalka forrás:twitter.com

Mint sok minden más a kereskedésben, a bikacsapda azonosítása is nehéz. A bikacsapdák elkerülésének legjobb módja azonban az, ha előre észrevesszük a figyelmeztető jeleket - például az alacsony volumenű kitöréseket. Ezt az alábbiakban bővebben kifejtjük.

 

Hogyan működik egy bikacsapda?

A bikacsapdáknak komoly következményeik lehetnek azok számára, akik egy vélt fordulat során vásárolnak. Tegyük fel, hogy egy csökkenő trendben lévő eszköz grafikonját nézzük. Egy idő után az árfolyam elér egy olyan pontot, ahol elkezd oldalazva konszolidálódni egy adott tartományban.

Ez idő alatt a bikák és a medvék harcban állnak egymással, miközben megpróbálják az árat ellentétes irányba tolni. A medvék megpróbálják az árfolyamot új mélypontra nyomni, míg a bikák azért küzdenek, hogy az árfolyamot fent tudják tartani. Egy bizonyos ponton a medvék győzelmével a tartományból való kiszakadás következik be, és az árfolyam új mélypontra esik. Amikor azonban úgy tűnik, hogy a csökkenő tendencia újraindul, a bikák visszatérnek, és az árfolyamot visszatolják a korábbi csúcsra.

Sok kereskedő ezt bikás fordulatnak tekinti, és vásárolni kezd, mert úgy gondolják, hogy a csökkenő trend véget ért. Sajnos ez általában csak egy átmeneti elmozdulás, és az árfolyam hamarosan újra lefelé veszi az irányt, ami súlyos veszteségekhez vezethez azoknál, akik a csúcson vagy annak közelében vásároltak.

 

Mit jelent a bikacsapda a kriptopiacon?

A "dead cat bounce" néven is emlegetett bikacsapdák - vagyis a a "halott macska vergődése" -  gyakran előfordulnak a kriptopiacon a gyors fellendülések miatt.

A kriptopiacon a bikacsapdák ugyanúgy működnek, mint bármely más piacon. Ha például egy altcoin ára az elmúlt napokban folyamatosan emelkedett, akkor azt gondolhatjuk, hogy ez az emelkedés folytatódni fog. Veszel belőle, és megvárod, hogy az árfolyam emelkedjen, hogy aztán nyereséggel eladhasd.

Nexo kriptovaluta váltó

Azonban ennek az ellenkezője történik, és egy vesztes pozícióban találod magad. Végig nézed a csökkenő tendenciát, majd vársz egy bikás fordulatra, amikor megveheted a dip-et, azt gondolva, hogy jó áron jutsz hozzá. A csapda akkor derül ki, amikor az árfolyam visszahúzódik, és visszatér a csökkenő trendre.

 

A pszichológia szerepe

A bikák kergetik és kihasználják a bikapiac kedvező körülményeit, ami mindaddig szép és jó, amíg a következő medvepiaci minta vissza nem tér.

Amikor ez megtörténik, medvecsapdába kerülhetnek, ahol veszteséggel likvidálhatják pozíciójukat. Az egyirányú mentalitás (szigorúan medve vagy bika) miatt a bikapiaci kereskedéshez szokott befektetők könnyen beleeshetnek abba a csapdába, hogy magasan vásárolnak és alacsonyan adnak el. A szakértők azt javasolják, hogy a bika- és medvepiacokon egyaránt mindkét mentalitást érdemes beépíteni, mivel az nagyobb nyereséget eredményezhet a hosszú távú trendek során.

 

Mire használják a bikacsapdákat?

A bikacsapdákat mind a day traderek, mind a hosszú távú befektetők arra használják, hogy előnyt kovácsoljanak a gyanútlan piaci szereplők naivitásából.

A day traderek számára a bikacsapda lehetőséget jelenthet arra, hogy shortolják az eszközt, amint az visszaemelkedik a korábbi csúcsra. Az árfolyam ezután folytatja a csökkenő tendenciát, ami a kereskedő számára nyereséget eredményez. A hosszú távú befektetők számára a bikacsapda lehetőséget jelenthet az eszköz alacsonyabb áron történő megvásárlására, amikor az emelkedés után visszaesik. Ezután képesek megtartani az eszközt a következő emelkedő trendig.

 

Mi okozza a bikacsapdát?

Számos tényező állhat a bikacsapda hátterében, és az egyik leggyakoribb a vételi volumen hiánya a korábbi csúcsra való visszatéréskor. A gyenge vételi volumen azt jelzi, hogy egy adott alacsony árfolyamnál nincs nagy érdeklődés az eszköz iránt, és a bikák nem elég erősek ahhoz, hogy az árfolyamot feljebb tolják.

A bikacsapdák másik gyakori oka a konszolidációs mintából való hamis kitörés. Az árfolyam kitör egy tartományból felfelé, de aztán gyorsan visszaesik, és folytatódik a csökkenő trend.

 

bull trap bikacsapda I Cryptofalka

 

Hogyan lehet azonosítani a bikacsapdát?

RSI eltérés

A magas RSI egy potenciális bika- vagy medvecsapdára utalhat. A Relative Strength Indicator (RSI) számítása felhasználható egy lehetséges bika- vagy medvecsapda azonosítására. Az RSI egy technikai indikátor, amely segíthet meghatározni, hogy egy részvény vagy kriptopénz eszköz túlvett, alulvásárolt vagy egyik sem.

Egy valószínű bikacsapda esetén a magas RSI és a túlvásárolt körülmények arra utalnak, hogy az eladási nyomás növekszik. A kereskedők alig várják, hogy zsebre tegyék nyereségüket, és valószínűleg bármelyik pillanatban le is zárják a kereskedést. Ennek eredményeképpen az első kitörés és az emelkedés nem biztos, hogy a folyamatos árfolyam-emelkedést jelzi. 

 

A volumen növekedésének hiánya

Amikor a piac valóban kitör felfelé, akkor a volumennek észrevehetően növekednie kell, hiszen egyre többen vásárolják az eszközt, ahogy az emelkedik.

Ha a kitöréskor a mennyiség alig vagy egyáltalán nem növekszik, az annak a jele, hogy az adott árfolyamon nincs nagy érdeklődés az eszköz iránt, és a rally nem biztos, hogy fenntartható. A jelentős emelkedés nélküli árfolyam-emelkedés valószínűleg a botok és a pozícióért versengő kiskereskedők miatt is bekövetkezhet.

 

A lendület hiánya

Amikor egy részvény hatalmas piros gyertyákkal éles esést vagy gap-down-t produkál, de aztán nagyon finoman visszapattan, az egy bikacsapdára utalhat.

A piac természetes tendenciája, hogy ciklikusan mozog. Amikor eléri egy ciklus csúcsát, általában egy konszolidációs időszak következik, amikor a bikák és a medvék harcolnak az irányításért. A lendület hiánya korai figyelmeztető jelnek tekinthető, hogy a piacnak esedékes a fordulat.

 

A trendtörés hiánya

Az árfolyam csökkenését alacsonyabb mélypontok és alacsonyabb csúcsok sorozata jelzi.

A részvényárfolyamok trendjei nem mindig változnak, amikor előrehaladás történik. Egy csökkenő trend mindaddig sértetlen, amíg az árfolyam-emelkedés nem haladja meg a legutóbbi legalacsonyabb csúcsot. A megerősítés hiánya az egyik leggyakoribb hiba, amelyet a bikacsapdákba esettek követnek el. Nekik már gyanakodniuk kellene, hogy ha a jelenlegi csúcs nem haladja meg az előző csúcsot, akkor lefelé tartó trendben vagy tartományban vagyunk.

Ez jellemzően "senki földjének" tekinthető, az egyik legrosszabb hely a vásárlás elkezdésére, hacsak nincs rá nyomós okunk. Bár néhány kereskedő csalódott lehet emiatt, a legtöbb kereskedő jobban jár, ha megvárja a megerősítést és magasabb áron vásárol, mintha megpróbálna "korán beszállni" és csapdába esni.

 

Az ellenállási szint ismételt tesztelése

A közelgő bikacsapda első jele a hosszú ideig fenntartott erőteljes emelkedő lendület, amely azonban gyorsan reagál egy adott ellenállási zónára.

Ha egy részvény erős emelkedő trendben, kevés lefelé irányuló erővel alakult ki, az azt jelenti, hogy a vevők minden erőforrásukat beáramoltatják. Amikor azonban elérnek egy olyan ellenállási szintet, amelyet nem akarnak vagy félnek áttörni, az árfolyam jellemzően visszafordul, mielőtt még magasabbra emelkedne.

 

Gyanúsan nagy bullish gyertya

A csapda utolsó szakaszában egy hatalmas bullish gyertya jelenik meg. Ez általában a bikák utolsó erőfeszítése arra, hogy átvegyék a piac irányítását, mielőtt az árfolyam visszafordul. Ez számos más okból is bekövetkezhet: 

  • A nagy szereplők szándékosan feljebb nyomják az árat, hogy gyanútlan vevőket oda csalogassák.
  • Az új befektetők bíznak abban, hogy kitörés történt, és újra vásárolni kezdenek.
  • Az eladók szándékosan hagyják, hogy a vevők rövid ideig uralják a piacot, lehetővé téve az ellenállási zóna feletti eladási limitmegbízások elfogadását.

 

Egy tartomány kialakulása

A bikacsapda elrendezés utolsó jellemzője, hogy az ellenállás szintjén tartományszerű mintázatot hoz létre.

Egy eszköz áráról azt mondják, hogy egy támasz- és ellenállási szint között ide-oda ugrál, amikor egy tartományon belül ingadozik. Mivel a piac esetleg még mindig kisebb, magasabb csúcsokat hoz létre, ez a tartomány nem biztos, hogy tökéletes, különösen a felső végén. Mégis látható a bikacsapda kezdete, mivel a korábban említett hatalmas gyertya kialakul és ezen a tartományon kívül zárul.

 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.98% $65,778.73
Ethereum ETH -3.66% $3,456.03
BNB BNB -1.39% $597.18
Solana SOL -7.44% $137.77
XRP XRP 0.59% $0.4941
Dogecoin DOGE -9.44% $0.1226
Cardano ADA -7.79% $0.3807
Litecoin LTC -5.84% $73.65
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!