Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Kemény leckét ad a kripto tél a befektetőknek

Kemény leckét ad a kripto tél a befektetőknek

A mostani kripto tél biztosan megtépázta az újonnan érkezők lelkesedését. De milyen leckét is tanított a jelenlegi helyzet?

 

Nem a te kulcsod, nem a te kriptod

A kripto tél újra aláhúzta a „Nem a te privát kulcsod, nem a te érméd” kifejezést. Sokan ezt keserű tapasztalatok árán értették meg a közelmúltban. Néhány nagy horderejű vállalkozás összeomlása után pl. a Celsius Network a befektetők érméit egyszerűen befagyasztották. A múlt héten még Pascal Gauthier, a Ledger (cold wallet gyártó cég) vezérigazgatója is figyelmeztette a követőit: „Ne bízd az érméidet és a privát kulcsaidat senkire, mert nem tudhatod, mit kezdenek majd vele.”

A fent említett, és számos kriptoveterán által ismert mondás mögött meghúzódó igazságmag az, hogy ha személyesen nem tárolod privát kulcsaidat egy „hidegtárcában”(cold walletben), akkor az adott felhasználó nem gyakorol teljes irányítást a digitális eszközei felett. Gauthier azonban egy nagyobb összefüggésben is megfogalmazta a problémát, ahogy a világ Web2-ről Web3-ra áll át. A következőket mondta:

„Sokan még mindig a Web2-ben vannak [...], ugyanis egyesek szeretnének abban a mátrixban maradni, ahol irányítják őket, mert ez könnyebb. Tudod, hogy csak egy kattintás az ügyfélszolgálatra, és akkor valaki más foglalkozik a problémáiddal. Az irányítás átadása azonban nem szabadít fel. A felelősségvállalás az, amivel szabaddá válsz"  - mondta.

Kemény leckét ad a kripto tél a befektetőknek Forrás:www.youtube.com

El kell ismerni, hogy Gauthiernek van némi önérdeke – a Ledger a világ egyik legnagyobb hidegpénztárca-szolgáltatója. Májusban a Coinbase elismerte, hogy ha valaha is csődbe menne, a digitális eszközeiket a tőzsdére bízó ügyfeleket „általános fedezetlen hitelezőinkként kezelhetik”, azaz a csődeljárásban a leghátsó sorba kerülnének.

"Nem számít, hogy a tőzsde Önnel kötött szerződése azt írja ki, hogy Ön a valuta tulajdonosa" - mondta Adam Levitin, a Georgetowni Egyetem jogászprofesszora.

Gauthier kijelentése azonban más kérdéseket is felvet. A kulcsok és érmék „ellenőrzésének” megszerzésének ez a fogalma bonyolultabbá válhat a közelmúltbeli európai szabályozási javaslatok, valamint az Egyesült Államokban egy kulcsfontosságú kormányzati ügynökség értelmezése miatt. 

Továbbá, ahogy a világ a Web2-ről a Web3-ra tér át, vajon tényleg olyan biztos, hogy az olyan központosított megoldások, mint a Coinbase és mások, nem játszanak még mindig fontos szerepet a letétkezelés és a magánélet védelme tekintetében?

Nexo kriptovaluta váltó

 

Sokan nem mérik fel a kockázatot a kripto tél elmúlta után sem

Általánosságban úgy tűnik, hogy a fogyasztók még mindig nem értik a lehetséges kockázatokat, amikor kriptokulcsaikat központi platformoknak és tőzsdéknek adják át.

"Teljesen világossá vált, hogy még a legmegbízhatóbbnak tűnő letétkezelők is elkövethetnek súlyos hibákat a felhasználói pénzekkel. A pénzük önállósult tulajdonlásának ígérete azonnal semmivé válik, amikor a felhasználók átadják a privát kulcsaikat bármely harmadik félnek, függetlenül attól, hogy a harmadik fél valódi szándékkal rendelkezik-e." - mondta Nick Saponaro, a Divi Project vezérigazgatója.

Kemény leckét ad a kripto tél a befektetőknek Forrás:zipmex.com

 

"Minden kripto felhasználónak meg kellene tanulnia és felelősséget kellene vállalnia saját érméinek biztonságáért azáltal, hogy hardveres tárcákon tárolja azokat biztonságosan. Ez azonban nem egy népszerű lépés, mert a legtöbb kripto felhasználó számára valószínűleg kényelmesebb a központi tőzsdéken való tárolás." - mondta Bobby Ong, a CoinGecko társalapítója és vezető operatív igazgatója.

Mégis, egy központosított tőzsde (CEX) időnként hasznos lehet, és talán számolnunk kell azzal, hogy egy ideig egy hibrid kriptovilágban fogunk élni, hideg és meleg tárcákkal, központosított és decentralizált tőzsdékkel (DEX).

"Van értelme a centralizált tőzsdék használatának a pénzküldéshez másoknak, hogy ne doxxolják a kripto címeket. Ez azért van, mert amikor tranzakciót küldesz valaki másnak, az illető ismeri a címedet, és láthatja az egyenlegedet, a korábbi tranzakciókat és az összes jövőbeli tranzakciót." - mondta Ong.

Justin d'Anethan, az Amber Group intézményi értékesítési igazgatója egyetértett azzal, hogy kompromisszumok továbbra is fennállnak. "Nem lehet annyi kifinomult kereskedést végezni egy privát tárcáról, mint egy központosított platformon, vagy legalábbis nem olyan könnyen és hatékonyan" - mondta A nagy, kifinomult kereskedőknek mindig is szükségük lesz arra, hogy állományaik egy része a tőzsdéken legyen a hozamok optimalizálása érdekében.

 

Összefoglalva

Mi a helyzet Gauthier mondanivalójával, miszerint az embereknek egyszerűen meg kell tanulniuk "felelősséget" vállalni a vagyonukért, mert "a felelősségvállalás által válsz szabaddá"?

"A kripto megváltoztatja a játékot, mert most már teljes mértékben mi irányítjuk a pénzünket anélkül, hogy bármilyen harmadik félben kellene bíznunk" - mondta Ong. Ennek ellenére néhányan "dönthetnek úgy, hogy átadják a felelősséget, és megbíznak egy harmadik fél letétkezelőben, aki talán jobban felkészült az érméik biztonságos tárolására - és ez is elfogadható" .

Csatlakozz te is a publikus kriptovaluta kereskedő discord csatornánkhoz!

Cryptofalka Discord csatlakozás

 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 1.71% $64,901.84
Ethereum ETH 3.21% $3,156.68
BNB BNB 2.78% $571.16
Solana SOL 5.73% $150.7
XRP XRP 4.92% $0.529
Dogecoin DOGE 4.48% $0.1626
Cardano ADA 7.65% $0.5051
Litecoin LTC 4.96% $85.06
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!