Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi vezetett a Celsius összeomlásához?

Mi vezetett a Celsius összeomlásához?

A Celsius fizetésképtelensége még jobban megtépázta az amúgy is gyengélkedő piacot. Cikkünkben sorra vesszük azokat az eseményeket és elhibázott döntéseket, amelyek  az összeomlás szélére sodorták a platformot. 

 

Mennyi eszköze is van a Celsiusnak?

A cég 864 millió dollárnyi kockázati tőkét gyűjtött be, és több, mint 1 millió ügyféle összesen több, mint 3 milliárd dollárnyi tőkéjét tartja számon és kezeli. Mára fizetésképtelenné vált, és ez a Terra Luna összeomlását követően tovább rángathatja a piacot az amúgy sem kedvező gazdasági környezetben.

A Celsius egy mindenre kiterjedő fintech alkalmazás, amely arra hivatott, hogy a fogyasztóknak egyszerű és megbízható hozzáférést biztosítson a kripto-szolgáltatásokhoz: ezek között van a kereskedés, stabilcoinok és kriptopénzek magas hozamú betétei és kriptófedezetű hitelezés.

Lényegében a Celsius letét- és vagyonkezelési szolgáltatásokat nyújt, hasonlóan, mint ahogy az ETF-ek hagyományos világában zajlik. Az ETF az Exchange Traded Fund-nak a rövidítése, ami tőzsdén kereskedett befektetési alapot jelent. A legnagyobbak, a Vanguard és a Fidelity részvények egy kosarát csomagolja egy lakossági ETF-be, és díjat szed be a befektetőknek nyújtott szolgáltatásért.  

A Vanguard Group, Inc. egy amerikai bejegyzett befektetési tanácsadó, amelynek székhelye a Pennsylvania állambeli Malvernben található, és 2021. január 13-án körülbelül 7 billió dollárnyi globális vagyonnal rendelkezik. A Fidelity Investments pedig 4.5 billió dollárnyi ügyfélvagyont kezel.

 

Milyen szolgáltatásokat nyújtanak?

A Celsius egy a fent említettekhez hasonló szolgáltató a decentralizált pénzügyi világban. Szabályozott hozzáférést biztosít a hitelekhez, hozamtermelést biztosít, és ezért díjakat szed. Így a felhasználók nem teszik ki magukat annak az állítólagos kellemetlenségnek és kockázatnak, amit a saját kriptóik adminisztrációja, mint az utalás, stakelés, saját wallet nyitása stb.okozhat - vallja a Celsius. 

Az ETF-szolgáltatókhoz hasonlóan a Celsius nem kínál közvetlen kitettséget a mögöttes pozíciókhoz. Visszavonást és visszaváltást ígérnek arra az esetre, ha a felhasználók ki akarnak szállni a pozícióikból, de a cég végső soron a befektetők nevében kezeli a pozíciókat.

Azonban minden hagyományos pénzügyi jóhiszeműsége ellenére a Celsius kripto-natív termékként pozícionálja magát. Rendelkezik például az úgynevezett CEL tokennel, amely hűségjutalmakat és kedvezményeket kínál a Celsius szolgáltatásainak igénybevételéhez.

A CEL token árfolyamán is látszódott az elmúlt hónapok megtépázott piaca és finoman szólva sem teljesített jól:

 

CMC CEL forrás: coinmarketcap.com

 

 

Celsius szlogenek és éles kritika a bankokkal szemben

A Celsius sokszor használ éles bankellenes retorikát, mint a “bankszektor tönkrement”, “Unbank Yourself” szlogenük, “cseréld le a Wall Street-et blokkláncra”, “99% vs. 1%”. Ezeket a weboldalon és a fehér könyvükben is lehet olvasni. Külön hangsúlyt fektetnek a a biztonságra, az átláthatóságra és legfőképpen a bizalomra való összpontosításra: "katonai szintű biztonság", "bármikor visszavonhatja kriptóját", "tartsa biztonságban a kriptóját", "új szintű átláthatóság", "miért bízzunk a Celsiusban"

 

Kockázatos kereskedés stratégia

És itt láthatunk egy áthidalhatatlan problémát: szinte irreális hozamokat ígérnek, amelyet a törvényesség látszatával (szabályozott feljáró, prémium hozzáférés akkreditált befektetők számára, szabályozói logók) kombinálják. Hogy ezeket ténylegesen el is tudják érni, a Celsius sokszor folyamodott nagyon kockázatos kereskedési stratégiákhoz és szinte hazardírozott befektetői pénzével. Végső soron a mohóság és az irreális ígéretek tarthatatlansága miatt került bajba mind a cég, mind a a több millió kisbefektető  Nézzük is meg közelebbről a cég rendkívül kockázatos befektetéseket: 

1) on-chain tőkeáttétel

2) stETH származtatott termék

 

On-chain tőkeáttáttétel

Annak érdekében, hogy a felhasználók számára alacsony kamatozású hitelfelvételt biztosítson, a Celsius maga is hozzáfér a tőkeáttételhez olyan on-chain pénzpiacokon keresztül, mint a MakerDAO (A Maker egy fedezett hitelezési protokoll: Beteszel 1,50 $ volatilis biztosítékot (pl. $ETH), és kölcsönözhetsz $DAI stabilcoint. Ha a biztosíték értéke egy likvidálási küszöbérték alá esik, akkor azt likvidálják a kölcsön visszafizetése és a bedőlések elkerülése érdekében.)

Ez azt jelenti, hogy a felhasználók befizetéseit olyan eszközökben fogadják el, mint a wrapped BTC (ERC20-as token, amely mögött 1:1 bitcoin fedezet áll), és azokat letétbe helyezik, hogy $DAI stabecoint kölcsönözzenek.

https://twitter.com/MikeBurgersburg/status/1536277332826136576

Tehát visszatérve a Celsiusra:  Egy dollárban 9 számjegyű hitel a Maker-en azért egy kicsit aggasztó, de normális esetben ez nem lehet probléma. Ha a Celsius hitelbiztosítékának az értéke csökken, akkor a Celsius ügyfeleinek hitelbiztosítéka is csökken fog.

Térjünk át a második problémára: az stETH. A Celsius nagyon magas hozamot kínál ETH-ra. A $ETH stake az Ethereum PoS beacon láncán ~4,2%-ot kínál, és a $ETH hozamai a iearnfinance-en alig érik el a 0,20%.-ot- Hogyan tudott akkor a Celsius akár évi 8%-ot kínálni az Ethereumra az ügyfeleinek?  Úgy, hogy egy ETH-származékot, a stETH-t használták, hogy feltornásszák a ETH hozamát, és több befektetőt vonzzanak.

 

Mi is a stETH (staked ETH)?

Az stETH a LidoFinance terméke. Ez a (likvid) staked $ETH rövidítése, az elmúlt évek egyik leginnovatívabb DeFi terméke. Lehetővé teszi bárki számára, hogy $ETH staking hozamokat szerezzen anélkül, hogy ahhoz bármilyen infrastruktúrát üzemeltetne. Az $stETH egy teljesen fedezett $ETH reprezentációja, amely az Ethereum PoS beacon láncon fut. Tehát ideális esetben: 1 $stETH = 1 staked $ETH 

Ha a kiutalásokat engedélyezik a beacon láncon, akkor 1 $stETH 1 ETH-ra váltható vissza. Nem szabad összehasonlítani az UST alulbiztosított stabilcoinnal.

 

Nexo kriptovaluta váltó

 

A Celsius lehet, hogy likviditási problémákba ütközik, de jelentős mennyiségű $stETH-t tartanak, amelyet biztosítékként használnak a stabilcoinok kölcsönzéséhez Ha eladnák, ez mindenképpen a stETH másodlagos piaci értékének csökkenését okozná, legalábbis átmenetileg. Az $stETH már most is hozamot termel, kölcsönözhető vagy likviditást biztosít. Gyakori stratégia a CurveFinance számára likviditás biztosítása a $stETH hozamának növelése érdekében.

 

Kompromisszum lenne a $stETH?

A stETH a nyílt piacon ETH-ra cserélhető, de nem váltható vissza $ETH-ra. Legalábbis addig nem, amíg a beacon lánc át nem esik a merge-en, és az Ethereum nem megy át egy hard forkon.  A Celsius vett egy csomó stETH-t, amit nem lehet $ETH-ra beváltani 6-12 hónapig az egyesítés után. És az egyesítés még meg sem történt! Így azért már árnyaltabb képet kapunk. 

A kifizetések engedélyezése után közvetlen 1:1 visszaváltások lesznek. Mivel a stETH egyenleg a megszerzett staking juttatások miatt növekedni fog, a visszaváltás után több ETH-t kaphat a felhasználó, mint amennyit stakingbe helyezett, feltételezve, hogy nincs slashing.. A “Slashing“-nek nevezett módszer a lekötött tőke egy részének elvételével bünteti a csalni próbáló felhasználókat, illetve azokat, akik sokáig nem vesznek részt a tranzakciók lebonyolításában.  Az stETH:ETH közötti piaci árfolyam itt irreleváns.

Az $stETHt már nem lehet 1:1-ben a ETH-val kereskedni. Tehát vásároltak valamit 1 dollárért, ami most 0,96 dollárt ér. Ha ugyanabból az eszközből kettőt adok neked- egy hozamtermelőt és egy nem hozamtermelőt - nem kellene 1:1 arányban kereskedniük?"

Nem feltétlenül. Több oka is van annak, hogy a stETH átmenetileg a fedezeti értéke felett/alatt kereskedhet. Ilyenek a likviditási prémium, lehet programhiba, bug mint kockázati tényező, a beacon lánc maga kockázati tényező, nem beszélve a tőkeáttételes likvidálásokról. 

 

Az stETH egyre inkább leszakad az ETH-ről

A stETH körüli bizonytalanság miatt a termék jelenleg ~0,96 dolláron kereskedhető a ETH-val. Ami még rosszabb, nincs elég likviditás - sehol - ahhoz, hogy a Celsius stETH-ból ETH-ra váltson, még veszteséggel sem.

seth

Az stETH így elvesztette az erősen ingadozó ETH-hoz való kötöttségét (depegging). A Celsius 445 000 ($565 millió dollár) stETH-val rendelkezik, és csak 143.000 ETH likviditás van a stETH-$ETH Curve poolban.

Ráadásul több milliárdos együttes kötelezettségük van több eszközön és protokollon keresztül.  A fő DeFi walletuk (0x8ACeaB) így néz ki:  Aave: - 445k stETH, 150k Eth, 13.6K WBTC betét (1.45 bil);  466.7m USDC, 114.7m USDT, 98.9m DAI felvett hitel (680m); Compound: 13.4k WBTC, 45.5k Eth betét (476m); 149.5m DAI, 69.3m USDC felvett (218m)

Tehát a Celsius megnyitott egy csomó hitelt, amelynél felhasználói betéteket és befizetéseket elcserélték stETH-ra és most rengeteg pénzzel tartoznak, és nincsenek meg a tartalékaik sem, hogy visszafizessék őket

A Celsius így fizetésképtelenné vált.

https://twitter.com/yieldchad/status/1533529209137684485

De itt még nem ér véget a történet....

 

Kifizetések beszüntetése

Hétfő reggel a Celsius szüneteltette a kifizetéseket és átutalásokat, befagyasztotta a felhasználók eszközeit és nem éppen kedvező választási lehetőséget adott nekik: Töltsék fel a saját fedezetüket, hogy megmentsék a hitelüket vagy likvidálják a pozícióikat.

De ahelyett, hogy visszafizették volna a saját hitelüket, a Celsius ma elkezdte feltölteni a biztosítékát. A Celsius hitelezőjének, a Maker-nek minimum 150%-os fedezeti arányt kell előírnia a hiteleknél.  Ez azt jelenti, hogy 1,00 dollár kölcsönhöz 1,50 dollár biztosítékot kell elhelyezni. Ha valakinek nagy kintlévősége van és vissza akarja fizetni, akkor egyszerűen visszafizeti az 1 dollárt vagy 1,50 dollárnyi fedezetet tesz be. Láthatjuk, hogy a második lehetőség rosszabbnak tűnik, mint az első.

Mikor választaná ezt bárki? Akkor, ha valójában nem tudja azt visszafizetni. Feltettek volna mindent a feketére?

https://twitter.com/HsakaTrades/status/1536343758001692672

A bizonytalanság miatt a $BTC és a $ETH árfolyama zuhanni kezdett, ami azt jelenti, hogy a Celsiusnak még kevesebb biztosítéka van.

 

Segítség a NEXO-tól

A pletykák szerint az Alameda Research fedezeti alap megvásárolná a bajba jutott eszközöket, és még a Celsius versenytársai is ajánlatot tettek:

https://twitter.com/Nexo/status/1536256598993211393

Miután úgy tűnik, hogy a CelsiusNetwork fizetésképtelenné vált, és tekintettel a lakossági befektetőkre és a kripto közösségre gyakorolt következményekre, a Nexo hivatalosan is ajánlatot tett a Celsius minősített eszközeinek megvásárlására a visszavonás befagyasztása után.

 

Hogyan tovább?

Alex Mashinsky, a Celsius bajba jutott vezérigazgatója megtörte 3 napos hallgatását, de nem adott jelzést arra vonatkozóan, hogy az ügyfelek mikor utalhatnak újra..

https://twitter.com/Mashinsky/status/1537147449088872449?cxt=HHwWgsC45b7dhdUqAAAA

Mashinsky azonban kevés vigaszt nyújtott azoknak, akik válaszokat reméltek arra vonatkozóan, hogy a felhasználók mikor vehetnek fel ismét pénzt. Biztosította a Celsius közösségét, hogy a vállalat csapata "megállás nélkül dolgozik a problémán", és kérte az ügyfelek türelmét.  A Twitter-felhasználók nem sokkal később szinte könyörögtek, hogy ő maga vállaljon kötelezettségeket az ügyfelek betéteinek biztonsága érdekében, de Mashinsky nem reagált tovább.

Nem világos, hogy a Celsius hogyan tudná orvosolni a problémát, ha a stETH továbbra is lemarad az ETH-tól.  Tegnap a vállalat állítólag ügyvédeket fogadott fel, hogy vizsgálják meg a vállalat átszervezését, ha nem sikerül más finanszírozási forrást találni.

 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -4.62% $63,935.2
Ethereum ETH -5.09% $3,053.74
BNB BNB -5.81% $548.51
Solana SOL -1.52% $138.26
XRP XRP -6.92% $0.4876
Dogecoin DOGE -6.30% $0.1518
Cardano ADA -5.16% $0.4526
Litecoin LTC -5.15% $77.93
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!