Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
A kiterjesztett valóság szerepe a jövőben

A kiterjesztett valóság szerepe a jövőben

A kiterjesztett valóság vagy AR (augmented reality) egy olyan technika, amely rétegeket ad a megszokott világhoz. Ezek a rétegek lehetnek vizuális, auditív és érzékszervi információk, amelyek fokozzák az élményt. A vállalatok a kiterjesztett valóság technológiát termékeik népszerűsítésére, adatok gyűjtésére és marketingkampányokra használják. A mindennapi életben talán a Pokémon Go az egyik legismertebb AR-példa.

 

Mire lehet használni a kiterjesztett valóságot?

A kiterjesztett valóságot sokféle célra lehet használni. Gazdagíthatja a mindennapi tevékenységeket vagy innoválhatja a vállalatok szolgáltatásait. Gondoljunk csak pár szuper cipőre, amit meg akarunk venni. A boltokban nem találjuk a keresett darabot, ezért online vásárolunk. De vajon illenek-e a kedvenc ruháinkhoz, és akkor is tetszeni fognak-e, ha már a lábunkon vannak? Az AR technológiával ezeket a termékeket otthon is fel lehet próbálni.

 

Kiterjesztett valóság vs. virtuális valóság

A virtuális valóság teljesen virtuális, míg a kiterjesztett valóság a való világ kontextusát használja, azt fejleszti tovább. Mind a virtuális, mind a kiterjesztett valóság alapvető technológiák a metaverzum kialakításához és fenntartásához. A virtuális valóság vagy VR olyan élmény, ahol a jelenlegi környezetet egy szimulált környezettel helyettesíthetjük.

Az AR lényegében a mindennapi valóságunk, de egy extra információs réteggel bővül. A kiterjesztett valóságra remek példa a L'Oréal alkalmazása, amellyel különböző sminkeket tesztelhetünk. Az AR-ben az a fontos, hogy szinte bárki megtapasztalhatja, hiszen csak egy okostelefonra van szükség. A kiterjesztett valóság célja, hogy felnagyítsa az értéket a felhasználók számára.

AR Cryptofalka forrás: gmw3.com

 

A kiterjesztett valóság szerepe a metaverzumban

Az AR és a metaverzum együtt egészíti ki egymást és ezáltal jobb felhasználói élményt nyújtanak. A metaverzum egy olyan digitális tér, amelyet a résztvevők saját virtuális környezetük felépítésére használhatnak. Különböző virtuális világok hálózatáról van szó, amelyeken keresztül VR-szemüveg viselésével lehet belépni.

Bár a világot, amelyben élünk, nem tudjuk megváltoztatni, a kiterjesztett valóság lehetővé teszi, hogy a környezetünkhöz extra dimenziót adjunk hozzá. Képek, hangok, szövegek vagy akár GPS-adatok segítségével gazdagíthatjuk a helyet, ahol éppen tartózkodunk. Kulcsfontosságú, hogy ezeket az elemeket térben jelenítsük meg, hogy azokkal befolyásolni tudjuk a mélységészlelést (a világ háromdimenziós érzékelésének vizuális képessége).

Az AR technika olyan erővel rendelkezik, amely meggyőzi az ember agyát arról, hogy ezek az elemek valóban léteznek a környezetünkben. Ennek következtében a jelenlegi világunk sokkal érdekesebbé válik. Mark Zuckerberg szerint a metaverzum maga a "megtestesült internet, amelyet az AR segítségével a valóságba lehet eljuttatni".

Nexo kriptovaluta váltó

 

A kiterjesztett valóság jövője

Az AR igen ígéretes jövő előtt áll. Kényelmessé teszi az életet és egyben kihívást jelent a fogyasztók számára, új bevételi forrást a vállalatok számára.

A kiterjesztett valóság jelenleg még meglehetősen új, és az elkövetkező években érhet be. Ez egy innovatív technológia, amely a mindennapi életben is értéket tud teremteni. A globális AR-piac várhatóan növekedni fog az elkövetkező években, és 2024-re közel 300 milliárd dolláros piaci kapitalizációval számolnak a szakértők.

Több márka dolgozik AR-megoldásokon ügyfelei számára. Az Apple például AR/VR headsetet fejleszt. Eleinte a gyártási dátumot 2020-ról 2022-re tolták, de a pletykák szerint befejezték a legfontosabb gyártási teszteket.

Augmented-Reality-in-Metaverse forrás: hitechnectar.com

 

Milyen előnyökkel járhat a kiterjesztett valóság a társadalom számára?

A kiterjesztett valóság sokkal könnyebbé teheti az életünket. Segíthet a tárgyak azonosításában és felismerésében, illetve a digitális információval való tájékozódásban.

Hol tartunk most? Milyen előnyökkel járhat a kiterjesztett valóság a társadalom számára a következő években? Ez a technológia kiválóan alkalmas a digitális információk fizikai környezetbe való integrálására. A közintézményekben megjelenítheti a haladási útvonalat, egy virtuális térképet, hogy az ügyfelek könnyen megtalálják a helyet, ahova igyekeznek. Gondoljunk egy vészhelyzetre, amikor nincsenek egészségügyi szakemberek a láthatáron. Az AR-nek köszönhetően egyszerűbb elsősegélynyújtási kezelésekre lehet rákeresni, sőt meg is lehet tanulni, hogyan kell azokat helyesen végrehajtani. Ez életet menthet.

A látássérültek számára is megjelenik a kiterjesztett valóság. Gondoljon az élet olyan egyszerű dolgaira, mint a buszra való felszállás. De hogyan találja meg a buszmegállót, ha nem látja? Az AR/VR headset segítségével felismerheti és azonosíthatja a tárgyakat, sőt, még szövegfelismerést is használhat. 

 

A kiterjesztett valóság szerepe a tanulásban és az oktatásban

A kiterjesztett valóságot jelenleg leginkább kereskedelmi vagy játékcélokra használják, de ennél sokkal többről van szó. Gondoljon csak az oktatásban való alkalmazására - a lehetőségek végtelenek. Az egészségügyben a rezidensek és a sebészek használhatnák az AR technológiát a műtétek elvégzésére. A szakemberek gyakorlati tapasztalatot szereznek anélkül, hogy mások életét kockáztatnák.

A tanárok a tananyagot a kiterjesztett valóság, illetve a kevert valóság alkalmazásával még vonzóbbá tehetik a diákok számára. Az interaktív élmények segítenek a tanulóknak fenntartani a koncentrációt és javítani a motivációjukat. Az AR és a metaverzum tanórák kiaknázatlan lehetőségeket rejtenek magukban. Csak egy példa a szemléltetés végett. Az emberi testbe való tényleges betekintés még szkeptikusan hangzik, de az AR-nek köszönhetően a diákok biológia órán valóban láthatják, hogyan néz ki a test belseje.

A Google SkyMap érdekes platform a naprendszerünk felfedezéséhez. A készüléket felfelé billentve azonnal megismerhetjük az összes bolygót, csillagot és csillagképet.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Nexo kriptovaluta valto 100 dollár

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.76% $64,226.16
Ethereum ETH 0.16% $3,429.43
BNB BNB -0.04% $572.46
Solana SOL 2.16% $161.38
XRP XRP -8.78% $0.5581
Dogecoin DOGE -1.94% $0.1206
Cardano ADA -3.28% $0.4254
Litecoin LTC -0.56% $71.63
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!