Mi az a kamatláb, és miért fontos mindenkinek tudnia róla?

Szerző: | máj 26, 2021 | Kriptovaluta

A kamat ösztönzi a hitelezőt arra, hogy pénzét másnak kölcsönözze, de a kamatláb értéke az inflációt is befolyásolja.

 

A hitel építette és építi ma is a gazdaságot

A hitel óriási szerepet játszott a gazdaság mai formájának kiépítésében, de játszik jelenlegi életünk alakításában is. Röviden megfogalmazva a hitel felvétele és adása a különböző pénzügyi tranzakciókat könnyíti meg, mely a gazdasági növekedés alapvető feltételének számít ma. A hitelek segítségével az emberek olyan tőkéhez tudnak jutni, amivel korábban nem rendelkeztek. A vállalkozások úgy tudnak újabb beruházásokba kezdeni, hogy azt majd csak későbbi profitjukból kell visszafizetniük. A mindennapi ember pedig úgy tud egy nagyobb értékű terméket vagy szolgáltatást megvásárolni, hogy azt a jövőben, kis részletekben kell csak megfizetnie.

A hitel nem működne hitelező nélkül – aki azonban egyáltalán nem szívjóságából adja ezeket a kölcsönöket, hanem azért, mert ő maga is arra van ösztönözve, hogy pénzt adjon nekünk (akár fiatot, akár kriptót). És itt jön be a kamat, illetve ennek pontos értékének, a kamatlábnak gondolata.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

 

Mi az a kamatláb?

Képzeljük el, hogy a Bitcoin Pizza napon fellelkesedve, úgy döntünk, nyitunk egy pizzériát mi is. Ehhez kiszámoljuk, hogy összesen 20 millió forintra lesz szükségünk, de ezzel az összeggel sajnos nem rendelkezünk. Jó barátunk, Satoshi azonban azt mondja, hogy kölcsön adja nekünk ezt az pénzt évi 5%-os kamatláb mellett.

Ez azt jelenti, hogy ha egy év múlva visszafizetjük a kölcsönt, akkor a 20 millió forintos tőkeösszeg mellett 1 millió Ft kamatot kell megfizetnünk. A kamat számításának is van persze több formája. Ha ez egy egyszerű kamat, akkor a visszafizetésig mindben évben 1 millió Ft adódik a tőkeösszeghez; ha viszont kamatos kamat, akkor a második évben már a tőkeösszeg kamattal növelt értékének 5%-ával nő a törlesztendő összeg (jelen esetben 1 050 000 Ft-tal). A kamatláb csökkentése növeli az inflációt. Ez azt jelenti, hogy romlani fog a pénz vásárlóereje, azaz ugyanannyi pénzért kevesebbet kapunk.

Mi az a kamatláb, és miért olyan fontos mindenkinek?

 

Miért fontos mindenkinek a kamatláb?

A kamatláb értéke és változásai nem csak annak fontos, aki hitel szeretne felvenni vagy adni, ugyanis ez a teljes gazdaságra hatással van. A központi bankok ugyanis a kamatláb (alapkamat) csökkentésével és növelésével tudják befolyásolni a fogyasztók döntéseit.

Ha magasabb a kamatláb, akkor a fogyasztók arra vannak ösztönözve, hogy minél inkább spóroljanak, hiszen a bankba helyezett pénzük jól kamatozik; illetve, hogy minél kevesebb hitelt vegyenek fel, hiszen ennek törlesztése költségesebbé válik. Ha például egy ország úgy érzi, hogy gazdasága túlhevült és túl sok beruházás történik, akkor a kamatláb növelésével csillapítani tudja ezt a hosszú távú fenntartható növekedés érdekében.

Ha alacsonyabb a kamatláb, akkor ezzel szemben a fogyasztóknak az éri meg, ha többet költenek és több kölcsönt vesznek fel. Ez egy válságos időszak után a gazdaság újraindítására lehet jó módszer, hiszen a növekvő beruházások és költések gyorsítják a gazdasági növekedést. Fontos azonban azt is megemlíteni, hogy a kamatláb csökkentése könnyen inflációhoz is vezethet, hiszen, bár több hitel lett elérhető, a hitelforrások ugyanakkorák maradtak; azaz ennek ára egészen addig fog emelkedni, míg újra nem lesz egyensúlyban a kereslet és a kínálat.

OKEX_banner_Cryptofalka

 

Összefoglalva

A hitel a gazdaság építésének alapköve, a hitelezés legfőbb pénzügyi ösztönzője pedig a kamatláb, hiszen ez határozza meg, hogy milyen áron adjuk kölcsön a pénzünket valakinek. Ezen felül a kamatláb a szélesebb gazdaság tekintetében is nagyon fontos, még akkor is, ha egyre növekvő mértékben támaszkodunk olyan inflációrezisztens eszközökre, mint a bitcoin. A központi bankok a kamatláb növelésével és csökkentésével tudják befolyásolni a fogyasztók viselkedését, mely aztán olyan dolgokra van hatással, mint az ország gazdasági növekedése vagy éppen az infláció értéke.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Így gyűjts passzív jövedelemet a PancakeSwap segítségével

A PancakeSwap egy Binance Smart Chain (BSC) alapú DEX (decentralizált tőzsde), amit ismeretlen fejlesztők hoztak létre. Alapötletében az Ethereum blokkláncon működő SushiSwap-hoz hasonlít, tehát közösségi irányítással üzemel, és farmolásra nyújt lehetőséget likviditás biztosítása ellenében, valamint további funkciókat kínál jutalmak bezsebelésére.

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

[web_stories_embed url="https://cryptofalka.hu/web-stories/mi-a-bitcoin%3f-kriptovaluta-kezdoknek-i-cryptofalka/" title="Mi a Bitcoin? Kriptovaluta kezdőknek I Cryptofalka" poster="" width="360" height="600" align="none"]

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka