Mi az arbitrázs kereskedés, és hogyan lehet rajta profitálni?

Szerző: | júl 27, 2021 | Árfolyam elemzés, Kriptovaluta hasznos

Mit tennél, ha garantált lenne a nyereség egy kereskedésen? Túl szép, hogy igaz legyen, de az arbitrázs ügylet áll a legközelebb ehhez. A kereskedők versengve próbálják megragadni a lehetőséget, hogy elkapják a jó arbitrázs tradeket, éppen ezért a haszon aránya nagyon kicsi, és az is főleg a sebességen és a volumenen múlik. Ezeknek a kereskedéseknek a nagyrészét olyan algoritmusok végzik, amiket nagy forgalmú kereskedő cégek fejlesztenek.

 

MI AZ ARBITRÁZS KEREKEDÉS?

Az arbitrázs kereskedés egy stratégia, aminek a lényege, hogy egyidejű vásárlásokkal és eladásokkal generál profitot. Ez leggyakrabban különböző kriptotőzsdék ugyanazon valutapárjaikon zajlik. A valutáknak az árai elméletben ugyanazok két tőzsdén, mivel ugyanazokról a digitális eszözökről van szó, de mivel minden piacot a saját kereslete és kínálata irányít, eltérések lehetnek a tőzsdék között. Egy rövid ideig.

Az arbitrázs trader számára nem csak az jelenti a kihívást, hogy megtalálja az árfolyamkülönbségeket, hanem az is, hogy elég gyorsan lépjen. Sokan figyelik ezeket az ár eltéréseket, és amikor nagy tételben kereskednek rajtuk, az árfolyam gyorsan kiegyenlítődik és ezzel eltűnik a különbözet. Mivel a kockázat alacsony, a haszon aránya is kicsi, így csak egy nagyobb vagyonnal lehet belőle kézzelfogható eredményt kinyerni. Az arbitrázsnak több fajtája is van, nézzük mivel állunk szemben!

 

TŐZSDE ARBITRÁZS

Ez a leggyakoribb típus; a kereskedő bevásárol az egyik tőzsdén, majd elad a másikon. A kriptovaluták árai, gyorsan változhatnak. A lenti listán néhány tőzsde pillanatnyi BTC/USD árfolyama van, láthatod, hogy az árfolyamok szinte soha sem teljesen ugyanazok.

 

arbitrázs árfolyamok | Cryptofalka

 

Itt jönnek a képbe az arbitrázs kereskedők, akik megpróbálják kihasználni ezeket a kis különbségeket. Az érintett piacok ezzel megbízhatóbbnak tűnnek mindenki számára, mert így az azonos valutapárokon szinte mindig ugyanaz az árfolyam minden tőzsdén.

Hogyan zajlik ez a gyakorlatban? Tegyük fel, hogy árfolyam különbség van a BTC-nél a Binancen és egy másik tőzsdén. Ha egy arbitrázs trader ezt észreveszi, az olcsóbb tőzsdén akar majd vásárolni bitcoint majd gyorsan eladni a drágábbikon. A bitcoin piac mára viszonylag kinőtte magát, folyamatosan pörögnek rajta a milliók, ezért ezeket a ‘biztos’ ügyleteket hamar megtalálják azok a pénzek, amik aztán zárják is a rést.

 

HÁROMSZÖG ARBITRÁZS

Egy másik gyakran használt kereskedési fajta, a háromszög arbitrázs. Ebben az esetben a trader három különböző kritovaluta ár-eltéréseit használja ki, miközben az elsőből a másodikba, a másodikból a harmadikba, majd abból megint az elsőbe váltja át a tőkét körben. Például, ha LTC-t vehetsz BTC-ből és ETH-ból is, de a két árfolyam relatív értéke különbözik, akkor van egy arbitrázs lehetőség. Az alábbi ábrán látszik, hogy néz ez ki számokban.

triangular arbitrage | Cryptofalka

 

AZ ARBITRÁZS KOCKÁZATAI

Az arbitrázs ügyletek kockázata viszonylag alacsony, de azért nem nulla. Kockázat nélkül nem lehet nyereség, ez sem kivétel. A legnagyobb kockázat, ami felmerülhet, az a végrehajtás. Ha a vételi-eladási táv, visszazár mielőtt végrehajtanád a kereskedéseket, elvész a kedvező árfolyamkülönbség, és maradnak a díjak. Ez sajnos előfordulhat egy váratlan slippage miatt, de ha egy percre zűr van a tőzsde platformjával, azalatt szintén elúszhat a lehetőség.

A másik dolog, ami gondot okozhat az arbitrázs kereskedésben az a likviditás. Ha a piacon lévő ajánlatok mennyisége kevés ahhoz, hogy jó áron és gyorsan teljesítsd az átváltásokat, szintén kifuthatsz az időből, amíg a piacokon a kriptovaluták relatív értéke visszaáll egyenlőre.

Nagy Gábor

 

 

Bitcoin és kriptovaluta kereskedés I Cryptofalka

 

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.