Mi az a Proof of stake? Hogyan működik a staking? Mutatjuk!

Szerző: | jan 20, 2021 | Kriptovaluta

Kezdhetnénk talán azzal az elcsépelt és nyelvileg nem is túl pontos szójátékkal, hogy a staking kapcsán természetesen nem a stake sütés rejtelmeibe szeretnék beavatni a kedves olvasót. A téma természetesen továbbra is a kriptovaluták világa és ezúttal azt járjuk körbe, hogy miként kamatoztathatjuk bizonyos kriptovalutáinkat, amikor éppen nem kereskedünk vele.

A stakingre egyrészt úgy is gondolhatunk, mint a bányászás egy alternatív módszerére. Csak amíg a bányászat nagy összegű eszközbeszerzéssel kezdődik (bányagép, grafikuskártya stb.), addig a staking esetében ,,csak” annyi történik, hogy az adott koint egy kriptovaluta tárcában tároljuk hosszabb ideig. Ezáltal hozzájárulunk a blokklánc hálózat biztonságához és működéséhez. Lényegében olyan, mintha bizonyos mértékű jutalomért cserébe zárolnánk az egy összeget.

 

Proof of Stake (PoS) mechanizmus

A blokklánc működési elvét illetően alapvetően kétfajta konszenzus mechanizmust különböztetünk meg. Az egyik a Proof of Work (PoW), amely a Bitcoint is jellemzi. Ebben az esetben bányász eszközök egész hada biztosítja a decentralizált hálózati működést oly módon, hogy bonyolult matematikai modelleket megoldva fűzik tovább a láncot. Ez a folyamat rendkívül eszköz és energiaigényes folyamat, ám mindez szükséges a biztonságos működéshez.

A kérdés ezek után már csak az, hogy vajon nem lehet enélkül a komoly számítási teljesítmény nélkül blokklánchálózatot működtetni? A kérdésre a választ a Proof of Stake-nek (PoS) nevezett konszenzus mechanizmus jelenti. Innen jön a staking kifejezés is. Azaz a résztvevők az adott koint, (az érdekeltségüket) zárolják és ezáltal bányászként működnek, viszont a drága gépek helyett a zárolt (,,stakelt”) koinok végzik el a következő blokk validálását.

Staking I Cryptofalka

Mindezt a rendszer bizonyos időközönként véletlenszerűen rendeli hozzá a résztvevők stakejeihez. Annál nagyobb valószínűséggel, minél nagyobb mennyiségű koint stakel valaki. Az minden PoS rendszerre igaz, hogy meg van a saját kriptovalutája, amelyben a staking zajlik. Különleges esetekben viszont az is előfordulhat, hogy úgy nevezett két tokenes megoldással működik a rendszer. Az egyik token a staking során kerül felhasználásra, míg a tevékenység jutalmát a második tokenben írják jóvá.

 

A staking jutalma

A staking során, akárcsak a bányászattal meghatározott jutalom érhető el. A pontos méretét nehéz meghatározni, mert nem létezik egy általánosan megfogalmazható képlet, amelyik mindegyik rendszerre igaz lenne. A jutalom súlyozásánál olyan tényezőket szoktak számításban venni, mint például mióta és mennyi koint stakel az adott validátor, vagy mekkora a hálózaton stakelt koinok összessége. Más esetekben viszont egyszerűbb a jutalommal kalkulálni, mert egy rögzített százalékos értékben határozzák meg annak mértékét.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

Ennek értéke nagyságrendileg az ilyen éves 5%-tól akár éves 30%-ig is terjedhet. Persze közel sem mindegy, hogy milyen coinra is kapjuk az adott staking jutalmunkat. Egy kicsi kapitalizációval rendelkező, viszonylag instabil árfolyammal bíró coin általában mindig nagyobb % kamatot tud nyújtani. Viszont fontos azzal tisztában lenni, hogy egy kiszámíthatatlanabb kriptovaluta árfolyama akár egy nap alatt is tud ekkora változást produkálni, így a kamatok %-a önmagában még nem minden. 

Jelenleg is már Proof of Stake mechanizmussal működik a Cardano (ADA) projektje. Illetve az Ethereum (ETH) is a 2.0-ás frissítés után át fog állni PoS mechanizmusra.

 

Staking pool fogalma

A PoW bányászat esetében mining pool-ról beszélünk. Nem túl meglepő módon a staking esetén ennek a neve ,,staking pool”. A működési logika viszont hasonló. Ez utóbbi esetén a koin tulajdonosok összefognak és egyesítik a stakelt összeget, ezáltal nagyobb valószínűséggel választja ki a rendszer az adott pool-t a blokkok hitelesítéséhez. A módszer előnye, hogy sok kisebb stakelt összegből egy komolyabb pool is összejöhet, a jutalmon pedig osztoznak a résztvevők.

 

Cold staking

A cold staking lényegében a fent vázolt folyamatnak egy olyan változata, amikor a stakelt összeget offline tárcában tartjuk. Ilyen lehet például egy ledger tárca. Mindaddig, amíg az összeg ebben a cold walletban tárolódik, a tulajdonos részesül a jutalomban. Ha kiutalja, akkor viszont már nem. Ez egyébként egy jó megoldás lehet arra az esetre, ha valaki nagyobb összeget szeretne stakelni ugyanakkor az adott összeget maximális biztonságban is szeretné tudni.

 

Staking összefoglaló

A Proof of Stake mechanizmus működési elve szükségesség teszi, hogy a rendszer fenntartásához bizonyos mennyiségű kriptovalutát zároljanak az erre vállalkozók. Ehhez a rendszer megfelelő jutalmat rendel, amit felfoghatunk egyfajta kamatként is. Ennek összege sok tényezőtől függ és az okosszerződésekre hagyatkozni nem teljesen mentes a veszélyektől. Az, hogy az esetleges kockázat vagy az elért haszon a nagyobb, azt mindenkinek magának kell eldönteni.

Háttérkép forrása: https://poptimesuk.com

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2019/2020; Cryptofalka
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Mi a Binance Earn és hogyan farmolhatsz kamatokat vele?

Kriptovalutát szerezni nem csak vásárlással, bányászással, vagy kereskedéssel lehet. A Binance tőzsde Binance Earn platformja számos blokklánc alapú saját pénzügyi termék tőkealapjához biztosít fedezetet és/vagy likviditást. Aki a tőzsde hitelezési, stakelési és DeFi tevékenységeihez hozzáteszi a lekötött tőkéjét, részesül a nyereségből passzív bevétel formájában.

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.