Nyilvános konzultáció a digitális euró bevezetéséről

Szerző: | ápr 21, 2022 | Kriptovaluta

Alig két hete, hogy az Európai Bizottság nyilvános konzultációra bocsátotta a “Digitális euró az EU-nak” című kezdeményezését, amelyre több mint 11 000 uniós polgár és szervezet adott visszajelzést a honlapon. Azonban az eddigi hozzászólásokban meglehetősen negatív az uralkodó hangulat.

 

Konzultáció a digitális euróról

A honlapon található hozzászólási szekció mellett egy célzott konzultációs kérdőív is található. Ezzel gyűjtenek információkat az ágazat képviselőitől, a hatóságoktól és a szakértőktől a leendő digitális euró olyan aspektusairól, mint az adatvédelem, pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzése és megakadályozása, a pénzügyi stabilitásra gyakorolt hatások, valamint a felhasználók igényei és elvárásai.

A digitális euró jogszabályi megfontolását várhatóan 2023-ra tervezik. Ezt előzi meg a mostani konzultáció. A visszajelzéseket tartalmazó részhez június 14-ig lehet hozzászólni.

Patrick Hansen kriptoügyekben járatos ügyvéd megjegyezte, hogy a digitális euróval kapcsolatos konzultációk tavalyi fordulójában a válaszadók többsége amellett foglalt állást, hogy a pénzügyek igenis magánügy maradjon. Ennek ellenére Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdasági biztosa kijelentette, hogy “a teljesen anonim digitális euró nem fog megvalósulni“.

A nyilvános visszajelzéseket is tartalmazó részből kiolvasható némi elégedetlenség a projekttel kapcsolatban. Egy névtelen német nyelvű hozzászólás például így szól:

NEM! Vannak már digitális fizetőeszközök! Akkor mire való a CBDC […]? Még több felügyelet, a bankpánik megelőzése, függőség kialakítása és az emberiség következetes leigázása? Ez nem akadályozza meg a pénzmosást; az már most is létezik a felső tízezer számára számos adóparadicsomban, pl. a Kajmán-szigeteken, Makaón, Dubajban stb.”

Nexo kriptovaluta váltó

Egy másik német nyelvű komment szintén a kormányzati túlkapásoktól való félelmet hangsúlyozza, amelyet az egységes digitális valuta bevezetése lehetővé tenne:

“Ellenzem az EU digitális euróját. Az az aggodalmam, hogy az alapvető szabadságjogok itt is veszélybe kerülhetnek, és az autoriter kormányoknak tényleges teljhatalomra tehetnek szert. A maastrichti kritériumok példája azt mutatja, hogy az előző kormányok nem tartják be a szabályokat, és egy digitális euróval az állam azt tehetne a polgáraival, amit akar, bármilyen ellenállás elnyomását is beleértve.”

CBDC_Cryptofalka_EU

forrás: Coindesk.com

Figyelemre méltó, hogy a nyilvános hozzászólások legtöbbje német nyelvű. Egy holland kommentáló szintén támadta a kezdeményezést, bár sokkal mérsékeltebb hangnemben. Úgy vélte, hogy az EU-nak a kriptovaluta megfelelő szabályozására kellene koncentrálnia, nem pedig a CBDC-re:

“Az elmúlt 13 év során láthattuk, hogy a kriptográfiailag védett digitális valuták úgy lehetnek biztonságosak és megbízhatóak, hogy közben teljesen decentralizáltak. Megfelelő beállítás esetén a valutát többé nem lehet megváltoztatni az összes érdekelt fél többségének beleegyezése nélkül”.

 

Kisebb tagállamok polgárai is szkeptikusak

A kisebb tagállamok polgárai is aggódnak, hogy a hatalom az EU legnagyobb gazdaságainak kezében konszolidálódhat. Egy szlovák komment például az uniós tagok szuverenitásának megőrzésére szólított fel:

“Sem én, sem az egész családom nem ért egyet. Szerintem az EU túl messzire megy, a szuverén államok közötti gazdasági segítségnyújtás lassan egy diktatórikus rendszerré válik, amelyet két nagy szereplő irányít. Mi ezt semmiképpen sem akartuk”.

Mások elégedetlenségüket fejezték ki a pénz virtualizálásának általános folyamatával kapcsolatban, amely a páneurópai digitális valuta létrehozása esetén jelentős lendületet kapna. Belgiumból a következőket írta egy hozzászóló:

“Számomra ez a digitális euró egy tévút, amely megerősíti az adósságpénzt, amelyben sajnos elmerültünk. Sem az euró, sem semmilyen digitális valuta. Keressük meg a kézzelfogható tartalékokkal, például arannyal garantált valutát”.

A visszajelzések mennyisége miatti optimizmust azonban nem szabad félreérteni, mivel a hozzászólások túlnyomó többsége névtelen rövid megjegyzések formájában érkezik, amelyek általában negatívan foglalnak állást a kezdeményezéssel kapcsolatban. Ezek nem feltétlenül tükrözik pontosan azt, amit az uniós polgárok többsége gondol a kérdésről.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Nexo kriptovaluta valto 100 dollár

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.