Az Ordinals Bitcoin NFT nem aratott osztatlan sikert

Szerző: | jan 31, 2023 | Kriptovaluta, nft

Bár a Bitcoin blokkláncán digitális eszközök létrehozása örökös cél, sokan határozottan nem kedvelik az ötletet. Íme az Ordinals példája!

 

Ellenállást váltott ki az Ordinals NFT

Ha digitális gyűjteményekről van szó, a legtöbb rajongónak az Ethereum, a Solana vagy a Polygon jut eszébe – jogosan, hiszen a proof-of-stake blokkláncok sarokba szorították az NFT-piacot. A Bitcoin blokkláncot használó digitális eszközök azonban már 2014 óta léteznek, és több projekt is folyamatos küldetésének tekinti, hogy az NFT-ket az első és legnagyobb kriptovaluta láncára hozza.

Az NFT-k olyan digitális eszközök, amelyek bizonyíthatóan egyediek, és olyan digitális (valamint néha fizikai) tartalmakhoz kapcsolódnak, mint a digitális művészet, filmek és zenék, amelyek bizonyítják a tulajdonjogot vagy egy exkluzív csoporthoz való tartozást.

Ordinals | Cryptofalka

david-justin.com

 

Annak ellenére, hogy az NFT-k már közel egy évtizede jelen vannak a Bitcoin ökoszisztémában, egyesek még mindig nem látják értelmét. Az egyik legújabb projekt a láncon az Ordinals, amelynek néhány Bitcoin maximalista hevesen ellenszegül.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

Mi is pontosan az Ordinals?

Casey Rodarmor, az Ordinals készítője nyugodtan veszi a kritikát, és azt mondja, hogy a vita még segíti az ügyét.

“Igazából szeretem a gyűlölködőket” – mondta. “Úgy értem, ők többet tesznek azért, hogy az emberek megismerjék a projektet, mint bárki más. Nem tudom, mit gondolnak, amikor ilyen hatalmas közönségük van, és azt mondják: “Ez egy támadás a Bitcoin ellen” – valószínűleg nem kellene ezt tenned, ha nem akarod, hogy az emberek használják az adott dolgot.”

Rodarmor egy korábbi Bitcoin Core közreműködő, aki az Ordinals-t úgy tervezte, hogy lehetővé tegye az egyes satoshi-k átutalását a Bitcoin-hálózaton. “Az Ordinals protokoll nem más, mint egy rendszer az egyes satoshi-k sorszámozására, majd nyomon követésére a tranzakciók során” – mondta egy korábbi interjúban.

Ordinals | Cryptofalka

en.cryptonomist.ch

 

Az Ordinals protokoll lehetővé teszi a felhasználók számára az egyedi satoshi-k felfedezését, átvitelét és fogadását, amelyek egyedileg beírt adatokat, például videókat és képeket tartalmazhatnak. Az egyes satoshi-khoz való eszközök hozzáadásának folyamatát nevezik feliratozásnak. Rodarmor magyarázata szerint az inszkripciók lehetővé teszik, hogy egy Bitcoin-tranzakcióban tartalmat helyezzenek el, és azt egy satoshi-hoz rendeljék. A feliratok elkészülte után pedig a Bitcoin-tranzakció aláírásában tárolódnak.

Rodarmor szerint a folyamat teljes egészében a Bitcoin-hálózaton marad, és nem igényel oldalláncot vagy további tokent.

“A tervezési célom a kezdetektől fogva az volt, hogy valami olyat hozzak létre, ami az embereknek úgy tűnik, hogy Bitcoin natív” – mondta. “Ez azt jelenti, hogy nem lehet tokenje, és nem lehet oldallánca sem”.

 

Miért pont a Bitcoin blokklánc?

A Satoshi – amelyet Satoshi Nakamoto, a Bitcoin blokklánc álnevű megalkotója után neveztek el – a Bitcoin legkisebb egysége. Amikor valaki BTC-vel vesz egy csésze kávét, akkor nagy valószínűséggel satoshi-t használ egy egész Bitcoin helyett.

“A blokkterületnek ez a felhasználása valószínűleg a legkisebb hatású mód a többihez képest” – mondja Rodarmor. “A teljes csomópontok letöltik ezeket az adatokat, de aztán figyelmen kívül hagyják.” A feliratoknak nincs erőforrásigényük, teszi hozzá, cáfolva azokat az állításokat, amelyek szerint az Ordinals és a feliratok visszaélnének a Bitcoin protokollal, vagy felhajtanák a tranzakciós költségeket.

“Az emberek nem értik, hogy ahhoz, hogy a Bitcoin biztonságos legyen, a blokkoknak teljesnek kell lenniük – ez a Bitcoin biztonsági modelljének része” – mondta. “Ha a blokkok nincsenek tele, senkinek sincs oka arra, hogy a minimális díjszabásnál többet fizessen azért, hogy a tranzakciói szerepeljenek. Ebből következően tehát a blokkoknak tele kell lenniük.”

Rodarmor szerint bár a bejegyzések hozzájárulnak a blokkok megteléséhez, nem változtatják meg a Bitcoin-blokk méretét. Ezt Rodarmor személy szerint nem támogatná. Még a Bitcoin-hálózat újabb frissítése esetén is, Rodarmor nem tartja valószínűnek, hogy ez problémát okozna az Ordinals számára, mivel a protokoll csak a Bitcoin-hálózat kisebb részeire támaszkodik.

“[Az Ordinals] arra a tényre támaszkodik, hogy a tranzakcióknak vannak bemenetei, a tranzakcióknak vannak kimenetei, [és] a bemeneteket és a kimeneteket satoshi-ban értékelik” – mondta. “Tehát az Ordinals-t nem lehet megtörni egy frissítéssel anélkül, hogy egy csomó más dolgot ne törnének össze.”

 

Csatlakozz te is a publikus kriptovaluta kereskedő discord csatornánkhoz!

Cryptofalka Discord csatlakozás

 

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.