Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
A SEC bepereli a Consensys-t a MetaMask szolgáltatások miatt

A SEC bepereli a Consensys-t a MetaMask szolgáltatások miatt

A Consensys, az Ethereum szoftveróriás az USA szabályozó hatóságának végrehajtási intézkedéseivel néz szembe a MetaMask szolgáltatásai miatt.

A SEC újra fellép a Consensys ellen

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) pénteken pert indított a Consensys ellen, állítva, hogy a vállalat a MetaMask Swaps szolgáltatásán keresztül kriptoeszköz értékpapírok be nem jegyzett brókereként működött.

"2023 januárja óta a Consensys a MetaMask Staking szolgáltatásán keresztül értékpapírok be nem jegyzett értékesítését és eladását végezte kriptoeszközök staking programjai keretein belül és be nem jegyzett brókerként járt el"

- írta beadványában a SEC, ezzel pedig több mint 250 millió dollárnyi díjat zsebelt be a blokklánc-technológiai vállalat.

A per időzítése és a Chevron-doktrína

A per a SEC és a kripto-szabályozás szempontjából meglehetősen mozgalmas pillanatban érkezett. Korábban pénteken az amerikai Legfelsőbb Bíróság konzervatív többsége leszavazta az úgynevezett "Chevron-doktrínát", az amerikai jog egy régóta fennálló pillérét, amely jelentős teret adott az olyan szövetségi ügynökségeknek, mint a SEC, hogy saját maguk értelmezzék hatáskörüket.

A megosztott nyilatkozatában a Consensys úgy tűnt, hogy erre a döntésre utal dacosan állítva, hogy a SEC-nek nincs joga vagy képessége a MetaMaskhoz hasonló kriptotermékek szabályozására.

"Ez csak a szabályozási túlkapás legújabb példája - egy átlátható kísérlet a jól bevált jogi normák újradefiniálására és a SEC hatáskörének peres úton történő kiterjesztésére" - mondta a Consensys.

"Biztosak vagyunk abban az álláspontunkban, hogy a tőzsdefelügyelet nem kapott felhatalmazást a MetaMaskhoz hasonló szoftveres interfészek szabályozására."

Az adok-kapok pereskedés azonban nem most kezdődött

Áprilisban a Consensys előzetesen beperelte a tőzsdefelügyeleti hatóságot, miután értesítést kapott arról, hogy az ügynökség pert kíván indítani a MetaMask staking programjai miatt.

A Consensys által benyújtott perben az a provokatív állítás is elhangzott, hogy a SEC több mint egy éve titokban értékpapírnak tekinti az Ethereumot (ETH), és csendben szélesebb körű ügyet épít a kriptovaluta ellen.

Ezután a hónap elején a Consensys bejelentette, hogy értesült a SEC-től, hogy a szabályozó hatóság lezárja az Ether elleni ügyét. A SEC azonban sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta a hírt, amelyet a kriptoiparban széles körben ünnepeltek, mint egy jelentős kapitulációt, amely a kripto elterjedésével kapcsolatos washingtoni fordulatot jelenthette. 

A SEC álláspontja és következményei

Bár a Consensys szerint a mai per nem okozott nagy meglepetést, mégis azt jelzi, hogy a SEC nem hajlandó bedobni a törülközőt, amikor az amerikai kripto cégek legbefolyásosabbjai elleni háborúról van szó.

A SEC perében az ügynökség a Consensys-t azért kérte számon, mert lehetővé tette a MetaMask ügyfelei számára, hogy ETH-t kössenek le a Lido (LDO) és a Rocket Pool (RPL) third-party staking programjain keresztül. A SEC azt állítja, hogy ezeket a staking programokat "befektetési célú szerződésként, tehát értékpapírként kínálják és értékesítik".

A perben az Ethert ugyan nem nevezték értékpapírnak, de a tánc aközött, hogy a stakelt ETH-et értékpapírnak és magát eszközt pedig árucikknek nevezzük, igen kényes kérdés. A 2022-es Merge óta a blokklánc működése a stakingtől függ, ez a tény pedig központi szerepet játszott volna a SEC mostanra lezártnak tűnő Ethereum elleni perében.

A múlt hónapban, talán sarokba szorítva magát, a SEC hirtelen jóváhagyta a spot Ethereum ETF-ek kereskedelmét, gyakorlatilag kijelentve, hogy az nem értékpapír a tőzsdefelügyelet szemében.

Amint láthatjuk nem zárult le a hajtóvadászat a kriptós cégek ellen, de a tapasztaltok szerint a szemléletváltás kezdetét vette és lassan, de biztosan haladunk a cél felé.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -1.04% $66,652.13
Ethereum ETH -0.57% $3,464.48
BNB BNB -2.31% $580.56
Solana SOL -1.78% $175.96
XRP XRP 0.20% $0.5988
Dogecoin DOGE -1.95% $0.1348
Cardano ADA -4.14% $0.4192
Litecoin LTC -3.87% $71.29
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!