Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Az Ethereum Fejlődése: "The Merge" és a Jövő Innovációi

Az Ethereum Fejlődése: "The Merge" és a Jövő Innovációi

Ismerd meg az Ethereum roadmap-et! Milyen fejlesztések várhatók a biztonság, a skálázhatóság és a Layer 2 támogatás optimalizálása érdekében?

„The Merge”: Környezetbarát, de drága

Az Ethereumon 2022 szeptemberében megtörtént a -működése óta- legfontosabb fejlesztés, a „The Merge”, amely során a blokklánc a proof of work koncepcióról a proof of stakre-re váltott. A frissítés jelentősen csökkentette az Ethereum környezeti terhelését, azonban a skálázhatósági problémát nem oldotta meg. Magyarul drágák maradtak a tranzakciók, amely -a megnövekedett tranzakciószámok miatt- egy bikapiacon jelent nagy problémát.

Ethereum_Gas_Fees.webp

Az Ethereum fejlesztői folyamatosan dolgoznak a blokklánc fejlesztésén, különösen a Layer 2-es hálózatok működésének javításán és a skálázhatóság támogatása tekintetében.

Buterin ütemterve: Skálázhatóság és Layer 2 fejlesztések

Az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin fejlesztési ütemtervének célja a hálózat kapacitásának és funkcióinak javítása, amely öt fő mérföldkőre oszlik. Ezen felül volt a „The Merge”, ami már sikeresen lezajlott.

A „The Surge” egy olyan fejlesztés, amely a skálázhatóság javítására szolgál a sharding révén. A sharding során az Ethereum főlánc kisebb, egymással összekapcsolt hálózatokra, úgynevezett "shardokra" lesz osztva. Minden egyes shard a saját tranzakcióit és okosszerződéseit a többivel párhuzamosan dolgozza fel, ami jelentősen növeli a hálózat átbocsátóképességét és ezáltal csökkenti a költségeket.

A fejlesztés megkönnyíti a Layer 2 hálózatok, mint például az Optimism, az Arbitrum, a Base és a zkSync működését.

A „The Verge” egy másik frissítés tervezet, amely az Ethereum blokklánc növekedését fogja támogatni azáltal, hogy bevezeti a "stateless validation" koncepcióját, amely csökkenti a validátorok hardverkövetelmények általi korlátozottságát. Ez a frissítés magában foglalja a verkle trees-t is, egy rendkívül technikai koncepciót, amely jelentősen csökkenteni fogja a blokklánc tárolásához szükséges adatmennyiséget.

blockchain.jpg

Ezzel egyidejűleg az Ethereum a régi állapotadatok törlését tervezi, csökkentve ezzel a validátorok által tárolandó adatok mennyiségét. A régi adatok továbbra is elérhetőek lesznek, de a validátoroknak nem kell majd interakcióba lépniük velük. Ez a lépés része a „The Purge” frissítésnek, amelynek célja az Ethereum protokoll egyszerűsítése és a technikai adósság megszüntetése.

A „The Scourge” frissítés olyan további funkciókat tartalmaz, amelyeket az Ethereum közösség szeretne beépíteni a blokkláncba. Ilyen például a tranzakciókból származó érték (MEV) csökkentése és az adatokhoz való hozzáférés javítása.

Bevezetésre kerül a „proposer-builder separation”, ami a blokkgyártási folyamat során résztvevők szerepének szétválasztását szolgálja és ezáltal optimalizálja a rendszert a hatékonyság, a sebesség és a skálázhatóság szempontjából.

A fenteken túl meg fog jelenni a „The Splurge” is, amely lényegében az Ethereum frissítési ütemtervének utolsó fázisa. Itt a kisebb fejlesztésekre összpontosítanak majd annak érdekében, hogy a hálózat zökkenőmentesen működjön a korábbi nagy frissítések után. Ebben a fázisban összevonják azokat a javaslatokat, amelyek nem férték bele az előző frissítésekbe és végső finomításokkal látják el a blokkláncot.

 A cél az, hogy minimalizálják a bizalmi feltételeket, javítsák a skálázhatóságot és az Ethereumot biztonságos, globális infrastruktúraként biztosítsák a decentralizált alkalmazások számára.

Ezen frissítéseken túl más kezdeményezések is szerepelnek az ütemtervben, mint például a „zero-knowledge” bizonyítékok használata a hálózaton a biztonsági és adatvédelmi szempontoknak történő megfelelés érdekében. A fejlesztések során további prioritás, hogy -a biztonság fenntartása érdekében- a hálózat alkalmazkodjon a kvantumálló titkosítás használatához.

Hivatalos ütemterv: Ethereum fejlesztés egyszerűen

Bár Buterin terve megnyerő, az Ethereum Alapítvány nem fogadta be annak terminológiáját. A lényegi elemekkel egyetértenek, azonban ők egyszerűbb nyelvezetet használnak annak érdekében, hogy a felhasználók jobban megértésék a fejlesztéseket.

Az Ethereum Alapítvány a weboldalán felsorol fejlesztéseket, mint például a danksharding, a proposer-builder separation, és a verkle tree, azonban ezeket egyedi elemenként határozza meg, az olcsóbb tranzakciók, a magasabb biztonság és a felhasználói élmény javítása érdekében.

Minden fejlesztési elem ún. Ethereum Improvement Proposal-lal (EIP-el) rendelkezik, amelyek nyomon követésével meg lehet határozni, hogy mikor kerülnek azok az Ethereum hálózatba.

A közeljövőben a fő változás a Cancun-Deneb frissítés lesz, amely elsősorban a proto-dankshardingot fogja bevezetni, ami a teljes danksharding előfutárának terkinthető, amely a fő lépés a tranzakciós költségek csökkentése és a Layer 2-es hálózati kapcsolatok erősítésének érdekében.

Ethereum: vitathatatlan szaktudás és sikerek

Talán egy befektető számára túlzottan technikai jellegűek a fentiekben vázolt fejlesztési elképzelések, annyi azonban megállapítható, hogy komoly szaktudás áll a blokklánc mögött, akiknek nagyratörő fejlesztési elképzeléseik vannak és az eddig frissítéseket sikeresen, a hálózat fennakadása nélkül megvalósították. Mindezeken túl, figyelembe véve az Ethereum deflációs monetáris modellét is, fényes jövő állhat a projekt előtt.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -4.11% $63,669.58
Ethereum ETH -6.21% $2,987.83
BNB BNB -3.61% $550.15
Solana SOL -6.66% $138.14
XRP XRP -11.62% $0.4753
Dogecoin DOGE -11.12% $0.1492
Cardano ADA -9.47% $0.4447
Litecoin LTC -10.32% $75.84
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!