Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
A DOGE sztori: így él a kutya, akit egy meme tett híressé

A DOGE sztori: így él a kutya, akit egy meme tett híressé

Dogecoin projektnek ihletet adó Shiba Inu, nemrég 18 éves lett, ami kutya években nagyon szép, kb. 90 éves kort jelent. Ezen apróbóbol tekintsünk vissza a Dogecoin történetére és névadója, a világ leghíresebb Shiba Inu-ja, Kabosu életére.

Az igazi Doge kutya 18. születésnapja

Eredeti nevén Kabosu, a cseresznyefavirágról elnevezett Japán városban Sakurában él. 2008-ban a Shiba Inukra szakosodott tenyésztő 19 másik kis társával a helyi menhelyre adta be, miután felhagyni készült az állatok szaporításával. Szerencsére, Kabosut, egy helyi óvodai pedagógus, Atsuko Sato (@kabosumama) magához vette. Nevét egy citrus gyümölcsről kapta, a kerek feje nyomán. 

Tizenöt évvel később a születésnapi buliján szerencsés, hogy Kabosu még mindig velünk van. A 18 év kutyás években számolva 90 évnek felel meg, ami kiemelkedően szép kor az ebek között.

Kabosu_and_Atsuko_Sato.jpg

Miközben Sakura polgármestere izgatottan szól a holland stílusú szélmalom körül összegyűlt tömeghez, Kabosu segédkocsiját a színpad felé tolják, a bámészkodók örömére. 

Ma van a 18. születésnapja (mondhatni), ugyanis Atsuko úgy tippeli, hogy a kutya 3 éves volt az örökbefogadáskor. Majd felolvassák a Japán Nemzeti Ünnepnapok egyik képviselőjének nyilatkozatát, miszerint ezentúl november második napja Nemzetközi Kutyanapként lesz számontartva Japánban.

"Emlékszem, ahogy a szoba sarkából baba szemekkel bámult rám" - meséli Atsuko, átölelve őt. Kabosu maga a DOGE - "Do Only Good Everyday".

A DOGE felemelkedése: mémtől a kripto jelenségig

Doge története 2010-ben bontakozott ki, amikor Észak-Karolinában az akkor 23 éves Monarch véletlenül rábukkant egy képre, amelyen egy névtelen kutya egy kanapén ülve vicces pofát vágott. A kép eredetileg egyike volt a nyolc képből álló sorozatnak, amelyet Atsuko férje készített, és a blogján tett közzé. 

THIS FUKKIN DOGE.jpg

John a képet a Redditre tette fel "LMBO LOOK @ THIS FUKKIN DOGE" címmel. Tehát, maga a "doge" szleng már használatban volt akkor is, de a pontos eredetre sosem derült fény.

“Csak kiraksz egy hülye posztot, és nem vársz tőle semmit - 300 like, nem olyan komoly”

Először igen lassan terjedt a dolog, majd elkezdték comic sans tipusú, színes szövegekkel gazdagítania kutyás képeket, majd végül 2013 elején saját subredditet kapott, r/doge néven.

A különböző Shiba Inu kutyák képeit hasonló formátumban mutatták be, és a "much wow" típusú, kutyanyelvű szövegek miatt a Know Your Meme az év "top meme"-jének választotta. Ekkor már mindenhol ott volt. 2013 végén többek között a Huffington Post nevű hírlap is cikkezett róla.

meme-currency-dogecoin.webpEgy évtizeddel később a doge mém nagyon erős. Nemrégiben egy másik mém, a NAFO is kapcsolatba került vele, amelyet úgy írnak le, mint egy "mém- és közösségi médiamozgalmat, amely az orosz propaganda és dezinformáció ellensúlyozásának szenteli magát a 2022-es ukrajnai orosz invázióval kapcsolatban".

Hírességek hatása a Dogecoin népszerűségére

Billy Markus és Jackson Palmer 2013. december 6-án indította el viccnek szánt kriptopénzét, melyet először senki sem vett komolyan. Kabalaállatuknak pedig a híres mémet, a doge-t választották.

Az alapítók kilépése ellenére később, a Dogecoin közössége összefogott, hogy néhány emlékezetes közösségi finanszírozási projektet indítson. 2014 januárjában címlapokra kerültek, miután pénzt gyűjtöttek a jamaicai bobcsapat kiküldésére a Szocsi Olimpiára, amelyet a Cool Runnings, azaz a "Jég Veled!" című film ihletett.

doge-mclaren.jpeg

Még abban az évben 100 millió DOGE-t gyűjtöttek össze Josh Wise Nascar-versenyző 98-as számú autójának szponzorálására, amely később a Dogecar néven vált ismertté.

A Dogecoin elterjedt tipping currency is lett, azaz borravalóként sikert aratott olyan online fórumokon, például a Reddit.

Egy szó: Doge - Elon Musk színre lép

2020 közepén, amikor egy DOGE 0.25 centet ért, egy TikTok trend kezdett terjedni, miszerint a DOGE To The Moon, tehát "a Holdra megy”, és eléri az 1 dolláros célárat. Nem sokkal később, 2020 decemberében Elon Musk is beszállt a játékba, és egyetlen egy rövid tweetet tett közzé: “One word: Doge.” (Egy szó: Doge.)

2021 januárjában a Dogecoin kapcsolatba került a GameStop short squeeze körüli meme-stock közösséggel, és két hét alatt közel 1000%-ot erősödött. A 0.07 dollárra való emelkedést részben Musk tweetjei táplálták.

Májusban Musk Twitter-szavazást tartott arról, hogy a Tesla elfogadja-e a DOGE-t (78% a szavazoknak egyet értett), majd hamarosan bejelentette, hogy az autógyár Teslás ajándéktágyakat fog árulni DOGE-ért, és a SpaceX is hamarosan követi.

Aztán április 1-jén jött a bejelentés, hogy a Dogecoin végül szó szerint a holdra megy, ugyanis a SpaceX rakétája feljuttatja az űrbe. Az ár hamarosan megnégyszereződött, és 0.25 dolláros tartományba emelkedett.

Doge-1 to the moon: A Dogecoin is eljut a Holdra?

A következő hónapban a Dogecoin elérte minden idők legmagasabb árfolyamát 0,70 dollár körül. Ezen a napon a kanadai Geometric Energy Corporation technológiai vállalat bejelentette, hogy a Doge-1-et, egy teljes egészében Dogecoinból finanszírozott szatelitet a SpaceX Falcon 9 rakéta fedélzetén Hold körüli pályára állítja.

Musk, a SpaceX alapítója szerint ez lenne az első kripto és az első meme is az űrben. 

A Doge-1 szonda egy élőképet kamerával rendelkezik majd, és a felhasználók képeket és üzeneket küldhetnek be a tokenek segítségével. 

A küldetés egyik ismert kritikusa a Dogecoin társalapítója, Jackson Palmer, aki már ismert arról, hogy kemény hangot ütött meg az iparággal kapcsolatban, és azzal vádolta Muskot, hogy piramisjátékokkal házal.

Billy Markus, a másik társalapító, akit Shibetoshi néven ismernek arról híres, hogy 2015-ben, amikor az árak 0,0001 dollár körül mozogtak, eladta az összes Dogecoinját.

"Akkor összesen körülbelül annyit kaszáltam, amiből egy használt Honda Civicet lehetett volna venni. Furcsa, hogy valami, amit néhány óra alatt készítettem, most az internetes kultúra része”

A valódi Doge több mint egy meme

A Dogecoin körüli felhajtás ellenére Kabosu nyugodt életet élt Sakurában Atsukóval és családjával, valamint három macskával, akik "olyanok minha a tesvérei lennének". A doge meme nem annyira elterjedt Japánban, Kabosu azonban még így is kisebb hírességnek számít, Atsuko blogja pedig a legnépszerűbbek közé tartozik az országban.

"A környezetemben senki sem tud a Doge-mémről. Talán azért nem értem túl jól a mémeket, mert ilyen analóg életet élek"- mondta Atsuko 2013 végén a The Verge-nek.

doge-on-the-coach.jpg

Tíz évvel később is megmaradt a távolságtartása. A közösséggel való néhány találkozás kivételével Kabosu olyan életet élt, amely távol áll az általa inspirált mémektől és jelképektől.

"Nem vagyok túlságosan jártas a kriptopénzekben, de a gyönyörű kutyám arcát látni az interneten szívmelengető."

Dogecoin: Jótékonysági szervezetek és társadalmi hatás

2021-ben, némi külső technikai segítséggel, Atsuko készitett egy NFT-t a híres kutyás képből, és a PleasrDAO megvásárolta egy aukción 1 696,9 ETH-ért, azaz 4 millió dollárért. Az eredeti kanapé, amelyen Kabosu a képen látható, szintén eladásra került - a névtelen vevő a Twitter központjában vette át - mondta el egy, az eladásban részt vevő forrás. Az NFT bevételének nagy részét jótékonysági célokra adományozta az óvónő. Atsuko azt mondta, úgy véli, Kabosu "különleges küldetést kapott az univerzumtól".

Az elmúlt évtizedben a mém a saját történetén élt - Atsuko soha nem profitált a Kabosuból, távól áll tőle a kriptovaluták világa.

A PleasrDAO az NFT tulajdonjogát 16 969 696 969 DOGE tokenre osztotta fel, lehetővé téve bárki számára, hogy megvásároljon egy pixelt a képből. A PleasrDAO 25%-ot értékesített az előértékesítés során, a tervek szerint 20%-ot airdrop-ok útján osztanak szét, 24% pedig az Own The Doge-nak jut. 

Doge, Shiba Inu és egyéb kutyás tokenek

Kabosu nem az egyetlen híres "meme kutya" a Shiba Inu fajtából. Cheems Baltze, más néven Ball Ball, Kabosu kortársa volt, aki megjelent a "bonk" és a "Swole Doge vs. Cheems" mémekben, ez utóbbin egy óriási, izmos Kabosu és egy nyugodt Baltze látható. Baltze Hongkongban élt, és 2023 augusztusában, 15 éves korában hunyt el.

Balltze_(Cheems).jpg

Jó pár “kutyapénz” van az elérhető tokenek között jelenleg is. A CoinMarketCap memecoinok listáján a kutyák dominálnak, a Shiba Inu (SHIB) tekintélyes - vagy abszurd, attól függően, hogy kit kérdezel - 5 milliárd dolláros értékeléssel rendelkezik, a Cheems ihlette BONK pedig 1 milliárd dollár közelében tanyázik. Vagy ott van a mostanában felkapott Dogwifhat (WIF), ami egy Solana alapú token.

Nyugdíjas éveit éli a DOGE mögött álló kutya

A 2022 végén leukémiával diagnosztizált Kabosu már nem eszik szilárd ételt, és nem mozog önállóan a kerekesszéke nélkül. Napjai nagy részét pihenéssel tölti az óvodában, ahol Atsuko dolgozik. A születésnapi ünnepségen Atsuko azt mondta a tömegnek, hogy a rajongókból áradó szeretet sokszor megmentette Kabosu életét, és a támogatók tették azt is lehetővé, hogy Kabosu ilyen szép kort megéljen. 

kabous-statue.webp

Abban biztosak vagyunk, hogy Kabosu emléke örökké élni fog, hiszen most már állandó része Sakurának a nemrég leleplezett bronzszobor révén, amelyen három macskával karöltve éppen azon a kanapén ül, amelyen híres fotója készült. A projektet SaladPingers, az Own The Doge ausztrál projektmenedzsere vezette, és természetesen az elkészítését Dogecoinnal fedezték

"A Doge arról szól, hogy mindenféle hátterű emberek összejönnek, hogy együtt ünnepeljenek egy vicces, szerethető kutyát."- mondta.

Éljen soká Kabosu!

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -3.74% $64,352.2
Ethereum ETH -4.14% $3,080.18
BNB BNB -4.85% $552.3
Solana SOL 0.60% $141.06
XRP XRP -5.92% $0.4912
Dogecoin DOGE -4.64% $0.1539
Cardano ADA -4.11% $0.4564
Litecoin LTC -3.64% $78.65
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!