Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi az a Polygon (MATIC)? Megoldás az Ethereum skálázására

Mi az a Polygon (MATIC)? Megoldás az Ethereum skálázására

A Polygon új szintre emeli az Ethereum blokkláncát a Layer 2-es hálózata segítségével, ezzel elhozva a gyorsabb és olcsóbb tranzakciókat.

Mi az a Polygon (MATIC): A Polygon egy olyan protokoll, amelyet azért hoztak létre, hogy megoldja az Ethereum skálázhatósági problémáit. Úgy hogy "második rétegként" funkcionál az Ethereum hálózaton. Az Ethereumon futó alkalmazások gyakran szembesülnek magas tranzakciós költségekkel és lassú tranzakciókkal. A Polygon segítségével ezek az alkalmazások gyorsabbak és olcsóbbak is lehetnek. Ezzel biztosítja az Ethereum skálázhatóságát anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötnünk a decentralizáció terén.

Mi az a Polygon és milyen problémát old meg?

A Polygon olyan 'blokklánc internete' szemléletű kriptovaluta, ahol a láncok közötti kommunikáció az Ethereum ökoszisztémán belül valósul meg. A fejlesztők a Polygon hálózata segítségével Ethereum kompatibils skálázási megoldásokat és önálló blokkláncokat hozhatnak létre. A projekt eredetileg Matic Network néven indult. Majd amikor a platform felhasználási lehetősége egy Layer 2 megodásból kibővült  a 'hálózatok hálózatává', átnevezték Polygonra.

A Polygon egy keretrendszer, ami Ethereum kompatibilis blokkláncokkal foglakozik, egy okoszerződés platform, ami az Ethereum piacán segít közelebb hozni egymáshoz és az emberekhez a blokklánc lehetőségeit. Inkább egy protokoll, mint Ethereumra épülő skálázási megoldás. Az infrastruktúrájának a váza a Polygon SDK-k összessége, amik lehetővé teszik az Ethereum kompatibilis hálózatok fejlesztését.

polygon | Cryptofalka

A Polygon Network az egyik első oldallánc a hálózat proof of stake ökoszisztémájában. Az oldalláncok pedig olyan párhuzamos láncok egy blokkláncban, amik rendkívül nagy kapacitással képesek kommunikálni a fő lánccal, így a rajtuk futó dappok bármekkora nagyságrendű forgalmat leboynolítanak.

Átjárható applikációk Ethereum és Polygon között

Mivel a Polygon és az Ethereum Virtual Machine (EVM) együttműködik, az Ethereum dappjai könnyedén átültethetőek a Polygon hálózatára. Ezzel a felhasználók összehasonlíthatják a két rendszer teljesítményét, ami a jelenlegi technikai tényezők tükrében a Polygon javára billenti a mérleget. A Polygon 65 ezer tranzakciója másodpercenként olyan kapacitás, amit nem könnyű túlterhetni, így a díjak is alacsonyan maradnak, jelenleg 1 dollár cent alatt vannak.

Gyors és olcsó, de mit lehet kezdeni vele? Nagyjából ugyanazok a felhasználási területek jelentik számára a piacot, amin az Ethereum és a többi Ethereum-gyilkos projekt próbálja megvetni a lábát (Cardano, EOS, Chainlink, Solana, Polkadot). A Polygon az egyik alternatíva, ami ugyanazt kínálja nagyobb teljesítménnyel. Egy okosszerződés platformot, ami hatékony, de biztonságos, sokrétűen összehoz blokkáncokat, de felhasználóbarát, értéket mutat fel, a natív coinja pedig kapitalizációt szerez a kriptó piacokon.

polygon ethereum | Cryptofalka

A népszerűbb DeFi dappok egy része már megtette az első lépést, hogy csökkentse a költségeit és növelje a sebességét az Ethereum láncon, úgy mint, Aave, 1inchCurve, és Sushi. Természetesen saját dappok is vannak, amik nem léteznek a Polygonon kívűl, pl. QuickSwap és Slingshot.

A Polygon fejlesztéséért az alapítók a felelősek: Jaynti Kanani, Sandeep Nailwal, Anurag Arjun, és Mihailo Bjelic.

Hogyan valósítja ezt meg a Polygon?

A Polygon mögött álló Plasma keretrendszer és az oldalhálózatok azok, amelyek lehetővé teszik, hogy a blokklánca egyszerre legyen skálázható és biztonságos. Az oldalhálózatokat olyan, az Ethereum hálózattól független blokkláncokként lehet elképzelni, amelyek gyorsabbak és kevesebb tranzakciós költséggel rendelkeznek, de képesek kommunikálni az Ethereum fő hálózatával.

Az oldalláncait a saját validátorai (validator pool) biztosítják decentralizáltan, és időközönként összeegyezteti magát Ethereummal. A blokkjait a saját biztonsági protokollja felügyeli, tehát nem az Ethereum szabályai szerint véglegesítődnek a tranzakciók.

A jövőben a Polygon platform a skálázási megoldások széles választékát kínálja majd, pl zero-knowledge rollup, optimista rollup és Validum láncok. Amint ezek a fejlesztések elérhetővé válnak, méginnovatívabb dappok megalkotására lesz lehetőség. Minden ami a Polygonon történik mindig is kompatibilis lesz Ethereum eszközökkel és tárcákkal, pl. MetaMask.

MATIC, a Polygon hálózat saját tokene

A projekt névváltoztatása ellenére a token megartotta ez eredeti nevét. Használhatósági területei ugyanazok, mint a többi proof of stake kriptovalutánál, tehát a tranzakció költségek fizetése, és a hálózatirányítás a tokenekhez kapcsolódó szavazati jogosultság által. A token stakelhető, akár egyénileg a Matic Web Walletből, ami a Polygon fejlesztők munkája, vagy tőzsdék DeFi szolgáltatásain keresztül a mint pl. a Binance Earn.

matic | Cryptofalka

A Polygon Bridge a legkényelmesebb módja annak, hogy a digitális eszközeinket, áthozzuk a Polygon oldalláncra. Ilyenkor a mainnet tranzakció díjat ki kell fizetni, mivel a Bridge a mainneten fut. Viszont amint a kriptó a Polygon Network-ön van, az utalások felgyorsulnak, a költség pedig leesik.

Polygon oldalláncok és Rollupok

A rollup egy másik skálázhatósági megoldást, amely a tranzakciókat "tömöríti" vagy "feltekeri" egyetlen tranzakcióba, ezáltal csökkentve a hálózati terhelést és növelve a tranzakciók sebességét. A rollupok lehetővé teszik a komplex alkalmazások és szerződések futtatását a Polygon hálózaton, miközben minimalizálják a szükséges erőforrásokat. Az oldalláncokhoz hasonlóan a rollupok is szorosan integrálódnak az Ethereum hálózatával, biztosítva a zökkenőmentes átjárhatóságot az értékek és adatok számára. A rollup az okosszerződéseken belül, de a blokkláncon kívül gyűjti a tranzakciókat.

A rollup biztosított láncnak számít, tehát az Ethereum megbízható biztonsági protokollja szerint működik, ezért a legígéretesebb Layer 2 megoldások közé tartozik.

sidechain rollup | Cryptofalka

A Polygon oldallánc nem ezen az elven fut, tehát ártó szándékú személyek elméletileg átvehetnék az irányítást a hálózat felett, de ilyen próbálkozásra még nem volt példa. Az oldalláncok világában nem csak a hálózati validátorokban kell megbíznunk, hanem a hídban is, ami a fő- és oldallánc közti tranzakciót bonyolítja. Egy rollup esetében kisebbek a díjak, és a biztonság a hozzákapcsolt blokklánc infrastruktúráján múlik. Oldallánc esetében a díjak a rollup megoldásnál is alacsonyabbak, viszont eggyel több a szereplő aki részt vesz a tranzakció bonyolításában (a bridge).

Hogy melyik a legjobb megoldás, az az egyéni igényeken dől el. Például egy közösségi média platform profilokat osztályozó eszköze hatalmas mennyiségű tranzakcióval működik, tehát célszerűnek tűnik a legkevezőbb áron tranzakciót bonyolítani, akár a biztonság rovására is. Mivel ebben az esetben nem kifejezetten szenzitív belső adatok kerülnek bejegyzésre a közösségi oldal marketing adatbázisába.

A másik véglet az, amikor egy kisebb állam a kincstárának egy részét blokklánc alapú digitális tokenekbe konvertálja. Itt a legmagasabb szintű biztonság az elsődleges, és ezért hajlandó is többet fizetni. 

Polygon stakelés

A MATIC-tokenek tulajdonosai a hálózat biztonságának és stabilitásának fenntartása érdekében stakelhetik tokenjeiket, és cserébe passzív jutalmakat kapnak. Ezt a stakinget háromféle módon végezhetik el: saját csomóponton keresztül, delegált staking formájában egy másik csomóponthoz kapcsolódva vagy harmadik fél staking platformjain keresztül. A MATIC stakelése tehát nemcsak jövedelemforrás a résztvevők számára, hanem kulcsszerepet játszik a hálózat egészséges és fenntartható működésében is.  

Érkezik az új POL token?

A Polygon 2.0-ra való áttérés részeként az alapító csapat egy frissített tokent javasolt POL néven, a MATIC leváltására. Funkcióját tekintve az új Polygon token lehetővé teszi, hogy a POL tulajdonosok validátorokká is váljanak a hálózaton belül, így bármilyen számú láncot és hálózatot validálhatnak.

A frissítés elsősorban lehetővé teszi, hogy a protokoll résztvevőinek poolja a biztonság feláldozása nélkül skálázódjon a Polygon láncok ezreinek támogatására.

A POL utility-je a validátorok összehangolása és ösztönzése körül forog, hogy hasznos munkát végezzenek. Ha a frissítési javaslat átmegy, az újratervezett protokollarchitektúra új, még hatékonyabb funkciókat fog bevezetni.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -1.60% $63,939
Ethereum ETH -1.14% $3,065.51
BNB BNB -0.62% $557.48
Solana SOL -0.94% $142.59
XRP XRP 3.49% $0.5172
Dogecoin DOGE 0.35% $0.1528
Cardano ADA 1.73% $0.4806
Litecoin LTC 1.76% $82.75
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!