Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi az ApeCoin? A Bored Ape NFT projekt saját coinja

Mi az ApeCoin? A Bored Ape NFT projekt saját coinja

A BAYC NFT kollekció hatalmas sikere után jogosan merül fel a kérdés, hogy a projekt saját coinja, ApeCoin is ilyen sikeres lesz-e?

Mi az Apecoin (APE): Az Apecoin egy olyan kriptovaluta, amelyet a Bored Ape Yacht Club (BAYC) presztízs NFT projekt alapított. A BAYC egy exkluzív NFT tulajdonosi klub, amelynek tagjai egyedi, majmokat ábrázoló NFT-k tulajdonosai. Ezen NFT-k ára rendkívül magasra emelkedett, néhány esetben meghaladta a 100 Ethereumot is. Az Apecoin (APE) a klub hivatalos pénznemeként szolgál, lehetővé téve a tagok számára, hogy különböző juttatásokat és szolgáltatásokat vásároljanak a közösségen belül.

Sikeres NFT kollekció után jött a saját coin

Az ApeCoin 2022. március 17-én látott napvilágot, melynek érkezését a Bored Ape Yacht Club NFT projekt jelentette be. A sikeres NFT kollekció után a projekt úgy döntött, hogy egy teljesen decentralizált online ökoszisztémát szeretne létrehozni, amit mások Web3, vagy metaverzum megnevezésekkel is emlegetnek. Ezen a piacon tervez nagyra nőni az ApeCoin.

Kik állnak az ApeCoin és a BAYC mögött?

Blokklánc, vagy bármilyen projektnél az első és leglogikusabb kérdés, hogy egyáltalán kik állnak az ötlet mögött. Kik azok, akik ezt a projektet véghez akarják vinni? Lehet bármennyire is hangzatos egy ötlet, de ha nem tudják megvalósítani, akkor összességében az ígéret semmit se ér.

A projektet a Bored Ape Yacht Club (későbbiekben BAYC) jelentette be Twitter oldalán, viszont az ApeCoin mögé egy külön csapat került (ApeCoin Foundation , akik a token és az ApeCoin DAO működésének támogatásában veszik ki a részüket.

ApeCoin Foundation tagok forrás: apecoin.com

Viszont most nézzük, hogy kikből áll az ApeCoin csapata:

 • Alexis Ohanian: Reddit társalapító és a Seven Seven Six kockázati tőkebefektető cég alapítója.
 • Amy Wu: Az FTX kockázati tőkebefektetéseiért felelős tag. Több cégnél is volt befektető és igazgatósági tag, mint például az Epic Games-nél.
 • Maaria Bajwa: Kis alapkezelő cégnél volt 5 évig munkatárs. Sok információnk nincs róla.
 • Yat Siu: Több szoftverfejlesztő cég alapítója, az Animoca Brands alapítója és vezérigazgatója 2014 óta.
 • Dean Steinbeck: Főtanácsadó és alapító a Horizen és Horizen Labs cégekben, amik blokklánc tanácsadással és fejlesztéssel foglalkoznak.
 • Yuga Labs: A BAYC és több NFT kollekció fejlesztésével, üzemeltetésével foglalkozó cég. Az ApeCoin ökoszisztémának ők biztosítják majd az NFT elemeket.

Az ApeCoin kódja

A blokklánc projekteknél fontos tényező a biztonság, ezért mindenképp érdemes megnézni, hogy vannak-e nyílt forráskódú részei a projektnek és esetleg volt-e auditálva az utóbbi időben. Az ApeCoin kódját a Certik auditálta 2022. márciusában, aminek a jelentése itt elérhető.

ApeCoin Certik Audit forrás: certik.com

 

A cég 1 jelentős, 1 közepes és 5 informatív hibát talált, amik közül a jelentős hibát mitigálták, a többit pedig megoldották. A közepes probléma az volt, hogy a projekt kódjában voltak olyan bemeneti változók, amik nem voltak rendesen validálva, ez pedig a későbbiekben rendszerhibához vezethetett volna. Ez megoldásra került.

A jelentős probléma pedig a centralizációval volt kapcsolatos, ami arról szólt, hogy új okosszerződések bevezetésekor az okosszerződést bevezető fél szabadon szétoszthatja az APE tokeneket a közösségi konszenzus beleszólása nélkül. Erre az auditor javaslata az volt, hogy transzparensebb legyen a csapat munkája és csökkentsék a privát kulcsokhoz való hozzáférést.

ApeCoin whitepaper és weboldal

Egy új projektnél a legtöbb információt többnyire a weboldalukról és a whitepaperből tudhatunk meg. Az ApeCoin weboldala igazából maga a whitepaper, így a weboldalukon megtalálhatjuk az összes szükséges információt. A weboldal részletes, nincsenek elírások, vagy hanyagságra utaló jelek.

APE tokenomics és fundamentális tényezők

A weboldal után következhet az APE token részletesebb elemzése, amiben azt nézzük meg, hogy milyen fundamentális tényezők befolyásolhatják későbbiekben az árfolyamot.

Az APE token ERC-20as, azaz Ethereum platformra épült. A token több szerepet is tölt be a projektben, amik a következők:

 • Governance: Az ApeCoin DAO-ban nyújt szavazati jogot (1 APE = 1 szavazat).
 • Utility: Az Ape ökoszisztéma saját fizetőeszköze.
 • Access: Hozzáférést nyújt az ökoszisztéma egyes funkcióihoz.

A token airdrop formájában lett kiosztva kezdetben a Yuga Labs NFT tulajdonosok számára, jelenleg 369 millió APE token van forgalomban. A token maximális mennyisége limitált, összesen 1 milliárd lesz majd forgalomban.

Az 1 milliárd token az alábbi módon oszlik fel:

 • 62% Ökoszisztéma Alap: 150 token igényelhető az NFT tulajdonosok számára, 470 millió token pedig az ApeCoin DAO működésére van elkülönítve, amiből 117,5 millió likvid és havi 7 millió új token lesz elérhető a következő 48 hónapban.
 • 16% Yuga Labs + jótékonyság: 12 hónapig lekötve, majd utána havi ~4,2 millió token a Yuga Labs számára és 278 ezer token a Jane Goodall Legacy Foundation számára.
 • 14% Launch-ban közreműködők: 6-36 hónap közötti lekötési periódussal felvehető.
 • 8% Alapítók: A Yuga Labs 4 alapítójának.

APE token megoszlás forrás: apecoin.com/about

A távoli jövőben deflációs lehet az Ape

A token nem rendelkezik égetési (burning) mechanizmussal és az algoritmus se teszi jelenleg elérhetővé ennek egyszerű implementálását, így jelenleg inflációs tokennek minősül, ami a maximális piaci mennyiség elérése után deflációs tokenné változik.

Vigyázni kell, mert az első 12 hónapos lekötési periódus után hatalmas ütemben kerülnek új tokenek a piacra, ami hiperinflációhoz vezethet. Jelenleg az NFT tulajdonosok rendelkeznek az érmék 54%-val, viszont ugyanez a tokenmennyiség 48 hónap múlva már csak a teljes piaci mennyiség 15%-át fogja adni.

ApeCoin szavazás forrás: snapshot.org

A hálózaton heti rendszerességgel vannak díjmentes szavazások a platformon, minden ilyen AIP-t (Ape Improvement Proposal) a moderátorok leellenőriznek mielőtt nyilvános szavazásra bocsátanák.

Fontosabb mutatók (2023.08.15-i adatok alapján)

Árfolyam: $2,02
Forgó kínálat: 368 millió token
Max kínálat: 1 milliárd token
Market cap.: $744 millió
All-Time High: $26,24 ( 2022.04.28 )
% változás ATH óta: -92%
Inflációs ráta: 55,75%

A fenti metrikák közül talán a legfontosabb számunkra a jelenlegi forgó kínálat, a maximum kínálat és az ehhez kapcsolódó inflációs ráta. A tokenomics során már leírtam, hogy későbbiekben nagy mennyiségű tokenfeloldásra lehet számítani, emiatt pedig különösen magas a token várható éves inflációja.

Influenszerek az ApeCoin mögött

Egy kriptovaluta projektnél fontos, hogy megnézzük a YouTube és más platformon található influenszerek viselkedését is a projekttel kapcsolatban, mivel nincs annál rosszabb, mint egy FOMO-val felfújt projektbe belevásárolni, majd meglepődni, hogy a projekt mögött nincs tudatos vásárlóerő. Ezért meg is néztem pár nagyobb megtekintésű videót a projektről a YouTube platformján:

Brian Jung (1,15 millió feliratkozó):

ApeCoin Brian Jung forrás: YouTube

Objektív, elmondja a fundamentális jellemzőit a projektnek, semmilyen formában nem utal arra, hogy ebből válhatna valaki milliárdossá. Korrekt, részletes videó.

Coin Bureau (2 millió feliratkozó):

ApeCoin Coin Bureau forrás: YouTube

Brian Jung videójához hasonlóan a projekt hátterét írja le, viszont megfogalmaz súlyos problémákat is a projekttel kapcsolatban, főként a decentralizáció és a "demokratikus" szavazási rendszerre kiélezve.

Kiemelt támogató partnerek az APE ökoszisztémában

A stratégia partnerek segíthetnek a projektnek a skálázhatóságban, új területekre való terjeszkedésben, ezért különösen fontosak egy olyan projekt számára, ami  részt tervez venni például a videójátékok piacán is. Nézzünk pár partnert, akik támogatják az APE növekedését:

 • E11EVEN Residences: lakásaik megvásárlására elfogadják az APE tokent, mint fizetőeszköz.
 • BeerBar: 50% kedvezményt adnak italaikra, ha APE tokennel fizetünk.
 • Bored & Hungry: hivatalos tematikus gyorsétterem Californiában.
 • Time Magazine: elfogadják az APE tokent, mint fizetőeszköz.
 • Binance, Coinbase, Nexo, OKX, Kucoin: listázták az APE tokent a tőzsdéjükön

ApeCoin Binance forrás: Binance.com

Hírességek akik birtokolnak ApeCoin-t

Ezután nézzünk pár hírességet, akik rendelkeznek BAYC NFT-vel, így érdekeltek lehetnek a projekt növekedésében:

 • Mark Cuban: amerikai befektető, a Dallas Mavericks csapat tulajdonosa.
 • Steve Aoki: amerikai DJ.
 • KSI: rapper és YouTuber 15 millió feliratkozóval.
 • Shaquille O'Neal: Egykori profi amerikai kosárlabdázó.
 • Marshmello: Amerikai zenei producer, DJ.
 • DJ Khaled: Amerikai DJ, lemezvezető, lemezproducer.
 • Eminem: Amerikai rapper, zene producer.

A listát még sokáig folytathatnám, de ezekkel a nevekkel szerintem egyértelmű, hogy sok hírességet sikerült meggyőzniük, hogy az NFT kollekciójuk értékes, ezzel pedig ők is APE tokenekhez jutottak.

Mi a helyzet a versenytársakkal?

A Yuga Labs és az ApeCoin, mint projektek az NFT-k piacán "first mover" szerepben vannak, így konkrét versenytársuk ilyen szinten kevés van. A legnagyobb kérdés inkább az, hogy képesek-e olyan előnyre szert tenni, mint anno az Ethereum a többi akkori projekttel szemben.

Sandbox partnerek forrás: Sandbox twitter

Metaverzumok terén nagy versenytárs lehet a Sandbox (SAND), akinek szintén rengeteg partnersége van nagyvállalatokkal, mint az Atari, Binance, stb. Jelenleg az Otherside néven ismert új NFT kollekciójuk indulásának sikere azt mutatja, hogy hatalmas kereslet van a cég termékei iránt, így rövidtávon a versenytársak nem jelentenek veszélyt.

Nincs sikeres projekt hatásos marketing nélkül

Sikeres NFT kollekciót üzemeltetőként nyilván a marketing az, amiben ez a projekt is remekel. Több közösségi oldalon is erős közösséget építettek ki maguk köré. Ezekről pár szóban röviden:

Twitter ( 385 ezer követő ): Napi rendszerességgel osztanak meg itt információkat partnerségekről és a projekttel kapcsolatos információkról.

Discord ( 200 ezer tag ): Ez a csoport főként a BAYC NFT kollekcióra fókuszál, de nyilván mivel az NFT tulajdonosok is kaptak APE tokent, ezért itt is releváns. Átlagban körülbelül 30-40 ezer aktív felhasználó van a csatornán.

ApeCoin Fórum: A projekt saját fórummal is rendelkezik, ahol napi rendszerességel vannak feldobva új témák a projekttel kapcsolatban. Nagyon tanulságos itt szétnézni, mivel tapasztalatom szerint nem törlik a negatív véleményeket, így láthatunk pozitív és negatív véleményeket is.

A projekt nem rendelkezik hivatalos subredittel, így ott nem tudtam jobban tájékozódni.

ApeCoin konklúzió

Nehéz egyértelmű véleményt alkotni a projektről, mert tényleg egy nagyon új terepre tervez belépni és ott nagyot alkotni. Tokenomics terén van bőven probléma jelenleg a tokennel, hisz nagyon magas inflálódás várható a folyamatos tokenfeloldások miatt, így már csak az a kérdés, hogy ezt az inflációt felül tudja-e múlni a kereslet a piacon.

Ha a projekt tud felmutatni olyan platformokat, ahol az emberek részt szeretnének venni, akkor van esély a token árfolyamának emelkedésére, viszont az új tokenek miatt az árfolyam stagnálásával is hatalmas mértékben növekedne a projekt piaci kapitalizációja. Szintén voltak érdekes témák a projekt fórumán, ahol az Ape Foundation igazgatósági tagjainak korruptságáról beszéltek, és azok közül pár tag eltávolításának megszavazásáról, így mindenképp vannak problémák, amikkel a csapatnak szembe kell néznie.

Én személy szerint kockázatos befektetésnek tartom a projektet, de mindenképp érdemes figyelemmel követni azoknak, akiket érdekel a Web3 és az NFT-k piacának fejlődése. 

Németh Ádám, a Nexo magyar munkatársának egy vendégcikke

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.95% $64,292.72
Ethereum ETH 0.13% $3,439.38
BNB BNB -0.17% $573.98
Solana SOL 3.64% $165.02
XRP XRP -5.27% $0.5563
Dogecoin DOGE -1.64% $0.1207
Cardano ADA -4.84% $0.4269
Litecoin LTC -0.86% $71.5
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!