Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mennyi idő szükséges egyetlen bitcoin kibányászásához?

Mennyi idő szükséges egyetlen bitcoin kibányászásához?

A Bitcoin-bányászat a hálózat tranzakcióérvényesítési módszere. Ez a folyamat egyben azt is jelenti, hogy új Bitcoinokat adnak a meglévő készlethez.

Mi az a bitcoin-bányászat?

Jelenleg körülbelül 19,5 millió bitcoin van forgalomban, és a kriptovalutát arra programozták, hogy összesen maximum 21 milliós készlettel rendelkezzen. Az utolsó kb. 1,5 millió el van zárva, és arra vár, hogy a nagy teljesítményű számítógépekkel rendelkező felhasználók bitcoin-bányászattal felszabadítsák.

A Bitcoin-bányászat olyan, mint egy digitális kincsvadászat. A bányászok nagy teljesítményű számítógépes hardverekkel felfegyverkezve keresik a 64 számjegyű hexadecimális kódot, amely egy tranzakcióblokkot érvényesít. Ezt a kódot (más néven hash) a hashelésnek nevezett folyamat során találják meg. 

Hash rate Cryptofalka

A hash-kezelés során a számítógépes hardvereknek több trillió hash-kódot kell átvizsgálniuk, hogy megtalálják azt, amelyik megfelel a blokk nehézségének (más néven célhash-kódnak). Amint a bányászok megtalálják a blokk cél hasht, ellenőrizni tudják, hogy a tranzakciók valódiak-e, és kiállítanak egy blokk megerősítést. A hálózat ezután több bitcoint (BTC) bocsát ki.

A cél hash megtalálása hosszú időt vehet igénybe a bányászok számára. Az idő hossza számos tényezőtől függ, például a Bitcoin-hálózat aktuális bányászati nehézségétől. A nehézség beállítása 2 016 blokkonként történik, és a bányászok hozzájárulásának száma alapján emelkedik vagy csökken. A több bányász magasabb nehézségi szintet jelent, míg a kevesebb bányász alacsonyabb nehézségi szintet. 

A bányászberendezések a Bitcoin bányászati algoritmusát, az SHA-256-ot követik. Az SHA-256 egy kriptográfiai hash-funkció, amelyet többek között jelszavak hasheléséhez és digitális aláírások ellenőrzéséhez használnak. A Bitcoin esetében hashelésre használják.

Minden 10 percben új blokkot bányásznak, a hálózat pedig meghatározott mennyiségű bitcoint bocsát ki és oszt szét a bányászok között. Ezt a Bitcoin-felszabadítást nevezzük blokkjutalomnak. A bitcoin 2024. áprilisi feleződése előtt a blokkjutalom 6,25 volt blokkonként. A bitcoin felezési eseménye ezt a jutalmat 3,125 bitcoinra csökkentette, minden felezésre nagyjából négyévente kerül sor. 

Ezt a felezési folyamatot a Bitcoin létrehozója programozta, és célja a digitális szűkösség megteremtése és a Bitcoin értékének fenntartása, ami drámaian befolyásolja a bányászat jövedelmezőségét is.

BTC Halving Cryptofalka

A Bitcoin létrehozója úgy programozta a hálózatot, hogy 210 000 blokkonként (körülbelül négyévente) feleződjön, hogy digitális szűkösséget teremtsen. Ezzel az ütemmel a Bitcoin 2140-ig nem éri el a 21 milliós felső határt.

Ezen a ponton a bányászok még mindig jutalmat kapnak a tranzakciós díjakon keresztül, de már nem fognak új Bitcoint kibocsátani a hálózatba.

Mennyi időbe telik kibányászni egy bitcoint?

Az 1 Bitcoin bányászatához szükséges idő hossza változó. Minden egyes elfogadott Bitcoin-blokk 3,125 bitcoint szabadít fel. Hogy a központi kérdésre válaszoljunk a fejünkben, átlagosan 10 percig tart nem csak 1, hanem 3 Bitcoin bányászása - és ez az arány idővel ingadozni fog. De az egyetlen blokk bányászatához szükséges hatalmas számítási teljesítmény (más néven blokkidő) miatt szinte lehetetlen, hogy egy bányász mind a 3,125 jutalmat megkapja.

Mennyi ideig tart egy személynek 1 Bitcoin bányászása? Ez a szám a bányász hardvere miatt jelentősen eltérhet. Egyes bányászok például több tucat, ha nem több száz bányászhardverrel próbálják növelni a hash-ráta értékét. Ebben az esetben valószínűleg több Bitcoint fognak keresni blokkonként, mint más bányászok, akiknek alacsonyabb a hash-rátájuk. Sok bányász csatlakozik egy bányászpoolhoz, hogy érdemben hozzájáruljon a Bitcoin-bányászathoz.

Bitcoin bányászat I Cryptofalka

A bányászati pool a bányászok egy csoportja, akik mindannyian egy egységként járulnak hozzá a hash-ráta eléréséhez a cél hash megtalálásának reményében. Ennek során a bányászok a hash-ráta hozzájárulásuk alapján jutalmat kapnak.

A jutalmakat egy bányászpool-üzemeltető osztja szét, aki gyakran bányászpool-díjat számít fel. 

Milyen nehéz egyedül bitcoint bányászni?

A Bitcoin proof-of-work (PoW) konszenzus protokollja természetes versennyé teszi a bányászatot. A szóló bányászat ezesetben azt jelenti, hogy egy bányász minden más bányásszal versenyez világszerte. 

Annak az esélye, hogy egy bányász megelőzze a világ többi részét egy blokk cél hash-jének elérésében, szinte nulla - függetlenül a bányászgépek teljesítményétől.

A Bitcoin kezdeti időszakában a bányászok hiánya miatt a bányászati nehézség viszonylag alacsony volt. A blokkok jutalmai is sokkal magasabbak voltak, a bányászok blokkonként több tucat bitcoint kerestek. A Bitcoin azonban akkoriban kevesebb mint 1 dollárt ért, így a jutalom valamivel méltóbb volt.

bitcoin BTC bányászat I Cryptofalka

Jelenleg a szóló bányászok kriptopénz-bányász poolokhoz csatlakoznak, hogy egyáltalán esélyük legyen a Bitcoin-bányászatból származó jutalomra. A potenciális bányászok, akiknek nincs nagy teljesítményű bányászfelszerelésük, csatlakozhatnak egy felhőbányászati szolgáltatáshoz is, hogy megspórolják a kezdeti beruházási költségeket. 

A felhőalapú bányászszolgáltatások abból állnak, hogy a bányászok a felhőn keresztül bérbe adják a hash-teljesítményüket, és a felhasználóknak fizetniük kell egy részükért. Ennek eredményeként a bányászok az energiafogyasztás költségeinek egy részét a fizető felhasználókra hárítják. Cserébe a fizető felhasználók a hash-teljesítményből való részesedésük alapján blokkjutalmakat kapnak.

Megéri bitcoin-bányászatba kezdeni?

Pénz kell ahhoz, hogy pénzt keressünk. Bitcoint szerezni befektetés nélkül szinte lehetetlen, még akkor is, ha vannak olcsó módszerek, hogy részt vehessünk a folyamatban.

A bitcoin-bányászat energiafogyasztást igényel, amit a bányászok a villanyszámlájukon keresztül fizetnek. Ráadásul a bitcoin-bányászat célja, hogy idővel egyre nehezebbé váljon. Sok áramot és speciális, drága hardvert igényel. 

Egy magánszemély számára szinte lehetetlen napi 1 bitcoin kibányászása, még jelentős ráfordítással is. Bárki, aki bitcoint szeretne bányászni, nagy teljesítményű bányászati gyárakkal kell versenyeznie, amelyek méretgazdaságossága jelentős versenyelőnyt biztosít számukra az egyéni bányászokkal szemben.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -2.15% $61,000.71
Ethereum ETH 0.29% $3,375.47
BNB BNB 1.21% $572.33
Solana SOL 9.90% $135.93
XRP XRP 1.54% $0.4772
Dogecoin DOGE 3.87% $0.1231
Cardano ADA 4.22% $0.3867
Litecoin LTC -0.08% $70.68
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!