Binance Smart Chain vs. Ethereum. Mi a különbség?

Szerző: | júl 19, 2021 | Kriptovaluta, Kriptovaluta hasznos

A Binance Smart Chain (BSC) a Go Ethereum (Geth) protokoll hard forkja, ezért számos hasonlóságot mutat az Ethereum blokklánccal. Ezentúl a BSC fejlesztők eszközöltek néhány jelentős változtatást a hálózat főbb területein. Ezek közül a legfontosabb a konszenzus mechanizmus, ami olcsóbb és gyorsabb tranzakciókat tesz lehetővé.

 

BEVEZETÉS

Első ránézésre a Binance Smart Chain (BSC) és az Ethereum nagyon hasonlónak tűnik. A DAppok és tokenek a BSC-n kompatibilisek az Ethereum Vitrual Machine-el (EVN). Talán már észrevetted, hogy a publikus tárca címek ugyanolyanok a két blokkláncon. Vannak olyan láncok közötti projektek, amik mindkét protokollon működnek. Ennek ellenére vannak lényeges eltérések a két blokklánc között, ha dönteni akarsz, hogy melyiket használd, legjobb megismered és megérted mindkettőt.

 

A BLOKKLÁNC FORGALOM ÉS A DAPP ÖKOSZISZTÉMA

2021 júniusában az Ethereumon több mint 2800 DApp fut, míg a BSC 810-zel büszkélkedhet. Figyelembevéve, hogy a BSC egy jóval később kezdődött projekt, ez a valamivel kisebb szám inkább azt mutatja, hogy a Binance  házi blokkánca egy dinamikusan fejlődő és terjeszkedő rendszer. Másik fontos mérőszám az aktív címek száma. Ebben a tekintetben a BSC áll jobban, 2021 június 7-én 2 105 367 cím létezik, ami több mint duplája az Ethereum májusi csúcsértékének (799 580 egyéni ETH cím).

Mi lehet az ok a BSC címek számának hirtelen felfutása mögött? A kézenfekvő válasz a sokkal gyorsabb és alacsonyabb költségű tranzakció, de az NFT-k körüli idei hype, vagy a különféle kriptotárcákkal (Trust Wallet, Metamask) való kompatibilitás is közrejátszik. A napi tranzakciók tekintetében még ennél is nagyobb a BSC előnye, mivel mind az átutalások, mind az okosszerződésekkel történő interaciók sokkal költséghatékonyabbak. Az alábbi grafikonon látható, hogy a BSC-n a legforgalmasabb időszakban 12 millió tranzakció futott le, de jelenleg is napi kb. 4 millió zajlik a blokkáncon. Ezzel szemben az Ethereum soha nem bonyolított 1,75 milliónál többet egy nap alatt.

BSC traffic | CryptofalkaEthereum traffic | Cryptofalka

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy akinek valamilyen okból rendszeresen kell mozgatnia a digitális eszközeit, az valószínűbb hogy a BSC-t választja.

 

DEFI DAPPOK A BSC-N ÉS ETHEREUMON

Ha decentralizált pénzügyekről van szó, a DAppok jelentős része átjárást kínál a BSC és Ethereum között a két blokklánc kompatibilitásából kifolyólag. A fejlesztők könnyedén teremtenek hidat Ethereum és BSC között, illetve az új BSC projektek gyakran az Ethereum nyílt forráskódú DAppjainak az újraírása a BSC hálózatra más néven. Vessünk egy pillantást a top öt Ethereum DAppra.

 

top 5 Ethereum dapp | Cryptofalka

 

Látható, hogy szerepel két Automated Market Maker típusú DEX (Uniswap, SushiSwap), egy kriptós játék (Axie Infinity), és egy peer-to-peer piactér (OpenSea). A BSC top öt igen hasonló kínálatot mutat.

 

top 5 BSC dapp | Cryptofalka

 

 

A PancakeSwap az UniSwap hard forkja, az Autofarm és a Pancake Bunny az két yield farming szolgáltatás (ilyen pont nincs az Ethereum top ötben) a Biswap és az Apeswap pedig Automated Market Maker DEX. Az olcsóbb és gyorsabb Binance Smart Chain tranzakciók a yield farmingot jobban támogatják, az Ethereumnál egy bizonyos összeg alatt a farminghoz kapcsolódó okosszerződéssel többe kerül a kommunikáció, mint a haszon amit maga a szolgáltatás kínál.

Ami a kriptós játékokat illeti, a legtöbb húzónév az Ethereumon létezik. Van persze jópár játék, ami BSC-n működik és másolata pl. a CryptoKitties-nek, vagy az Axie Infinity-nek, de egyelőre nem tudnak maguk mögött túl nagy felhasználói bázist. Játékok terén ugyanakkor a Tron hálózata tud felmutatni nagyobb aktivitást, hiszen ennek a blokkláncnak az online gaming az egyik fő húzóereje.

 

A BSC ÉS ETHEREUM BLOKKLÁNC KÖZÖTTI TRANZAKCIÓK… 

Fentebb volt róla szó, hogy a BEP-20 és ERC-20 címek kinézetre ugyanolyanok, ezért ha véletlenül a másik hálózatra küldöd a tokenjeidet, könnyen vissza tudod szerezni a blokkláncon. Konkrétan a BSC címeden látni fogod az ERC-20-as tokeneket, és visszafordíthatod az eredeti blokkláncra. Itt találsz egy angol nyelvű leírást, arról hogyan csináld.
 
Mind az Ethereumon, mind a BSC-n a gas típusú költség modell működik, ami figyelembe veszi a tranzakció komplexitását. A BSC esetében a küldő meghatároz egy díjat a hálózat leterhetsége alapján, a bányászok pedig a nagyobb díjú utalásokat veszik előre. Az Ethereumnál a London hard fork behoz néhány változtatást ugyanebbe a logikába, ami várhatón szügségtelenné fogja tenni az utóbbi időben igencsak elszállt magas utalási költségeket.

 

A BEP20 és ERC HÁLÓZATOK DÍJAI

Ethereumnál egy bázis díj tartozik a blokkokhoz, ami a forgalommal változik blokkonként, így a felhasználóknak nem kell azt utalásonként megadni. Az Ethereum küldési díjak mindig is magasabbak voltak a BSC-nél, májusban 68.72 USD-ig ment fel, ami azóta korrigált, de a BSC végig alatta van. 

ethereum transaction fee | Cryptofalka

 
 
Az ethgasstation.info oldalon lehet nyomonkövetni az Ethereum tranzakciók aktuális díjait. A cikk írásakor az alábbi értékekkel kell számolni. A gas ára gwei-ben van kifejezve, ami 1 ETH 0,000000001-ed része. A BSC-nél 1 gwei szintén ugyanez a hányad. Ha a standard mellett álló számot (31) adod meg az utalásnál, lassaban érkezik be a címre, mintha a tradert (48) választanád. 42 gwei gas árnál a közép díj ma 521 forintra jön ki, de ha az Uniswap liquidity pooljából szeretnénk kivenni pénzt, az már 1389 forint lesz. 
 
 
eth transaction fee | Cryptofalka
 
 
A BNB illetve más Binance Smart Chainen létező tokenek utalási díja a bscscan.com honlapon található meg. Jelenleg 7,28 gwei egy átlag tranzakció. Mindkét hálózat 21 000 gast használ el egy utalásnál, ennyivel kell szorozni a tranzakciós díjat mutató gwei értéket, hogy megkapjuk az utalási díjat ETH-ban, illetve BNB-ben. A BSC tranzakciók 7,28 gwei gas értéknél forintban 14,41-be kerülnek. 
 
bsc gas chart | Cryptofalka

 

UTALÁSI IDŐK A BSC-N ÉS AZ ETHEREUMON

A tranzakiós idők összehasonlítása egy kicsit trükkös, mert habár a bányászok validálásával érvényesnek számít az utalás, van pár tényező, ami közrejátszik:

  1. Ha nem raktad elég magasra a gas díjat, lehet, hogy nem kerül be az utalásod a következő blokkba.
  2. Komplexebb okosszerződéseknél, több tranzakció lánca megy végbe, pl. beutalás egy liquidity poolba.
  3. A legtöbb szolgáltató meghatározza, hogy hány validálás után tekinti beérkezettnek az utalásokat. 

Az Ethereumnál kb. 30 másodperctől 16 percig terjed az átfutási idő. Ez a sikeres küldésre vonatkozik, de a szolgáltatók szükséges extra validációja még erre jön rá. Például ha ETH-t (ERC-20) küldesz a Binance accountodra 12 hálózati jóváhagyásra van szükség, ez pluszban 156 másodpercet jelent a mostani adatok szerint.

ethereum block time | Cryptofalka

 

A BSC 3 másodperces átlag blokkidővel pörög az utóbbi időben, ez az Ethereumnál 4,3-szor gyorsabb.

BSC block time | Cryptofalka

 

KONSZENZUS MECHANIZMUS

Az Ethereum proof of work (PoW) konszezusa nagyban hasonlít a Bitcoinra, a Binance Smart Chain ezen a területen egy saját, új megoldást vezet be, ami a proof of stake authority (PoSA) nevet kapta. Várhatóan nem sokáig marad ez az eltérés a két blokklánc között, mert az Ethereum 2.0 upgraddel a proof of stake (PoS) elv az Ethereum bányászatot is leváltja majd.

A Binance Smart Chain PoSA megoldása a proof of authority és a delegated proof of stake algoritmusokat ötvözi. 21 validátor váltva hozza létre a blokkokat, cserébe BNB-t kapnak. 24 órás időszakonként új validátorok kerülnek kijelölésre, a közösségből náluk delegáló szereplők szintén kapnak a blokkokért járó BNB-ből. 

Az Ethereum PoW viszont egy teljesen más rendszer. Nem közösség delegációi alapján választódik ki a validátor aki a blokkjutalmat kapja, hanem egy kriptográfiai kódot próbálnak megfejteni a bányászok egymással időben versenyezve, a győztesé a blokk. A többi validátor ellenőrzi, hogy a blokk kibányászója a konszenzusban lévő megosztott főkönyv szerint írja tovább a blokkláncot. Akinél nagyobb számítógépes teljesítmény van, annak van a legnagyobb esélye a blokk kibányászására. A sikeres bányászok ETH-t kapnak a számlájukra. A PoW elvben hatékonynak tűnik a rendszerbe kerülő új coinok fair kiosztásában, a fejlesztők viszont  folyton kutatják az új módjait a konszenzus megtartásának. A cél a hálózat stabilitásának és megbízhatóságának fenttartása, a környezetet kevésbé terheő módokon.

Éppen ez az oka annak hogy az Ethereum idővel átáll a proof of stake-re. A validátorok stakelni foganak 32 ETH-t annak érdekében, hogy beszállhassanak a stake jutalmak kiosztásában. A nem nyerő validátorok itt is ellenőrzik a nyertes updatjeit, fals blokkfelülírási kísérlet esetén pedig a validátor elveszíti a stakelt coinjait.

Nagy Gábor
 
 

Bitcoin és kriptovaluta kereskedés I Cryptofalka

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.