Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi az a Wrapped Bitcoin? Bitcoin más hálózatokon

Mi az a Wrapped Bitcoin? Bitcoin más hálózatokon

A Bitcoin hálózatán nem tudunk okosszerződéseket futtatni, viszont a Wrapped, vagyis a becsomagolt Bitcoint használhatjuk más platformokon.

Mi az a Wrapped Bitcoin (WBTC): A Wrapped Bitcoin az Ethereum hálózatán létrehozott ERC-20 token, melynek célja, hogy a Bitcoin értékét egy az egy arányban képviselje. A WBTC azért jött létre, hogy áthidalja a két legnagyobb kriptoeszköz, a Bitcoin és az Ethereum közötti szakadékot. Így hozzáférést biztosít a Bitcoinhoz az Ethereum alapú decentralizált pénzügyi platformokon (DeFi) és az okosszerződésekben. A WBTC például lehetővé teszi a kriptoeszközök közötti hitelezést. Így az Ethereum hálózatán futó projektek a Bitcoinok likviditását és értékét is felhasználhatják. A WBTC létrehozása során minden token mögött valódi Bitcoin áll, amelyet transzparensen tárolnak, így biztosítva a tokenek fedezetét és azok átválthatóságát. 

A Wrapped Bitcoin szükségessége és alkalmazása

A kriptovaluta világában a decentralizált pénzügyi rendszerek, röviden DeFi, egyre nagyobb népszerűséget szereznek. Ezen platformok többsége az Ethereum hálózaton alapul, amelynek saját pénzneme az Ether. Azonban a Bitcoin továbbra is a legismertebb és legértékesebb kriptovaluta, így a kereskedők és befektetők számára fontos, hogy hozzáférjenek ehhez az értékhez az Ethereum alapú platformokon is. Itt lép képbe a Wrapped Bitcoin (WBTC).

Az okoshálózatok megjelenésével újabb lehetőségek bontakoztak ki, csak úgy, mint a yield farming, a hitelezés vagy az nft-k. A Bitcoin hálózatán ilyenekre nem lenne lehetőség, ugyanis az a hálózat nem kompatibilis ilyen mértékű programozhatósággal.

Az okoshálózatokon kibocsáthatunk különböző kriptovalutákat, például az Ethereumon a legtöbbet használt tokenformátum az ERC-20. ERC-20 tokenként fut az Ethereum hálózaton az USDT, a UNI, a BNB és még sok egyéb kriptovaluta.

Wrapped Bitcoin (WBTC) ERC20 I Cryptofalka

Ezen tokenek mindegyike részt vehet az okoshálózat nyújtotta szolgáltatásokban, azonban mivel a bitcoin a saját hálózatán fut, ezért az nem kompatibilis ezen szolgáltatásokkal. Ezt a problémát oldották meg azzal, hogy különböző megoldásokkal tokeneket bocsátottak ki okoshálózatokon, amik lekövetik a bitcoin árfolyamát.

A kibocsátás módja történhet valós bitcoin (wrapped bitcoin-ként is szokás emlegetni) vagy egyéb fedezettel (szintetikus bitcoin), centralizált vagy decentralizált módon. Cikkünk írásakor több, mint 161.000 bitcoin mozog az Ethereum hálózatán. A továbbiakban ezekkel fogunk foglalkozni, a különböző eseteket átnézzük és értékeljük.

A WBTC és az Ethereum hálózat kapcsolata

A WBTC egy ERC-20 token az Ethereum hálózaton, amelynek értékét 1:1 arányban kötik a Bitcoinhoz. Ennek eredményeként a Bitcoin értékét és tulajdonságait lehet "áthelyezni" az Ethereum hálózatra. A WBTC lényegében egy "tokenizált" változata a Bitcoin-nak, ami az Ethereum hálózaton működik. Kávzi egy stabilcoin, amit nem dollárhoz, hanem Bitcoinhoz kötünk.

Mivel az Ethereum hálózaton rengeteg DeFi projekt és alkalmazás található, a WBTC lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy Bitcoinjukat fedezetként használják ezeken a platformokon, növelve ezzel a két hálózat közötti likviditást és kapcsolatot.

Ezen kívül, mivel a WBTC egy ERC-20 token, ez azt is jelenti, hogy kompatibilis az Ethereum hálózat összes tárcájával és alkalmazásával, amelyek támogatják az ERC-20 tokeneket. Ez jelentősen megnöveli a Bitcoin hozzáférhetőségét és felhasználhatóságát az Ethereum ökoszisztémájában, és így elősegíti a kriptovaluta szektor egészének növekedését.

Centralizált megoldások - wBTC, BTCB

A wBTC-t bármikor visszacserélhetjük "igazi" bitcoinra. Ezt a folyamatot egy külsős fél végzi, tehát a folyamat centralizált módon megy végbe. A kereskedő, aki a bitcoinját wBTC-re cserélné először megad egy ethereum címet a külsős félnek, majd elküldi a bitcoint a külsős fél által megadott bitcoin címre. Ekkor a külsős fél létrehozza a wBTC-t és elküldi a megadott ethereum címre, a bitcoint pedig megőrzi addig, amíg a wBTC-t vissza nem váltják. Ennél egyszerűbb megoldás ha felkersünk egy kriptovaluta tőzsdét, ahol van WBTC-BTC kereskedési pár és leadunk egy váltási megbízást.

A BTCB nagyon hasonlít a wBTC-re, a különbség annyi, hogy ez a Binance Chain-en (BEP-2 token) és a Binance Smart Chain-en található (BEP-20) meg. A külsős fél, akiben megbízunk jelen esetben a Binance, bár egészen addig valószínűleg nincsen semmi baj, amíg a "Proof of assets" felületükön mindent megtalálunk.

centralized-btc-pegs

Forrás: wbtc.network

Decentralizált megoldások - renBTC, sBTC

A renBTC-t a RenVM által létrehozott hálózatok közötti bridge (híd) segítségével tudjuk létrehozni. A bridge a blokklánchálózatok egyik fontos eleme, segítségükkel hálózatok között "mozgathatunk" kriptovalutákat. A RenVM által létrehozott bridge bárki által használható és decentralizált megoldás, amennyiben kriptovalutát szeretnénk mozgatni hálózatok között.

A folyamat valójában hasonló ahhoz, amit a wBTC-nél és a BTCB-nél láthattunk, azzal a különbséggel, hogy itt minden folyamat decentralizáltan megy végbe. Az eredeti BTC-k tárolása, a renBTC-k létrehozása és megsemmisítése mind automatikusan történik.

Az eddigiektől különbözik az sBTC, ami egy szintetikus eszköz, amit a Synthetix platform segítségével hozhatunk létre. Az sBTC tokenek értékét nem a bitcoin, hanem az SNX tokenek biztosítják. Minden sBTC-t túl kell fedezni, jelenleg 750%-osan, így biztosodhatunk meg arról, hogy árfolyamingadozás esetén is marad elég fedezet minden sBTC mögött.

renvm-stats

Forrás: renproject.io

Lehetőségek az okoshálózatokon

A HODL stratégiát követve megannyi lehetőségünk van, hogy többet hozzunk ki a bitcoinunk értékéből, mint azt az eredeti Bitcoin hálózaton tehetnénk.

Kamatoztathatjuk valamilyen lending platformon, csak, hogy mondjuk pár példát Autofarm-on, CREAM-en és Aave-n is van ilyenre lehetőség, a lista egészen hosszú. Egyszerűen beküldjük a platformra a tokent és egyből kapjuk rá a kamatot, sokszor lekötésre sincs szükség és gyakori (óránkénti, napi) kamatozással kapjuk a jutalmat. Van lehetőség liquidity pool-ba is rakni a tokent, azonban ehhez szükségünk lesz egy másik kriptovalutára is és az impermanent loss is fenyegetni fog bennünket.

Amennyiben szükségünk van a bitcoinra elköltött pénzünk egy részére, de nem adnánk el a bitcoint, felvehetünk rá kölcsönt. A lending platformokon általában a beküldött érték 50%-áig vehetünk fel kölcsönt kamatra. Az Ethereum hálózaton többek között ilyen szolgáltatást nyújt az Aave vagy a Compound, a BSC hálózaton pedig a Venus.

Még egy opció lehet, hogy szintetikus eszközöket állítunk elő, legyen az stabilcoin (DAI), kriptovaluta vagy részvény. Ezen eszközökkel pedig újonnan kereskedhetünk vagy spekulálhatunk az árfolyamra. Figyelnünk kell azonban arra, hogy amennyiben vissza szeretnénk kapni a fedezetként nyújtott bitcoint, úgy ezeket az eszközöket majd vissza kell szolgáltatnunk. Erre a kölcsönfelvételnél is megfelelő figyelmet kell szánni.

balances-over-time-btc-on-ethereum

Forrás: duneanalytics.com

Bitcoin az okoshálózatokon összefoglaló

Mint azt fentebb láthattuk sokféle megoldás született arra, hogyan is hozhatunk létre olyan kriptovalutát, aminek értéke a bitcoin árfolyamát követi és okoshálózaton mozgatható. Az alábbi táblázatban összegyűjtöttünk pár okoshálózaton kibocsátott kriptovalutát, amik árfolyama követi az bitcoinét.

A legtöbbet az Ethereum hálózatán bocsátották ki, azonban már más hálózatokon is megtalálható a hálózatok közötti bridge-eknek köszönhetően. A fedezetet illetően a leggyakoribb a bitcoin, amivel 1:1-ben fedezik az adott kriptovaluta mögötti értéket. Ennek oka az lehet, hogy más fedezetnél szükséges a túlfedezés, annak érdekében, hogy még volatilis piacon is meg legyen a kellő érték az adott szintetikus eszköz mögött.

bitcoin-okoshalozatokon-btcb-wbtc-renbtc-hbtc

A decentralizáltság kérdése nem teljesen fekete vagy fehér. Ahogy azt a The Defiant is írja, ezek a projektek egy spektrumon helyezkednek el. Vannak tokenek, amik a decentralizáltak között is még inkább decentralizáltak, illetve olyanok is, amik a centralizáltak között is erősen központilag szabályozottak. Ez mind attól függ, hogy milyen módon hozzák létre és semmisítik meg a tokeneket, hogyan őrzik őket vagy hogy milyen oracle-ök alapján határozzák meg az árat.

btc-token-decentralizacio

Forrás: thedefiant.io

Összegezve a leírtakat, nem lehet megmondani, hogy melyik a legjobb token a fentiek közül, ez attól függ, mire használnánk vagy mennyire fontos számunkra a decentralizáció. Döntésünkben az is fontos szerepet játszhat, hogy melyik hálózatot használjuk, bár szerencsére a legtöbb token mozgatható különböző hálózatok között. A renVM bridge-ével például a renBTC-t küldhetjük az Ethereum, BSC, Fantom, Polygon, Avalanche és Solana hálózatokra is.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.43% $61,846.69
Ethereum ETH -0.31% $3,415.71
BNB BNB -0.20% $409.3
Solana SOL 0.36% $128.73
XRP XRP 0.18% $0.6285
Cardano ADA -2.52% $0.7295
Dogecoin DOGE -3.63% $0.1375
Litecoin LTC 1.30% $91.88
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!