Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Nodes - Csomópontok a Bitcoin ökoszisztémában

Nodes - Csomópontok a Bitcoin ökoszisztémában

A "Nodes" (csomópont) meghatározása nagyban változhat attól függően, hogy milyen környezetben használjuk. A számítógépes vagy telekommunikációs hálózatok kapcsán a csomópontok különböző célokat szolgálhatnak. Vagy újraelosztási pontként vagy kommunikációs végpontként szolgálnak.

Egyszerűen fogalmazva: a hálózati csomópont egy olyan pont, ahol üzenetet lehet létrehozni, fogadni vagy továbbítani. A Bitcoin csomópontok különféle típusait az alábbiakban tárgyaljuk: teljes csomópontok (Full Nodes), szuper csomópontok (Super Nodes), bányász csomópontok (Miner Nodes) és SPV kliensek (SPV-Clints).

 

Bitcoin csomópont - Bitcoin Nodes

A számítógépes csomópontok hálózata lehetővé teszi a Bitcoin decentralizált peer-to-peer (P2P) digitális valutaként való használatát, amely szándékosan cenzúra-ellenálló és amely nem igényel köztes közvetítőt a tranzakciók végrehajtásához, az egyik felhasználótól a másikhoz (függetlenül attól, hogy milyen távol vannak egymástól).

Ezért a blockchain node-ok olyan kommunikációs pontként működnek, amelyek különféle funkciókat képesek végrehajtani. Bármely számítógép vagy eszköz, amely csatlakozik a Bitcoin interfészhez (hálózati felületéhez), csomópontnak tekinthető abban az értelemben, hogy valamilyen módon kommunikálnak egymással. Ezek a csomópontok a Bitcoin peer-to-peer protokoll használatával képesek továbbítani a tranzakciókkal és blokkokkal kapcsolatos információkat a megosztott számítógépek hálózatán. Mindegyik számítógépes csomópontot a sajátos funkciói határozzák meg, tehát különféle típusú Bitcoin csomópontok  is vannak.

cryptofalka_ Nodes _2

 

Teljes csomópontok - Full Nodes

A teljes csomópontok azok a csomópontok, amelyek valóban támogatják a Bitcoint és biztonságot nyújtanak, ezért nélkülözhetetlenek a hálózat számára. Ezeket a csomópontokat érvényesítő csomópontoknak is nevezik, mivel részt vesznek a tranzakciók és blokkok ellenőrzésében a rendszer konszenzus szabályai szerint. A teljes csomópontok új tranzakciókat és blokkokat is továbbadhatnak a blokkláncon.

Egy teljes csomópont általában letölti a Bitcoin blokkláncának a teljes másolatát, minden egyes blokk és tranzakció esetén. Ez azonban nem minden esetben szükséges ahhoz, hogy teljes csomópontként működhessen, olykor elegendő ha csak a blokklánc tömörített másolatával dolgozik.

A Bitcoin full node különféle szoftveres megvalósítások segítségével állítható be, de a legelterjedtebb és legnépszerűbb a Bitcoin Core. Ezek a minimális követelmények a Bitcoin Core teljes csomópont üzemeltetéséhez:

- Asztali számítógép vagy laptop a Windows, Mac OS X vagy Linux aktuális verziójával.

- 200 GB szabad merevlemez tárhely.

- 2 GB RAM.

- Nagysebességű internetkapcsolat, legalább 50 kB / s feltöltési sebességgel. Legjobb egy díjmentes kapcsolat magas feltöltési korlátokkal. A teljes csomópontok elérhetik vagy meghaladhatják a havi 200 GB-os feltöltési mennyiséget, a havi letöltési mennyiség pedig a 20 GB-ot.

- A teljes csomópontnak napi legalább 6 órát kell futtatnia. Még jobb, ha folyamatosan (24/7) megy.

Számos önkéntes szervezet és felhasználó teljes Bitcoin csomópontot működtet, hogy segítse a Bitcoin ökoszisztémáját. Jelenleg mintegy 9700 nyilvános csomópont fut a Bitcoin hálózaton. Vegyük figyelembe, hogy ez a szám csak azokat a nyilvános csomópontokat tartalmazza, amelyek a láthatóak és hozzáférhetőek (más néven ezek a Listening Nodes -ok).

A nyilvános csomópontokon kívül számos, más rejtett csomópontok is vannak, amelyek nem láthatók (non-listening Nodes). Ezek a csomópontok általában tűzfalak mögött működnek, rejtett protokollokon (például Tor).

 

A szuper csomópontok - Super Nodes

Lényegében egy szuper csomópont (vagy listening node) egy teljes csomópont, amely nyilvánosan látható. Kommunikál és információkat ad minden olyan csomópontnak, amely úgy dönt, hogy csatlakozik hozzá. Ezért a szuper csomópont alapvetően egy újraelosztási pont, amely adatforrásként és kommunikációs hídként is szolgálhat.

Egy megbízható szuper csomópont általában éjjel-nappal fut és számos létrehozott kapcsolattal rendelkezik, amelyek a blokklánc-előzményeket és a tranzakciós adatokat több csomópont felé is továbbítják, a világ számos pontján. Ezért nagy valószínűséggel egy szuper csomópontnak nagyobb számítási teljesítményre és jobb internet kapcsolatra van szüksége, mint egy rejtett, teljes csomópontnak.

 

Bányász csomópontok - Miner Nodes

Annak érdekében, hogy hatékonyan lehessen bányászni a bitcoinokat a jelenlegi versenypiacon is, folyamatosan be kell fektetni speciális bányászati hardverekbe és programokba is. Ezek a bányászati programok (szoftverek) nem kapcsolódnak közvetlenül a Bitcoin Core-hoz. Ezeket párhuzamosan futtatják azzal a céllal, hogy még több Bitcoin blokkot bányászhassanak ki. A bányász választhat, hogy egyedül (Solo-Miner) vagy csoportban (Pool-Miner) szeretne dolgozni.

Míg az egyéni bányászok teljes csomópontjai a blokklánc saját másolatát használják, addig a pool bányászok együtt összedolgoznak a saját számítási erőforrásaik (hash power) rendelkezésre bocsátásával. Egy bányászati medencében csak a medence rendszergazdájának kell teljes csomópontot működtetnie - amelyre egyszerűen a medence bányászat teljes csomópontjaként hivatkozhatunk.

 

SPV-Clients

Az SPV (Simplified Payment Verification) magyarul egyszerűsített fizetési ellenőrzést takar. Azok a kliensek, akik a Bitcoin hálózatot használják, de nem igazi node-ként működnek. Ezért az SPV-kliensek nem járulnak hozzá a hálózat biztonságához, mivel nem őrzik meg a blokklánc másolatát és nem vesznek részt a tranzakciók ellenőrzésében és érvényesítésében.

Röviden: az SPV az a módszer, amellyel a felhasználó ellenőrizheti, hogy az adott tranzakciókat egy blokk tartalmazza-e vagy sem, anélkül, hogy a teljes blokk-adatot le kellett volna töltenie. Ezért a SPV-kliensek  más, teljes csomópontok (szuper csomópontok) információira támaszkodnak. Az SPV kommunikációs végpontként működnek és sok kripto pénznem pénztárca használják őket.

Nodes

 

Client- vs. Miner Nodes

Fontos megjegyezni, hogy egy teljes csomópont (Full Nodes) futtatása nem ugyanaz, mint egy teljes bányászati csomópont (Full Mining Nodes) kezelése. Egy teljes érvényesítési csomópontot bárki működtethet, míg a bányászoknak drága bányászati hardverekbe és szoftverekbe kell befektetniük,.

Ezen felül a bányásznak, mielőtt megpróbálna egy blokkot bányászni, össze kell gyűjtenie a függőben lévő tranzakciókat, amelyeket a teljes csomópontok korábban érvényesnek fogadtak el. Ezután a bányász létrehoz egy jelölt blokkot és megpróbálja kibányászni azt. Ha a bányásznak sikerül megfelelő megoldást találnia erre a blokkra, elküldi azt a hálózatra és a többi Full Nodes ellenőrzi a blokk érvényességét. Ezért a konszenzus szabályait az érvényesítési csomópontok elosztott hálózata határozza meg és biztosítja, nem pedig a bányászok.

 

Összefoglalva

A Bitcoin csomópontok a Bitcoin P2P hálózati protokollon keresztül kommunikálnak egymással és így garantálják a rendszer egységét. Azt a csomópont, amelyik rosszul viselkedik vagy helytelen információt próbál terjeszteni, gyorsan felismerik a helyesen működő csomópontok és azt rögtön leválasztják a hálózatról.

Igaz, a teljes érvényesítési csomópont működtetése nem jár pénzügyi előnyökkel, mégis azok futtatása erősen ajánlott, mivel bizalmat, biztonságot és adatvédelmet biztosít a felhasználók számára. A teljes csomópontok biztosítják a szabályok betartását. Megvédik a blokkláncot a támadásoktól és a csalásoktól. Ezenkívül a teljes csomópontnak nem kell másokban bíznia és lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy teljes ellenőrzést gyakoroljanak pénzük felett.

 

A háttérkép tulajdonosa a cointelegraph.com oldal.

Összeállította: Germán Péter

 

További ajánlott cikkeink:

  1. BITCOIN, KRIPTOVALUTA SZÓTÁR ÉS KISOKOS
  2. MIÉRT ÉRI MEG BITCOINNAL ÉS KRIPTOVALUTÁKKAL KERESKEDNI?
  3. PONTOS MATEMATIKAI MODELL A BITCOIN ÁR MEGHATÁROZÁSÁHOZ
  4. ÚJABB CSÚCSOKAT DÖNTÖGET A BITCOIN HASH RATE
  5. TETHER OLDOTTA MEG A PORNHUB ÉS A PAYPAL HARCÁT
  6. MIRE IS JÓ A BLOKKLÁNC? – ALKALMAZÁSI MEGOLDÁSOK A GYAKORLATBAN
  7. CRYPTOFALKA KRIPTOVALUTA KERESKEDÉS KISOKOS
  8. AZ ARANYNAK KÖSZÖNHETŐEN ENNYIT ÉRHET MAJD AKÁR EGY BITCOIN

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.59% $66,524.25
Ethereum ETH 1.68% $3,616.53
BNB BNB 0.75% $609.75
Solana SOL 3.95% $150.48
XRP XRP -0.09% $0.4887
Dogecoin DOGE 0.76% $0.1372
Cardano ADA 0.81% $0.4165
Litecoin LTC -0.03% $78.98
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!