Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Ez a pénznyomtatás ellentéte, coinégetés vagy Proof of Burn

Ez a pénznyomtatás ellentéte, coinégetés vagy Proof of Burn

A blockchain technológia nélkülözhetetlen részét képezik azok az algoritmusok, amelyekre a blokklánc épül. Ahogy fejlődik a kriptopiac, úgy változnak meg ezeknek az algoritmusoknak az architektúrája is. A Proof of Burn egy viszonylag új algoritmus, amely egyszer akár a jól ismert és elterjedt Proof of Work algoritmussal is versenybe szállhat.

 

Mi az a „Coinburn” és hol használják?

A „Coinburn” (magyarul: érmeégetés) a coinok végleges kivonását jelenti a forgalomban lévő coinkészletből. Ez az adott coin teljes kínálatának tartós csökkenését eredményezi a piacon. A Coin Burn egy egyedülálló, csakis a kriptovalutákra jellemző eljárás. Még ha ez a kifejezés első hallásra riasztónak is hangzik, számos kriptoprojektnek ez a központi eleme.

A coinégetés különösen az ICO (Initial Coin Offerings) érmekibocsátás keretein belül figyelhető meg, mivel a nem eladott coinokat az ICO végén véglegesen törlik. Ezen kívül vannak nagyobb tőzsdék - mindenek előtt a Binance -, ahol az égetést rendszeresen végrehajtják, hogy így a befektetőknek további értéket teremtsenek. Ebben a cikkünkben részletesen írunk a Binance-féle coinégetésről. 

 

Proof of Work vs. Proof of Burn

Egy algoritmus alatt általában egy matematikai problémát értünk. A kriptovaluták esetében egy a problémát a blokklánc blokkjainak a megoldása (dekódolása) jelenti. A legnépszerűbb algoritmus a Proof of Work. Itt a bányászok megvásárolják a megfelelő hardvereket, hogy a számítási feladatok megoldják. Ennek a folyamatnak "ára" van, gondoljunk csak a hardverek beszerzési költségeire és a berendezés üzemeltetésének költségeire, mint például a villamosenergia-költségekre. Mivel a bányászat egy erőforrás-igényes vállalkozás, ezért elég sok kritika is éri. (Pl. a bányászfarmok Izlandon, több villamos energiát fogyasztanak, mint az egész izlandi lakosság). A bányászok a "bányászatért" cserébe, az adott kriptovaluta formájában kapják meg a jutalmukat. Ez esetben a bevétel összege elsősorban attól függ, hogy mennyit fektetett be a bányász.

Proof of burn - coinégetés I Cryptofalka Forrás: CoinsCapture

Az érmeégés gyakran nevezik a Proof of Work algoritmus energiatakarékos változatának is. A Proof of Burn -ot először Ian Stewart javasolta és fejlesztette ki. Azoknak a felhasználóknak, akik ezzel az algoritmussal a blokklánc egy új elemét szeretnék létrehozni, először el kell küldeniük az adott kriptovalutát egy úgynevezett "eater" (magyarul: "zabáló") címre. Ez egy ellenőrzött cím, amely biztosítja, hogy a ráküldött coinok végleg eltűnjenek a hálózatból. Ez esetben az árat, maga a küldött érmék összege adja. Hogy mennyi, az az adott kriptovalutától függ. Amint a tranzakció a blokkláncon leellenőrizhető, utána a felhasználók kriptovaluta formájában fogják megkapni a jutalmukat. Tehát ez nem egy erőforrás-igényes folyamat, csak egy csere. Ennél az algoritmusnál is nagy hangsúlyt kap a decentralizáció.

 

A Proof of Burn koncepciója

Ahogyan a Proof of Burn név sugallja, az érméket ennél a konszenzusos algoritmusnál elégetik. Az így elégetett érmék visszavonhatatlanul törlődnek és soha senki számára már nem lesznek elérhetőek. Ennek a meglehetősen radikális intézkedésnek az az alapvető gondolata, hogy a bányász hajlandóságot mutat arra, hogy rövid távon veszteséget vállaljon a hosszú távú profit elérése érdekében. Hiszen, a tokenégetés által jogot kap arra, hogy új blokkot hozhasson létre.

Aki egyszer így coinokat égetett el, ő egész életre szóló jogosultságot kap új blokkok létrehozására. Ennél az algoritmusnál a következő blokkra való kiválasztás valószínűsége egyenes arányosan növekszik az elégetett érmék számával. Itt egyébként párhuzamot láthatunk a Proof of Stake algoritmusával is.

Az érmék elégetéséhez elméletileg natív vagy "idegen"  kriptovalutát is fel lehet használni, amiket az Eater címre küldenek. Ez egy véletlenszerű cím, aminek nincsen privát kulcsa és így nem visszafejthető, a rajta lévő "elégetett" coinokhoz lehetetlen hozzáféni.

Proof of burn - coinégetés I Cryptofalka Forrás: Cointelegraph

 

A tokenégetés előnyei

Értéktöbblet: A tokenégetésnek több oka is lehet, de a legfontosabb, hogy a folyamatosan csökkenő kínálattal szeretnék a tokenek értékét növelni. Elméletbent, ha kevesebb coin áll van forgalomban, akkor a tőzsdéken ezek annál értékesebbek.

Elkötelezettség: A tokenégetés a befektetők arra ösztönzi, hogy tartsák a coinjaikat. Ez fenntartja a projekt iránti hosszú távú érdeklődést.

Tranzakciós díjak: A Proof of Burn a tranzakciók költségeinek fedezésére is használható. Alapvetően a hálózat felhasználói egy kis díjat fizetnek a tranzakciók végrehajtásáért. Például az intelligens szerződések végrehajtásanak szintén díja van (Gas-díj) az Ethereum hálózaton. A digitális valuták megsemmisítése szintén hasonló megközelítést követ. Ahelyett, hogy tranzakciós díjat fizetnének a bányászoknak, néhány projekt, - mint ahogyan a Ripple (XRP) is - automatikus tokenégetést hajt végre. Ennek megfelelően a tranzakciók kis része automatikusan megsemmisül. Például a Ripple-nél minden tranzakció után, a tranzakció egy része elégetésre kerül.

Védelem: Az érmék ilyenfajta megsemmisítésének folyamata a DDOS-os (Distributed Denial of Service Attacks) és a spamügyletek ellen is nagyobb védelmet nyújt.

 

Összegezve

Végül is az érmeégetés a kriptovaluta projektek egy új megközelítése lehet. Az előnyei különösen kiterjedtek - a környezetvédelemtől az értéknövelésig. Ezenkívül ez a protokoll lehetővé teszi a generált értéktöbblet maximalizálását a hálózat résztvevői számára.

Germán Péter

 

További ajánlott cikkeink:

  1. BITCOIN, KRIPTOVALUTA SZÓTÁR ÉS KISOKOS
  2. MIÉRT ÉRI MEG BITCOINNAL ÉS KRIPTOVALUTÁKKAL KERESKEDNI?
  3. PONTOS MATEMATIKAI MODELL A BITCOIN ÁR MEGHATÁROZÁSÁHOZ
  4. ÚJABB CSÚCSOKAT DÖNTÖGET A BITCOIN HASH RATE
  5. TETHER OLDOTTA MEG A PORNHUB ÉS A PAYPAL HARCÁT
  6. MIRE IS JÓ A BLOKKLÁNC? – ALKALMAZÁSI MEGOLDÁSOK A GYAKORLATBAN
  7. CRYPTOFALKA KRIPTOVALUTA KERESKEDÉS KISOKOS
  8. AZ ARANYNAK KÖSZÖNHETŐEN ENNYIT ÉRHET MAJD AKÁR EGY BITCOIN

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -3.80% $67,114.56
Ethereum ETH -4.51% $3,661.4
BNB BNB -3.51% $593.13
Solana SOL -7.22% $164.65
XRP XRP -0.94% $0.5236
Dogecoin DOGE -5.89% $0.1578
Cardano ADA -5.14% $0.4587
Litecoin LTC -1.33% $85.28
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!