Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Hova tűntek a kriptomilliárdosok?

Hova tűntek a kriptomilliárdosok?

A Forbes 400-as gazdaglistán szereplő kriptomilliárdosok száma idén négyre esett vissza és vannak, akik több milliárd dollárnyi nettó vagyont veszítettek a 2022-es medvepiacon. Az összesített vagyon tehát visszaesett 55,1 milliárd dollárról 27,3 milliárd dollárra - áll a jelentésben.

 

A medvepiac veszteségei

Egyre kevesebb a kriptomilliárdos. Amikor Vitalik Buterin májusban azt állította, hogy már nem is milliárdos, az Ethereum társalapítója számos kriptopénzből vagyont építő ultragazdagok nevében beszélt. A leggazdagabb alapítók közül többen több milliárd dollárnyi nettó vagyont veszítettek a 2022-es medvepiacon, vagyis a "kriptotélen".

A bitcoin mellett minden más jelentős kriptopénz is esett. Az Ethereum (ETH), a második legnagyobb digitális eszköz 75%-ot zuhant történelmi csúcsához képest. A Solana (SOL), a Cardano (ADA) és a Binance Coin (BNB) is mínuszban van.

Összességében az összes kriptoeszköz értéke a novemberi több mint 3 billió dollárról a Coinmarketcap adatai szerint 967 milliárd dollárra esett vissza. Az idei medvepiac bizonyos szempontból példátlan. A rossz makrogazdasági körülmények, a geopolitikai feszültségek és több kétes projekt miatt nehezedett a helyzet. A Bitcoin Fear and Greed Index, egy olyan eszköz, amely az iparág lendületszintjeit követi, jelenleg is "extrém félelmet" mutat.

https://twitter.com/BitcoinFear/status/1579245344314994689

 

A kriptomilliárdosok és csökkenő vagyonuk

Júniusban a bitcoin 18 000 dollár alá esett - és vele együtt zuhant néhány kriptoalapító és támogató vagyona is.

Sam Bankman-Fried, az FTX kriptotőzsde társalapítója és vezérigazgatója vagyona a Forbes szerint 23%-kal csökkent, mivel az az elmúlt évben elérte a 22,5 milliárd dollárt. Bankman-Fried 17,2 milliárd dolláros nettó vagyonával továbbra is a kriptoipar leggazdagabb embere. A Forbes 400-as listáján a 41. helyen áll.

sam-bankman-fried-531375 forrás: beincrypto.com

 

A 30 éves fiatalember idén nagy lépésekre szánta el magát. Áprilisban 16 millió dollárt osztott szét az amerikai demokratáknak, amivel a legnagyobb adományozók közé került. Emellett azt tervezi, hogy a következő amerikai elnökválasztás során 100 millió és 1 milliárd dollár közötti összeget adományoz további politikai támogatásokra.

A kriptobizniszben Bankman-Fried egyfajta messiássá vált. Júniusban 400 millió dollárt adott kölcsön a BlockFi-nak az FTX-en keresztül. Lehetőséget is teremtett a bajba jutott kriptohitelező azonnali megvásárlására akár 240 millió dollárért.

Emellett 500 millió dolláros kölcsönt nyújtott a csődbe ment Voyager Digital hitelezőnek az egyik cégén, az Alameda Researchen keresztül. Bankman-Fried az iparági média szerint további felvásárlásokat tervez, amit az FTX-en felhalmozott 2 milliárd dollár körüli készpénzzel élénkített.

 

Chris Larsen, Ripple

Chris Larsen, a Ripple Labs kriptofizetési cég társalapítója és elnöke, vagyona 6 milliárd dollárról 2,8 milliárd dollárra csökkent az elmúlt évben. A 62 éves férfi vagyona azután kezdte meg a mélyrepülést, hogy a Ripple XRP natív tokenje 75%-kal esett tavaly óta.

180105-chris-larsen-ripple forrás: money.com

A Ripple-t az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelettel folytatott, hosszú ideje tartó jogi csatározása is megviselte. Az ügy egy fontos szakaszát néhány nappal ezelőtt sikerült megnyernie. Az elmúlt két hétben az XRP árfolyama több mint 30%-ot emelkedett, a sajtótájékoztató idején 0,4595 dolláron állt.

Larsen a Forbes gazdagok listáján továbbra is a 380. helyen áll. Az üzleti vezető és angyalbefektető eddig tartózkodott attól, hogy nyilvánosan nyilatkozzon a SEC-perrel kapcsolatban, bár továbbra is nyilvánosan elkötelezi magát a Bitcoin mellett.

A Bankman-Fried jobbkezének tartott Gary Wang az Alameda Research és az FTX társalapítója. A 29 éves szoftvermérnök vagyona 4,6 milliárd dollár. A Forbes 400-as gazdaglistáján a 227. helyen szerepel. Wang 16%-os tulajdonosa az FTX-nek, ahol ő a technológiai igazgató. A Google-nél dolgozott, "ahol olyan rendszereket fogalmazott meg, amelyek több millió járat árait voltak hivatottak összesíteni". Bár Wang kerüli a nyilvánosságot, az FTX növekedése éppúgy az ő nevéhez fűződik, mint Bankman-Friedéhez.

Nexo kriptovaluta váltó

 

 

A nagy vesztes

A Coinbase Global alapítója Brian Armstrong, és a társalapító Fred Ehrsam vagyona egykor összesen 15 milliárd dollárt értek. Mostanra vagyonuk 2,7 milliárd dollárra és 1,1 milliárd dollárra zuhant, mivel a cég részvényei 80%-ot estek a tavaly áprilisi tőzsdei bevezetés óta.

Bár Armstrong a Forbes 400-as gazdagsági listáján továbbra is a 388. helyen áll, az alapítónak talán az egyik legnagyobb vagyoncsökkenést kellett elszenvednie. Tavaly ilyenkor 11,5 milliárd dollárt ért. Ehrsam, aki 2017-ben hagyta el a Coinbase-t, lekerült a gazdagok listájáról, miután vagyona 3,5 milliárd dollárról csökkent.

coinbase forrás: acropreneur.com

A medvepiac megviselte a Coinbase-t, a legnagyobb amerikai kriptotőzsdét. A negyedéves kereskedési volumen 2021 negyedik negyedévében majdnem a felére, 277 milliárd dollárra csökkent az előző három hónaphoz képest. A tőzsde a kereskedések után felszámított díjakból keresi a pénzt.

A Coinbase júniusban a munkatársaik 18%-át el is bocsátotta, arra hivatkozva, hogy a recesszió lehetősége elhúzódó medvepiacot eredményezhet. "Túl gyorsan nőttünk" - mondta akkor Armstrong.

"Az alkalmazotti költségeink túl magasak ahhoz, hogy hatékonyan kezeljük ezt a bizonytalan piacot. A ma meghozott intézkedéseink lehetővé teszik számunkra, hogy magabiztosabban vészeljük át ezt az időszakot, még akkor is, ha az súlyosan elhúzódik".

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

Cameron és Tyler Winklevoss vagyona fejenként 2,2 milliárd dollárra esett vissza, az egyenként akár 4,3 milliárd dollárról. A piacok összeomlásával a Gemini kriptotőzsde 40 éves ikerpár alapítói zenét szereztek. Turnéra indultak rockzenekarukkal, a Mars Junctionnel. Mindketten lekerültek a Forbes 400-as gazdaglistájáról. A Gemini júniusban jelentette be, hogy a kedvezőtlen piaci körülmények miatt mintegy 10%-os leépítést hajt végre.

 

 

Vissza fogják-e szerezni a vagyonukat?

Több olyan kriptomágnás is milliárdos maradt, aki nem szerepel a Forbes 400-as gazdagok listáján. Az olyan alapítók, mint Changpeng Zhao a Binance-tól, Mike Novogratz a Fortress Investment Group fedezeti alaptól és mások, milliárdokat veszítettek a piaci visszaesés miatt.

A medvepiacok azonban nem ritkák a kriptovilágban. Ezért az sem meglepő, hogy a kriptofanatikusok szerint ezen események csak átmeneti jellegűek - ahogyan abban is bíznak, hogy a közeljövőben jobbra fordulnak a dolgok. Vitalik Buterin korábban már utalt arra, hogy üdvözölné az alacsonyabb kriptoárakat. Februárban a Bloomberg Newsnak nyilatkozott:

"Azok az emberek, akik mélyen benne vannak a kriptóban, és különösen a dolgok építésében, sokan közülük üdvözlik a medvepiacot".

Fred Ehrsam, a Coinbase társalapítója és igazgatótanácsi tagja pedig a következőt tweetelte:

"Egy dolgot a legtöbb ember nem teljesen ért meg: évekbe, gyakran évtizedekbe telik, hogy egy új infrastrukturális szintű technológiai áttöréstől (mint a kripto) a mainstream alkalmazások élénk ökoszisztémájáig eljussunk.".

https://twitter.com/FEhrsam/status/1538971042072477696

A Winklevoss ikrek, azt mondják, hogy befektetéseik hosszú távúak. "Minden a perspektíváról és a hosszú távú HODLingról szól" - írta Cameron Winklevoss májusban a Twitteren.

 

 

Csatlakozz te is a publikus kriptovaluta kereskedő discord csatornánkhoz!

Cryptofalka Discord csatlakozás

 

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -5.01% $67,437.89
Ethereum ETH -8.27% $3,249.42
BNB BNB -6.13% $587.01
Solana SOL -12.98% $152.93
XRP XRP -10.73% $0.5452
Dogecoin DOGE -13.26% $0.1722
Cardano ADA -13.63% $0.5079
Litecoin LTC -12.98% $85.68
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!