Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Lehet-e a Bitcoin a válasz a pénzügyi válság ellen?

Lehet-e a Bitcoin a válasz a pénzügyi válság ellen?

Az előző pénzügyi válság idején, pontosan az ellen jött létre a Bitcoin, amivel jelenleg is szembesülünk. Képes lesz megoldani és beteljesítenie a célját?

 

Bitcoin - Egy javaslat a pénzügyi válság ellen

Ha velünk vagy már a kezdetektől biztosan ismerős a "Genesis block" jelentése és, hogy milyen kommentet is hagyott benne hátra Satoshi Nakamoto a Bitcoin megalkotója. (A genesis block az első, Satoshi által kibányászott blokk volt, a Bitcoin blokklánc legelső eleme)

pénzügyi válság bitcoin_2

Az eset érdekessége, hogy Satoshi gyakorlatilag elrejtette az üzenetet, ugyanis hexadecimális formátumban és visszafele írta bele az kódba. Ezt dekódolva ez volt az első blokk Satoshi által kommentált üzenete:

The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks”.

Vagyis pontosan az szúrt a Bitcoin atyjának szemet, ami jelenleg is folyik a mostani pénzügyi válság során. Vagyis, hogy az államok azzal próbálják megoldani a problémákat, hogy hatalmas mentőcsomagokat osztogatnak a pénzintézeteknek. Ez főként azért megkérdőjelezhető cselekedet ugyanis pontosan ők azok, akik a szakemberek szerint elsősorban felelősek a kialakuló pénzügyi válságért. (Kicsit olyan ez mintha egy kábítószer függőnek még több drogot adnál)

 

Mi lehetett az alapvető célja a Bitcoinnak?

Ahogyan a pénzügyi válság idején felmerülő megoldások, úgy a Bitcoin felhasználási célja is igazán ködös. Valószínűleg soha nem lesz konszenzus abban, hogy mi is a Bitcoin fő felhasználási célja. Értékörző termék, decentralizált fizetési megoldás, globális digitális valuta? 

Bitcoin_Cryptofalka

A Bitcoint úgy tervezték meg a pénzügyi válság után, hogy akár bankok, kormányok és nemzeti valuták nélkül is önállóan, decentralizáltan tudjon működni. Még arra az esetre is gondoltak ha esetleg az internet hálózattal adódna probléma. Ez esetben műholdas kommunikációs rendszereket használnak a Bitcoin blokklánc fent tartásához.

 

Hogyan lehetne a Bitcoin a "menedék" egy 40%-os esés után?

Sokan azt állítják, hogy a Bitcoin nem lehet képes egy pénzügyi válság során a "menedék" funkció ellátására. Azonban értékes információt vonhatunk le arról, hogyan teljesített az arany az előző 2008-as válság idején.

pénzügyi válság bitcoin arany

A 2008-as pénzügyi válság idején az arany ára kevesebb, mint 2 hónap alatt 24%-al esett vissza. Majd ezt követően tudjuk, hogy milyen hosszú és jelentős emelkedő trendet produkált és viszonylag jól átvészelte az előző pénzügyi válságot, mint "menedék". Vagyis egy olyan termék, ami igazán jól tartotta magát a többi eszköztárgyhoz képest még a kezdeti nehézségek ellenére is.

A mostani válság idején is hatalmas pofont kapott az arany árfolyama is, picit hasonló jelek mutatkoznak talán most is, mint 2008-ban. Ezért a korábbi példa alapján mindenkit óva intenénk attól, hogy ilyen rövid idő alatt próbáljon következtetéseket levonni. Az elmúlt hetekben minden beszakadt, az, hogy ki lesz a következő pénzügyi válság menedékje az csak most fog elkezdődni.

 

A Bitcoin ellenálló képessége és korrelációja

Jelenleg egy Bitcoin ára 6300 dollár, ez az előző 2018-as aljponthoz képest (3200 dollár) még mindig közel +100%-os növekedés. Egyelőre tartja a Bitcoin a 2018-ban kritikusnak mutatkozó 6000 dolláros szintet is. Ez mellé ugye fontos nem elfelejteni, hogy jelenleg olyan pénzügyi válsággal néz szembe a gazdaság és a Bitcoin, amire évtizedek óta nem volt példa. 

A legtöbb befektető a medve piacokat az S&P500 -20%-os esése esetén szokta elkönyvelni, 2020-ban mindössze 3 hét leforgása alatt simán átszelte az S&P500 árfolyama ezt a képzeletbeli határt. Erre gyakorlatilag évtizedek óta nem volt példa, a legutóbbi ismert eset 1929-es pénzügyi válságnál volt a jelenlegihez fogható az adatok alapján.

pénzügyi válság bitcoin korreláció

A grafikonon a Bitcoin korrelációját láthatjátok a legnagyobb indexel az S&P500-al. Az 1-es korreláció a teljes együtt mozgást, a -1 érték pedig az ellentétes mozgást mutatja. 0-ás érték esetén nincs összefüggés a két vizsgált elem trendje között. A grafikonon egyértelműen kiolvasható, hogy az elmúlt közel 2 évben 0-körül ingadozott a korreláció a Bitcoin és az S&P500 között, vagyis nincs összefüggés a mozgásuk között.

Ezért összességében elmondható, hogy a Bitcoin egy olyan tőzsdei termék, amely általában teljesen függetlenül tud viselkedni a világ többi részétől. Jelenleg többnyire együtt mozognak, de ezt a válság hirtelen pánikhangulata hatja át, hasonlóan, mint 2008-ban az aranynál. A korreláció hiánya a vihar csillapodása után akár több potenciális befektetőt is bevonzhat a decentralizált hálózatba.

 

Közelgő Bitcoin blokkfelezés tovább erősíti a hálózatot, pont a pénzügyi válság idején

Ahhoz, hogy a blokklánc fusson és például fizetési tranzakciókat tudjunk végrehajtani számítási kapacitásra van szükségünk, ezt biztosítják a kriptovaluta bányászok. Munkájukért cserébe pedig blokkjutalmat kapnak, ennek a jutalomnak a mértéke nyilvános és előre meghatározott mennyiségű.

A Bitcoin blokkláncán az eredeti blokkjutalom 50 BTC volt, ami már két felezés után mára csak 12,5 Bitcoin. A 2020 májusi bitcoin blokkfelezét követően ez az érték tovább csökken 6,25 Bitcoinra. Vagyis elmondható, hogy a múlttal összehasonlítva nehezebb lesz újabb és újabb Bitcoinokhoz hozzájutni. 

 

Túléli a Bitcoin a pénzügyi válságot?

A jelenlegi pénzügyi válság más, mint az előző, ugyanis nem köthető közvetlen a hitelezőkhöz. Mégis a koronavírus okozta helyzet olyan zavarokat okoz, melyek képesek a megfelelő tőkeáttétellel rendelkező vállalatokat és a kiskereskedelmet is földre kényszeríteni. A GPD visszaesése pedig végre szükségessé teheti az eddig is számtalan problémával küzdő pénzügyi rendszerbe vetett bizalom megszűnését.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a világ a pénzügyi válság elől Bitcoinba fog menekülni! De biztosan egyre több és több ember fogja megkérdőjelezni azt, amit az előző 2008-as válság után Satoshi Nakamoto is megtett. Ezért nagy valószínűséggel újabb és újabb tömegek fognak nyitni a decentralizált, központi iránytás nélküli transzparens hálózatok irányába. 

 

Összegző

A mostani pénzügyi válsággal megkapta a Bitcoin azt a lehetőséget, amire régóta várt. A jelenlegi tőzsdei zuhanások a pénzügyi szektor minden részét érintették, még az aranyat is. Ahogyan az előző 2008-as válságnál láttuk ez teljesen normális, viszont ez után fog eldőlni, hogy ki is a legény a gáton.

A Bitcoin elkövetkező években várható jó teljesítményének ágyazhat meg a decentralizált, fix inflációval dolgozó programkódja mellett a pénzintézetek válság idején tapasztalt magatartása is. Akik ugyanis mindent meg fognak tenni a hitelezőképességük fent tartásához, ezzel akár elinflálva az általuk használt valutákat is. Ezzel szemben a Bitcoin pontosan az ellenkezőjével, a Bitcoin blokkfelezéssel fogja felvértezni magát. Két teljesen ellentétes irány, meglátjuk melyik lesz a sikeresebb. :) 

A háttérkép tulajdonosa a Cointelegraph oldal.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Mi a Bitcoin, blockchain technológia vagy a kriptovaluta kereskedés?
  2. Itt lenne a következő pénzügyi világválság? A számok azt mutatják!
  3. Elérte a pánik a kripto tőzsdéket, tanácsok zuhanás közepette
  4. Bitcoin, kriptovaluta szótár és kisokos
  5. Miért éri meg Bitcoinnal és kriptovalutákkal kereskedni?
  6. Pontos matematikai modell a Bitcoin ár meghatározásához
  7. CryptoFalka kriptovaluta kereskedés kisokos

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 3.44% $66,554.44
Ethereum ETH 6.91% $3,258.38
BNB BNB 4.38% $583.56
Solana SOL 7.47% $153.99
XRP XRP 5.08% $0.5162
Dogecoin DOGE 5.38% $0.165
Cardano ADA 4.54% $0.4909
Litecoin LTC 2.79% $81.97
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!