Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi az a Hard Fork és a Soft Fork?

Mi az a Hard Fork és a Soft Fork?

Mindegyik szoftver előbb-utóbb frissítésre szorul, hiszen a fellépő problémákat ki kell javítani, a biztonsági réseket betömni és sokszor a teljesítményen is növelni kell. Fork-nak nevezzük egy szoftver kódjának több projektre való szétválasztását, elágaztatását. A blokklánc alapú projektek mögött is egy szoftver áll, így azok esetében is lehetséges a Fork.

 

Általában a kriptovilágban azért forkolnak egy projektet, mert azt a fejlesztők eltérő módon szeretnék tovább fejleszteni. Ilyenkor az alap projekt kódjának egy másolata készül, amit már az új elképzelések szerint fejlesztenek tovább, az eredeti projekttől teljesen függetlenül. A szoftverfejlesztés világában a Fork egy bevett szokás, igazából önmagában nem jelent problémát. Lényegében csak arról van szó, hogy az alapszoftvert használók egy részének más vízióik vannak a programmal kapcsolatban és azt egy másik irányba szeretnék továbbfejleszteni.   

A kriptovilágban kétféle típusát különböztetjük meg a Fork-oknak: Soft Forks és Hard Forks. Ugyanakkor mindkét típusú Fork lényegében változtatja meg a kriptovaluta protokoll működését.

Mivel a kriptovaluták esetében decentralizált hálózatról beszélünk, a hálózat minden résztvevőjének - az úgynevezett Nodes-oknak - ugyanazokat a szabályokat kell követniük, hogy a rendszer megfelelően működhessen. Ezt a szabálykészletet nevezzük protokollnak. Egy ilyen protokollban különböző szabályok találhatóak meg, mint például a blokklánc egy blokkjának méretéről szóló szabályok vagy a jutalmak méretét meghatározó leírások, amelyeket a bányászok kapnak egy új blokk bányászatáért és így tovább.

 

Soft Fork

A Soft Fork a kriptovaluta protokoll olyan változtatása, amely visszafelé kompatibilis. Ez azt jelenti, hogy a nem frissített Node-ok továbbra is képesek feldolgozni a tranzakciókat és új blokkokat beilleszteni a blokkláncba, mindaddig, amíg nem sértik az új protokollszabályokat.

Vegyünk egy Soft Fork-ot, amely egy új szabályt határoz meg, például azt, hogy a blokk mérete 3 MB-ról 2 MB-ra fog csökkenni. Soft Fork esetében a régebbi Node-ok továbbra is képesek lesznek feldolgozni a tranzakciókat és új, legfeljebb 2 MB méretű blokkokat a blokklánchoz hozzáfűzni. De ha egy régebbi Node megkísérel 2 MB-nál nagyobb blokkot beszúrni a hálózatba, akkor az újabb Node-ok elutasítják a blokkot, mert az már sértené az új szabályokat. Ez a folyamat végül arra fogja ösztönzi a régebbi Node-okat, hogy ők is frissítsenek az új protokollra, ami által a már felfrissített Node-ok hatékonyságát utolérik. Így egy idő után minden Node rákényszerül a váltásra.

 

Hard Fork

A Hard Fork esetében általában mélyebb változtatásokról beszélünk a blokklánc kódjában. A kriptovaluta protokoll olyan változtatása ez, amely visszafelé nem kompatibilis a korábbi verziókkal, ami azt jelenti, hogy azok a Node-ok, amelyek nem frissülnek az új verzióra, nem tudják feldolgozni a tranzakciókat vagy új blokkokat beilleszteni a blokkláncba. A fejlesztők sokszor előre időpontot is meghatároznak, ami legtöbbször egy adott blokk kibányászásának a dátuma. Ezzel is ösztönözve a Node-okat, hogy mihamarabb frissítsenek a kódon. A Hard Forks használható egy meglévő protokoll módosítására, fejlesztésére vagy akár egy teljesen új, független protokoll és ezzel egy új blokklánc létrehozására is.

Képzelj el egy adott protokollban egy olyan változtatást, amely megnöveli a blokk méretét 2 MB-ról 4 MB-ra. Ha egy frissített Node megkísérel beilleszteni egy 3 MB-os blokkot a blokkláncba, akkor a régebbi, nem frissített csomópontok nem tekintik érvényesnek ezt a blokkot és elutasítják.

 

A Hard Fork fejlesztésének típusai

A helyzettől függően a Hard Fork-ok végbemehetnek konszenzussal vagy anélkül. A konszenzuson alapuló Fork-oknál a résztvevők önként frissítik szoftverüket az új szabályok követésére, a régi verzió visszaszorítása érdekében. Azok, akik nem frissítik a szoftverüket maradnak a régi verziójú blokkláncon, amelyet feltehetőleg egyre kevesebb ember fog használni.

Ha azonban a Fork nincs konszenzusban, ami azt jelenti, hogy a közösségen belül vannak nézeteltérések a frissítéssel kapcsolatban, akkor a protokollt általában két, egymással összeegyeztethetetlen blokkláncra osztják, azaz két különböző kriptovalutára. Ilyenkor mindkét blokklánc létrehozza a saját közösségét és ezután a fejlesztők saját elképzeléseik szerint, új utakon fejlesztehetik tovább a blokkláncot. 

Mivel a Fork az eredeti blokkláncon alapul, ezért ilyenkor az eredeti blokklánc összes tranzakciója másolásra kerül az új Fork-ba. Például, ha 100 érmével rendelkezel az "A"-kriptovalutából, és egy Hard Fork, amelyik erre a kriptovalutára épül,  egy új valutát (nevezzük "B"-kriptovilatuának) hoz létre, akkor Te kapsz 100 "ajándék" érmét az új B-kriptovalutából.

Az egyik legismertebb fork, amikor létrejött a Bitcoin Cash. A Bitcoin szoftverére épülő, de ma már teljesen különálló projekt. 2017 nyarán jött létre, a Bitcoin közösség fejlesztőinek különböző elképzeléseik miatt. A vite eredménye az lett, hogy a Bitcoin Cash augusztus 1-én kivált a Bitcoinból, amikor a blokk méretét alapból 8 MB-ra emelték, ezáltal lehetővé téve a blokkonkénti tranzakciók nagyobb számát. Ezután a Bitcoin kódjában történő változtatások már soha többé nem érintették a Bitcoin Cash rendszerét és ez fordítva is igaz. 

 

Összefoglalva

A kriptovaluták nyílt forráskódú tulajdonsága miatt és mivel egyre több, különböző célokkal rendelkező egyén és szervezet lép be a kripto világba, a Fork-ok továbbra is a kriptovaluták fejlesztésének szerves részét fogják képezni.

A háttérkép tulajdonosa a cointelegraph.com oldal.

Összeállította: Germán Péter

További ajánlott cikkeink:

  1. BITCOIN, KRIPTOVALUTA SZÓTÁR ÉS KISOKOS
  2. MIÉRT ÉRI MEG BITCOINNAL ÉS KRIPTOVALUTÁKKAL KERESKEDNI?
  3. PONTOS MATEMATIKAI MODELL A BITCOIN ÁR MEGHATÁROZÁSÁHOZ
  4. ÚJABB CSÚCSOKAT DÖNTÖGET A BITCOIN HASH RATE
  5. TETHER OLDOTTA MEG A PORNHUB ÉS A PAYPAL HARCÁT
  6. MIRE IS JÓ A BLOKKLÁNC? – ALKALMAZÁSI MEGOLDÁSOK A GYAKORLATBAN
  7. CRYPTOFALKA KRIPTOVALUTA KERESKEDÉS KISOKOS
  8. AZ ARANYNAK KÖSZÖNHETŐEN ENNYIT ÉRHET MAJD AKÁR EGY BITCOIN

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 2.09% $64,952.87
Ethereum ETH 3.68% $3,161.61
BNB BNB 3.27% $571.97
Solana SOL 6.75% $151.04
XRP XRP 5.53% $0.5298
Dogecoin DOGE 6.43% $0.1632
Cardano ADA 8.48% $0.5066
Litecoin LTC 5.58% $85.24
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!