Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mikulások és grincsek: 2022 hősei és gazemberei

Mikulások és grincsek: 2022 hősei és gazemberei

Íme egy lista arról a 12 személyről, akik a legnagyobb hatással voltak - jobb vagy rosszabb értelemben - a kriptoiparra 2022-ben.

 

A 2022-es hullámvasút

Külső szemmel nézve 2022 egy igazi hullámvasút volt a kripto számára. A piac a 2021-es bikapiac során elérte a 3 billió dolláros összértéket, majd visszaszorult a jelenlegi, 810 milliárd dollár körüli szintre. Bár ez a gyenge teljesítmény részben a mindent átható makrogazdasági környezetnek tulajdonítható - amelyet többek között az emelkedő inflációs ráták és a folyamatban lévő ukrán-orosz konfliktus is súlyosbít -, nem lehet tagadni azt a szerepet, amelyet a közelmúltban bekövetkezett rengeteg fizetésképtelenség játszott a szektorban.

Az alábbiakban felsoroljuk a vitathatatlanul legjelentősebb hősöket és gonosztevőket, akik az elmúlt évben kétségtelenül hatással voltak erre a gyorsan fejlődő iparágra.

 

2022 hősei


Changpeng Zao

Egy olyan időszakban, amikor a kriptotőzsde néhány legnagyobb szereplője összeomlott, Changpeng Zhao, más néven "CZ" gondoskodott arról, hogy Binance kriptotőzsde megállja a helyét, és még a legközelebbi rivális, az FTX összeomlásában is szerepet játszott.

CZ nem volt hajlandó a tőzsdéjét egy vagy több ország szabályozási keretéhez kötni. Ennek eredményeképpen a kormányok világszerte nem igazán értékelik a Binance megközelítését, és rendszeresen szabályozási kérésekkel gyakorolnak nyomást a tőzsdére. Ennek ellenére azonban a Binance befolyása és tekintélye egyre növekszik. A kemény kriptotél közepette, amikor a személyzet elbocsátása mindennapos volt, CZ állítólag nem hajtott végre nagyobb elbocsátásokat, sőt a tőzsde még több embert is fel akar venni a közeljövőben.

2022 | Cryptofalka cryptopotato.com

Végül, CZ digitális jelenléte az elmúlt évben jelentősen nőtt, már világszerte több mint 8 millióan követik a Twitter-en. Ráadásul a kanadai vállalkozó nemrég bejelentette, hogy 500 millió dollárt fektetett a Twitter-be.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

Brian Armstrong

A Coinbase vezérigazgatója, Brian Armstrong számára 2022 hullámzó év volt: a cég számos alkalmazottat elbocsátott, miközben részvényeinek árfolyama jelentősen csökkent. A visszaesések ellenére azonban továbbra is emelt fővel folytatta útját. Armstrong egész évben éles hangon kritizálta az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletét és annak elnökét, Gary Gensler-t, azt állítva, hogy a SEC megfojtotta az innovációt azzal, hogy a kripto-szervezeteket szélsőséges jelentéstételi követelmények betartására kényszerítette. Ugyancsak kritikusan nyilatkozott a Tornado Cash okosszerződéses címeinek az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma általi szankcionálásáról, és ígéretet tett arra, hogy finanszírozza a kormány intézkedésének megsemmisítését célzó pert.

Armstrong elkötelezettsége a decentralizáció és az átláthatóság mellett ismét teljes mértékben megmutatkozott az év elején, amikor bejelentette, hogy a Coinbase inkább leállítja az Ether staking szolgáltatásait, minthogy cenzúrázza a szankcionált Ethereum tranzakciókat.

 

Cyntia Lummis és Kirsten Gillibrand szenátorok

Míg egyes törvényhozók továbbra is hajlamosak elfeledkezni a kriptopiacról, Cynthia Lummis és Kirsten Gillibrand szenátorok időt szántak arra, hogy megértsék ennek a gyorsan érlelődő technológiának a valódi pénzügyi és társadalmi potenciálját.

2022 elején a kriptopárti duó benyújtotta a Lummis-Gillibrand Responsible Financial Innovation Act nevű törvényjavaslatot, amely átfogó keretet javasol a digitális valuták irányítására. A törvényjavaslatot a SEC által a területre vonatkozó tisztázatlanságra válaszul terjesztették elő, amelyben a kriptovalutákat három kategóriába sorolják: árucikkek, értékpapírok és járulékos eszközök.

A törvényjavaslat megjegyzi, hogy az árucikkek közé sorolt kriptovalutákat az árutőzsdei határidős ügyletekkel foglalkozó bizottságnak kellene szabályoznia, míg az értékpapírokért és a járulékos eszközökért a SEC lenne felelős.

 

Tom Emmer képviselő

Tom Emmer képviselő egy másik hang, aki a tavalyi évben határozottan támogatta a kriptoipart. A politikus nemrégiben rámutatott Gary Gensler SEC elnök kriptofelügyeleti stratégiájára, "válogatás nélkülinek és következetlennek" nevezve azt. Sőt, elárulta, hogy január óta több neves kripto szervezet vezetője is megkereste őt, akik panaszkodtak neki, hogy Gensler jelentési kötelezettségei terhesek és igazságtalanok, feleslegesnek és a kriptopiaccal szemben elfogultnak nevezve azokat.

Egy nemrégiben közzétett tweet-jében Emmer felszólította Gensler-t, hogy tegyen tanúvallomást a kongresszus előtt, és magyarázza meg a kritizált szabályozási megközelítését. Azt is hozzátette, hogy

"Ő [Gensler] elutasította, hogy a Kongresszus rendelkezésére bocsássa a levélben kért információkat, amelyek tájékoztatták volna a Kongresszust Gensler megközelítésének nyilvánvaló következetlenségeiről, amelyek miatt kihagyta a Terra/Luna-t, a Celsius-t, a Voyager-t és az FTX-et".

 

A teljes Ethereum fejlesztő csapat

Több éves késedelem után az Ethereum várva várt átállása a proof-of-stake konszenzus rétegre végre megvalósult 2022-ben. A Merge néven ismert összeolvadás volt az első alkalom, hogy egy Ethereum méretű projekt sikeresen végrehajtott egy ilyen léptékű technikai manővert.

Több mint 100 fejlesztő dolgozott azon, hogy a hálózat átállása az energiaigényes proof-of-work konszenzusrétegről a proof-of-stake-re valósággá váljon.

2022 | Cryptofalka bitpay.com

 

2022 gonosztevői

 

Sam Bankman-Fried

Nem meglepő, hogy ez a név szerepel a listán. Sam Bankman-Fried, az FTX korábbi vezérigazgatója nemrég az utóbbi idők egyik legnagyobb kriptoösszeomlásának élén állt. Állítólag az MIT-n végzett szakember nem volt tisztában az FTX és az Alameda Research, egy testvércég, amelyet közeli munkatársa, Caroline Ellison irányított, közötti kapcsolat belső működésével.

Mivel a bahamai hatóságok december 12-én letartóztatták, Bankman-Friend jövője tisztázatlan. Sokan szeretnék, ha őt és közeli társait, mint Sam Trabucco, Gary Wang, Constance Wang és Nishad Singh megbüntetnék állítólagos bűncselekményeikért. Bankman-Fried-et december 22-én adták ki az Egyesült Államoknak, és 250 millió dolláros óvadék ellenében szabadon engedték. Sok szakértő továbbra is találgat a jövőjéről és arról, hogy SBF börtönben fogja-e tölteni hátralévő napjait, valószínűleg sok közeli társával együtt.

2022 | Cryptofalka bbc.com

 

Do Kwon

A listán szerepel még Do Kwon, a Terra társalapítója. A Terra algoritmikus stabilcoinja, a TerraUSD (UST) indulásakor 40 millió felhasználót vonzott, a projekt pedig 32 millió dollárt gyűjtött a befektetőktől, köztük az Arrington XRP Capital és a Polychain Capital befektetőitől. Olyan mainstream vállalatok támogatását is elnyerte, mint a koreai Ticket Monster jegyértékesítő cég és az utazási szolgáltató Yanolja.

A Terra összeomlását követően hét nap alatt 45 milliárd dollárnyi tőke tűnt el a kriptopiacról. Becslések szerint az összeomlás több mint 200 000 dél-koreai befektetőt érintett, ami több csoportot arra késztetett, hogy keresetet nyújtson be Kwon ellen. A dél-koreai kormány nemrég nyilvánosságra hozta, hogy büntetőjogi eljárást indít Do Kwon ellen, és hasonlóan jártak el az Egyesült Államokban és Szingapúrban is.

Szeptemberben a Szöuli Déli Kerületi Ügyészség bejelentette, hogy eljárást indított Kwon útlevelének visszavonására, miközben nevét felvette az Interpol vörös listájára. A helyzet súlyossága ellenére úgy tűnik, a Terra társalapítója aligha tesz erőfeszítéseket, hogy elrejtőzzön a hatóságok elől.

 

Su Zhu és Kyle Davies

A Three Arrows Capital-t (3AC) 2012-ben alapította Su Zhu és Kyle Davies. Összeomlása előtt állítólag 18 milliárd dollárnyi eszközzel rendelkezett. Márciusban a Nansen blokkláncelemző cég szerint a 3AC csak kriptoban mintegy 10 milliárd dollárt kezelt. A fedezetlen hitelfelvételről szóló spekulációk azonban már 2022 első negyedévében felmerültek.

Davies és Zhu még a kegyeletsértésük előtt jól ismert nevekké váltak a kriptotérben, Zhu több mint 500 000 Twitter követőre tett szert. A 3AC több népszerű kezdezményezésben is részt vett, köztük az Aave, Avalanche, Luna, Deribit és Ethereum projektekben. A kripto hedge fund csődbejelentése szerint 2022 júliusában a cég 3,5 milliárd dollárral tartozik a hitelezők felé.

2021 és 2022 folyamán Zhu és Davies több mint 3 milliárd dollárt veszített, ezzel pedig a 3AC összeomlása felkerült minden idők legjelentősebb hedge fund kereskedési veszteségeinek listájára.

 

Alex Mashinsky

Alex Mashinsky a Celsius Network alapítója és korábbi vezérigazgatója, amely a világ egyik legnagyobb kriptohitelezési platformja volt. Júniusban a Celsius az ügyfelek biztonságára és a szélsőséges volatilitásra hivatkozva hirtelen befagyasztotta az ügyfelek kifizetéseit, csereügyleteit és átutalásait. Nem sokkal később a vállalat 11. fejezet szerinti csődeljárást jelentett, és egy 1,2 milliárd dolláros lyukat tárt fel a számláin.

Bukása idején a Celsius 4,3 milliárd dollárnyi eszközzel rendelkezett, a veszteségeket 5,5 milliárd dollárra becsülték. Alig egy hónappal a Celsius csődbejelentése előtt Mashinsky több mint 10 millió dollárnyi kriptovalutát vett ki. A cég több más vezetőjéről - köztük a korábbi stratégiai vezető Daniel Leon-ról és a technológiai vezető Nuke Goldstein-ről - is kiderült, hogy hasonlóan jártak el.

Mielőtt befagyasztotta volna az ügyfelek pénzeszközeit, a Celsius a kriptopiac egyik legjelentősebb szereplője volt, több mint 8 milliárd dollárnyi ügyfélhitellel és közel 12 milliárd dollárnyi kezelt vagyonnal. A cégnek több mint 1,7 millió ügyfele volt, és mindegyiküknek akár 17%-os hozamot is ajánlottak kriptoletétjeikre.

2022 | Cryptofalka forbes.com

Stephen Ehrlich

Stephen Ehrlich a Voyager Digital kriptovaluta brókercég alapítója és vezérigazgatója. Napokkal a Celsius csődje után a Voyager bejelentette, hogy leállítja az összes ügyfélkifizetést és kereskedést. Négy nappal később 11. fejezet szerinti csődeljárást jelentett be. Hamarosan kiderült, hogy a Voyager összeomlásának egyik oka a 3AC-nak nyújtott elképesztő, 670 millió dolláros hitel volt.

A helyzetet tovább súlyosbította, hogy a vállalat összes hitelét a cég összeomlása előtt néhány héttel egy befektetői felhívásban szerepeltették, és a dokumentumokból kiderült, hogy a hitelek apró részletekben voltak biztosítva. További kiemelésre érdemes red flag-ek közé tartozik az Egyesült Államok Szövetségi Betétbiztosítási Társaságának vádja, miszerint a Voyager jogtalanul állította, hogy az ügynökség biztosította őket. A Voyager a csúcspontján 5,8 milliárd dollárnyi betétet tartott a kasszájában. A közelmúltban a Binance felvázolta szándékát, hogy kivásárolja a bajba jutott vállalatot.

 

Vajon mit hoz a jövő év?

2022 határozottan rázós év volt az iparág számára. Az új év közeledtével vajon képes lesz a piac még erősebben talpra állni és jobb jövőt kovácsolni minden résztvevője számára? Idővel kiderül.

 

Csatlakozz te is a publikus kriptovaluta kereskedő discord csatornánkhoz!

Cryptofalka Discord csatlakozás

 

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -1.43% $69,562.43
Ethereum ETH -2.37% $3,686.71
BNB BNB -0.05% $614.18
Solana SOL -0.69% $178.95
XRP XRP -2.62% $0.5296
Dogecoin DOGE -3.11% $0.1641
Cardano ADA -5.06% $0.4784
Litecoin LTC -2.70% $86.22
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!