Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Titokzatos tranzakció hozta lázba a Bitcoin piacát

Titokzatos tranzakció hozta lázba a Bitcoin piacát

11 éve szunnyadó Bitcoin tárcáról mozgattak el 50 Bitcoint😱 A tranzakció forrása olyan régi, hogy sokan Satoshi Nakamoto személyét vélik felfedezni mögötte. Mutatjuk, hogy mi az, ami biztos a váratlan eseménnyel kapcsolatban. 📰

 

11 évvel ezelőtti Bitcoin tárcából indított tranzakció

A blokklánc és a Bitcoin technológiájának a decentralizáció mellett az egyik alap pillére a transzparencia. Vagyis az, hogy például a Bitcoin blokkláncán végzett összes tranzakció transzparens és visszakövethető. Ez persze nem azt jelenti, hogy teljesen nyílvános, hogy ki, kinek mikor mennyi Bitcoint utalt. Az viszont, hogy melyik "anoním" tárca mikor melyik másik "anoním" tárcába mozgatott át Bitcoint az teljes egészében visszakövethető. Egészen a genesis blokkig, amit anno a Bitcoin titokzatos feltalálója Satoshi Nakamoto hozott létre.

A létrehozó, ötletgazda személye után kutatva sok érdekes dologra bukkanhatunk, de az első név, akivel az érdeklődő találkozik az Satoshi Nakamoto neve. Róla biztosan csak azt tudjuk, hogy pontosan semmi nem tudható róla. Igazából még az sem teljesen bizonyított, hogy egy személyről vagy programozók egy csoportjáról van szó, esetleg egy szervezetről, intézményről. - Satoshi Nakamoto, a titokzatos programozó a Bitcoin mögött!

2020 május 20-án egy 2009 óta szunnyadó Bitcoin tárcából kezdeményeztek tranzakciót és mozgattak át 50 Bitcoint másik Bitcoin tárcába. Maga a Bitcoin tranzakció forrása annyira régi, hogy sokakban felmerülhetett a kérdés, hogy ez Satoshi Nakamoto-nak a tárcája lehet-e?

Titokzatos Bitcoin tranzakció I Cryptofalka Forrás: Blockchair

Maga a felmerülő pletyka első körre persze badarságnak tűnhet, viszont ami döbbenetes, hogy 2009 január 3-án bányászta ki Satoshi Nakamoto a Bitcoin első blokkját, az úgynevezett Genesis blokkot. A szóban forgó Bitcoin tárca, amiből a tranzakció indult pedig 2009 februári. Szóval durván 1 hónap telt el a két esemény között. Jelenleg 2020-at írunk és még a legtöbb ember nincs tisztában a Bitcoinnal, gondoljunk csak bele ez milyen lehetett 2009 februárjában a Bitcoin blokkláncának indulását követő első hónapban. Ezért akár ismerhette is Satoshi Nakamoto-t a Bitcoin tranzakció mögött álló bányász! De ő maga lenne Satoshi?

 

Állhat-e Satoshi a titokzatos Bitcoin tranzakció mögött?

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján azt lehet mondani, hogy valószínűleg nem Satoshi Nakamoto áll a titokzatos Bitcoin tranzakció mögött. Ezt pedig az úgynevezett Patoshi minta árulhatja el nekünk. Ugyanis az eredeti blokkok, amiket biztosan Satoshi Nakamoto bányászott ki a "nonce" paraméter segítségével azonosíthatóak. 

Bitcoin Patoshi minta I Cryptofalka

Jameson Lopp a CASA CEO-ja így nyilatkozott:

Úgy néz ki ez az 50 Bitcoin eredete nem esik bele a Patoshi mintába. Az a blokk, amiből a Bitcoin tranzakcióban szereplő Bitcoinokat kibányászták 477 extraNonce értékkel rendelkezik. A Patoshi minta alapján ennek legalább 2367-nek kellene lennie.

Többen az mellett álltak ki, hogy ugyan nem lehet 100%-osan kijelenteni, hogy ez nem a Bitcoin feltalálójának cselekedete volt, de a rendelkezésre álló információk alapján úgy tűnik más volt a titokzatós Bitcoin tranzakció kérvényezője.

Bitcoin tranzakció I Cryptofalka BTCUSD-1h-20200521

Természetesen, amint kijött a hír egyből megindultak a spekulálások, hogy mi van ha maga Satoshi Nakamoto áll a Bitcoin tranzakció mögött. Ezt az árfolyam is szépen megérezte és durván 500 dollárt esett a Bitcoin árfolyama 1 óra alatt.

 

A Bitcoin tranzakció mögött álló spekulációk

Sokan azért tartanak attól, hogy esetleg maga Satoshi mozgatta volna a Bitcoinjait, ugyanis az ő eredeti tárcájában még azóta is nagyjából 1 millió Bitcoin szunnyad. Ugye a blokklánc transzparenciájából adódóan ez is szépen visszakövethető, hogy gyakorlatilag azóta nem mozgatta el Satoshi Nakamoto a Bitcoin születése után kibányászott Bitcoinjait. Ahogy ő eltűnt a bitek mögül, maga a Bitcoin tárcája is álomba szenderült.

Sastohi Nakamoto eredeti Bitcoin tárcája durván 980 000 Bitcoint tartalmaz, ennek a mai árfolyam szerinti értéke durván 9 310 000 000$.

Sokakban felmerült az a kérdés, hogy mi van akkor ha a Bitcoin feltalálója a világra öntené ezt a hatalmas Bitcoin készletét és szeretné eladni ezt az orbitális mennyiségű Bitcoint. Ekkor ugyanis valószínűleg bedőlne a Bitcoin és a kriptovaluta piac, a digitális tokenek ára pedig a hirtelen megugró aktív készlettől a mélybe zuhanna.

 

Akkor mi állhat a titokzatos Bitcoin tranzakció mögött?

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján mi nem gondolnánk, hogy maga Satoshi áll a mostani titokzatos esemény mögött, ezt pedig a Patoshi minta is megerősíti. Illetve ha valóban szeretne megszabadulni a Bitcoinjai egy részétől valószínűleg egy jóval későbbi walletjéből mozgatna át coinokat. De akkor mi állhat a rejtélyes Bitcoin tranzakció mögött?

bitcoin tárca

A 2009-es időszakban még nem léteztek kriptovaluta letétkezelők, kriptovaluta tőzsdék, ezért az akkori bányászoknak limitált volt a digitális valuták tárolására szolgáló lehetőségek száma. Akkoriban a legtöbb Bitcoin bányász sima merevlemezeken, vagy külső adathordozókon tárolta a kibányászott Bitcoinjait. 

Ezért a jelenlegi adatok alapján az a legvalószínűbb, hogy:

Egy igazán korai Bitcoin bányász talált meg vagy vett elő egy régi adathordozót, amelyen egészen eddig a 2009-ben kibányászott 50 Bitcoinját tárolta.

Az Agymenők című televíziós sorozatban is láthattunk hasonló részt, ahol a főszereplőknek eszébe jut, hogy a korábban értéktelennek hitt Bitcoinjaik mára már egy vagyont érhetnek. Majd ezután megpróbálják visszaszerezni a Bitcoinjaikat tároló adatforrást.

Az biztos, hogy rég nem látott a kriptovaluta piac egy ilyen régmúltba, egészen a Bitcoin eredetéig visszanyúló eseményt. Nagy valószínűség szerint nem Satoshi Nakamoto kezdeményezte a Bitcoin tranzakciót!

Ti hogy gondoljátok?  Kíváncsiak vagyunk a véleményetekre, írjátok meg azt a közösségi oldalainkon! 🔗

[buzzsprout episode='3770012' player='true']

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Mi a Bitcoin, blockchain technológia vagy a kriptovaluta kereskedés?
  2. Eljött a nap, amikor az olaj ára olcsóbb lett, mint a vízé
  3. Starbucks és McDonalds teszteli a kínai digitális yüant
  4. Komoly módosítások a Facebook Libra kriptovalutájánál
  5. Blockchain technológia, már a Telsa és a BMW is használja
  6. A Huawei fogja segíteni a kínai blockchain adoptációt
  7. CryptoFalka kriptovaluta kereskedés kisokos

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -4.88% $67,447.57
Ethereum ETH -7.71% $3,260.96
BNB BNB -5.41% $591.54
Solana SOL -12.39% $152.85
XRP XRP -10.79% $0.5465
Dogecoin DOGE -13.46% $0.1728
Cardano ADA -13.23% $0.5085
Litecoin LTC -12.69% $85.93
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!