Mi történik a Celsiussal?

Szerző: | jún 14, 2022 | Kriptovaluta

A Celsius több mint negyedmilliárd dollár értékű pénzeszközt küldött át az Aave protokollról az FTX tőzsdére nem részletezett okokból, emellett felfüggesztette a felhasználók kifizetéseit. A kripto staking és –kölcsönzési platform az állítólagos likviditási válság megoldásának részeként wrapped bitcoint (wBTC) utalt ki az Aave-ről és küldött át az FTX tőzsdére.

 

Likviditási válságkezelés

A Celsius közösségben komoly spekulációra adott okot, hogy a projekt hatalmas mennyiségű wBTC-t, Ether-t  és más kriptoeszközöket mozgatott. Ezen kívül felfüggesztette a swapokat és kiutalásokat. Jelenleg ezeket a funkciókat nem lehet elérni a platformon. 

A Celsius felhasználói  többször kritizálták a projektet, amiért szerintük rosszul kezelték a pénzeszközeit az Anchor protokoll – most Terra Classic névre keresztelt blokklánc – összeomlását követően. A csapat a likviditás stabilizálására tett legutóbbi lépései adhatnak okot az aggodalomra.

 

Szokatlan tokenmozgások

Egyesek úgy vélik, ha a Celsius megbukik, akkor eladná a jelentős csomagját az úgynevezett sETH-ból, vagyis a staked ETH-ból, ami a peg elvesztését jelentené. Az sETH ugyanis az ETH-rel mozog együtt és hat rá. A peg elvesztése e rendkívül érzékeny egyensúly felbomlásához vezetne. A peg Lido decentralizált pénzügyi (DeFi) hitelezési platform által biztosított és egyben ez bizonyítja, hogy a felhasználónak van staked ETH-ja. Jelenleg körülbelül 4,4%-kal alacsonyabban kereskedik az sETH-et, mint az ETH-t.

A szokatlan tokenmozgások vasárnap kezdődtek a Celsius fő DeFi tárcájáról, amikor is elkezdték eltávolítani a wBTC-t az Aave-ról. Ezt a platformot használta a  Celsius a kamatoztatásra.

Eddig 9500 wBTC tokent (körülbelül 247 millió dollárt), váltottak ki az Aave-ről. Egy sor tranzakciót követően az összes ilyen tokent ismeretlen okból az FTX tőzsdére küldték. 

 

FTX tőzsdére küldtek hatalmas mennyiségű ETH-t

A wBTC-n kívül úgy tűnik, hogy 54 749 ETH-t (körülbelül 74,5 millió dollárt) küldtek az FTX-re. Ugyan nem tették közzé, hogy miért is történt ez, számos twitter poszt szerint a Celsius komoly likviditási gondokkal küzd és komoly összeget vesztett a LUNA összeomlásakor is. 

Bár az ilyen aktivitás nagyon rossz előjel a Celsius szavahihetőségét és a transzparenciát tekintve, hiszen egyetlen nagy összegű utalást sem magyaráztak meg. Másik spekuláció szerint a cég talán úgy próbálja biztosítani a likviditását, hogy az Aave-ről kivont sok volatilis alapot – például wBTC-t és ETH-t –  stabilcoinokkal helyettesíti.

Vasárnap óta a Celsius 204 millió USDC stabilcoint stakelt az Aave-n. Emellett 10 millió USDC-t és körülbelül 8,2 millió DAI stabilcoint helyezett el a Compound-on.

Nexo kriptovaluta váltó

A Celsius által újra stakingbe helyezett összeg összesen 222 millió stabilcoin majdnem megegyezik az általa eltávolított wBTC tokenek értékével, bár még mindig nem éri el a WBTC és az ETH együttes értékét. A Celsius csapatának tervei az átmozgatott kriptókkal egyelőre nem világosak. Valószínű, hogy eladja az FTX-nek küldött eszközöket, de a másik lehetséges opció az, hogy a tőzsdére küldött tokeneket a hozamszerzés érdekében kívánja letétbe helyezni.

A Celsius eddig 9 500 wBTC-t, 54 749 ETH-t és 375 343 FTX tokent (FTT) küldött, mindösszesen 10 millió dollár értékben. Továbbá 2,455 MATIC, azaz 1,158 dollár, 260,000 UNI, azaz 1 millió dollár, 2 millió Pax dollár és 300,000 TrTUSD) stabilcoin az FTX-re. A tokenmozgások azonban még nem fejeződtek be.

A hivatalos kommunikáció

Jelenleg a Celsius felhasználói aggódnak, mert a platform szüneteltette a kifizetéseket annak érdekében, hogy “a Celsius jobb helyzetbe kerüljön, hogy idővel teljesíteni tudja a kifizetési kötelezettségeit” – olvasható a projekt tegnapi közleményében:

“Az egyetlen célunk az eszközök védelme és megőrzése, hogy teljesíteni tudjuk az ügyfelekkel szembeni kötelezettségeinket”. 

Májusban Alex Mashinsky, a Celsius vezérigazgatója többször került  fizetésképtelenségről szóló pletykák kereszttüzébe ,azonban ő Wall Street árnyékos opportunistáira hárította a felelősséget és alaptalan pletykáknak nevezte a híreszteléseket. 

További hivatalos álláspont nem érkezett sem a Celsius twitter oldaláról, sem pedig Alex Mashinsky-től. 

 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.