Mi vezetett a Celsius összeomlásához?

Szerző: | jún 17, 2022 | Kriptovaluta

A Celsius fizetésképtelensége még jobban megtépázta az amúgy is gyengélkedő piacot. Cikkünkben sorra vesszük azokat az eseményeket és elhibázott döntéseket, amelyek  az összeomlás szélére sodorták a platformot. 

 

Mennyi eszköze is van a Celsiusnak?

A cég 864 millió dollárnyi kockázati tőkét gyűjtött be, és több, mint 1 millió ügyféle összesen több, mint 3 milliárd dollárnyi tőkéjét tartja számon és kezeli. Mára fizetésképtelenné vált, és ez a Terra Luna összeomlását követően tovább rángathatja a piacot az amúgy sem kedvező gazdasági környezetben.

A Celsius egy mindenre kiterjedő fintech alkalmazás, amely arra hivatott, hogy a fogyasztóknak egyszerű és megbízható hozzáférést biztosítson a kripto-szolgáltatásokhoz: ezek között van a kereskedés, stabilcoinok és kriptopénzek magas hozamú betétei és kriptófedezetű hitelezés.

Lényegében a Celsius letét- és vagyonkezelési szolgáltatásokat nyújt, hasonlóan, mint ahogy az ETF-ek hagyományos világában zajlik. Az ETF az Exchange Traded Fund-nak a rövidítése, ami tőzsdén kereskedett befektetési alapot jelent. A legnagyobbak, a Vanguard és a Fidelity részvények egy kosarát csomagolja egy lakossági ETF-be, és díjat szed be a befektetőknek nyújtott szolgáltatásért.  

A Vanguard Group, Inc. egy amerikai bejegyzett befektetési tanácsadó, amelynek székhelye a Pennsylvania állambeli Malvernben található, és 2021. január 13-án körülbelül 7 billió dollárnyi globális vagyonnal rendelkezik. A Fidelity Investments pedig 4.5 billió dollárnyi ügyfélvagyont kezel.

 

Milyen szolgáltatásokat nyújtanak?

A Celsius egy a fent említettekhez hasonló szolgáltató a decentralizált pénzügyi világban. Szabályozott hozzáférést biztosít a hitelekhez, hozamtermelést biztosít, és ezért díjakat szed. Így a felhasználók nem teszik ki magukat annak az állítólagos kellemetlenségnek és kockázatnak, amit a saját kriptóik adminisztrációja, mint az utalás, stakelés, saját wallet nyitása stb.okozhat – vallja a Celsius. 

Az ETF-szolgáltatókhoz hasonlóan a Celsius nem kínál közvetlen kitettséget a mögöttes pozíciókhoz. Visszavonást és visszaváltást ígérnek arra az esetre, ha a felhasználók ki akarnak szállni a pozícióikból, de a cég végső soron a befektetők nevében kezeli a pozíciókat.

Azonban minden hagyományos pénzügyi jóhiszeműsége ellenére a Celsius kripto-natív termékként pozícionálja magát. Rendelkezik például az úgynevezett CEL tokennel, amely hűségjutalmakat és kedvezményeket kínál a Celsius szolgáltatásainak igénybevételéhez.

A CEL token árfolyamán is látszódott az elmúlt hónapok megtépázott piaca és finoman szólva sem teljesített jól:

 

CMC CEL

forrás: coinmarketcap.com

 

 

Celsius szlogenek és éles kritika a bankokkal szemben

A Celsius sokszor használ éles bankellenes retorikát, mint a “bankszektor tönkrement”, “Unbank Yourself” szlogenük, “cseréld le a Wall Street-et blokkláncra”, “99% vs. 1%”. Ezeket a weboldalon és a fehér könyvükben is lehet olvasni. Külön hangsúlyt fektetnek a a biztonságra, az átláthatóságra és legfőképpen a bizalomra való összpontosításra: “katonai szintű biztonság”, “bármikor visszavonhatja kriptóját”, “tartsa biztonságban a kriptóját”, “új szintű átláthatóság”, “miért bízzunk a Celsiusban”

 

Kockázatos kereskedés stratégia

És itt láthatunk egy áthidalhatatlan problémát: szinte irreális hozamokat ígérnek, amelyet a törvényesség látszatával (szabályozott feljáró, prémium hozzáférés akkreditált befektetők számára, szabályozói logók) kombinálják. Hogy ezeket ténylegesen el is tudják érni, a Celsius sokszor folyamodott nagyon kockázatos kereskedési stratégiákhoz és szinte hazardírozott befektetői pénzével. Végső soron a mohóság és az irreális ígéretek tarthatatlansága miatt került bajba mind a cég, mind a a több millió kisbefektető  Nézzük is meg közelebbről a cég rendkívül kockázatos befektetéseket: 

1) on-chain tőkeáttétel

2) stETH származtatott termék

 

On-chain tőkeáttáttétel

Annak érdekében, hogy a felhasználók számára alacsony kamatozású hitelfelvételt biztosítson, a Celsius maga is hozzáfér a tőkeáttételhez olyan on-chain pénzpiacokon keresztül, mint a MakerDAO (A Maker egy fedezett hitelezési protokoll: Beteszel 1,50 $ volatilis biztosítékot (pl. $ETH), és kölcsönözhetsz $DAI stabilcoint. Ha a biztosíték értéke egy likvidálási küszöbérték alá esik, akkor azt likvidálják a kölcsön visszafizetése és a bedőlések elkerülése érdekében.)

Ez azt jelenti, hogy a felhasználók befizetéseit olyan eszközökben fogadják el, mint a wrapped BTC (ERC20-as token, amely mögött 1:1 bitcoin fedezet áll), és azokat letétbe helyezik, hogy $DAI stabecoint kölcsönözzenek.

Tehát visszatérve a Celsiusra:  Egy dollárban 9 számjegyű hitel a Maker-en azért egy kicsit aggasztó, de normális esetben ez nem lehet probléma. Ha a Celsius hitelbiztosítékának az értéke csökken, akkor a Celsius ügyfeleinek hitelbiztosítéka is csökken fog.

Térjünk át a második problémára: az stETH. A Celsius nagyon magas hozamot kínál ETH-ra. A $ETH stake az Ethereum PoS beacon láncán ~4,2%-ot kínál, és a $ETH hozamai a iearnfinance-en alig érik el a 0,20%.-ot- Hogyan tudott akkor a Celsius akár évi 8%-ot kínálni az Ethereumra az ügyfeleinek?  Úgy, hogy egy ETH-származékot, a stETH-t használták, hogy feltornásszák a ETH hozamát, és több befektetőt vonzzanak.

 

Mi is a stETH (staked ETH)?

Az stETH a LidoFinance terméke. Ez a (likvid) staked $ETH rövidítése, az elmúlt évek egyik leginnovatívabb DeFi terméke. Lehetővé teszi bárki számára, hogy $ETH staking hozamokat szerezzen anélkül, hogy ahhoz bármilyen infrastruktúrát üzemeltetne. Az $stETH egy teljesen fedezett $ETH reprezentációja, amely az Ethereum PoS beacon láncon fut. Tehát ideális esetben: 1 $stETH = 1 staked $ETH 

Ha a kiutalásokat engedélyezik a beacon láncon, akkor 1 $stETH 1 ETH-ra váltható vissza. Nem szabad összehasonlítani az UST alulbiztosított stabilcoinnal.

 

Nexo kriptovaluta váltó

 

A Celsius lehet, hogy likviditási problémákba ütközik, de jelentős mennyiségű $stETH-t tartanak, amelyet biztosítékként használnak a stabilcoinok kölcsönzéséhez Ha eladnák, ez mindenképpen a stETH másodlagos piaci értékének csökkenését okozná, legalábbis átmenetileg. Az $stETH már most is hozamot termel, kölcsönözhető vagy likviditást biztosít. Gyakori stratégia a CurveFinance számára likviditás biztosítása a $stETH hozamának növelése érdekében.

 

Kompromisszum lenne a $stETH?

A stETH a nyílt piacon ETH-ra cserélhető, de nem váltható vissza $ETH-ra. Legalábbis addig nem, amíg a beacon lánc át nem esik a merge-en, és az Ethereum nem megy át egy hard forkon.  A Celsius vett egy csomó stETH-t, amit nem lehet $ETH-ra beváltani 6-12 hónapig az egyesítés után. És az egyesítés még meg sem történt! Így azért már árnyaltabb képet kapunk. 

A kifizetések engedélyezése után közvetlen 1:1 visszaváltások lesznek. Mivel a stETH egyenleg a megszerzett staking juttatások miatt növekedni fog, a visszaváltás után több ETH-t kaphat a felhasználó, mint amennyit stakingbe helyezett, feltételezve, hogy nincs slashing.. A “Slashing“-nek nevezett módszer a lekötött tőke egy részének elvételével bünteti a csalni próbáló felhasználókat, illetve azokat, akik sokáig nem vesznek részt a tranzakciók lebonyolításában.  Az stETH:ETH közötti piaci árfolyam itt irreleváns.

Az $stETHt már nem lehet 1:1-ben a ETH-val kereskedni. Tehát vásároltak valamit 1 dollárért, ami most 0,96 dollárt ér. Ha ugyanabból az eszközből kettőt adok neked- egy hozamtermelőt és egy nem hozamtermelőt – nem kellene 1:1 arányban kereskedniük?”

Nem feltétlenül. Több oka is van annak, hogy a stETH átmenetileg a fedezeti értéke felett/alatt kereskedhet. Ilyenek a likviditási prémium, lehet programhiba, bug mint kockázati tényező, a beacon lánc maga kockázati tényező, nem beszélve a tőkeáttételes likvidálásokról. 

 

Az stETH egyre inkább leszakad az ETH-ről

A stETH körüli bizonytalanság miatt a termék jelenleg ~0,96 dolláron kereskedhető a ETH-val. Ami még rosszabb, nincs elég likviditás – sehol – ahhoz, hogy a Celsius stETH-ból ETH-ra váltson, még veszteséggel sem.

seth

Az stETH így elvesztette az erősen ingadozó ETH-hoz való kötöttségét (depegging). A Celsius 445 000 ($565 millió dollár) stETH-val rendelkezik, és csak 143.000 ETH likviditás van a stETH-$ETH Curve poolban.

Ráadásul több milliárdos együttes kötelezettségük van több eszközön és protokollon keresztül.  A fő DeFi walletuk (0x8ACeaB) így néz ki:  Aave: – 445k stETH, 150k Eth, 13.6K WBTC betét (1.45 bil);  466.7m USDC, 114.7m USDT, 98.9m DAI felvett hitel (680m); Compound: 13.4k WBTC, 45.5k Eth betét (476m); 149.5m DAI, 69.3m USDC felvett (218m)

Tehát a Celsius megnyitott egy csomó hitelt, amelynél felhasználói betéteket és befizetéseket elcserélték stETH-ra és most rengeteg pénzzel tartoznak, és nincsenek meg a tartalékaik sem, hogy visszafizessék őket

A Celsius így fizetésképtelenné vált.

De itt még nem ér véget a történet….

 

Kifizetések beszüntetése

Hétfő reggel a Celsius szüneteltette a kifizetéseket és átutalásokat, befagyasztotta a felhasználók eszközeit és nem éppen kedvező választási lehetőséget adott nekik: Töltsék fel a saját fedezetüket, hogy megmentsék a hitelüket vagy likvidálják a pozícióikat.

De ahelyett, hogy visszafizették volna a saját hitelüket, a Celsius ma elkezdte feltölteni a biztosítékát. A Celsius hitelezőjének, a Maker-nek minimum 150%-os fedezeti arányt kell előírnia a hiteleknél.  Ez azt jelenti, hogy 1,00 dollár kölcsönhöz 1,50 dollár biztosítékot kell elhelyezni. Ha valakinek nagy kintlévősége van és vissza akarja fizetni, akkor egyszerűen visszafizeti az 1 dollárt vagy 1,50 dollárnyi fedezetet tesz be. Láthatjuk, hogy a második lehetőség rosszabbnak tűnik, mint az első.

Mikor választaná ezt bárki? Akkor, ha valójában nem tudja azt visszafizetni. Feltettek volna mindent a feketére?

A bizonytalanság miatt a $BTC és a $ETH árfolyama zuhanni kezdett, ami azt jelenti, hogy a Celsiusnak még kevesebb biztosítéka van.

 

Segítség a NEXO-tól

A pletykák szerint az Alameda Research fedezeti alap megvásárolná a bajba jutott eszközöket, és még a Celsius versenytársai is ajánlatot tettek:

Miután úgy tűnik, hogy a CelsiusNetwork fizetésképtelenné vált, és tekintettel a lakossági befektetőkre és a kripto közösségre gyakorolt következményekre, a Nexo hivatalosan is ajánlatot tett a Celsius minősített eszközeinek megvásárlására a visszavonás befagyasztása után.

 

Hogyan tovább?

Alex Mashinsky, a Celsius bajba jutott vezérigazgatója megtörte 3 napos hallgatását, de nem adott jelzést arra vonatkozóan, hogy az ügyfelek mikor utalhatnak újra..

Mashinsky azonban kevés vigaszt nyújtott azoknak, akik válaszokat reméltek arra vonatkozóan, hogy a felhasználók mikor vehetnek fel ismét pénzt. Biztosította a Celsius közösségét, hogy a vállalat csapata “megállás nélkül dolgozik a problémán”, és kérte az ügyfelek türelmét.  A Twitter-felhasználók nem sokkal később szinte könyörögtek, hogy ő maga vállaljon kötelezettségeket az ügyfelek betéteinek biztonsága érdekében, de Mashinsky nem reagált tovább.

Nem világos, hogy a Celsius hogyan tudná orvosolni a problémát, ha a stETH továbbra is lemarad az ETH-tól.  Tegnap a vállalat állítólag ügyvédeket fogadott fel, hogy vizsgálják meg a vállalat átszervezését, ha nem sikerül más finanszírozási forrást találni.

 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

#NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

cryptofalka kriptovaluta csoport discord

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.