Úgy tűnik, hogy a DeFi mániának még közel sincs vége

Szerző: | szept 29, 2020 | Blokklánc hír, Kriptovaluta

A statisztikák szerint a decentralizált tőzsdék forgalma sokszorosára duzzadt az elmúlt 6 hónapban. Úgy néz ki, hogy lehet még muníció a DeFi mániában.

 

Megosztó a hangulat a DeFi körül

2020 nyara egyértelműen a decentralised finance (DeFi)  térhódításáról szólt. Egy igazán megosztó és teljesen új szegmensről van szó, melyet egyelőre a piac igazán magasan is áraz.

A DeFi szektor az okos szerződések segítségével kínál automatizáltan, közvetítők, bankok vagy ügyvédek jelenléte nélkül a hagyományos banki szolgáltatásokhoz hasonló termékeket. Mint például decentralizált hitelezés vagy likviditásért cserébe kapott magas kamatokat stb.

Szerintem azt nem is kérdőjelezi meg senki, hogy fundamentálisan bőven van potenciál a decentralizált pénzügyi szolgáltatásokban, viszont az új technológia körül kialakult hangulat sokakban a 2017-es ICO boomhoz hasonló hangulatot keltheti. Vagy említhetnénk akár a dot.com lufi időszakát is. Amikor is az értékes és új technológia táptalaján rengeteg új projekt próbálkozott meg felkapaszkodni, még olyanok is, amiknek egy jó része komolytalan volt és eleve bukásra volt kárhoztatva.

A DeFi kapcsán is többnyire ez az érzése az embernek. Egyértelmű, hogy lesznek olyan projektek, amik befutók lesznek és már örökre velünk maradnak, ezek megtalálása pedig szinte felfoghatatlan profitokkal kecsegtethet. De majdnem biztos vagyok benne, hogy a Pareto-elv itt is érvényesülni fog és a DeFi szektor durván 80%-a az elkövetkező 1-2 évben ki fog kopni.

 

Szárnyal a decentralizált tőzsdék forgalma

Az adatok szerint a decentralizált tőzsdék forgalma kilőtt az elmúlt 6 hónapban, az élén pedig a Uniswap projektje áll. Az Ethereumra épülő széleskörűen használt Uniswap főként a második negyedévben látott hatalmas ugrást a forgalomban. Néhány hete a Uniswap forgalma még a Coinbase Pro tőzsdéjének a forgalmát is meghaladta a maga 426 millió dolláros napi forgalmával.

Defi I Cryptofalka

Forrás: https://cointelegraph.com/news/soaring-decentralized-exchange-volume-suggests-the-defi-craze-is-not-over

Persze a decentralizált tőzsdék már egy jó ideje velünk vannak, 2019-ben például viszonylag még csak stagnált a DeFi is. Egészen addig amíg a yield farming, vagyis másnéven a kamatok farmolása nem kapott nagyobb népszerűséget.

A yield farming az a folyamat, amikor a szabad kriptovaluta coinjainkkal likviditást biztosítunk egy decentralizált platformon, cserébe pedig a hagyományos pénzügyi piacokhoz képest bőséges kamatokban részesülünk. Kicsit olyan ez, mint ha betennéd a bankba a pénzedet és cserébe kamatot kapnál, itt viszont a kriptovalutáddal biztosítasz likviditást. A yield farming célja pedig az, hogy kiaknázzuk a különböző DeFi projektek nyújtotta lehetőségeket és mindig a legideálisabb hozamot válasszuk.

Ez a model főként akkor vált elterjedté, amikor élesben elindult a Compound projektje és vele együtt a Comp token is. Erről a projektről részletesen itt olvashattok ➡️ Milyen lehetőségeket rejt a Compound DeFi protokollja?

decentralized-finance compoun I Cryptofalka

A Compound sikere után gyakorlatialg kilőtt az egész DeFi szektor és mind a forgalom, mind az újabbnál újabb projektek nyújtotta kamatok az egekbe szöktek. Ez volt az a pont, amikor a legtöbben már megkérdőjelezték azt, hogy mennyire is rugaszkodott el a hype fűtötte piac a fundamentumoktól.

 

A decentralizált tőzsdék forgalma alapján a DeFi mániának még közel sincs vége

Mivel a Uniswap és a DEX-ek több hasznos funkcióval is bírnak, így sok esetben már a központosított tőzsdék forgalmával is tudnak akár vetekedni. Például a Uniswapnál nincs szükség a hagyományos tőzsdéknél létező, hosszas és keményen zsebbe nyúlós token listázási folyamatokra. A Uniswapnál például bárki létrehozhatja a saját token párjaikat és biztosíthat likviditást is.

Ez mellett a hatalmas keresletet főként a governance tokenek bevezetése is fűtötte.

Defi boom I Cryptofalka

A decentralizált tőzsdék forgalmát ábrázoló grafikonon látható, hogy 2020 nyarán milyen parabolikus emelkedést tapasztalt a szegmens. A havi forgalom nagyjából 20 milliárd dollár körül van jelenleg, melynek nagy részét a Uniswap teszi ki.

A legtöbb mánia vagy lufi során általában szintén hasonló exponenciális felfutó ágat, majd majdnem hasonló zuhanást szoktunk tapasztalni. A DeFi szektor még egyértelműen a felszálló ágban van, a nagy kérdés viszont az, hogy mennyi lehet még benne? Amire valószínűleg senki nem fog tudni érdemben válaszolni és utólag lehetünk majd csak okosak.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Mi a Bitcoin, blockchain technológia vagy a kriptovaluta kereskedés?
  2. Eljött a nap, amikor az olaj ára olcsóbb lett, mint a vízé
  3. Starbucks és McDonalds teszteli a kínai digitális yüant
  4. Komoly módosítások a Facebook Libra kriptovalutájánál
  5. Blockchain technológia, már a Telsa és a BMW is használja
  6. A Huawei fogja segíteni a kínai blockchain adoptációt
  7. CryptoFalka kriptovaluta kereskedés kisokos

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Mi a Binance Earn és hogyan farmolhatsz kamatokat vele?

Kriptovalutát szerezni nem csak vásárlással, bányászással, vagy kereskedéssel lehet. A Binance tőzsde Binance Earn platformja számos blokklánc alapú saját pénzügyi termék tőkealapjához biztosít fedezetet és/vagy likviditást. Aki a tőzsde hitelezési, stakelési és DeFi tevékenységeihez hozzáteszi a lekötött tőkéjét, részesül a nyereségből passzív bevétel formájában.

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

[web_stories_embed url="https://cryptofalka.hu/web-stories/mi-a-bitcoin%3f-kriptovaluta-kezdoknek-i-cryptofalka/" title="Mi a Bitcoin? Kriptovaluta kezdőknek I Cryptofalka" poster="" width="360" height="600" align="none"]

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka