Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Layer 1 vs Layer 2 megoldások. Mi a különbség?

Layer 1 vs Layer 2 megoldások. Mi a különbség?

A kriptovaluták és a blokklánc népszerűsége exponenciálisan növekszik, és ezzel együtt a felhasználók és a tranzakciók száma is.

 

A növekedés problémái

Aki hajlandó elmerülni a blokklánc tanulmányozásában, annak minden bizonnyal könnyen belátható lesz, mennyire forradalmi ez a technológia. A skálázhatóság, illetve a rendszer azon képessége, hogy növekedni tudjon, miközben alkalmazkodik a növekvő kereslethez mindig is kihívást jelentett.

A témához kapcsolódó érdekesség az alábbi párhuzam is. Visszatekintve azt láthatjuk, maga az internet is a fenntartható növekedéssel és az egyenletes teljesítménnyel küzdött a korai szakaszában. Nagyjából ugyan ezzel küzd most a blokklánc is. A nagymértékben decentralizált és nyilvánosan működő blokklánc hálózatok gyakran szembesülnek az említettekkel.

Layer 1 vs Layer 2 megoldások a blokkláncon. Mi a különbség Forrás:ews.coincu.com

Ezt egyébként gyakran Blockchain Trilemma néven írják le. A fogalom kimondja, hogy gyakorlatilag lehetetlen, hogy egy decentralizált rendszer egyidejűleg ugyanolyan magas szintű decentralizációt, biztonságot és méretezhetőséget érjen el. Valójában a blokklánc hálózatok három tényezőből csak kettő tudnak hatékonyan teljesíteni.

Szerencsére azonban rajongók és szakértők ezrei dolgoznak a méretezési megoldásokon. Ezen megoldások némelyike ​​a fő blokklánc (1. Layer) architektúrájának módosítására szolgál, míg mások a layer 2. protokollokat célozzák, amelyek az alapul szolgáló hálózat tetején működnek.

Nexo kriptovaluta váltó

 

Mi az a blokklánc Layer 1 vs. Layer 2?

Az 1. réteg kifejezés a blokklánc architektúra alapszintjére utal. Ez a blokklánc hálózat fő szerkezete. A Bitcoin, az Ethereum és a BNB Chain példák az 1. rétegű blokkláncokra. A 2. réteg más blokkláncokra épülő hálózatokra vonatkozik. Tehát ha a Bitcoin az 1. réteg, akkor a rajta futó Lightning Network egy példa a 2. rétegre. A blokklánc hálózat méretezhetőségi fejlesztései 1. és 2. rétegbeli megoldásokba sorolhatók.

A Layer 1 megoldás közvetlenül megváltoztatja az eredeti blokklánc szabályait és mechanizmusait. A Layer 2 megoldás külső, párhuzamos hálózatot használ a főlánctól távoli tranzakciók megkönnyítésére.

Layer 1 vs Layer 2 megoldások a blokkláncon. Mi a különbség? Forrás:know.rendertoken.com

A Bitcoin és az Ethereum jó példák a skálázási problémákkal küzdő 1. rétegű hálózatokra. Mindkettő egy elosztott konszenzusos modellen keresztül biztosítja a hálózatot. Ez azt jelenti, hogy az összes tranzakciót több csomópont ellenőrzi az érvényesítés előtt. Az úgynevezett bányászati ​​csomópontok mind versenyeznek egy összetett számítási rejtvény megoldásáért, és a sikeres bányászokat a hálózat natív kriptovalutájában jutalmazzák.

 

Összefoglalva

Mind a Layer 1, mind a Layer 2 megoldásoknak saját egyedi előnyei és hátrányai vannak. Az 1. réteggel való munka a leghatékonyabb megoldást nyújthatja a nagyszabású protokolljavításokhoz. Egy lehetséges példa arra, amikor az érvényesítők (validátorok), bányászok bevételtől esnek el, ha egy hatékonyabb rendszerre váltanak, ez pedig visszatartja őket a skálázhatóság javításától.

A 2. réteg sokkal gyorsabb módja a méretezhetőség javításának. Az alkalmazott módszertől függően azonban az eljárás sokat veszíthet az eredeti blokklánc megoldások által kínált biztonságából. A felhasználók megbíznak az olyan hálózatokban, mint az Ethereum és a Bitcoin. Főként a bizonyított rugalmasságuk és biztonságosságuk miatt.A dinamikusan növekvő kereslet miatt gyakran a layer 2. megoldásokra kell hagyatkozni a hatékonyság növelésének érdekében. 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.33% $67,221.66
Ethereum ETH 0.02% $3,521.79
BNB BNB 0.39% $595.77
Solana SOL 3.30% $174.66
XRP XRP 2.87% $0.5938
Dogecoin DOGE 7.26% $0.1346
Cardano ADA -0.38% $0.4384
Litecoin LTC -0.30% $73.43
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!