Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
APY vagy APR: Mi a különbség?

APY vagy APR: Mi a különbség?

Az APY (annual percentage yield), vagyis az egy év alatt realizálható hozam magában foglalja a negyedévente, havonta, hetente vagy naponta felhalmozott kamatot, míg az APR (annual percentage rate), vagyis az éves kamatláb nem. Ez jelentős különbséget jelenthet az adott időszak hozamainak számításában. Ezért fontos megérteni, hogyan lehet kiszámítani ezt a két mutatót, és mit jelent ez a digitális pénzeszközökön elérhető hozamra nézve.

 

 

APR vs. APY 

Valószínűleg mindenki találkozott már ezzel a két hasonlóan hangzó kifejezéssel, az APY és az APR, amikor decentralizált pénzügyi (DeFi) termékekkel foglalkozott. Az APR és az APY egyaránt alapvető fontosságú saját pénzügyeink szempontjából is.

Kezdjük az APR-rel, vagyis magyarul a teljeshiteldíj-mutatóval (THM). Ez az a kamatláb, amelyet a hitelező a pénzén keres - és amelyet a hitelfelvevő fizet a pénz használásáért - egy év alatt.

A példákat dollárban fogjuk szemléltetni, hiszen a DeFi platformokon is így adják meg. Ha például 10 000 dollárt helyezünk el egy banki megtakarítási számlán, amelynek évesített kamatlába 20%, akkor egy év múlva 2000 dollár kamatot kapunk. Az általunk kiszámított kamatot a tőkeösszeg (10 000 USD) és a THM (20%) szorzataként kapjuk meg. Tehát egy év elteltével összesen 12 000 dollárunk lesz. Két év elteltével a tőkénk 14 000 $ lesz. Három év múlva 16 000 USD lesz a tőke, és így tovább.

 

Kamatos kamat

Mielőtt belemennénk az éves százalékos hozamba (APY), először is értsük meg, mi is az a kamatos kamat. Leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a korábbi kamaton kamatot keresünk. A fenti példában, ha a pénzintézet havonta fizet kamatot a számlánkra, akkor az egyenlege az év mind a tizenkét hónapjában másképp fog kinézni.

Ahelyett, hogy a 12. hónap végén 12 000 dollárt kapnánk, minden hónapban kapunk egy kis kamatot. Ez a kamat hozzáadódik a betett tőkeösszegéhez, és az összeg, amelyen kamatot kapunk növekszik havonta. Minden hónapban több pénzünk lesz, amely további kamatot hoz. Ezt nevezzük kamatos kamatnak.

Tegyük fel, hogy 10 000 dollárt helyezünk el egy bankszámlán 20%-os THM-mel, és a kamat havonta kamatozik. Anélkül, hogy belemennénk a bonyolult matematikába, egy év végére 12 429 $-t kapunk. Ez 429 dollárral több kamatot jelent, pusztán a kamatos kamat hatásának hozzáadásával. Mennyi kamatot keresnénk pontosan 20%-os THM-mel, de naponta kamatozó kamatokkal? Ez 12 452 dollárt eredményezne.

APR APY/// forrás:medium.com

A kamatos kamatozás a hosszabb időszakokban még inkább szembetűnő. Három év elteltével ugyanezzel a 20%-os APR termékkel és napi kamatozással 19 309 $-t kapna. Ez 3 309 dollárral több kamatot jelent, mint ugyanez a 20%-os APR termék kamatozás nélkül.

Egyszerűen a kamatos kamat beépítésével sokkal többet lehet keresni a pénzünkön. Vegyük észre azt is, hogy a kamatok a kamatozás gyakoriságától függően változnak. Minél gyakoribb a kamatozás, annál többet lehet keresni. A napi kamatozással például több kamatot kapunk, mint a havi kamatozással.

Nexo kriptovaluta váltó

 

Mennyit kereshetünk, ha egy termék kamatos kamatot kínál?

Itt jön a képbe az egy éven beül realizálható hozam (APY). Egy képlet segítségével az APR-t a kamatozás gyakoriságától függően APY-re lehet átváltani. A 20%-os éves kamatláb havi kamatozással 21,94%-os éves kamatlábat jelent. Napi kamatozással ez 22,13% APY-t jelentene. Ezek az APY számok az évesített kamathozamot jelentik, amelyet a kamatos kamat beépítése után kap.

Összefoglalva, az APR egyszerűbb és statikusabb mérőszám: mindig fix éves kamatlábként van megadva. Az APY (éves százalékos hozam) azonban magában foglalja a kamatok után szerzett kamatot, vagyis a kamatos kamatot. Ez a kamatozás gyakoriságának megfelelően változik.

 

Hogyan lehet összehasonlítani a különféle kamatlábakat? 

A különböző termékek a kamatlábakat APR vagy APY formában is megjeleníthetik. Emiatt az eltérés miatt lényeges, hogy az összehasonlításhoz ugyanazt a kifejezést használjuk és legyünk körültekintőek a termékek összehasonlításakor.

A magasabb APY-val rendelkező termékek nem feltétlenül hoznak több kamatot, mint az alacsonyabb APR-rel rendelkező termékek. Az APR-t és az APY-t kalkulátor segítségével könnyen átválthatja itt, ha ismeri a kamatozás gyakoriságát.

Ugyanez vonatkozik a DeFi és másfajta kriptotermékekre is. Amikor olyan termékeket nézegetünk, amelyek kripto APY és APR használatával hirdethetnek, mint például a kripto megtakarítások és a staking, győződjünk meg róla, hogy átváltjuk őket, és ne a két különböző mérőszámot hasonlítsuk össze.

Továbbá, ha két DeFi terméket hasonlítunk össze APY-val, ügyeljünk arra, hogy ugyanazzal a kamatozási időszakkal tegyük azt. Ha ugyanolyan APR-rel rendelkeznek, de az egyik havonta, a másik pedig naponta kamatozik, akkor a naponta kamatozóval többet lehet keresni.

APY APR | Cryptofalka

Mire is vonatkozik az APY?

Egy másik fontos szempont, hogy mit jelent az APY az éppen vizsgált kriptotermékkel kapcsolatban. Néhány termék fedezeteként az "APY" kifejezést arra a jutalomra használják, amelyet kriptopénzben lehet keresni a kiválasztott időkeretben, és nem a tényleges vagy előre jelzett hozamra bármely fiat pénznemben. Ezt a különbséget azért fontos megemlíteni, mert a kriptoeszközök árai volatilisek lehetnek, és a befektetés értéke (fiatban kifejezve) csökkenhet vagy nőhet.

Ha a kriptoeszközök ára drasztikusan csökken, a befektetés (fiatban kifejezve) értéke még akkor is alacsonyabb lehet, mint az eredetileg befektetett fiat összeg. Ezért fontos, hogy gondosan áttekintsük a vonatkozó termékfeltételeket, és végezzük el saját kutatásainkat, vagyis DYOR, hogy teljes mértékben megértsük a befektetési kockázatokat és azt, hogy mit jelent az APY az adott kontextusban. 

 

Összefoglalva

Az APR és az APY elsőre zavarosnak tűnhet, de könnyen megkülönböztethető egyik a másiktól. Az éves százalékos hozam (APY) az összetettebb mérőszám, amely magában foglalja a kamatos kamatot. A kamatok kamatos kamatozásának hatása miatt az APY mindig magasabb szám, ha a kamat évente egy alkalomnál gyakrabban kamatozik. 

 

Csatlakozz te is a publikus kriptovaluta kereskedő discord csatornánkhoz!

Cryptofalka Discord csatlakozás

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.60% $66,589.9
Ethereum ETH 1.49% $3,616.33
BNB BNB 0.35% $609.57
Solana SOL 3.68% $150.68
XRP XRP -0.33% $0.4874
Dogecoin DOGE 0.26% $0.1369
Cardano ADA 0.51% $0.4157
Litecoin LTC -0.22% $78.9
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!