Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Metaverzum alapú eszközök tehetik hatékonyabbá a bűnüldözést

Metaverzum alapú eszközök tehetik hatékonyabbá a bűnüldözést

Az Interpol nemrég kiadott egy fehér könyvet, amely kiemeli a metaverzum potenciális előnyeit a bűnüldözés és a bűnügyi helyszínelés területén.

Metaverzum a bűnüldözésben: Az Interpol képzési és bűnügyi helyszín innovációs stratégiája

Az Interpol metaverzum szakértői csoportja által kiadott fehér könyv szerint, a metaverzum platformok értékes eszközzé válhatnak a bűnüldözési képzésben, valamint a bűnügyi helyszínek megőrzésében és elemzésében.

A nemzetközi bűnüldöző szervezet által közzétett tanulmány a metaverzum számos aspektusát vizsgálja, és számos olyan felhasználási esetet vesz számba, amelyek világszerte segíthetik a bűnüldöző szerveket.

A dokumentum a metaverzummal és a kiberbűnözéssel kapcsolatos nyomozásokban lehetséges támogatást, valamint a szerverek, motorok, platformok és virtuális eszközök elemzése során a bizonyítékokhoz való hozzáférés és azok visszaszerzése során felmerülő kihívásokat is vizsgálja.

interpol_secretary general

forrás: https://hu.euronews.com/

A munkacsoport 2022 októberében alakult, számos javaslatot és iránymutatást dolgozott ki a metaverzum platformokkal való esetleges visszaélések elleni küzdelemre, ugyanakkor a platformok bűnüldözési eszközként való hasznosítására is.

A metaverzum mint bűnüldözési eszköz

Az Interpol jelentése kiemel néhány konkrét felhasználási esetet a bűnüldöző szerveknek, amelyek használhatják a metaverzum alkalmazások fizikai, kiterjesztett és virtuális valóság vetületeit.

A metaversus környezetek vélhetően kulcsfontosságú eszközzé válnak az élményközpontú képzésben, amely racionalizálhatja a rendőrség munkáját . A jelentés kiemeli, hogy a különböző ügynökségek hogyan lesznek képesek koordinálni és hatékonyabban reagálni a különböző helyzetekre a metaverzum alapú képzés és szimulációk segítségével:

"A bűnügyi helyszínek újrajátszása, az információcsere és a taktikák megtervezése fokozni fogja a helyzetfelismerést, és következésképpen pozitívan befolyásolja a helyszínen dolgozó rendőrök kompetenciáit".

Egy másik innovatív megközelítés a metaverzum platformok használata a bűnügyi helyszínek virtuális másolatainak létrehozására. Ez lehetővé teszi a nyomozóknak, hogy korlátlan ideig hozzáférjenek a bűnügyi helyszínekhez és elemezzék azokat.

Ez a megközelítés a bizonyítékok széles körű vizsgálatát teszi lehetővé, ami a bíróságok munkáját is megkönnyíti azzal, hogy a bírók és ügyészek virtuálisan ellátogathatnak a tetthelyekre, így jobban megérthetik az adott ügy hátterét és részleteit.

metaverzumban | Cryptofalka

A virtuális és a kiterjesztett valóság eszközeit is olyan jelentős eszközökként emelik ki, amelyek javíthatják a nyomozást és a bűnüldözést. Ezek az eszközök a térérzékelést és a megismerést használják ki, hogy magával ragadó 3D-s munkaterületeket tegyenek lehetővé:

"A 3D-s felhasználói felületen keresztül ezek az eszközök a természetes térbeli gondolkodási és emlékezeti képességeinket használják ki, egyedülálló módszert kínálva a nyomozóknak a bonyolult ismereti kihívások megoldására".

A kiterjesztett valóság eszközei a kriptovalutával kapcsolatos nyomozásokban olyan szolgáltatások révén váltak fontossá, mint a Chainalysis, amely virtuális környezetet biztosít a nyomozók számára a tranzakciók és a tokenek mozgásának összekapcsolásához és vizualizálásához.

Metabűncselekmények

A jelentés arra is törekszik, hogy meghatározza, mi minősül bűncselekménynek és káros cselekménynek a metaverzumban, így biztosítva a platformok hatékony rendfenntartását és biztonságát.

Az Interpol fehér könyve rávilágít a meglévő problémákra, amelyek közé tartozik az NFT-vel kapcsolatos csalások, a kiberfizikai támadások, a digitális személyazonosság ellopása, a 3D-s tulajdon és a digitális eszközök ellopása, a megtévesztése, valamint a zaklatás és a zaklatás.

crime_metaverzum.PNG

forrás: https://www.interpol.int/

A metaverzumhoz kapcsolódó lehetséges bűncselekmények. A teljes leírás az Interpol jelentésében található. Angol nyelven érhető el

A metaverzumban elkövetett pénzügyi bűncselekmények szintén egyre nagyobb aggodalomra adnak okot. Az Interpol megjegyzi, hogy a "metabűnözés" egyre nagyobb problémát jelenthet, mivel naponta egyre több ember mozog a virtuális környezetekben

Metaverzum a helyszínelés és a nyomozás során

Ahogy a metaverziós környezetek egyre több felhasználót vonzanak, az Interpol úgy véli, hogy ezek a platformok fontos adat- és bizonyítékforrást jelentenek majd a nyomozóknak. Ez viszont megköveteli, hogy a bűnüldöző és jogi rendszerek is megismerjék ezt a teret.

A jelentés rámutat, hogy a nyomozóknak meg kell majd tanulniuk, hogyan férhetnek hozzá a virtuális valóság eszközeinek adataihoz, hogyan nyerhetnek ki bizonyítékokat a metaverzum infrastruktúrájából, és hogyan szerezhetnek meg adatokat harmadik fél szolgáltatóktól.

forensics_bbc.jpg

forrás: https://www.bbc.co.uk/

A követelményrendszer kiterjedése az elsősegélynyújtók, a törvényszéki szakértők és a tágabb értelemben vett büntető igazságszolgáltatási rendszer számára is képzést tesz majd szükségessé.

Az Interpol megállapítja, hogy a metabűnözésre adott hatékony válaszhoz egyfajta holisztikus megközelítésre lesz szükség, amely több érdekelt fél bevonásával és határokon átnyúló együttműködéssel jár, mivel a metaverzum több országra, területre és szervezetre terjedhet ki. Az országhatároknak itt nem lesz több jelentőségük

Záró gondolatok

Az Interpol fehér könyve a metaverzum platformokat értékes eszközként képzeli el a bűnüldözés részére, és olyan alkalmazásokat javasol, mint az interaktív képzés és a virtuális helyszínmásolatok. Meghatározza a lehetséges "metabűncselekményeket", hangsúlyozva az együttműködésre irányuló, határokon átnyúló erőfeszítések szükségességét.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.86% $64,312.74
Ethereum ETH 0.26% $3,439.54
BNB BNB -0.08% $573.95
Solana SOL 3.67% $164.99
XRP XRP -5.04% $0.556
Dogecoin DOGE -1.54% $0.1207
Cardano ADA -4.54% $0.4267
Litecoin LTC -0.74% $71.49
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!