MakerDAO alapítója 3,5 milliárd USDC-t adna el Ethereumért

Szerző: | aug 15, 2022 | Kriptovaluta

A MakerDAO társalapítója, Rune Christensen azt tervezi, hogy akár 3,5 milliárd dollárnyi USDC-t adna el Ethereumért, amivel akár kockáztatná a DAI peget. Vagyis a DAI elveszíthetné  az amerikai dollárhoz való rögzítettségét.

 

Ethereumot venne USDC helyett a MakerDAO

Ez a lépés a Tornado Cash szankciókat követően a DAI megvédésére irányula. Azonban Vitalik Buterin ez az ötlet “nagyon kockázatos és szörnyű”.

A MakerDAO társalapítója, Rune Christensen azt tervezi, hogy akár 3,5 milliárd dollárnyi USDC-t ad el Ethereumért – és ez a lépés azt eredményezheti, hogy a DAI stabilcoinja elveszítheti a dollárhoz való kötöttségét.

A DAI-t a Daistats adatai szerint 32%-ban Circle USDC stabilcoin fedezetű. Ez körülbelül 3,5 milliárd dollárnak felel meg és ez egyetlen nagyobb mennyiségű eszköz, amely a DAI-t támogatja. Christensen azonban azt akarja, hogy ennek a fedezetnek egy részét “kiszakítsák” a DeFi hitelező 10,8 milliárd dolláros kincstárából. Azt szeretné, ha azt Ethereumra alakítanák át.

Nexo kriptovaluta váltó

 

A Tornado Cash szankcionálása

Az alapító aggódik, hogy a Tornado Cash kriptoszolgáltatás szankcionálása tovább terjedhet – derül ki a MakerDAO Discord-csatornáján közzétett bejegyzésekből.

“Több kutatást végeztem a Tornado Cash szankciójának következményeiről, és sajnos sokkal komolyabb a helyzet, mint azt először gondoltam” – mondta Christensen.

“Nyilvánvalóan öngyilkosság lenne mindent egy lapra feltenni, de a részleges kiforgatás kockázata/nyeresége elfogadható lehet. A piac talán végre elkezdi jutalmazni a decentralizációt olyan mértékben, hogy ezek a kockázatok elfogadhatóak legyenek, mert az USDC már nem az megoldás, ami korábban volt” – tette hozzá.

A MakerDAO MKR tokenje 4%-kal esett a hírek után. Az eszköz több mint 50%-ot esett az elmúlt egy évben.

Az amerikai pénzügyminisztérium augusztus 8-án szankcionálta a Tornado Cash-t, azt állítva, hogy 2019 óta több mint 7 milliárd dollár értékű kriptoeszközt mosott tisztára. Az intézkedések azt jelentik, hogy minden amerikai állampolgár és szervezet számára tilos a Tornado Cash használata.

A tiltást követően a Centre, az USDC mögött álló konzorcium feketelistára tett 38 tárcacímet, és befagyasztotta az általuk tartott 75 000 dollárnyi USDC-t. A Circle és a Coinbase által létrehozott konzorcium az USDC 2018 szeptemberi elindítása óta immár 81 tárcacímet tiltott be.

A Tornado Cash tárcák feketelistára kerülése a MakerDAO DAI stabilcoinjának decentralizációját helyezte a középpontba.

A “becsomagolt USDC-ként” is kritizált Dai-nál aggódnak a USDC-től való függősége miatt, hiszen az központosított és így kitett a kormányzat és a vállalatok szeszélyeinek.

“Kedves MakerDAO közösség, azonnal el kellene kezdenetek felbontani az USDC biztosítékotokat, és átváltani olyan stabilcoinokra, amelyek jobban ellenállnak a cenzúrának” –

tweetelte Erik Voorhees, a ShapeShift kriptotőzsde alapítója.

 

Felkészülés a DAI potenciális depeg-re

A DAI egy túlbiztosított stabilcoin, ami azt jelenti, hogy a tokent tartani kívánó felhasználóknak különböző kriptovalutákból származó eszközöket kellene biztosítékként a MakerDAO protokollba adniuk, hogy a DAI dollárhoz való kötöttsége fennmaradjon.

A DAI dollárhoz való kötöttségét az úgynevezett Peg Stability Module (PSM) tartja fenn, amely lehetővé teszi a felhasználóinak, hogy egy az egyben stabilcoinokat, például USDC-t cseréljenek a DAI-ra.

Mivel a DAI-t fedezet egyharmada USDC, ennek eladása a stabilitási peg mechanizmus megbolygatását jelentené. Azonban dollárparitás fenntartásához szükséges arbitrázs nélkül a DAI végül is leértékelődne, és 1 dollár fölé emelkedne.

Rune Christensen, a MakerDAO alapítója szerint a terv megéri a kockázatot:

“Szerintem komolyan fontolóra kell vennünk, hogy felkészüljünk a dollártól való eltávolodásra. Szinte elkerülhetetlen, hogy ez bekövetkezzen, és csak hatalmas előkészületekkel lehetséges reálisan”.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

Vitalik is kritizálja a tervet

Vitalik Buterin, az Ethereum társalapítója kritizálta Christensen tervét, miszerint a MakerDAO 3,5 milliárd dollárját ETH-ra váltja át.

Ez egy kockázatos és szörnyű ötletnek tűnik. Ha az ETH sokat esik, a biztosítékok értéke nagyon lecsökkenne, de a CDP-ket (Collateralized Debt Position) nem likvidálnák, így az egész rendszer azt kockáztatná, hogy részleges tartalékká válik” – írta a Twitteren.

“Szerintem egyetlen nem ETH típusú biztosíték sem haladhatja meg a 20%-ot. Talán még korlátozni is kellene a maximum 20%-ot egyetlen hatáskörben. És ha ezt nem lehet megtenni, akkor korlátozzuk a DAI növekedését (pl. negatív kamatláb hozzáadásával), amíg ez nem sikerül.”

A Tether USDT-jétől vagy a Circle USDC-jétől eltérően – mindkettő központi irányítás alatt áll – a DAI-t úgy tekintik, hogy példátlan mértékű decentralizációt kínál, mivel nincs a kibocsátását ellenőrző központi hatóság.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.