Miért éri meg Bitcoinnal és kriptovalutákkal kereskedni?

Szerző: | jan 24, 2020 | Árfolyam elemzés, Cryptofalka start

Hogy miért éri meg Bitcoinnal kereskedni? Új technológia ide vagy oda, a legtöbb embert a Bitcoin és a kriptovaluta piacára nem az technológia, hanem a hatalmas potenciális profit szerzés sodorja. Most azokat a tényezőket nézzük meg, melyek hozzájárulnak-e hihetetlen méretű profitok kialakítására, amivel a Bitcoin az elmúlt évtized legjobban teljesítő befektetése lett.

Ha szeretnéd munka vagy utazás közben meghallgatni a cikk lényegi pontjait, hallgasd meg a témáról készített podcastünket. Bitcoin kisokos néven éritek el a Cryptofalka podcastjét Spotify-on (LINK)  és Itunes-ban (LINK) is.

[buzzsprout episode=’3417535′ player=’true’]

 

Miért éri meg Bitcoinnal kereskedni? Bitcoin és blockchain hajnala

A hétköznapi életben egyre többet hallani a Bitcoin és a kriptovaluták mögött álló blockchain technológiáról, azonban fontos tisztán látni ezzel kapcsolatban. A blokklánc jelenleg még sok gyerekbetegséggel küszködik, vannak hibái, amiket az évek során ki kell majd nőnie! Kicsit olyan a blokklánc mai helyzete, mint az interneté még a betárcsázós szakaszában…

Mindenki látta már, hogy szuper ez az új technológia, de álmukban sem gondolták volna az emberek, hogy segítségével akár egy mező közepéről fogunk streamelni a mobiltelefonunk segítségével. Nagyjából ilyen pozícióban van jelenleg a blockchain is, ha sikerül kinőnie és megoldania a felmerült problémákat, akkor olyan lehetőségek fognak megnyílni előtte, amire ma még nem is gondolunk.

blockchain adoptáció

 

Az új technológia nagy rizikóval, de még nagyobb profittal társul

Tehát a Bitcoin és a kriptovaluták rendszere még egy igazán korai fázisában van. Ebből kifolyólag pedig egy olyan dinamikusan fejlődő piac, ahol több ezer új projekt nő ki egyik napról a másikra.

blockchain adoptáció

A korai fázisban járó gyümölcsöző projektek pedig szinte felfoghatatlan profittal tudnak kecsegtetni.

  • A NEO projekt kezdeti ICO ára például 0,032$ volt. Eddigi maximális értéke még 2018 elején 200$ volt.
  • Az Ethereum projekt kezdeti ICO ára például 0,311$ volt. Eddigi maximális értéke még 2018 elején 1560$ volt.

Természetesen ezek a példák igazán kisarkított és szélsőséges eseteket mutatnak! De jól látható, hogy ahogyan a technológia fejlődik úgy árazza be egyre magasabbra azt a piac.

 

Hosszútávú emelkedő trend, a trend a barátod

Hogy továbbá miért éri meg Bitcoinnal kereskedni? Az új technológiából és a relatíve kicsi piaci kapitalizációból adódóan a vállalt rizikó magas, de ennek meg is van a gyümölcse! Ehhez pedig elég ránézni egy hosszabb távú Bitcoin grafikonra. Amit pedig itt nem nehéz kiszúrni az az ár hosszú távú masszív emelkedő trendje.

Bitcoin emelkedő trend

Természetesen a hagyományos tőzsdékhez hasonlóan a Bitcoin és a kriptovaluták piacán is beszélhetünk váltakozó bika és medve piacokról. Vagyis olyan időszakokról, amikor éppen hosszabb távú emelkedés vagy csökkenés tapasztalható az árban.

De ha nem a szélsőségesen magas, hanem pont a szélsőségesen alacsony éves értékeket vizsgáljuk akkor is szépen látható a masszív emelkedés, amit az új technológia fűt a Bitcoin grafikonján.

Év

Bitcoin minimum ára dollárban

2011

1

2012

4

2013

65

2014

200

2015

185

2016

365

2017

780

2018

3200

2019

3400

2020

6800

 

Bitcoin a digitálsi arany

Az eredeti ötlet, miszerint a Bitcoin lesz egy széleskörűen, akár egy kávézóban használható digitális valuta elbukni látszik. (Persze arannyal se tudunk a Starbucksban fizetni). Erre a célra a legnagyobb kriptovaluta nem igazán alkalmas, viszonylag lassú és a költségei is túl magasak hozzá. (más kriptovaluták fogják betölteni ezt az eredeti célt)

Viszont az évek során kirajzolódni látszik, hogy mi lesz a jövőbeni tényleges felhasználása a Bitcoinnak. Ez pedig a nemzetek által kibocsátott és erősen inflálódó FIAT valutákkal szembeni érték megőrzése lesz. Pontosan az, amit jelenleg a fizikai arany képvisel, csak ez egy modernebb, digitalizált formában.

Egy nagy előnye a Bitcoinnak és az aranynak a hagyományos, nemzetek álltal kibocsátott „Fiat” valutákkal szemben, hogy készletük véges. A Bitcoin teljes mennyisége fixen 21 millió darabra van korlátozva. Ez az adott mennyiség pedig az évek során a rendszert fenttartó bányászok segítségével kerül folyamatosan felszabadításra. Ebből a 21 milliós készletből jelenleg 18 millió van már a körforgásban, a maradék 3 millió pedig csak 2140-re lesz felszabadítva.

További érdekesség, hogy a Bitcoin program kódját úgy alkották meg, hogy a jövőben egyre nehezebb legyen újabb és újabb Bitcoinokhoz hozzájutni, ugyanis 4 évente feleződik a bányászoknak járó blokk jutalom. Például 2020 májusában a 12,5 Bitcoin helyett már csak 6,25 Bitcoin fog járni a blokkot bezáró bányásznak. Ebből kifolyólag a Bitcoin éves inflációja előre rögzített (ellentétben a folyamatosan inflálódó nemzeti valutákkal szemben).

Az arany és a Bitcoin tehát sok mindenben hasonlít egymásra, mindkettő készlete véges, kibányászása egyre nehezebb, hosszú távon jól őrzi az értékét. Viszont egy hatalmas különbség mégis van a kettő között! Az pedig a két eszköz piaci kapitalizációja. Jelenleg az arany piaci kapitalizációja nagyjából 7 500 000 000 000$. A Bitcoiné „csupán” 200 000 000 000$.

Ha ténylegesen beigazolódik, hogy a digitális arany, a Bitcoin jobban megállja a helyét a jövő digitális világában, reális feltételezés, hogy az érték egy része a fejlettebb, jobb technológia felé fog vándorolni. A Bitcoinnak az aranyhoz képesti relatív kicsi piaci kapitalizációja miatt pedig még bőven lesz hova emelkednie.

 

Egy modell a Bitcoin ár modellezésére

Bitcoin ár tökéletesen illeszkedik ahhoz a matematikai modellhez (PlanB), ami a BTC dolláros árától, a mostani szintig mutatja a vezető kriptovaluta értékét.

A Digitalk azt monitorozza, hogy a Bitcoin ár hol helyezkedik el az eddig talán legpontosabb matematikai modellhez, a “Stock to flow”-hoz képest. 2020.Január 20-as jelentésük szerint pontosan annyit ér most egy Bitcoin, amennyit kell neki a matematikai modell alapján.

A Stock to flow modell két fő paramétert vesz figyelembe a Bitcoin ár becslésénél, az egyik a “Bitcoin készlet”, vagyis, hogy hány Bitcoin van körforgásban a BTC blokkláncán (Jelenleg 18,172 millió a 21 millióból, 86,54%).

A másik paraméter pedig a bányászat során a körforgásba kerülő új Bitcoinok létrehozásának sebessége. Jelenleg nagyjából 10 perc telik el két blokk generálása között, egy blokk bezárásáért pedig 12,5 Bitcoin a jutalom.

bitcoin ár stock to flow

A Bitcoin, a készletéhez képesti alacsony kibocsátási értéke miatt úgy viselkedik, mint az arany. Vagyis a teljes készlete véges és egyre nehezebb hozzájutni az idő múlásával. Ennek a kettős tényezőnek pedig jelentős hatása van a Bitcoin árra.

PlanB stock to flow ábráján jól látható, hogy a Bitcoin ár milyen szépen követi a matematikai modellt a múlban, valamint jelenleg is pontosan ott van az ár, ahol lennie kell neki a becslés alapján. Nagyjából néhány 100$ különbség van jelenleg a Bitcoin ár és a stock to flow modell között.

Elég sok becslést hallottunk már, hogy mikor mennyit fog érni egy Bitcoin, így általában szkeptikusan állunk a hasonló kijelentésekhez. A mostani egyedül annyiban másabb, hogy van egy valós indok mögötte, mégpedig egy olyan matematikai modell, ami a múltbeli és a jelenlegi Bitcoin árat is jól becsüli. Ezek a fundamentális tényezők pedig csak tovább erősítik a Bitcoin és a blockchain helyzetét a technológiák jövő beli térhódítása során.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. BITCOIN, KRIPTOVALUTA SZÓTÁR ÉS KISOKOS
  2. HAVI 150$ PROFIT, ENNYI A BITCOIN HOSSZÚTÁVÚ ÁTLAGA
  3. BITCOIN FELEZÉS, JELENTŐSEN NŐ A GOOGLE KERESÉSEK SZÁMA
  4. MIRE IS JÓ A BLOKKLÁNC? – ALKALMAZÁSI MEGOLDÁSOK A GYAKORLATBAN
  5. CRYPTOFALKA KRIPTOVALUTA KERESKEDÉS KISOKOS
  6. KRIPTOVALUTA TŐZSDE ISMERTETŐ! MINDEN, AMIT TUDNOD KELL A NAGYOKRÓL
  7. A VILÁG KEZD MEGŐRÜLNI, A PÉNZÜGYI RENDSZER A VESZTÉBE ROHAN

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Mi a Binance Earn és hogyan farmolhatsz kamatokat vele?

Kriptovalutát szerezni nem csak vásárlással, bányászással, vagy kereskedéssel lehet. A Binance tőzsde Binance Earn platformja számos blokklánc alapú saját pénzügyi termék tőkealapjához biztosít fedezetet és/vagy likviditást. Aki a tőzsde hitelezési, stakelési és DeFi tevékenységeihez hozzáteszi a lekötött tőkéjét, részesül a nyereségből passzív bevétel formájában.

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

[web_stories_embed url="https://cryptofalka.hu/web-stories/mi-a-bitcoin%3f-kriptovaluta-kezdoknek-i-cryptofalka/" title="Mi a Bitcoin? Kriptovaluta kezdőknek I Cryptofalka" poster="" width="360" height="600" align="none"]

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka