Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Sztárvendégünk Gurbács Gábor, a VanEck alapkezelő innovációs igazgatója

Sztárvendégünk Gurbács Gábor, a VanEck alapkezelő innovációs igazgatója

Lehetőséget kaptunk arra, hogy a VanEck alapkezelő magyar származású, innovációért felelős igazgatójával, Gurbács Gáborral beszélgessünk a Bitcoin kisokos podcastünkben. A VanEck alapkezelő alkotta meg még a 60-as évek végén az első arany ETF befektetéseket, így ha valakik, akkor nekik rengeteg tapasztalatuk van a portfóliók kezelésében. 📊

 

A következő témákat érintettünk Gáborral való beszélgetésünk során:

Ha szeretnéd meghallgatni a Gurbács Gáborral készült podcast epizódunkat azt Spotify-on és iTunesban is megteheted! 🎙

[buzzsprout episode='6216340' player='true']


De készítettünk a beszélgetésből egy szöveges kivonatot is, amelyet ebben a cikkünkben mutatunk be nektek.⤵️

 

Gurbács Gábor bemutatkozó, hogyan jutott el Baranya Megyéből az amerikai VanEck élére

Akik követik a Bitcoin és befektetések világát, azok biztosan találkoztak már Gurbács Gábor nevével. A legtöbben talán Twitterről ismerhetik őt a legjobban, ahol, arannyal, ETF-ekkel, Bitcoinnal kapcsolatos tanulmányokat, analíziseket szokott megosztani. Ha szeretnétek követni Gábor munkásságát, akkor itt találjátok a Twitter profilját.

Gábor Baranya megyében született és Pécs közelében töltötte gyerekkorát. Középiskolába viszont már Amerikában járt, amelyet hosszú egyetemi karrier követett. Kutatott a Harvardon, dolgozott az MIT-nél, végül pedig a Williams Egyetemen végzett. Fő szakterületévé a matematika és a szociológia vált. Később ezt az erős matematikai hátterét tudta hasznosítani a gazdasági életben és a VanEck-nél.

Gurbács Gábor podcast I Cryptofalka Forrás: https://www.coindesk.com

A podcastünkben Gurbács Gábor végig lelkesen beszélt Magyarországról, az itteni aktualitásokról is. Minden szavában érezni lehetett, hogy ízig vérig büszke magyar származására és folyamatosan azon gondolkozik hogyan segíthetné szeretett szülőhazáját. 

A dolog szépsége, hogy a Bitcoinnal és a blokklánc technológiával is nem Amerikában, hanem egy budapesti látogatása során ismerkedett meg. 2011-ben a Budapesti Műszaki Egyetemre látogatott matematikai kutatásainak köszönhetően, majd itt az egyetemi látogatása során hallott először a Bitcoinról. Mint reál beállítottságú emberben, egyből számtalan kérdés felvetődött benne. Mi az a Bitcoin? Hogyan lehet bányászni? stb.

Magyarországi látogatásából visszatérve, Amerikában mélyedt el jobban a Bitcoin és a blokklánc témakörében. Boldogan emlékszik vissza még arra a hőskorszakra, amikor egy sima személyi számítógéppel tudtak 50 Bitcoint kibányászni.

Vagyis erős matematikai háttere, valamint az újítások felé való nyitott szemlélete tette lehetővé, hogy a VanEck alapkezelő innovációért és digitális valutákért felelős igazgatója lehessen.

Ugrás a tartalomjegyzékre. ⬆️

 

Mivel is foglalkozik a VanEck alapkezelő?

A VanEck alapkezelő jelenleg közel 65 milliárd dollárnyi vagyont kezel. Ennek többsége aranyban, értékpapírokban van allokálva, de az innovációs termékekre is nagy hangsúlyt fordítanak. A VanEck alapkezelő története egészen 1955-ig nyúlik vissza, ők alapították Amerikában az első pénzügyi alapokat, majd fő profiljuk az arany befektetések lettek. 1968-ban a vállalat részvényeit eladták és mindent aranyba fektettek. Ők építették fel az első arany alapot Amerikában.

A VanEck innovációs termékeinek, valamint digitális valutáinak fejlesztéséért felel Gábor. Az elmúlt időszakból egy E-sport ETF bevezetését említette, mely már most 1,3 milliárd dollárnyi kapitalizációval rendelkezik.

A dolog pikantériája az volt, amikor az államok beszüntették az arany fedezetet és bekérték az arany tartalékokat. Ekkora a fizikai aranyat elvették, de az arany részvényeket nem, így a VanEck arany tartalékai megmaradtak. Ez akkoriban még "csak" néhány milliárd dollárt ért, ma viszont már közel 25 milliárd dollár arany befektetést kezel a VanEck. Továbbra is az arany a fő profiljuk, de olajjal, valutákkal és innovációs termékekkel is színesítik a portfóliójukat.

arany_bitcoin_cryptofalka_2

Ugrás a tartalomjegyzékre. ⬆️

 

Gurbács Gábor szerint ezeket az előnyöket hozná magával egy Bitcoin ETF

Az elmúlt években rengeteg címlap hírt olvashattuk a Bitcoin ETF-ekről. 2018-2019-ben sorra adták be a különböző kereseteket és minden kirptovaluta fan a SEC jóváhagyását várta. Azóta picit háttérbe szorult a Bitcoin ETF témaköre, de mivel a VanEck élen jár a témában, ezért mindenképpen fontosnak éreztük ezt a témát bedobni a Gáborral való beszélgetésünkbe. Ő pedig igazán bőven és pozitív kilátásokkal mesélt nekünk ezzel kapcsolatban. (Az ETF jelentése Exchange-Traded Fund, vagyis tőzsdén kereskedett alapok.)

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

Gurbács Gábor igazán otthonosan mozog a témában, ugyanis Amerikában, Európában és Ázsiában is sűrűn tárgyal a Bitcoin ETF témaköréről. Véleménye szerint ez a szabályozott és transzparens termék nagyfokú megbízhatóságot adna a digitális valuta számára. Ez ugyanis jelenleg hiányzik a piacból és túlságosan vadvilági még a legtöbb intézményi befektető számára. Egy potenciális Bitcoin ETF segítségével több 10, vagy akár 100 milliárd dolláros cégek, bankok tudnának akadály nélkül Bitcoint vásárolni. A jelenlegi nem regulázott kriptovaluta tőzsdék ezt sajnos még nem teszik elérhetővé. 

Kisebb cégek, mint a Microstrategy képes már vállalati tőkével is Bitcoinba fektetni, de a nagyobbak számára ez a technológia még a jelenlegi formájában túlságosan gyerek cipőben van.

Bitcoin ETF I Cryptofalka Forrás: Cointelegraph

A VanEck és Gábor, az amerikai szabályozók mellett együtt dolgoznak a svájci, a holland és a német szakemberekkel is. Saját személyes véleménye szerint Európában a következő 1 évben nagy eséllyel elindulhat végre egy Bitcoin ETF. Ennek köszönhetően pedig jóval nagyobb befektetők is hozzáférhetnek majd a digitális valutákhoz. Biztonság, transzparencia, stabilitás, amelyeket Gábor szerint egy Bitcoin ETF magával hozna a kriptovaluta piacra.

Ugrás a tartalomjegyzékre. ⬆️

 

Bitcoin és kriptovaluta piac érettségi szintje. Hol tartunk most, hova tovább?

A 60-as években az arany nagyjából akkora piaci kapitalizációval rendelkezett, mint jelenleg a Bitcoin. Ekkor Gábor elmondása szerint akár 5-10% vagy akár 15%-os napi mozgásokat is produkált az arany árfolyama. Aztán ahogyan egyre nagyobb és érettebbé vált az arany, mint befektetési forma úgy csökkent ez a volatilitás is. A világválságnál például már 4-5%-nál nem produkált nagyobb mozgásokat egy nap alatt az arany árfolyama. Gábor szerint ha jönnek az intézményi befektetők és velük együtt a nagyságrenddel nagyobb forgalom és kereslet, akkor a Bitcoin piaca is hasonlóan "beérhet".

Beszélgetésünk során kitért az államok és a Magyarország közti befektetői különbségekre is. Amerikában több, mint 100 éves történelme van a pénzügyi piacoknak. A mostani kriptovaluta piac kb. olyan, mint anno 1920 amerikája. Szabályozatlan, manipulálható és rendszeresek a csalások. A Bitcoin ETF pedig egy olyan szabályozott és transzparens termék lenne, amely segíthetné felgyorsítani ezt a fejlődési folyamatot.

A 2020-as márciusi tőzsdei pánik hangulat közepette viszont ennek ellenére igazán jól teljesített a Bitcoin. Gábor egyik tanulmányában azt vizsgálta, hogy a Covid időszakban olyan nagy nevek, mint a Facebook, Microsoft vagy hasonló tech cégek papírjai is nagyobb volatilitást mutattak, mint a vezető kriptovaluta. Sőt, sokant pontosan volatilitás védelem céljából egészítették ki a portfóliójukat Bitcoinnal. Ez szöges ellentéte volt annak, amit az elmúlt 8 évben láthattunk. 

Gábor erősen hiszi, hogy a szabályozás nem rossz dolog, sőt a hétköznapi emberek számára inkább áldás. A szabályozók nem rossz akaróak, általában támogatják az innovációt. Viszont a fogyasztóvédelem elengedhetetlen!

Ugrás a tartalomjegyzékre. ⬆️

 

Nemzeti állami digitális valuták kérdése. Élen jár Kína, Magyarország is jó lenne ha felzárkózna a témában

Jó lenne ha az MNB is nyitna a digitális valuták felé, ugyanis a 10 legnagyobb nemzeti bank közül 4 már nyilvánosan is kijelentette, hogy fejleszti a saját digitális valutáját. Egyelőre itt egyértelműen a kínai digitális yüannál van a staféta.

Magyarország jól áll arany tartalékokkal, de Gábor szerint fontos lenne, hogy legyen akár egy Bitcoin alap vagy egy saját digitális valuta az ország pénzügye védelmében. Európa és Amerika trillió számra nyomtatja a dollárt és az eurót, aminek hatására "értéktelen valutákkal" árasztják el a világot. Magyarország egyelőre nem követi ezt a trendet, Gábor szerint egy kombinált Bitcoin-arany alap érné meg Magyarországnak stratégiai szempontból.

Ezzel ellentétben Kína élen jár a digitális valuták fejlesztésében. Az állam nagy mennyiségű pénzt fektet ebbe a szegmensbe, így ott gyorsabban mennek a dolgok. Azonban ennek vannak hátrányai is! Túlságosan kontrollált az ottani fejlesztés, ami később visszaüthet.

nemzeti digitális valuta kína I Cryptofalka

Gurbács Gábor itt megemlített egy történetet, amikor nemrég a hongkongi irodájukban járt. Ami szerinte nagyon érdekes, hogy Kínában gyakorlatilag QR kód nélkül szinte már nem is lehet fizetni. Minden digitális, szinte nincs is készpénz. Ez mellett rengeteg közösségi médiás applikációban már integrálva vannak a fizetési hálózatok. Ebben a tekintetben pedig a nyugati világ egyelőre lemaradni látszik.

Ugrás a tartalomjegyzékre. ⬆️

 

Infláció hatása Magyarországon és Amerikában. Hogyan védekezhetünk ellene?

Régóta nem volt a közmédiában ennyire elöl az infláció témaköre talán, mint 2020-ban. A nemzeti statisztikai adatok szerint valahol 2-3% körül van az éves infláció, amiről talán mindenki érzi, hogy nem teljesen reális érték. Gurbács Gábor itt megemlítette egy tanulmányát, ahol az 500 leggyakrabban vásárolt terméket vizsgálta adófizetés után. Ez alapján az ő számításai szerint az éves infláció szintje jelenleg valahol 8-10% körül lehet. Vagyis durván minden 5-10 évben megduplázódnak az árak.

Érdekességképpen kiszámolta azt is, hogy ha születése pillanatában félre tett volna 100 dollárt, az a ma csupán 30 dollárt érne. Ennek a folyamatos pénzromlásnak az oka pedig maga az infláció. Ami ellen védekezhetünk pl. a viszonylag fix (1,5-2%) inflációval bíró arannyal. A VanEck hatalmas arany befektetésekkel rendelkezik, amik az utóbbi 50 évben igazán jól teljesítettek. Azonban a fizikai aranyat Gábor elmondása szerint nehéz megvédeni és tárolni. Szerencsére az MNB saját magának tárolja, de a múltban számtalan olyan példát láthattuk, amikor például Venezuela aranykészlete Londonban "maradt". A Bitcoinnál ezzel ellentétben egyszerű a védelem és a szállítás, hála a kriptografikus eljárásoknak.

Infláció I Cryptofalka Forrás: https://www.investopedia.com

Gábor szerint az infláció elleni legjobb védelmet egy jól diverzifikált részvény+kötvény+bitcoin+arany+ingatlan portfólió jelentheti. Amerikában például közvetve, vagy közvetlenül az emberek 50%-ának vannak pénzügyi befektetései, így ők a tőzsdepiacok segítségével viszonylag jól védekeznek az inflációval szemben. Ez Magyarországon jelenleg még nincs így. A központi bankok pénznyomtatása pedig rövid távon segíthet a válságokon, de a következő generációknak kell majd ezért megfizetniük a számlát.

Ebben a témakörben egy újabb tanulmányt mesélt nekünk Gábor, amiben a Bitcoint és annak korrelációját helyezte a fókuszba. A véges készlet, illetve a fix kitermelési ráta, valamint a digitális jelleme miatt ez alapján a Bitcoin nagyjából 2/3 arányban úgy viselkedik, mint egy technológiai részvény. Vagyis, amikor az S&P500 felmegy, akkor többnyire a Bitcoin is. Viszont az esetek másik 1/3 részében pedig az arannyal hasonlóan korrelál és védekezik. 

Ugrás a tartalomjegyzékre. ⬆️

 

Hogyan állnak a szabályozók ehhez az új, még vadnyugati piachoz?

Én úgy gondolom, hogy túlvan a Bitcoin már azon a szakaszon, amikor a nemzeti szabályozók megpróbálták volna elnyomni azt. Decentralizált jelleméből adódóan nem is igazán lehet "betiltani", de az elmúlt években számtalan komolytalan kísérletet láthattunk például Kínától erre. Ezért szerintem 2020-ban ez a kérdés már nem annyira kritikus, mint mondjuk 2016-2017-ben volt.

Ennek ellenére a legtöbb embernek szerintem még mindig ott motoszkál az agyában, hogy: Mennyire fogják ezt az államok hagyni? Ezért érdekesnek találtam megkérdezni Gábortól, hogy hogyan állnak a szabályozók a Bitcoin és a digitális valuták kérdésköréhez.

Rengeteget vagyok Washingtonban különböző szervekkel, általában azt a választ kapom, hogy senki nem szeret az innováció ellen tenni és szeretnének előre menni. - Gurbács Gábor

A szabályozók és a nemzeti bankoknak nem célja az új technológiák ellehetetlenítése. Viszont nagyon sokan "építik a saját várukat" és nem szeretnék feladni a meglévő nemzeti értékeiket. Ez mellett vannak olyan helyzetek, amikor az emberek igazán sokat veszítenek a még kiforratlan piaci eszközök miatt. Ezért tartják a szabályozók és Gábor is fontosnak a megfelelő "mederbe való terelést".

Gábor szintén megemlítette, hogy szerinte az amerikai kongresszus 10-20%-ának szerinte van Bitcoinja. 

Jó felé haladunk, nem kell ez miatt aggódni. Nem fogják a kriptovaluta piacokat összenyomni a szabályozók. - Gurbács Gábor

Viszont a nagy technológiai cégekről már nem volt ilyen pozitív véleménye a VanEck innovációs igazgatójának. Pontosan a Revolut, PayPal azok, akik akár 3-5%-ot is rányomnak az árra, majd limitálják a Bitcoin és kriptovaluták felhasználási módjait. Úgy mond bemocskolva ezzel a kriptovaluták nyújtotta hatékonyságot és szabadságot.

Beszélgetésünk végén Gábor szintén megemlítette, hogy azok a fiatalok előtt hatalmas jövőt és lehetőséget lát, akik tanulnak erről a forradalmi technológiáról. Már most látja azt, hogy mennyit dobhat 1-1 cég értékén a blokklánc technológia tudása. Ezt hatalmas értéknek tartja, amiből véleménye szerint rengeteg állás születhet a jövőben.

Ugrás a tartalomjegyzékre. ⬆️

 

Ha szeretnéd meghallgatni a Gurbács Gáborral készült podcast epizódunkat azt Spotify-on és iTunesban is megteheted! 🎙 Ha szeretnétek követni Gábor munkásságát, akkor itt találjátok a Twitter profilját.

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2019/2020; Cryptofalka
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.53% $51,134.5
Ethereum ETH 1.25% $2,958.29
BNB BNB 1.50% $379.91
Solana SOL 1.32% $102.17
XRP XRP 1.98% $0.5442
Cardano ADA 1.40% $0.5909
Dogecoin DOGE 2.22% $0.08584
Litecoin LTC 2.89% $70.29
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!