Az Ethereum centralizáltsága most az egyik fő kihívás

Szerző: | szept 5, 2023 | Kriptovaluta, nft

Az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin szerint a csomópontok centralizáltsága az Ethereum egyik fő kihívása, de a tökéletes megoldás talán csak 20 év múlva jön el.

 

Túlságosan centralizált az Ethereum?

A csomópontok centralizáltsága az Ethereum-hálózat egyik legnagyobb problémája, és az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin szerint ezt a csomópontok üzemeltetésének olcsóbbá és egyszerűbbé tételével kell megoldani.

Cryptofalka privát tagság banner I Cryptofalka

Jelenleg az 5901 aktív Ethereum-node többségét központosított webszolgáltatókon, például az Amazon Web Services-en keresztül működtetik, ami sok szakértő szerint az Ethereum blokkláncot kiszolgáltatottá teszi.

A Korea Blockchain Week-en tartott beszédében Buterin hat kulcsfontosságú problémát vázolt fel, amelyekkel foglalkozni kell a központosítottság megoldása érdekében, de kiemelte, hogy a csomópontok kérdése a “kirakós játék nagy darabja” annak érdekében, hogy az Ethereum hálózat hosszú távon decentralizált maradjon.

“A hat legfontosabb dolog egyike az, hogy technikailag megkönnyítsük az emberek számára a node-ok működtetését” – magyarázta.

 

Statelessness koncepció kerül előtérbe

“Ma egy csomópont működtetéséhez több száz gigabájtnyi adatra van szükség. A stateless kliensekkel egy csomópontot gyakorlatilag nulla adatmennyiséggel lehet futtatni.”

A statelessness koncepció arra utal, hogy a hálózaton végzett tevékenység esetében nem kellene a központi szolgáltatókra hagyatkozni. Az Ethereum Foundation szerint a valódi decentralizáció addig nem lehetséges, amíg a csomópontok üzemeltetői nem tudják az Ethereumot olcsó hardveren futtatni.

Mint Buterin megjegyezte, a statelessness az Ethereum útitervének egyik kulcsfontosságú elemét képezi, és a “The Verge” és “The Purge” szakaszokban jelentős lépéseket tettek a statelessness felé:

ethereum I Cryptofalka

“Hosszabb távon van egy terv, hogy teljesen ellenőrzött Ethereum csomópontokat tartsunk fenn, amiket szó szerint a telefonodon tudnád futtatni”.

Annak ellenére, hogy a statelessness az Ethereum útitervének központi részét képezi, Buterin elismerte, hogy ezeket a magasan technikai jellegű problémákat valószínűleg nem fogják kezelni a közeljövőben.

“Ezeket a technikai problémákat előbb-utóbb meg kell oldani – talán 10, talán 20 év múlva” – mondta.

A következő legjelentősebb lépések az Ethereum centralizációjának csökkentése felé a dokumentáció könnyebbé tétele, a staking akadályainak csökkentése, biztonságosabbá és kényelmesebbé tétele általánosságban.

 

Most az Ethereum skálázhatósága a legfontosabb

Végül azonban Buterin arra a következtetésre jutott, hogy az Ethereum egésze számára a legidőszerűbb és legsürgetőbb a magasabb szintű skálázhatóság elérése. Jelenleg az Ethereum skálázási protokolljaiban a zéró-tudás (ZK) rollupok használata dominál.

A ZK-rollupokat az Ethereum közösségen belül sokan a skálázhatóság elérésének kulcsfontosságú eszközeként dicsérik, mivel a ZK-rollupok a fő Ethereum-lánc átbocsátóképességének javításán dolgoznak azáltal, hogy a számítást és az állapot tárolását a láncon kívülre helyezik.

 

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

[web_stories_embed url="https://cryptofalka.hu/web-stories/mi-a-bitcoin%3f-kriptovaluta-kezdoknek-i-cryptofalka/" title="Mi a Bitcoin? Kriptovaluta kezdőknek I Cryptofalka" poster="" width="360" height="600" align="none"]

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka