Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Hogyan mozgatják az árakat a Bitcoin bálnák?

Hogyan mozgatják az árakat a Bitcoin bálnák?

A bálnák vajon az eladást választják a jelenlegi medvepiacon? Vessük bele magunkat mélyebben a láncon lévő adataikba!

 

Milyen bálnák léteznek?

A Föld óceánjaiban úszkáló hatalmas emlősök méretéről kapták a nevüket, a kriptovaluta bálnák olyan magánszemélyekre vagy entitásokra utalnak, akik nagy mennyiségű kriptoval rendelkeznek. A Bitcoin esetében valaki akkor tekinthető bálnának, ha több mint 1000 BTC-t birtokol, ilyenből jelenleg kevesebb mint 2500 van. Mivel a Bitcoin címek álnéven szerepelnek, gyakran nehéz megállapítani, hogy ki a tulajdonosa egy-egy tárcának.

Bár sokan a "bálna" kifejezést a Bitcoin néhány szerencsés korai használójával társítják, valójában nem minden bálna egyforma. Több különböző kategória létezik:

Tőzsdék: A kriptovaluták tömeges elterjedése óta a kriptotőzsdék a legnagyobb bálnatárcák közé tartoznak, mivel nagy mennyiségű kriptot tartanak a rendelésállományukban.

Intézmények és vállalatok: Michael Saylor távozó vezérigazgatósága alatt a MicroStrategy szoftvercég több mint 130 000 BTC-t birtokolt. Más tőzsdén jegyzett vállalatok, mint például a Square és a Tesla szintén nagy számokat vásároltak fel Bitcoin-ból. Olyan országok, mint El Salvador, szintén jelentős mennyiségű Bitcoin-t vásároltak, hogy készpénztartalékaikat gyarapítsák. Vannak olyan letétkezelők, mint a Grayscale, amelyek nagy befektetők nevében tartják a Bitcoin-t.

Magánszemélyek: Sok bálna vásárolt Bitcoin-t korán, amikor az ára sokkal alacsonyabb volt, mint ma. A Gemini kriptotőzsde alapítói, Cameron és Tyler Winklevoss 2013-ban 11 millió dollárt fektettek be Bitcoin-ba érménként 141 dollárért, így több mint 78 000 BTC-t vásároltak. Tim Draper amerikai kockázati tőkés 29 656 BTC-t vásárolt darabonként 632 dollárért az Egyesült Államok rendőrbírói szolgálatának árverésén. A Digital Currency Group alapítója és vezérigazgatója, Barry Silbert ugyanezen az aukción vett részt, és 48 000 BTC-t szerzett.

bálnák | Cryptofalka forbes.com

Wrapped BTC: Jelenleg több mint 236 000 BTC van a Wrapped Bitcoin (wBTC) ERC-20 tokenbe csomagolva. Ezeket a wBTC-ket többnyire olyan letétkezelőknél tartják, akik fenntartják az 1:1 arányú peg-get a Bitcoin-hoz.

Satoshi Nakamoto: A Bitcoin titokzatos, ismeretlen alkotója megérdemel egy saját kategóriát. Becslések szerint Satoshi több mint 1 millió BTC-vel rendelkezhet. Bár nincs egyetlen olyan tárca sem, amely 1 millió BTC-vel rendelkezik, az on-chain adatok azt mutatják, hogy az első alkalommal létrehozott mintegy 1,8 millió BTC 63%-át soha nem költötték el, így Satoshi multimilliárdos lett.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

Centralizáció egy decentralizált világban

A kriptoökoszisztéma kritikusai szerint a bálnák centralizálttá teszik a teret, talán még centralizáltabbá, mint a hagyományos pénzügyi piacok. Egy Bloomberg jelentésben az állt, hogy a számlák 2%-a irányítja a Bitcoin több mint 95%-át. Becslések szerint a világ felső 1%-a a globális vagyon 50%-át kontrollálja, ami azt jelenti, hogy a vagyon egyenlőtlensége a Bitcoin-ban nagyobb, mint a hagyományos pénzügyi rendszerekben. Ez a vád megtöri azt az elképzelést, hogy a Bitcoin potenciálisan képes megtörni a centralizált hegemóniákat.

A Bitcoin ökoszisztémában a központosítás vádja súlyos következményekkel jár, ami potenciálisan könnyen manipulálhatóvá teheti a kriptopiacot.

A Glassnode meglátásai azonban azt mutatják, hogy ezek a számok túlzóak lehetnek, továbbá nem veszik figyelembe a címek természetét. Lehet, hogy van bizonyos fokú centralizáció, de ez a szabad piacok függvénye lehet. Különösen akkor, ha nincsenek piaci szabályozások, és néhány bálna jobban érti a Bitcoin-t, így jobban bízik benne, mint az átlagos kisbefektető, ez a centralizáció elkerülhetetlenül bekövetkezik.

bálnák | Cryptofalka criptokio.com

 

Az "eladási fal"

Előfordul, hogy egy bálna hatalmas megrendelést ad fel, hogy eladja Bitcoin-jainak nagy részét. Az árat alacsonyabban tartják, mint a többi eladási megbízás. Ez volatilitást okoz, ami a Bitcoin valós idejű árainak általános csökkenését eredményezi. Ezt egy láncreakció követi, ahol az emberek pánikba esnek és elkezdik olcsóbban eladni a Bitcoin-jukat.

A BTC ára csak akkor stabilizálódik, amikor a bálna visszavonja a nagy eladási megbízásait. Így most az ár ott van, ahol a bálnák szeretnék, hogy több valutát halmozhassanak fel a kívánt árfolyamon. Ezt a taktikát "eladási falnak" nevezik.

Ennek az ellentéte a "kimaradástól való félelem", vagy FOMO (fear of missing out) taktika. Ez az, amikor a bálnák masszív vételi nyomást gyakorolnak a piacra a jelenlegi keresletnél magasabb árakon, ami arra kényszeríti az ajánlattevőket, hogy emeljék ajánlataik árát. Ehhez a taktikához azonban jelentős mennyiségű tőkére van szükség, az eladási fallal ellentétben.

A bálnák eladási és vételi szokásainak megfigyelése néha jó indikátora lehet az ármozgásoknak. Vannak olyan weboldalak, mint a Whalemap, amelyek a bálnák minden lépésének nyomon követésére jöttek létre, és Twitter fiókok, mint a Whale Alert, amely a Twitter felhasználók számára világszerte útmutatóul szolgál, hogy naprakészek maradjanak a bálnák mozgásával kapcsolatban.

 

Amikor a bálnák csobbannak

A top 100 bálna cím közül 64-en még nem vettek ki vagy utaltak át Bitcoin-t, ami azt mutatja, hogy a legnagyobb bálnák talán a legnagyobb hodler-ek az ökoszisztémában, valószínűleg a befektetésük jövedelmezősége miatt.

A 30 napos mozgóátlaggal számolva az elmúlt évtizedben a bálnák az idő több mint 70%-ában nyereségesek maradtak. Sok szempontból a Bitcoin-ba vetett bizalmuk az, ami megerősíti az árfolyamok alakulását. Az, hogy a befektetési időszak nagy részében nyereségesek voltak, segít megerősíteni a hodl stratégiába vetett hitüket.

Még 2022-ben, a Bitcoin történetének egyik legmedvésebb évében is csökkentek a tőzsdei egyenlegek, ami azt mutatja, hogy a legtöbb hodler Bitcoin-t halmoz fel. A legtöbb tapasztalt kripto befektető tartózkodik attól, hogy hosszú távú Bitcoin befektetését tőzsdéken tartsa, inkább "hideg tárcákat" (cold wallet) használnak a hodling-hoz.

 

Mit jelent, amikor eladnak a bálnák?

Ha csak az elmúlt három hónap on-chain adatait nézzük, akkor azt látjuk, hogy a bálna tárcák száma majdnem 10%-kal csökkent. Ezzel szemben az 1 BTC és 1000 BTC közötti összeget birtokló tárcák száma növekedett. Úgy tűnik, hogy a bálnák deriválják a pozícióikat, a nagyobb lakossági befektetők pedig cserébe felhalmoznak, likviditást biztosítva a bálnáknak. A történelmi trend azt mutatja, hogy amikor ez bekövetkezik, rövid távon csökken a Bitcoin árfolyama, ami végül ahhoz vezet, hogy a bálnák agresszívebb felhalmozásba kezdenek.

Kabir Seth, a Speedbox alapítója és hosszú távú Bitcoin befektető szerint:

Szinte elkerülhetetlen, hogy lesz egy néhány hetes időszak, amikor a bálnák elkezdenek eladni. Ez a piaci mozgások mechanikája. Jelenleg a Bitcoin szélesebb körű piaci hangulata az, hogy mélyponton van. Vannak hangulatelemző eszközök, amelyek ezt megerősítik. Néhány bálna lehet, hogy ezzel a trenddel szemben játszik, ami viszont nagyobb pánikot kelt a piacon. Ha most nagyobb eladásra kerül sor, akkor a Bitcoin csökkenhet, mivel a kiskereskedelmi támasz megtörik. Akkor csak a bálnáknak lesz likviditásuk a felhalmozáshoz.

A piac számára levonható tanulság Kabir és a bálnák álláspontjából, hogy a Bitcoin jövője az, ahol az embernek meg kell tennie a tétet. Helyileg manipulálható a hangulat és befolyásolhatók az árak, hosszú távon azonban, amikor a por leülepszik, a hodler-ek fognak győzedelmeskedni.

 

Csatlakozz te is a publikus kriptovaluta kereskedő discord csatornánkhoz!

Cryptofalka Discord csatlakozás

 

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -3.26% $67,454.3
Ethereum ETH -3.40% $3,708.11
BNB BNB -2.25% $595.93
Solana SOL -5.33% $165.4
XRP XRP -0.50% $0.523
Dogecoin DOGE -3.25% $0.1603
Cardano ADA -3.47% $0.462
Litecoin LTC 0.01% $85.8
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!