Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
A Satoshi hagyaték: Boldog 15. születésnapot Bitcoin!

A Satoshi hagyaték: Boldog 15. születésnapot Bitcoin!

Ma pontosan 15 éve, hogy Satoshi Nakamoto megosztotta a Bitcoin white papert egy kriptográfusokból álló online levelezőlistán.

Bitcoin: amikor elválik egymástól az állam és a pénz

A Bitcoin annak idején az egyik első olyan találmány volt, amely a kriptográfiát használta a pénz és az állam sikeres szétválasztására. Satoshi találmánya lehetővé tette az emberek számára, hogy a bankok és pénzintézetek megkerülésével tranzakciókat bonyolítsanak le egymással- szerte a világon.

"Egy új elektronikus készpénzrendszeren dolgozom, amely teljesen peer-to-peer, megbízható harmadik fél nélkül" - írta Satoshi a híres nyitó mondatban, mielőtt belinkelte volna a levelezőlistára a "Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System" című dokumentumot.

A white paper egy decentralizált rendszert javasolt, amely megkönnyítené a peer-to-peer tranzakciókat, és megoldhatná a digitális valutával gyakran összefüggésbe hozott "dupla költés" problémáját.

Ezt Satoshi egy csomópontokból álló hálózaton keresztül kívánta elérni, amely a tranzakciókat egy proof-of-work konszenzusmechanizmuson keresztül hitelesíti és rögzíti. Nem kellett sokat várni a megvalósításra, ugyanis mindössze két hónappal később, 2009. január 3-án útjára indult a Bitcoin hálózat.

Hogyan kelt életre a digitális arany, azaz a Bitcoin?

Satoshi informatikai áttörése a kriptográfia és az e-pénz területén elért más lenyűgöző fejlesztések hátterében állt.

A Bitcoin white paper-ben az első hivatkozás Wei Dai találmánya, a B-money, egy elektronikus peer-to-peer készpénzrendszer, amely soha nem indult el, de mégis kulcsszerepet játszott Satoshi Bitcoin terveiben.

Satoshi Nakamoto, a Bitcoin titokzatos atjya I Cryptofalka.webp

A Bitcoinhoz hasonlóan a B-money is azt javasolta, hogy a rendszer résztvevői egy "számlaegyenleg-adatbázist" vezessenek, amely nyomon követi a pénz tulajdonjogát. A tranzakciókat az összes résztvevőnek küldött üzenettel kezdeményeznék és fejeznék be, amely frissítené az adott tranzakcióban részt vevők számlaegyenlegét.

Sok szempontból ez a Bitcoin protokoll csomópontjainak előfutárának tekinthető, amelyek a folyamatosan bővülő blokkláncot tartják nyilván. 

Hamisíthatatlan és megváltoztathatatlan hálózat

Az időbélyegek a Bitcoin másik alapvető tulajdonsága, amelyet Satoshi sikeresen megvalósított.

A Bitcoin időbélyegzője úgy működik, hogy a tranzakciók egy blokkjának hash-számát - ami egy egyedi sorszámhoz hasonló - veszi és időbélyegzi, amikor a blokkot hozzáadják a Bitcoin blokkláncához.

A hash-ek kriptográfiailag összekötik az egyik blokkot a másikkal, így biztosítva a Bitcoin-adatok integritását. Az időbélyegzők megakadályozzák double spending problémáját is, így a hálózat hamisíthatatlan és megváltoztathatatlan.

Jameson Lopp szerint Satoshi zsenialitása abban rejlett, hogy mindezeket a darabkákat egy teljesen működőképes rendszerré illesztette össze.

A kirakósnak nincs egyetlen darabja sem, amely szerintem fontosabb lenne a többinél. Nakamoto zsenialitása nem a Bitcoin bármelyik egyedi összetevőjében rejlett, hanem abban a bonyolult módban, ahogyan azok egymáshoz illeszkedve életet leheltek a rendszerbe.

Mit ért el azóta a Bitcoin?

Felsorolni is nehéz. Az első lépcső, egy valós tranzakció volt, amelyet Bitcoinban fizettek ki 2010 májusában. A magyar származású amerikai informatikus Hanyecz Lászlótól két pizzát vásárolt 10 000 BTC-ért.

A mainstream média a kezdeti időkben kiemelte, hogy a Bitcoint egyre inkább bűnözők használják többek között pénzmosásra, de ez a narratíva mára gyökeresen megváltozott. Elég csupán azt megemlíteni, hogy El Salvadorban 2021 szeptemberében törvényes fizetőeszközzé vált a digitális valuta.

Nem kell sokat várni, és ismét mérföldkőhöz érhet a Bitcoin, ugyanis a legnagyobb pénzintézetek a közelmúltban kérelmezték, hogy spot Bitcoin tőzsdén kereskedett alapokat (ETF) kínálhassanak az Egyesült Államokban, míg mások saját Bitcoin ETF-eket indítottak Európában.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 2.16% $66,233.34
Ethereum ETH 5.41% $3,259.74
BNB BNB 2.70% $578.78
Solana SOL 6.68% $154.57
XRP XRP 3.88% $0.5171
Dogecoin DOGE 4.08% $0.1659
Cardano ADA 3.97% $0.4946
Litecoin LTC 3.30% $82.69
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!