Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Egy valuta mind fölött: Mi a Facebook Diem projektje?

Egy valuta mind fölött: Mi a Facebook Diem projektje?

Tavaly attól volt hangos a sajtó, hogy a Facebook a saját digitális valutájának a bevezetését tervezi. Volt némi fennakadás a pénzügyi szabályozás felől, de a globális közösségi média óriás nem hátrált meg, hanem stratégiát váltott, ezzel egyidejűleg átkeresztelte a projektet Libráról Diemre.

 

MI LESZ A FACEBOOK DIEM?

A Facebook Diem egy rövidesen induló blokklánc fizetési rendszer, ami abban különbözik a hagyományos alternatíváktól, hogy számlanyitáshoz nincs szükség regisztráció jóváhagyásához. A hálózatban egy stabilcoin, a Diem lesz a küldhető/fogadható valuta. Habár a projektet a Facebook indította, egy Diem Association nevű szervezet működteti, az átláthatóság érdekében. A Diem Association egy több cégből álló társulás a gazdaság különböző területeiről, többek között fintech, telco, tőkealapkezelők, non-profit szervezetek.

A kezdetekben létező coin, a Libra nem volt decentralizált, és a Diem sem az. A cél egy 'permissionless' blokklánc, ahol sem a Facebook sem a Diem Association jóváhagyása nem szükséges a számlák nyitásához. A fejlesztés még nem tart itt, mivel egy potenciálisan többmilliárd felhasználóra számító rendszert mindenre fel kell készíteni. Ebből következően egyelőre csak a Diem Association tagjai tudnak tranzakciókat validálni rajta, ennek a kiterjesztése lesz a 'permissionless' hálózat. A fejlesztésnek most ez a legérdekesebb eleme a kezdeményezésre kíváncsi emberek és vállalatok körében.

libra diem | Cryptofalka

Hosszabb távon a Diem célja ugyanaz, mint a többi fizetési rendszert működtető kriptovalutának: a bolygó minden lakója számára biztosítani hozzáférést pénzügyi szolgáltatásokhoz a mainál egyszerűbb és gyorsabb módon. A Diem stabilcoin, tehát áll mögötte pénzeszköz, viszont nem csak US dollár mint az USDT esetében, hanem EUR, GBP és más fiat valuták. Ha a Diem zöld utat kap az USA szabályozásokkal, úgy fog működni mint egy jegybank, ami a blokkláncon van.

 

MIBŐL ÁLL A FACEBOOK ÚJ DIGITÁLIS VALUTÁJA?

A Facebook egyenesen forradalmasítani szeretné a globális fizetések rendszerét a Diemmel. Ennek érdekében az ökoszisztéma három lényeges dologra fókuszál:

Megbízható blokklánc technológiai alapok

Az első komponens egy blokklánc, amiből ma már rengeteg létezik. A Diem Association is nyilván megalkotja a sajátját, figyelembe véve az elképzelés céljait. A várható pénznagyság és forgalom mértékéhez képest a blokkláncnak a végletekig biztonságosnak kell lennie, és nagyon komoly skálázhatósági tulajdonsággal kell rendelkeznie. A Diem forráskódja megtalálható a nyílt forráskódú szoftverek otthonán a Github-on, Rust programnyelven íródott és bárki által hozzáférhető. A fejlesztés során a blokkláncba idővel bekerülnek az okosszerződések a Move programnyelv segítségével, ami a tranzakciók végrehajtásáért is felelős lesz majd.

Novi digitális tárca

Manapság egy digitális tárca technikai megvalósítása gyerekjáték, a Novi tárca esetében a Facebook az egyik saját cégét a Novi Financial-t bízta meg a feladattal, akik erőforrásokat nem sajnálva törekszenek a Diem coin elterjesztésére. A tárca és a coin fejlesztése kéz a kézben jár, amikor a Diem még Libra volt, a Novi tárcát is Calibrának hívták. A Novi app úgy segíti elő az adaptációt, hogy kapcsolódik a nagyobb közösségi platformokhoz (WhatsApp, Messenger, Instagram, stb.) így ezeknek a felhasználói könnyedén tudnak Diemet küldeni egymásnak, vagy bárki másnak, aki csak a Novi appot használja. A fizetési platform és a stabilcoin szó szerint egyszercsak megjelenik több milliárd ember napi használatú appjaiban. A közösségi hálóra azért is jó ráakasztani az új fizetési rendszert, mert ott tartják a kapcsolatot egymással olyan emberek, akik pénzeket utalnak egymásnak, és ott követik a cégeket akiknél költenek.

Novi | Crpytofalka

Mi a Diem coin?

A stabilcoinok legfőbb értéke a mögöttes tartalékok megléte, illetve a transzparencia a fedezet terén, a forgalomba kerülő új coinok fedezetét és követhetőségét is beleértve. Tekintve, hogy a Diem Association nagyobb tagjai a legmagasabb szinten auditált multicégek, a mögöttes tartalék megléte mindig nagyító alatt lesz. A Diem fedezetként nem csak készpénzt tart, hanem rövid lejárajú államkötvényeket is, ezek összértéke adja ki a kapitalizációt és az összes Diem coin értékét. Mivel a coinok ilyen módon kerülnek be a körforgásba a coin nem bányászható mint a Bitcoin. A tranzakció validálás egyelőre a Diem Association tagjainak a kezében van, de az indulást követő öt évben ezt teljes mértékben átveszi egy olyan proof of stake rendszer, amin bárki üzemeltethet egy staking pool-t vagy node-ot. 

 

A FACEBOOK DIEM 'MANIFESTO'

Akárcsak más coinoknál, a Diemnél is van egy problémafelvetés és célkitűzés, amiben a saját termékük viszi a kulcsszerepet. Íme a Diem motivációja a pénzügyi világ megjobbítására:

 • Az embereknek alapvető joguk a munkájuk és az abból származó bevételük fölötti kontroll.
 • Nincs mindenkinek szabad hozzáférése a pénzügyi szolgáltatásokhoz.
 • A globális fizetési rendszereknek bárki által hozzáférhetőnek kell lennie, alacsony költség mellett, rövid tranzakció időkkel. Mindez jobb helyzetet eredményez a gazdaság lehetőségeinek kihasználására, és a hatékonyabb globális kereskedésre.
 • Lassan, de biztosan az emberekben felépül az általános bizalom a megosztott irányítású rendszerek iránt.
 • Az intézményeknek és a felhasználóknak együttes felelőssége a pénzügyi fejlődés fenntartása, a fizetések tisztességes kezelése és etikus hozzáállás által.
 • Egy nyílt és széles körben elterjedt fizetési rendszernek szinte mindennel kompatibisnek kell lennie, magas megbízhatósági sztenderdekkel kell rendelkeznie, és követnie kell az állami szabályozásokat, illetve a kialakult fejlesztési gyakorlatokat.

 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

 

MIRE FOGJA HASZNÁLNI A FACEBOOK?

Utalások a Facebook Diem segítségével

A Facebook felhasználók stesszmentesebb és könnyebb pénzküldéseket fognak tapasztalni. Emellett a Diem gyorsabb és olcsóbb tranzakciókat ígér, mint a versenytársai. A határokon átnyúló fizetések többé nem tartanak napokig, mint a mostani köztes pénzügyi szereplőktől terhelt rendszerben.

E-kereskedelem

Az egyik legegyértelműbb felhasználási terület, amin a Facebook javítani szeretne a projekttel. Nem csak a szereplők jobb kiszolgálását hozná el a Diem, hanem az ágazat fejlődését is. A Diem Association egyik tagja, a Shopify gondoskodni fog arról, hogy az e-kereskedelmi oldalak tulajdonosai könnyedén integrálják a coint a platformjaikra. Minden kereskedő, aki B2C vonalon kereskedik, idővel Diem-et fog használni a Shopify rendszerében.

Diem members | Cryptofalka

Nemzetközi tranzakciók

A Diem segítségével a nemzetközi átutalások magas átlagköltségét (6.5%) sokkal alacsonyabbra lehet vinni globálisan. Mivel a Diem kriptovaluta, szinte minden ami vele kapcsolatos tisztán digitális, tehát olcsóbb. Egy stabilcoinnal a nemzetközi utalások jelentős része megoldható, ez a forgalom technikailag a kriptovaluták piaci súlyát növeli majd a gazdaságban.

Irányítás

A Diem 'permissionless' blokkláncként garantálja a demokratikus fizetési környezetet, nyílt blokkláncként pedig a működés átláthatóságát. Ezzel a projekt egy monetáris alternatívává válik mindenhol a világban, ahol a helyi rendszer nem működik hatékonyan, terhelt, vagy korrupt. A blokklánc alkalmas és célszerű lesz akár állami juttatások kifizetésére is, vagy más közpénzzel való művelet átláthatóságának biztosítására, ha van erre politikai szándék. 

 

VANNAK AKIK ÓVATOSSÁGRA INTENEK A FACEBOOK DIEM-MEL

A Facebook Libra bejelentése természetesen több területen is vitaindító volt. Egyesek úgy gondolják, hogy a Diem kiütheti a nyeregből az államilag kibocsátott pénzeket, mások a technológiai aggályokat, vagy az adatkezelést hozták fel. A Diem fiat pénzeken áll, tehát nem alternatívája nekik, hanem egy kiegészítő változata, viszont érthető hogy aggódnak azok, akik a Facebook eddigi adatkezelési fiaskóit nézik.

Hyun Song Shin, a BIS vezető kutatója szerint a nagy techvállalatok megjelenése a digitális pénzek világában sok haszonnal járhat. Szabályozói szempontból a cél az kell hogy legyen, hogy a kialakuló helyzetben az emberek nyerjenek a előnyökön, miközben a kockázatok kontroll alatt vannak. A pénzügyi szabályzáson kívül foglalkozni kell a versenyszabályokkal, és az adatkezeléssel is.

Nagy Gábor

 

További ajánlott cikkeink:

 1. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
 2. A digitális ezüst. Mit érdemes tudni a Litecoinról
 3. Mi a Bitcoin, blockchain technológia vagy a kriptovaluta kereskedés?
 4. Mi az Ethereum? Részletes kriptovaluta projekt ismertető
 5. A magyarok kedvenc altcoinja! Ripple projekt ismertető
 6. A dobogóért is versenyző stabilcoin! Tether projekt ismertető
 7. Bitcoin újratöltve! Mi a Bitcoin Cash és hogyan jött létre?
 8. Ez a Binance coin, a legnagyobb kriptovaluta tőzsde terméke
 9.  

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -3.25% $67,410.5
Ethereum ETH -3.56% $3,706.68
BNB BNB -2.17% $595.84
Solana SOL -4.93% $165.79
XRP XRP 0.70% $0.5299
Dogecoin DOGE -2.76% $0.1614
Cardano ADA -3.61% $0.4626
Litecoin LTC 0.07% $85.89
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!