Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi az Avalanche (AVAX)? A jövő blokklánc platformja

Mi az Avalanche (AVAX)? A jövő blokklánc platformja

Ahogy a blokkláncok fejlődnek, egyre hatékonyabb megoldásokkal tudnak szolgálni, az Avalanche (AVAX) számos ígéretes megoldást rejt.

Mi az Avalanche (AVAX): Az Avalanche egy olyan új generációs blokklánc platform, amely kifejezetten a skálázhatóságra és a gyorsaságra fókuszál, ehhez pedig 3 blokkláncot is felhasznál. Az AVAX a platform saját kriptovalutája, amely utility tokenként működik, felhasználhatjuk a tranzakciók végrehajtására és a hálózaton belüli díjak kifizetésére. A coin rendelkezik governance funkcióval is, ami lehetővé teszi a közösség számára, hogy részt vegyen a hálózat irányításában. Az Avalanche egyedi konszenzus mechanizmussal rendelkezik, ez teszi lehetővé, hogy több ezer tranzakciót végezzen másodpercenként, minimális késedelemmel.

Hogy indult az Avalanche (AVAX)?

Az Avalanche blokkláncot 2020 szeptemberében indította útjára az amerikai Ava Labs csapata. Az Ava Labs összesen 300 millió dollárt gyűjtött össze magán, és nyilvános token értékesítéssel. Az Avax Labs mögött álló háromfős csapat Kevin Sekniqi, Maofan "Ted" Yin és Emin Gün Sirer.

Egy projekt esetében fontos arra a kérdésre megtalálni a választ, hogy milyen problémát old meg? Az AVAX három fő problémát próbál megoldani. Ezek a skálázhatósághoz, a tranzakciós díjakhoz és az átjárhatósághoz kapcsolódnak. A blokkláncon futó projektek hagyományosan küzdenek a skálázhatóság és a decentralizáció egyensúlyának a megőrzésével. Részben felhasználók növekvő száma miatt. Illetve a nagy aktivitással rendelkező hálózat dolga nehezebb, ha a tranzakciók gyors érvényesítéséről van szó. A Bitcoin (BTC) jó példa erre a problémára, mivel a tranzakciók feldolgozása órákat is igénybe vehet a hálózati torlódások alatt.

Mi az Avalanche (AVAX)? Forrás: medium.com

A probléma leküzdésének egyik módja a hálózat központosítottá tétele. Tehát néhány fél számára több felhatalmazás biztosítása a hálózati tevékenységet illetően. Ha kevesebb embernek kell ellenőriznie és érvényesítenie a tranzakciókat, akkor az sokkal gyorsabban megerősíthető. A decentralizáció azonban a blokklánc technológia fontos, kívánt vívmánya.

Az új projektek folyamatosan próbálják megoldani ezt a problémát technológiai fejlesztésekkel, amelyre Az Avalanche (AVAX) egy egyedülálló megközelítést hozott létre.

Hogyan működik az Avalanche (AVAX)?

Először is, az Avalanche valójában három láncból áll: az X-láncból, a C-láncból és a P-láncból.

1. A váltásra használt lánc (X-Chain). Ez a lánc AVAX tokenek és más digitális eszközök létrehozására és cseréjére szolgál. Működésében hasonló az Ethereum szabványaihoz. A tranzakciós díjakat az AVAX-ban fizetik, és a blokklánc az Avalanche konszenzus protokollt használja.

2. Az okosszerződéses lánc (C-lánc). A C-láncban a fejlesztők okosszerződéseket hozhatnak létre a DApp-ok (decentralizált applikációk) számára. Ez a lánc az Ethereum Virtual Machine (EVM) egy példányát valósítja meg, lehetővé téve a kódolók számára, hogy az EVM-kompatibilis DApp-okat hozzanak létre. Az Avalanche (AVAX) konszenzusprotokoll "Snowman" (hóember) nevű módosított változatát használja.

3. A platformlánc (P-lánc). Ez a lánc koordinálja a hálózati validátorokat. Valamint nyomon követi az aktív alhálózatokat. Továbbá lehetővé teszi új alhálózatok létrehozását. Az alhálózatok validátorok, amelyek konszenzust biztosítanak a blokkláncon.

Avalanche láncok I Cryptofalka

Minden lánc más szerepeket tölt be, és kiegészítik egymást. Az Avalanche (AVAX) jelentősen javítja a sebességet és a skálázhatóságot, összehasonlítva az összes folyamat egyetlen láncon történő futtatásával. A fejlesztők ezt a szempontot két különböző konszenzusmechanizmussal kombinálták, amelyek az egyes blokkláncok igényeihez igazodtak.

Mindezek a blokkláncok összekapcsolódnak az Avalanche natív AVAX segédprogramjaival. A felhasználóknak szükségük van a tokenre, hogy stakeljenek és hálózati díjat fizessenek. Ezáltal az ökoszisztémának van egy közös használható eszköze a különböző Avalanche alhálózatok között.

Mennyire is gyors valójában az Avalanche?

A platform egyedülálló konszenzusi mechanizmussal büszkélkedhet, amely radikálisan eltér a hagyományos blokklánc-megoldásoktól. Az egyedi, Avalanche konszenzuson alapuló rendszere kiemeli a tömegből az AVAX-ot ha gyorsaságról van szó. Míg az Ethereum 14, a Bitcoin pedig csupán 7 tranzakciót képes másodpercenként feldolgozni, addig az Avalanche lenyűgöző, 4500 tranzakciós sebességgel büszkélkedhet. Ez a teljesítmény az Avalanche-ot a blokklánc technológia éllovasává teszi, ha gyorsaságról van szó. A platform nem csupán sebességével, hanem fejlesztőbarát és rugalmas környezetével is büszkélkedhet.

Hogyan működik az Avalanche konszenzus mechanizmusa?

Míg számos kriptovaluta protokoll a konszenzus eléréséhez vezetőkre támaszkodik - mint például a Proof-of-Work (PoW), Proof-of-Stake (PoS) vagy a Delegated Proof-of-Stake (DPoS) - az Avalanche eltérő úton halad. A hagyományos rendszerekben a tranzakciókat egyes szereplők dolgozzák fel, és ezt más szereplők validálják. Az Avalanche viszont egy "irányított aciklikus gráf" (DAG) alapú protokollt követ, ami kiiktatja a vezető szerepét, és így magasabb fokú decentralizációt biztosít a hálózaton belül.

Avalanche konszenzus mechanizmus I Cryptofalka

A DAG struktúrájának köszönhetően a tranzakciók párhuzamosan dolgozhatók fel, mely jelentősen növeli a rendszer hatékonyságát. Ahelyett, hogy a validátorok passzívan várnának, időközönként aktívan kikérdezik egymást a tranzakciók érvényességéről. Ennek a véletlenszerű mintavételezési folyamatnak az ismétlésével statisztikailag garantálttá válik, hogy a rendszerben található tranzakciók érvényesek és megbízhatóak.

Az Avalanche-nál a tranzakciók véglegesítése így azonnal megtörténik, anélkül, hogy szükség lenne további validálásra. Emellett a validálás alacsony hardverigényű, ami a hálózat elérhetőségét, környezetvédelmi hatékonyságát és skálázhatóságát is javítja.

Snowman: Okosszerződések az Avalanche hálózaton

A Snowman egy speciális konszenzus protokoll, amely az Avalanche konszenzuson alapul, de jelentős eltéréseket mutat annak működési mechanizmusában. Míg az Avalanche konszenzus a tranzakciókat egy irányított aciklikus gráfba (DAG) rendezi, addig a Snowman lineáris sorrendben kezeli azokat. Ez azért kiemelten fontos, mert az okosszerződések megfelelő működéséhez szükség van a tranzakciók sorrendjére is. Ez a lineáris feldolgozás teszi lehetővé, hogy az okosszerződések logikájuknak megfelelően, zökkenőmentesen fussanak le. Továbbá, míg az Avalanche tranzakciókat kezel, a Snowman blokkokat hoz létre, tovább erősítve a rendszer stabilitását és biztonságát.

AVAX Stakelés

Az Avalanche platform lehetőséget kínál a stakelésre, ami egy aktív részvételi módja annak, hogy a felhasználók növeljék az AVAX kriptovalutáik számát anélkül, hogy fizikailag vásárolnának. A stakelés során a felhasználók lekötik vagy "lockolva tartják" a tokenjeiket, amiért cserébe jutalmat kapnak. Ez az eljárás nemcsak a hálózat biztonságát és stabilitását erősíti, hanem a résztvevők számára is passzív jövedelmet generál, hiszen a rendszer jutalmazza őket azért, mert likviditást és támogatást biztosítanak az Avalanche platform számára. Egy AVAX felhasználó legalább 2000 AVAX coin stakelése esetén tölthet be validátor szerepkört.  

AVAX Coin összefoglalva

Mivel a Decentralized Finance (DeFi) platformok az Ethereum lánc használatának lehetséges alternatíváit keresik, az olyan blokkláncok, mint az Avalanche, vonzók lehetnek a befektetőknek. Legfőképpen az EVM kompatibilitásuk és alacsony díjaik miatt.

A DeFi platformok azonban már rendelkeznek pár alternatívával a skálázhatóság és a sebesség tekintetében. Az Avalanche (AVAX) népszerűsége jelentősen nőtt az utóbbi időben. De hogy képes lesz-e versenyezni olyan projektekkel, mint például a Solana vagy a Polygon, még nem látható egyértelműen.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.91% $62,105.28
Ethereum ETH 1.42% $3,439.72
BNB BNB 1.06% $409.69
Solana SOL -3.17% $129.43
XRP XRP 6.01% $0.6253
Cardano ADA 10.99% $0.743
Dogecoin DOGE 17.19% $0.1419
Litecoin LTC 5.44% $90.19
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!