Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Élet az FTX után: a DEFI lehet a befutó?

Élet az FTX után: a DEFI lehet a befutó?

Az FTX és más központosított platformok 2022-es összeomlása a befektetőket a decentralizált platformok (DEFI) felé terelte.

 

Megrengett a CEX-ekbe vetett bizalom

A mára csődbe ment FTX kriptopénz tőzsde számos aggályt vetett fel a szabályozatlan központosított platformokkal kapcsolatban. A befektetők kezdik megkérdőjelezni, hogy mennyire biztonságos a pénzüket ezeken a tőzsdéken tartani, és komoly aggodalmaknak adtak hangot a központosított, ellenőrzés nélküli döntéshozatallal kapcsolatban.

Továbbá egy nemrégiben készült jelentés szerint az elmúlt évtizedben 14 kriptotőzsde együttesen legalább 1 195 000 BTC elvesztéséért felelős, ami a jelenleg forgalomban lévő 19,2 millió Bitcoin 6,3%-át jelenti.

Az FTX etikátlan gyakorlatának feltárása pánikot keltett a befektetők körében, akik elvesztették bizalmukat ezekben a központosított kereskedő cégekben. A tőzsdei kiáramlás az FTX fiaskó nyomán történelmi csúcsot ért el, havi 106 000 BTC-t utaltak ki a platformokról. A központi tőzsdékbe (CEX) vetett bizalom elvesztése a befektetőket az önmegőrző és decentralizált pénzügyi (DeFi) platformok felé terelte.

 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

A DeFi az FTX botrány valódi nyertese?

A felhasználók kivonták a tőkét a kripto-tőzsdékről, és a DeFi lehetőségek felé fordultak a pénzükkel való kereskedéshez. Az Uniswap, az ökoszisztéma egyik legnagyobb decentralizált tőzsdéje (DEX) jelentős megugrást regisztrált a kereskedési volumenben november 11-én, az FTX csődbejelentésének napján.

Az FTX összeomlása katalizátorként hatott, és a DEX kereskedése jelentősen megnövekedett. Csak a múlt héten az Uniswap több mint egymilliárd dolláros 24 órás kereskedési volument regisztrált, ami sokkal magasabb, mint sok központi tőzsdén ugyanebben az időszakban.

DeFi FTX I Cryptofalka A Uniswap napi kereskedési volumene, forrás: dune

 

Aishwary Gupta, a Polygon DeFi vezetője elmondta, hogy az FTX-hez hasonló központosított egységek kudarca határozottan emlékeztette a felhasználókat a DeFi fontosságára:

"A DeFi központú platformok egyszerűen nem eshetnek áldozatul a kétes üzleti gyakorlatoknak, mert számukra a "kód a törvény". Nyilvánvalóan a felhasználók is felismerik ezt. Az FTX összeomlása után az Uniswap a Coinbase és a Binance után a második legnagyobb Ethereum kereskedési platform lett. Mivel a decentralizált platformokat emberek helyett auditálható és átlátható okosszerződések működtetik, egyszerűen nincs mód arra, hogy a korrupció vagy a rossz gazdálkodás bekerüljön az egyenletbe."

 

Nem csak a Uniswap tapasztalt fellendülést

Bernd Stöckl, a Palmswap termékvezetője és társalapítója elmondta, hogy ez a DeFi tőzsde is jelentős fellendülést tapasztalt a kereskedési volumenben.

"A DeFi használata biztosan népszerűsödni fog az FTX bukásának köszönhetően. Pletykák szerint a Crypto.com, a Gate.io, a Gemini és néhány más központosított tőzsde is forró vizekre evezett. Mivel ennyi CEX bukik, a bizalom a letéti tárcák iránt nagyon alacsony, és a DeFi előnyeit biztosan több felhasználó fogja elfogadni."

DeFi | Cryptofalka

Elie Azzi, a VALK társalapítója és DeFi infrastruktúra szolgáltató úgy véli, hogy a DEX volumenének növekedése egy hosszabb távú trend kezdete lehet, mivel a kereskedők általában vonakodnak attól, hogy a CEX-ekre bízzák eszközeiket. 

"A DEX-ek sokkal gyorsabb ütemben újítanak, mint a társaik, a végrehajtási és elszámolási idők szinte azonnaliakká válnak bizonyos láncokon. A tendencia az, hogy a DEX-ek fejlesztik a CEX-ek használhatóságát és felhasználói felületét, miközben javítják a back end logikáját. Kombinálva a DEX-ek által kínált egyedi funkciókkal, beleértve a saját megőrzést, a saját pénztárcából való kereskedés lehetőségét és a privát kulcsok feletti ellenőrzés megtartását."

 

A DeFi viszont a hackerekkel küszködik

A DeFi a valódi decentralizáció etikájára épül, és a döntéshozatali folyamatot gyakran automatizálják intelligens szerződések használatával. Bár a technológia igyekszik kiküszöbölni az emberi beavatkozást, a sebezhetőségek mégis különböző eszközökön keresztül jelentkeznek, legyen szó az okos szerződések rossz kódolásáról vagy az érzékeny adatok megsértéséről.

Míg a DeFi protokollok jelentős fellendülést tapasztaltak a központi tőzsdei kudarcok után, ez a születőben lévő ökoszisztéma 2022-ben a hackerek elsődleges célpontja volt. A Chainalysis kriptoanalitikai csoport adatai szerint 2022 első három hónapjában ellopott kriptopénzek közel 97%-át DeFi protokollokból lopták el, szemben a 2021-es 72%-kal és a 2020-as mindössze 30%-kal.

DeFi CEX I Cryptofalka Ellopott digitális értékek százalékos aránya, forrás: Chainanalysis

 

A 2022-es év legnagyobb DeFi támadásai közé tartozik a márciusi Ronin hálózat lecsapolása, amely 620 millió dollár értékű pénzeszköz elvesztését eredményezte. A Wormhole bridge hack alatt a platform 320 millió dollárt veszített, a Nomad bridge-en pedig 190 millió dollár került veszélybe. Csak októberben 718 millió dollár értékben loptak el kriptoeszközöket 11 különböző DeFi protokollból.

 

Most akkor CEX vagy DeFi? Nem minden fekete és fehér...

Till Wendler, a Peaq közösségi tulajdonú DApp ökoszisztéma társalapítója elmondta, hogy nehéz kiküszöbölni az emberekkel kapcsolatos hibákat az intelligens kapcsolatokban és a tervezésben.

"A legalaposabb okosszerződések biztonsági auditja csak eddig vezet - egyes támadások nem csak belső tervezési hibákból adódnak, hanem az okosszerződések egymás között interakcióba lépnek a tágabb ökoszisztémában. Ennek ellenére a DeFi tér most határozottan jobb állapotban van, mint korábban volt, és menet közben dolgozza ki a saját legjobb biztonsági gyakorlatait, óráról-órára megbízhatóbbá válva".

A DeFi platformoknak lehet, hogy megvannak a maguk sebezhetőségi pontjai és kockázatai, de az iparági megfigyelők úgy vélik, hogy a megfelelő gondosság és az emberi hibák csökkentése a DEX platformok kialakulóban lévő ökoszisztémáját a CEX platformokkal szemben választható opcióvá teheti.

 

Csatlakozz te is a publikus kriptovaluta kereskedő discord csatornánkhoz!

Cryptofalka Discord csatlakozás

 

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 2.48% $66,257.97
Ethereum ETH 5.55% $3,244.75
BNB BNB 2.72% $576.19
Solana SOL 6.93% $153.23
XRP XRP 3.75% $0.5136
Dogecoin DOGE 3.64% $0.1637
Cardano ADA 3.49% $0.4893
Litecoin LTC 2.72% $81.74
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!