Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
MakerDAO alapítója 3,5 milliárd USDC-t adna el Ethereumért

MakerDAO alapítója 3,5 milliárd USDC-t adna el Ethereumért

A MakerDAO társalapítója, Rune Christensen azt tervezi, hogy akár 3,5 milliárd dollárnyi USDC-t adna el Ethereumért, amivel akár kockáztatná a DAI peget. Vagyis a DAI elveszíthetné  az amerikai dollárhoz való rögzítettségét.

 

Ethereumot venne USDC helyett a MakerDAO

Ez a lépés a Tornado Cash szankciókat követően a DAI megvédésére irányula. Azonban Vitalik Buterin ez az ötlet "nagyon kockázatos és szörnyű".

A MakerDAO társalapítója, Rune Christensen azt tervezi, hogy akár 3,5 milliárd dollárnyi USDC-t ad el Ethereumért - és ez a lépés azt eredményezheti, hogy a DAI stabilcoinja elveszítheti a dollárhoz való kötöttségét.

A DAI-t a Daistats adatai szerint 32%-ban Circle USDC stabilcoin fedezetű. Ez körülbelül 3,5 milliárd dollárnak felel meg és ez egyetlen nagyobb mennyiségű eszköz, amely a DAI-t támogatja. Christensen azonban azt akarja, hogy ennek a fedezetnek egy részét "kiszakítsák" a DeFi hitelező 10,8 milliárd dolláros kincstárából. Azt szeretné, ha azt Ethereumra alakítanák át.

Nexo kriptovaluta váltó

 

A Tornado Cash szankcionálása

Az alapító aggódik, hogy a Tornado Cash kriptoszolgáltatás szankcionálása tovább terjedhet - derül ki a MakerDAO Discord-csatornáján közzétett bejegyzésekből.

"Több kutatást végeztem a Tornado Cash szankciójának következményeiről, és sajnos sokkal komolyabb a helyzet, mint azt először gondoltam" - mondta Christensen.

"Nyilvánvalóan öngyilkosság lenne mindent egy lapra feltenni, de a részleges kiforgatás kockázata/nyeresége elfogadható lehet. A piac talán végre elkezdi jutalmazni a decentralizációt olyan mértékben, hogy ezek a kockázatok elfogadhatóak legyenek, mert az USDC már nem az megoldás, ami korábban volt" - tette hozzá.

A MakerDAO MKR tokenje 4%-kal esett a hírek után. Az eszköz több mint 50%-ot esett az elmúlt egy évben.

Az amerikai pénzügyminisztérium augusztus 8-án szankcionálta a Tornado Cash-t, azt állítva, hogy 2019 óta több mint 7 milliárd dollár értékű kriptoeszközt mosott tisztára. Az intézkedések azt jelentik, hogy minden amerikai állampolgár és szervezet számára tilos a Tornado Cash használata.

A tiltást követően a Centre, az USDC mögött álló konzorcium feketelistára tett 38 tárcacímet, és befagyasztotta az általuk tartott 75 000 dollárnyi USDC-t. A Circle és a Coinbase által létrehozott konzorcium az USDC 2018 szeptemberi elindítása óta immár 81 tárcacímet tiltott be.

A Tornado Cash tárcák feketelistára kerülése a MakerDAO DAI stabilcoinjának decentralizációját helyezte a középpontba.

A "becsomagolt USDC-ként" is kritizált Dai-nál aggódnak a USDC-től való függősége miatt, hiszen az központosított és így kitett a kormányzat és a vállalatok szeszélyeinek.

https://twitter.com/ErikVoorhees/status/1556755111518474241?cxt=HHwWgsCohdSh2porAAAA

"Kedves MakerDAO közösség, azonnal el kellene kezdenetek felbontani az USDC biztosítékotokat, és átváltani olyan stabilcoinokra, amelyek jobban ellenállnak a cenzúrának" -

tweetelte Erik Voorhees, a ShapeShift kriptotőzsde alapítója.

 

Felkészülés a DAI potenciális depeg-re

A DAI egy túlbiztosított stabilcoin, ami azt jelenti, hogy a tokent tartani kívánó felhasználóknak különböző kriptovalutákból származó eszközöket kellene biztosítékként a MakerDAO protokollba adniuk, hogy a DAI dollárhoz való kötöttsége fennmaradjon.

A DAI dollárhoz való kötöttségét az úgynevezett Peg Stability Module (PSM) tartja fenn, amely lehetővé teszi a felhasználóinak, hogy egy az egyben stabilcoinokat, például USDC-t cseréljenek a DAI-ra.

Mivel a DAI-t fedezet egyharmada USDC, ennek eladása a stabilitási peg mechanizmus megbolygatását jelentené. Azonban dollárparitás fenntartásához szükséges arbitrázs nélkül a DAI végül is leértékelődne, és 1 dollár fölé emelkedne.

Rune Christensen, a MakerDAO alapítója szerint a terv megéri a kockázatot:

"Szerintem komolyan fontolóra kell vennünk, hogy felkészüljünk a dollártól való eltávolodásra. Szinte elkerülhetetlen, hogy ez bekövetkezzen, és csak hatalmas előkészületekkel lehetséges reálisan".

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

Vitalik is kritizálja a tervet

Vitalik Buterin, az Ethereum társalapítója kritizálta Christensen tervét, miszerint a MakerDAO 3,5 milliárd dollárját ETH-ra váltja át.

"Ez egy kockázatos és szörnyű ötletnek tűnik. Ha az ETH sokat esik, a biztosítékok értéke nagyon lecsökkenne, de a CDP-ket (Collateralized Debt Position) nem likvidálnák, így az egész rendszer azt kockáztatná, hogy részleges tartalékká válik" - írta a Twitteren.

"Szerintem egyetlen nem ETH típusú biztosíték sem haladhatja meg a 20%-ot. Talán még korlátozni is kellene a maximum 20%-ot egyetlen hatáskörben. És ha ezt nem lehet megtenni, akkor korlátozzuk a DAI növekedését (pl. negatív kamatláb hozzáadásával), amíg ez nem sikerül."

https://twitter.com/VitalikButerin/status/1557746114526314501?s=20&t=09zBd6ebSmUXAi34t1zZGQ

A Tether USDT-jétől vagy a Circle USDC-jétől eltérően - mindkettő központi irányítás alatt áll - a DAI-t úgy tekintik, hogy példátlan mértékű decentralizációt kínál, mivel nincs a kibocsátását ellenőrző központi hatóság.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -1.27% $69,719.58
Ethereum ETH -2.56% $3,707.76
BNB BNB -0.36% $615.57
Solana SOL 1.29% $180.32
XRP XRP -3.25% $0.53
Dogecoin DOGE -3.98% $0.1644
Cardano ADA -5.08% $0.4797
Litecoin LTC -2.27% $86.15
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!