Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
A blokklánc-trilemma: megoldható lesz-e valaha?

A blokklánc-trilemma: megoldható lesz-e valaha?

A blokkláncnak biztonságos és skálázható infrastruktúrát kell nyújtania úgy, hogy közben decentralizált marad. Vajon reális jövőkép ez?

 

Mi az a blokklánc-trilemma?

A blokkláncok alapvető építőköve a decentralizáció, egy olyan funkció, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy központi hatóság igénye nélkül bonyolítsanak tranzakciókat. Ahogy azonban egyre több ember özönlött a láncra, néhány további funkció is létfontosságúnak tűnt: a skálázhatóság és a biztonság. Bár a Bitcoin a legdezentralizáltabb hálózatnak számít, tranzakciós sebessége nem teszi lehetővé, hogy alkalmazásokat építsenek rá, így ezt más layer-1 láncok igyekeznek megoldani.

Nézzük meg a három legjobb L1 hálózatot, a Bitcoin-t, az Ethereum-ot és a Solana-t, majd értékeljük őket a három dimenzió, azaz a decentralizáció, a skálázhatóság és a biztonság szempontjából.

blokklánc | Cryptofalka medium.com

 

A Bitcoin az ethoszához hűen továbbra is a legdezentralizáltabb az összes L1-lánc közül, mivel ragaszkodik a proof-of-work (PoW) elvhez, amelyet a fejlesztést és irányítást ellenőrző központi hatóság hiánya biztosítja számára.

A Solana tokenelosztása erősen centralizált, a kockázati tőkebefektetők, a fejlesztők és a Solana Labs a kiosztott alap közel felét birtokolják. Ez számos Web3 evangelista és gondolkodó kritikáját eredményezte, amiért a Solana eltávolodik a Web3 ethoszától. A tokenelosztás miatt az FTX összeomlása is jobban érintette, mint a Bitcoin-t és az Ethereum-ot.

Összehasonlításképpen az Ethereum mint hálózat decentralizáltabb, mint a Solana. Azonban még mindig hiányzik belőle a Bitcoin decentralizációs előnye. Az Ethereum-nak is számos centralizációs vektora van, mint például a felhőinfrastruktúra, a maximális kivehető érték (MEV) és a proof-of-stake (PoS) konszenzusmechanizmus.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

Melyik L1 lánc a legskálázhatóbb és a legbiztonságosabb?

A Web3 még mindig kialakulóban van. Ahhoz, hogy elterjedjen és tömegekhez jusson el, mindenki számára elérhetővé kell válnia. Ezért a skálázhatóság kiemelkedően fontos tényező, és ahhoz, hogy egy hálózat skálázódjon, a tranzakciókat gyorsan kell végrehajtani. Itt rejlik a Bitcoin problémája.

Annak ellenére, hogy a legdezentralizáltabb és legbiztonságosabb blokklánc, a skálázhatóság gondot okoz a blokklánc-technológia úttörőjének. Alacsony átviteli sebessége miatt nem tud tömegek számára elérhetővé válni, ez az oka annak, hogy nem sok decentralizált alkalmazást látunk a hálózaton, mivel a felhasználói élmény elszáll a lassúság következtében.

Az Ethereum és a Solana sokkal jobban skálázható a nagyobb tranzakciós és átviteli sebességnek köszönhetően. Míg az Ethereum PoS-t használ a skálázhatóság eléréséhez, addig a Solana proof of history-t. Mindkét konszenzusmechanizmus nagyobb áteresztőképességet tesz lehetővé, de a Solana a sebességének és az alacsony tranzakciós költségeknek köszönhetően jobban skálázható.

 

blokklánc | Cryptofalka academy.binance.com

A Web3 világában a biztonság rendkívül fontos, mivel csalások és hackerek sújtják. A TCP/IP protokolltól eltérően, amelyen a mai internet működik, a blokklánc protokollrétegek valós értéket tárolnak. Ezért a biztonság megsértése pénzbeli veszteségeket eredményezhet.

Bármennyire is lehetővé teszi az Ethereum és a Solana a skálázhatóságot, mindkét L1-láncból hiányzik az a biztonság, amellyel a Bitcoin büszkélkedhet. A Bitcoin PoW-mechanizmusa a hálózati decentralizációval együtt a decentralizáció és a biztonság szempontjából egyaránt robosztussá teszi.

 

Az L2 lánc lehet a megoldás?

Miközben a világ azzal volt elfoglalva, hogy a blokklánc-trilemmát L1 szinten oldja meg, volt egy csomó okos fejlesztő, akik megértették, hogy az optimalizálásnak nem feltétlenül L1 szinten kell történnie.

Van néhány L2 hálózat, például a Polygon, az Immutable és a Bitcoin lightning network, amelyek olyan fogalmakat használnak a skálázhatóság megoldására, mint a sharding és a rollup. Ezek képesek megőrizni a biztonságot, mivel az L2 láncok hajtják végre a tranzakciókat, az L1 láncok pedig továbbra is relevánsak maradnak a tranzakciók elszámolása szempontjából.

Bár az L1 és L2 szinteken több hálózat is kezd kialakulni, és a piaci kapitalizáció szempontjából mindkét szinten van néhány éllovas, egyik sem oldotta meg teljesen a blokklánc-trilemmát. Az a hálózati ökoszisztéma, amelyik végül megtalálja a megoldást, a tőkepiacok és az internet jövőjét uralhatja majd.

 

Csatlakozz te is a publikus kriptovaluta kereskedő discord csatornánkhoz!

Cryptofalka Discord csatlakozás

 

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.96% $69,896.56
Ethereum ETH -1.86% $3,725.05
BNB BNB 0.33% $619.23
Solana SOL 1.48% $180.97
XRP XRP -2.66% $0.5317
Dogecoin DOGE -3.28% $0.1655
Cardano ADA -5.01% $0.4804
Litecoin LTC -1.94% $86.42
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!